Конспект виховного заходу :Година спілкування «Вітаміни в нашому житті»

Про матеріал

Ознайомити дітей з вітамінами , які присутні у нашому житті; з'ясувати значення вітамінів у збереженні здоров'я; розвити вміння розрізняти основні групи вітамінів; виховувати бажання бути здоровим і вести здоровий спосіб життя.

Перегляд файлу

Тема: Година спілкування «Вітаміни в нашому житті»

Мета:    Ознайомити дітей з вітамінами , які присутні у нашому житті; з’ясувати значення вітамінів у збереженні здоров’я; розвити вміння розрізняти основні групи вітамінів; виховувати бажання бути здоровим і вести здоровий спосіб життя.

Обладнання: презентація, загадки, наочність.

                                   Хід роботи

  1. Вступне слово
  2. Основна частина
  • Гра « Збери і поясни»
  • Історія відкриття вітамінів
  • Знайомство з вітамінами ( А, В, С, Д)
  • Фрукти. Їх значення у житті людини.
  • Овочі. Їх значення у житті людини.
  • Гра « Відгадай куди»
  1. Заключна частина

 

 

 

І. Вступне слово

Доброго дня, діти. Сьогодні ми з вами поспілкуємося на тему  « Вітаміни в нашому житті».А почнемо ми з невеличкої гри, а називається вона « Збери і поясни» ( Діти по черзі виходять до дошки та викладають речення з пронумерованих слів.)

  - Ось в нас вийшло таке речення« Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того щоб жити»

 -А я к ви його розумієте?Підніміть руку хто з вас знає, що таке вітаміни?

  -Вітаміни – активні сполуки, які необхідні організмові для нормального повноцінного життя. Вітаміни надходять в організм людини з їжею рослинного та тваринного походження, але, на жаль швидко там розкладаються. Тому необхідно постійно вживати продукти, що містять вітаміни.

Ось послухайте історію про відкриття вітамінівІсторія про відкриття вітамінів.

     Уперше необхідність вітамінів для харчування була доведена російським лікарем Миколаєм Івановичем Луніним у 1881 році.

   Група тварин одержувала штучно приготовлену їжу. При такому харчуванні тварини гинули. Коли в штучно приготовлену їжу додавали молоко, то вони залишалися здоровими. Так експериментально було доведено, що в раціоні харчування повинні бути ще якісь речовини.Через 6 років після цього відкриття сталася ще одна подія.У 1890 році голландський лікар Ейкман приїхав на острів Ява, жителі якого хворіли на важку хворобу, яку називали «кайдани ніг». Хвороба починалася з ніг, потім розвивалися судоми, з’являвся паралічі.Лікар звернув увагу на те, що кури в курятнику, яких годували очищеним рисом, також хворіли. Кури, які ходили на волі, були здоровими. Ейкман дійшов висновку, що в їжу необхідно додавати лузгу риса.Загадкове явище цікавило хіміка Казиміра Функу. У його лабораторії з’явилися клітки з голубами. Він годував їх виключно очищеним рисом, і через деякий час голуби захворіли.Але тільки-но хворим голубам вводили жовту кристалічну речовину, одержану з висівок, птахи одужували.Цій жовтій кристалічній речовині він дав назву «вітамін», з’єднавши одному слові латинське vita – «життя» та грецьке амін – «належність до амінокислот».  

    Так зусиллями Луніна, Ейкмана та Функу була  відкрита таємниця життя.

  -А які ви знаєте вітаміни?

   -Чи вживаєте,ви, їх у своєму раціоні харчування?

ІІ. Основна частина

За відсутності вітамінів у нашій їжі, в організмі виникають захворювання – авітамінози. Недостатнє забезпечення організму овочами, фруктами, ягодами та іншими рослинними продуктами, що містять у собі захисні речовини – природні ліки, призводить до скорочення життя. На сьогодні відомо близько 50 вітамінів.

 Для зручності їх позначають буквами латинського алфавіту.Вітамін А

Я – вітамін А, сприяю росту, допомагаю зберегти нормальний зір. Мене багато в моркві , маслі , сирі, яйцях, печінці, помідорах, зеленій цибулі, гарбузі, рибі

Вітамін В

А я вітамін В, дуже потрібний для розумової і фізичної праці, поліпшення травлення. Шукайте мене в крупах, горосі, квасолі, жовтку яєць, печінці, м’ясі.

Вітамін С, я запобігаю застуді, поліпшую кровообіг сприяю росту. Багаті на мене капуста, картопля, помідор, цибуля, щавель, шипшина, хрін, часник, лимони, настій хвої, чорна смородина.

Вітамін Д. Я зміцнюю кістки. Живу в молоці, печінці, рибі, житньому хлібі

   -Найбільше вітамінів втрачається під час варіння. Почищені овочі не можна довго тримати на повітрі, бо руйнується вітамін С. Тому овочі потрібно очищати та нарізати перед самим варінням і класти в емальовану каструлю з гарячою водою. Кришку каструлі під час варіння треба закривати. Добре зберігаються вітаміни при низькій температурі. Овочеві страви треба їсти зразу після приготування.

  -А як ви вважаєте, на які групи можна поділити вітаміни?

 -Так, на овочі та фрукти.  А які ви знаєте фрукти?

  - А зараз ми повідгадуємо загадки.

                        Загадки

     Вишні і вони- сестрички.

     Є в садку, а є ще дички…

     В червні достигають,

     Всі їх добре знають.

Ось послухайте та відгадайте. Цей фрукт - близький родич вишні іі називають сестрою вишні. А в давнину їх навіть не розрізняли. Вона дає хороший ранній врожай ягід, які прекрасно втамовують спрагу. Назвіть цей фрукт ( Черешня)

  • Що ви знаєте про цей фрукт - ягоду?

Черешня : Листя коротко загострені, еліптичні-яйцеподібні, пильчаті, злегка зморщені. Білі квіти у суцвітті. Квіте в квітні - травні, і за сприятливих погодних умов може бути гарним медоносом для весняного розвитку бджолиних сімей. 

  • А чому черешню відносять до вітамінів?

  -Крім своїх смакових якостей, черешня володіє прекрасними лікувальними властивостями і застосовується для профілактики і лікування дуже багатьох хвороб. Вона добре зміцнює імунітет і володіє чудовою освіжаючою властивістю. Також здатна підняти настрій, дарувати сили і бадьорість духу.

                 Він на колір золотистий

 І, як персик , бархатистий.

 Кісточку виймаємо

                 З радістю вживаємо.

 -Що ж це за фрукт? ( Абрикос)А що про цей фрукт ви знаєте?

    Дерево висотою 3-6 метрів сімейства розових. Батьківщина цього фрукта – Тянь-Шань. Культура ця була відома ще за 2 тисяч років до нашої ери . Квіти рожеві, іноді - білі. Плід - кістянка, шаровидна або трохи сплющена з боків, жовта або оранжева, м’якоть солодка, квітне в березні – квітні – травні. . Плоди дозрівають в червні - серпні.

Абрикос володіє  дуже високими смаковими  якостями  і добре вгамовують відчуття голоду. А компот приготовлений з абрикос відмінне жарознижуючий засіб. Абрикос підвищує розмову, працездатність, а також увагу і пам'ять

  • Кому подобається цей фрукт?
  • А чому саме?

                               Наче яблуко, великий,

 І смачний, і соковитий…

 Зверху ніжний, бархатистий,

 Весь червоно – золотистий.

-Що це фрукт?А, що ви про нього знаєте?

     Невеличке вічнозелене дерево родини цитрусових, батьківщина якого - Індія. Широко розводиться в тепличних господарствах Узбекистану. Квітки білі, з сильним приємним ароматом, плоди світло - жовті, ароматні, кислі на смак. Цвіте з весни протягом кількох місяців. Плоди дозрівають пізньою весною, або на початку зими . Ці фрукти вживають в їжу у свіжому вигляді . а також використовують при виготовленні кондитерських виробів, у парфумерній промисловості, в кулінарії. Існує давня кавказька легенда , що розповідає про те , як улюбленець одного із царів упав у немилість і потрапив до в’язниці. Там йому запропонували вибрати їжу на свій смак. На привеликий подив присутніх ув’язнених  вибрав саме їх, сказавши, що їх аромат веселить, шкіра плодів і зерна корисна для серця , м’якоть служить їжею, а сік втамовує спрагу. Цікаво, що це за фрукт?  

    Користь лимона - у використанні його як дезинфікуючого засобу для горла і порожнини рота. Однак щоб лимонний сік не завдав шкоди емалі зубів, зловживати полосканнями не варто. Соком лимона можна дезінфікувати рани і укуси.

   -Є багато фруктів у яких містяться багато вітамінів. А такі вітаміни містяться і в овочах.

                      Куля з безлічі листочків,

 Ще стирчить на ніжці.

 Садять в декілька рядочків,

 Квасять потім в діжці.

  • Що це за овоч? А що ви про нього знаєте?

      Її Батьківщина — країни Атлантичного узбережжя і Середземноморського узбережжя Європи і Азії. Археологічні розкопки свідчать, що людина почала використовувати цю рослину з часів кам’яного і бронзового віків. Вона має вигляд круглої голови і листя у вигляді розетки. Здавна вона цінилася не тільки як харчова, а ще й як лікарська рослина. Давньогрецький математик Піфагор твердив, що вона підтримує бадьорість і веселий настрій. Вона використовується в харчовій промисловості, а також у косметиці. Який це овоч? Де його можна використовувати?

Навесні кладемо в ямку

Восени збираємо.

У супи, борщі, солянку

Цілу зиму маємо…

     -Батьківщина цього овоча — Північна Америка. Древні індійці ввели його в культуру приблизно 14 тисяч років тому. Вони їли його, поклонялися йому. Історія появи його в Європі дуже цікава. На кораблі іспанських конквістадорів — перших завойовників Південної Америки, таємно потрапив у Перу хлопчик Педро Чьеза де Леон. Опинившись в прекрасній країні, він намагався дізнатись, як живуть, що їдять її «бронзові жителі». Він записував свої спостереження.  А в 1553 році в іспанському місті Севільї вийшла книга Педро Чьеза де Леона «Хроніка Перу», в якій європейські жителі вперше прочитали про цей овоч. Нині без нього, як і без хліба, важко уявити собі наше життя. Про нього часто кажуть: «Другий хліб».

    -Назвіть цей овоч. (Картопля) Що ви знаєте про цей овоч? Підніміть руку, хто з вас любить цей овоч? А чому?Що з нього можна приготувати?( Посмажити, запекти, зготувати суп, борщ)

     Цінність картоплі визначається високими смаковими якостями та сприятливим для здоров'я людини хімічним складом. Картопля як просапна культура має важливе агротехнічне значення Під неї вносять органічні і мінеральні добрива, міжрядні обробітки очищують поле від бур'янів. Тому картопля є добрим попередником для зернових та інших культур. 

Гра « Відгадай куди»

    -А зараз ми пограємо гру « Відгадай куди» На дошці  ви бачите конвертики з вітамінами А, В, С та Д. Я зараз вам буду показувати  продукти, а ви будете казати до якого конверту його потрібно покласти.

Вітамін А ( морква, помідор,риба, масло, яйця, петрушка, зелена цибуля,)

Вітамін В(м'ясо, печінка,горох, буряк,редис, квасоля)

Вітамін С( лимон, апельсин, капуста, зелена цибуля, хрін, шипшина, чорна смородина)

Вітамін Д ( печінка, риба, молоко, житній хліб)

Заключна частина

   -Тож діти запам’ятайте, що вітаміни необхідні кожному живому організмі. Вони містяться у кожному продукті,  про які ми сьогодні з вами говорили. Чим більше вітамінів в твоєму організму тим більше в тебе з’являється енергії, сили. Отже, вітаміни необхідно вживати  протягом всього року.

-Які вітаміни ви запам’ятали?

-Де містяться вітаміни?

-Які ви зробили для себе висновки?

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
18 жовтня 2018
Переглядів
2159
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку