Плани-конспекти уроків англійської мови
для 5 класу з теми «Їжа» (за підручником Несвіт А.М. Англійська мова: підруч. для 5-го кл. загальноосвіт. навч. закл. / А.М. Несвіт. – К.: Генеза, 2013)
Плани-конспекти уроків англійської мови
для 5 класу з теми «Їжа»
(за підручником Несвіт А.М. Англійська мова:
підруч. для 5-го кл. загальноосвіт. навч.
закл. / А.М. Несвіт. – К.: Генеза, 2013)
Підготувала Голдибан Е.П.,
вчитель англійської мови
Кам’янець-Подільської
загльноосвітньої
школи І-ІІІ ступенів №15
Хмельницької області
Урок 1
Тип уроку: урок формування та розвитку мовних та мовленнєвих навичок.
Тема уроку: Food. My Breakfast.
Практична мета: ввести ЛО теми уроку та повторити ЛО даної теми , вивчені у 2-3 класах, вчити учнів запитувати та надавати інформацію з теми уроку, повторити та практикувати у вживанні злічувальних та незлічувальних іменників (countable/uncountable nouns), розвивати навички читання, усного мовлення, вчити працювати учнів у групах.
Загальноосвітня мета: розширяти загальноосвітній кругозір учнів; залучати до культури народу, мова якого вивчається.
Розвиваюча мета: розвивати пам'ять, увагу, логічне мислення, зорову пам’ять, спостережливість, удосконалювати фонетику та артикуляцію звуків, розвивати усні комунікативні уміння з опорою на наочність, вчити логічно висловлювати думку.
Виховна мета: виховувати інтерес та повагу до традицій харчування української сім’ї та британської сім’ї, зацікавленість у розширенні своїх знань, використанні навчального матеріалу у житті, виховувати культуру спілкування на уроці.
Обладнання: роздавальний матеріал: емблеми для членів груп, картки для самостійної роботи, набір малюнків або плакати чи постери із зображенням продуктів, картки-бонуси із зображенням продуктів; демонстраційний матеріал: плакат із девізом та темою уроку, плакат із правилами роботи у групах; мультимедійні засоби для демонстрації та виконання фізкультхвилинки.
PROCEDURE
I. INTRODUCTION
Greeting, organizing the class
Teacher: Good morning. I’m glad to see you. I hope you are fine. And today we shall speak about food. I invite you to the “Master Chef Show”. Now take the badges (red, yellow, blue), take your places. We shall be working in the teams by the end of our topic. You have to be attentive, disciplined, hard-working, but don’t forget about good mood and be cheerful but honest. (These rules should be written in the handouts). By the end of the topic the best team will award the title “Master Chef”. For every right answer you’ll get a bonus. Like that one. Do you like it? (Teacher can prepare small cards with pictures from the topic “Food”: for the 1st and the 2nd lessons you can use pictures of different food, for the 3rd and the 4th lessons – printed words-actions, for the rest – pictures of cooking equipment with words. All these cards must help pupils to make their own recipes at the end of the topic).
The motto of our topic and show is “COOK WITH PLEASURE” (in the handouts).
WARMING-UP
Phonetic Exercise
The twister is on the blackboard (or in the handouts):
Sarah and Mary share their pears fairly.
Introducing the topic
Ex. 1, p.52 – teacher may use the computer presentation or pictures to introduce the topic (card 1).
Vocabulary practice
Ex.2, p.53 – pupils listen, repeat the words and talk in pairs about food they like /don’t like to have for breakfast. Teacher can use the following card (card 2).
Grammar work
Teacher: And now let’s go shopping and buy some food. As you know all nouns divide into two groups: countable and uncountable. Countable nouns are things that you can count and they have a singular and plural form. Uncountable nouns are things that you can’t count and they have only a singular form.
There is so much food in our shop. Help me please to do shopping (card 3).
Relaxation
Teacher can use any song he/she likes to have a rest with pupils:
Listening and Reading
Ex.3, 4, p.53 – pupils in groups listen, read the text and give their opinions to agree or disagree with the statements after the text.
Writing
Colored Ribbon (interactive method)
Group work
Pupils in groups get colored pieces of paper to write down the examples of countable (group 1) and uncountable (group 2) nouns from the text of ex.3, p.53, ex.1, p.52 (group 3). They make a colored ribbon from the pieces of paper. If the pupils write down the examples in a right order they will have two identical chains.
For 4-6 points do this task (card 4, 5).
For 7-9 points do ex.2, p.53.
For 10-12 points do ex.7, p.54. (If some pupils wish they can draw pictures of their ideal breakfast to present them at the next lesson or send their exercises as a letter using this address: ellapeta9@gmail.com); to write the new words (p.52) into vocabularies and learn them.
Summary
Teacher: Breakfast is the most important meal of the day. Do you agree with the statement? Can you skip breakfast? What do you usually have for breakfast?
Урок 2
Тип уроку: урок формування та розвитку мовних та мовленнєвих навичок.
Тема уроку: Food. My Breakfast.
Практична мета: практикувати у вживанні ЛО теми уроку, злічувальних та незлічувальних іменників, вчити учнів вживати слова “much/many, lots of/a lot of”, розвивати навички аудіювання, усного мовлення, вчити учнів кооперативному взаємонавчанню.
Загальноосвітня мета: розширяти загальноосвітній кругозір учнів; залучати до культури народу, мова якого вивчається.
Розвиваюча мета: розвивати пам'ять, увагу, логічне мислення, зорову пам’ять, спостережливість, удосконалювати фонетику та артикуляцію звуків, розвивати усні комунікативні уміння з опорою на наочність, вчити логічно висловлювати думку.
Виховна мета: виховувати любов та повагу до традицій харчування української сім’ї та британської сім’ї, зацікавленість у розширенні своїх знань, використанні навчального матеріалу у житті, виховувати культуру спілкування на уроці.
Обладнання: роздавальний матеріал: емблеми для членів груп, картки для самостійної роботи, набір малюнків або плакати чи постери із зображенням продуктів, картки-бонуси із зображенням продуктів; демонстраційний матеріал: плакат із девізом та темою уроку, прислів’я по темі уроку, плакат із правилами роботи у групах; мультимедійні засоби для демонстрації мультимедійної презентації, виконання фізкультхвилинки та прослуховування аудіофрагменту з теми уроку.
PROCEDURE
Greeting, organizing the class
Teacher: Good morning. I’m glad to see you. I hope you are fine. How are you today?
Phonetic Exercise
Pupils listen to Food File and choose the correct picture (from http://www.123listening.com/freeaudio.php).
Checking on homework
Teacher: We eat to live, but do not live to eat (on the blackboard or in the handouts). Do you understand this proverb? Do you agree that food isn’t a sense of our life, but it is very important for us because people can live without food only twelve days. Tell me please, what do you usually have for your breakfast? Don’t forget about your bonus-cards!
Pupils present their works with pictures.
Cooperative Learning
Pupils work with cards and after that check each other (teacher can choose the card according the pupils’ abilities).
Introducing the topic
Listening task
Group work
Three hotel guests are going to have breakfast and they order for room service. Write the room number and tick the food and drink.
Text 1
RS Hello, room service.
Man Oh, hello. I want to order breakfast, please.
RS Room number?
Man It's 101.
RS One hundred and one. OK. I'm ready.
Man Oh. Well, I'd like a bowl of cereal, please.
RS OK. Anything to drink - tea, coffee?
Man Wait a moment! I want sausages and eggs, too.
RS Oh, right. Sausages and eggs. And do you want bread or toast with that?
Man Toast, please. Two slices of toast.
RS And to drink?
Man I'd like a glass of orange juice. And a cup of hot chocolate, too.
RS Orange juice and hot chocolate. OK. Ten minutes.
Man Thank you.
Text 2
RS Hello, room service.
Man Oh, hello. Can I order some breakfast, please?
RS Room number?
Man It's 257.
RS Two ... five ... seven. (SILENCE) Yes? I'm ready.
Man I'd like sausages, please.
RS Sausages ... and eggs?
Man No, thanks. I don't like eggs.
RS You don't like eggs. OK. Toast?
Man Yes, please. And jam.
RS Toast and jam. Any cereal, fruit?
Man Can I have a banana, please?
RS Yes.
Man Thank you.
RS To drink?
Man A cup of tea, please.
RS Is that all?
Man That's all, thank you.
RS OK. Ten minutes.
Text 3
RS Hello, room service.
Man Oh, hello. I want to order some food - for breakfast.
RS Room number?
Man Er....it's 569.
RS Five ... six ...
Man I'd like cereal, please.
RS Just a moment, please. Five ... six ... nine. OK. I'm ready.
Man A bowl of cereal, please.
RS Cereal. Anything else?
Man Yes, please. I want eggs and a banana.
RS Eggs and a ... banana. Any bread or toast?
Man No thanks
RS To drink?
Man A cup of coffee, please. And a bottle of water.
RS Coffee. And a bottle of water.
Man Yes, please.
RS OK. Five minutes.
Man Thank you.
a cup of tea a bottle of water orange juice eggs jam cereal |
toast bread hot chocolate toast a banana sausages coffee |
Ex. 1, p.54 – teacher asks about Jane’s usual breakfast, lunch and dinner.
Relaxation
Teacher can use any song he/she likes to have a rest with pupils:
Grammar work
Group work
Teacher draws pupils’ attention to the table (p.55). After that in groups pupils complete the dialogue with some and any.
Group 1
Oliver: Let’s have _________ lunch.
Hannah: Good idea. Are there ________ pizzas in the fridge?
Oliver: No, there aren’t.
Hannah: What have we got?
Oliver: There’s ________ cheese. And there’s _______ ham.
Hannah: Is there ________ butter?
Oliver: Yes, there is.
Hannah: OK. Let’s have ham and cheese sandwiches.
Oliver: Ah. There’s a problem.
Hannah: What is it?
Oliver: We haven’t got _________ bread.
Group 2
Hannah: Is there _________ pasta?
Oliver: Yes, there is.
Hannah: Let’s make ________ tomato sauce for the pasta?
Oliver: We haven’t got _________ tomatoes.
Hannah: Are there ________ mushrooms?
Oliver: No, there aren’t. But there’s ________ money on the table.
Hannah: What for?
Oliver: Let’s go out and buy ________ chips!
Group 3
Angela: Is there _______ coffee?
Barry: No, there isn’t _______ coffee , but there is some tea.
Angela: No, thanks. Is there _______ hot chocolate?
Barry: Yes, there is. And there is _______ toast.
Angela: Good. And is there _______ ham?
Barry: No, there isn’t any ham, but there is ________ cheese.
Angela: Can I have a hot chocolate and ________ toast and cheese, please?
Barry: OK, there’s _______ bread on the table. Just help yourself!
Reading. Speaking
Ex.2, 3, p.55
Work in pairs
Pupils complete dialogues from ex.5, p.56 and act their own dialogues to the class.
For 4-6 points do the task from the card “Homework”.
For 7-9 points do ex.4, p.56.
For 10-12 points make and act out the dialogue from ex.5, p.56 using some / any, how much / many.
Summary
Teacher: When do we use some / any, how much / many? Let’s watch the presentation and revise the material (PPP “Some/any” or “Countable/uncountable nouns”).
Урок 3
Тип уроку: урок формування та розвитку мовних та мовленнєвих навичок.
Тема уроку: Cooking Dinner. Festive Table.
Практична мета: вести нові ЛО теми уроку та практикувати учнів у їх вживанні, практикувати учнів вживати слова “some/any, much/many, lots of/a lot of”, розвивати навички аудіювання, усного мовлення.
Загальноосвітня мета: розширяти загальноосвітній кругозір учнів; залучати до культури народу, мова якого вивчається.
Розвиваюча мета: розвивати пам'ять, увагу, логічне мислення, зорову пам’ять, спостережливість, удосконалювати фонетику та артикуляцію звуків, розвивати усні комунікативні уміння з опорою на наочність, вчити логічно висловлювати думку.
Виховна мета: виховувати любов та повагу до традицій харчування української сім’ї та британської сім’ї, зацікавленість у розширенні своїх знань, використанні навчального матеріалу у житті, виховувати культуру спілкування на уроці.
Обладнання: роздавальний матеріал: емблеми для членів груп, картки для самостійної роботи, набір малюнків або плакати чи постери із зображенням продуктів, картки-бонуси із опорними словами-діями; демонстраційний матеріал: плакат із девізом та темою уроку, плакат із правилами роботи у групах; мультимедійні засоби для демонстрації мультимедійної презентації, виконання фізкультхвилинки та прослуховування аудіофрагменту з теми уроку.
PROCEDURE
I. INTRODUCTION
Greeting, organizing the class
Teacher: Good morning. I’m glad to see you. I hope you are fine. How are you today?
II. WARMING-UP
Phonetic Exercise
The pairs of the words are on the blackboard (or in the handouts):
Teacher: Now let’s watch the presentation and revise the adverbs “much/many, lots of/a lot of” in the sentences. Be attentive and answer the questions (PPP “Much/many/a lot of”).
Checking on homework
Pupils act out the dialogues.
III. MAIN PART
Introducing the topic
Presentation of vocabulary
Ex.1, p.57. After the presentation of vocabulary pupils work with cards (Cooking).
Vocabulary practice
Ex.2, p.57
Relaxation
Teacher can use any song he/she likes to have a rest with pupils:
Listening. Reading
Ex.3, 4, p.57-58
Writing. Speaking
Pupils complete the dialogue from ex.5, p.58 and act it out to the class.
For 4-6 points do the task from the card “Homework”.
For 7-9 points do ex.5, p.59.
For 10-12 points do the task from teacher’s blog (Form 5, Topic “Food”, Exercise 1): ellapeta9.blogspot.com
To write the new words (p.57) into vocabularies and learn them.
Summary
Teacher: Let’s watch the presentation and revise the lexical material (PPP “Food”).
Урок 4
Тип уроку: урок застосування отриманих мовних та мовленнєвих знань, умінь та навичок.
Тема уроку: My Favourite Dish. Recipes.
Практична мета: повторити вивчені ЛО теми та практикувати учнів у їх вживанні, вчити учнів складати рецепти улюблених страв, розвивати навички аудіювання, усного мовлення.
Загальноосвітня мета: розширяти загальноосвітній кругозір учнів; залучати до культури народу, мова якого вивчається.
Розвиваюча мета: розвивати пам'ять, увагу, логічне мислення, зорову пам’ять, спостережливість, удосконалювати фонетику та артикуляцію звуків, розвивати усні комунікативні уміння з опорою на наочність, вчити логічно висловлювати думку.
Виховна мета: виховувати любов та повагу до традицій харчування української сім’ї та британської сім’ї, креативність у використанні навчального матеріалу у житті, виховувати культуру спілкування на уроці.
Обладнання: роздавальний матеріал: емблеми для членів груп, картки для самостійної роботи, набір малюнків або плакати чи постери із зображенням продуктів, картки-бонуси із опорними словами-діями та назвами кухонного обладнання; демонстраційний матеріал: плакат із девізом та темою уроку, плакат із правилами роботи у групах, зображення свинки Пепи; мультимедійні засоби для демонстрації мультимедійної презентації, виконання фізкультхвилинки та перегляду відео з теми уроку.
PROCEDURE
I. GREETING
Teacher: Good morning. I’m glad to see you. I hope you are fine. How are you today? Today we will learn to write the recipe of your favourite dish.
Phonetic Exercise
The twister is on the blackboard (or in the handouts):
Fuzzy Wuzzy was a bear, Fuzzy Wuzzy has no fair, Fuzzy Wuzzy wasn’t very fuzzy, was he?
Odd Man Out
1 |
bun |
bread |
roll |
biscuit |
2 |
milk |
tea |
coffee |
yoghurt |
3 |
butter |
milk |
egg |
cheese |
4 |
steak |
beef |
pork |
chicken |
5 |
potato |
lettuce |
pea |
apple |
6 |
pineapple |
nut |
melon |
banana |
7 |
hamburger |
rice |
hotdog |
pizza |
8 |
ice-cream |
pop |
beer |
wine |
9 |
parsley |
chives |
pepper |
thyme |
10 |
salt |
sausage |
salami |
onion |
11 |
pancake |
sugar |
syrup |
honey |
12 |
chips |
French fries |
hash brown |
tomato |
Introducing the topic
YouTube technique
Teacher: Do you like cartoons? Have ever seen cartoons about Peppa Pig? What episodes have you seen? Do you like it?
Presentation of vocabulary
Vocabulary List
Tasks
1. Watch the episode and mark the words you hear (https://www.youtube.com/watch?v=-_MZB5stg8I).
sour cream pancakes delicious syrup butter flour eggs salt water milk a bowl flip over olive oil frying pan jam yummy
2. Complete the sentence.
First, put some ________ in the bowl, then add an _______, then some _________, and give it all the stir.
3. Decide if the statements True or False.
4. Answer the questions about yourself.
Mini-project. Writing
Group Work
Group 1
Chocolate Cake Recipe
Ingredients:
1 cup _ _ _ _ _
1 cup _ _ _ _ _
2 tablespoons _ _ _ _ _ _ _ _ _
2 _ _ _ _
125g _ _ _ _ _ _
½ cup _ _ _ _
Method: Cut up and order
Mix with an electric mixer for about 2-3 minutes or until the mixture is smooth.
Bake for approximately 45 minutes.
Preheat the oven to 180°C.
When you remove the cake from oven, let it cool in the pan for about five minutes. Leave to cool on a rack.
Pour the cake mixture into the tin.
Line a 20cm round cake tin with baking paper.
Add all the ingredients in a medium sized bowl.
Group 2
Small Pasties
Group 3
Ex.5, p.64 (write the recipe of your favourite dish to share it with your mates at the next lesson. Pupils can write down the recipe of Pizza Margarita or use a cool form for their own recipe from teacher’s blog in the Internet (Form5): ellapeta9.blogspot.com).
Summary
Teacher: Let’s revise the words of the topic. What traditional British and Ukrainian dishes do you know?