Консультація для батьків "Музика у вашому домі"

Про матеріал
Шановні батьки! Якщо Ви хочете, щоб серце вашої дитини прагнуло до Добра, Краси, Людяності, спробуйте навчити її любити і розуміти музику! Вчить її, навчайтеся разом з нею! Фахівці з різних галузей дошкільної психології, педагогіки мистецтва радять починати займатися музикою вагітним мамам ще у період вагітності, а продовжувати зразу від народження дитини для формування гармонійної особистості засобами музики. Музичне мистецтво є джерелом духовності, засобом активізації всіх творчих здібностей
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Консультація для батьків «МУЗИКА У ВАШОМУ ДОМІ»

Номер слайду 2

Шановні батьки! Якщо Ви хочете, щоб серце вашої дитини прагнуло до Добра, Краси, Людяності, спробуйте навчити її любити і розуміти музику! Вчить її, навчайтеся разом з нею! Фахівці з різних галузей дошкільної психології, педагогіки мистецтва радять починати займатися музикою вагітним мамам ще у період вагітності, а продовжувати зразу від народження дитини для формування гармонійної особистості засобами музики. Музичне мистецтво є джерелом духовності, засобом активізації всіх творчих здібностей дитини, звичайно за умов систематичних занять і не лише у дошкільних навчальних закладах, а і дома. Прихильники раннього виховання мистецтва рекомендують батькам не втратити можливість формування гарного смаку у малюків, розуміння ними характеру та образності музики, величезного естетичного впливу на всю психіку дитини, її позитивний та гарний настрій.

Номер слайду 3

Обов’язковою умовою для формування естетичного музичного смаку має бути сформована родинна фонотека. До неї мають входити: записи класичної музики на фоні звуків природи — шуму струмка, моря, звуків лесу, спів пташок, пісні з улюблених мультфільмів, казки, колискові, український дитячий фольклор. Слухаючи музику разом з дитиною, ви переконаєтеся що зникає стурбованість дитини, її тривога, вона заспокоюється і розслаблюється. У віці від першого року до трьох років у дітей починають проявлятися музичні здібності: емоційна чуйність, музичний слух, почуття ритму. На другому році життя діти можуть слухати невеликі музичні твори і не просто радіти, а й виражати свій емоційний стан – бадьорий, задерикуватий при слуханні пісні «Конячка» О. Тілічеєвої, спокійний, доброзичливий при слуханні пісні «Кішка» О. Александрова. У процесі формування музичного сприйняття перед фахівцями і батьками стоїть завдання привчати дітей прислухатися до мелодії, слів пісні й упізнавати її при повторному прослуховуванні.

Номер слайду 4

Важливим елементом дітей першого – третього років є виразне виконання музичного твору мамою, бабусею, татом. Разом з тим, при роботі з такими дітьми необхідні наочні прийоми, що залучають дитини до музики – показ іграшки. Дітям приємно слухати музику й дивитися на іграшку, про яку співається в пісні. Зорове сприймання образу сприяє розумінню змісту виконуваної пісні, її запам’ятовуванню. З цією метою застосовуються й персонажі лялькового театру, за допомогою яких інсценується зміст того або іншого твору. Більш різноманітний музичний репертуар для дітей дошкільного віку допомагає зацікавити дитину музикою, викликати й підтримати її радісне хвилювання. У цьому віці зберігає своє значення використання іграшки як засобу, що викликає інтерес до виконуваних творів. Засвоєнню музики допомагають короткі пояснення, які виділяють найяскравіші художні засоби. Музика сприяє активізації пізнавальної й розумової діяльності. Діти багато про що дізнаються, уважно слухаючи музику. Але найголовніше – це «школа почуттів», що формується завдяки особливій властивості музики: викликати співпереживання слухачів.

Номер слайду 5

Виховуючи маля, розвиваючи здібності, збагачуючи духовно, знайомлячи і зі складнішими творами, ви відкриваєте перед ними ще один шлях збагачення їхнього музичного досвіду. Можливо, декілька порад фахівців музичного мистецтва допоможуть вам і вашій дитині ввійти в великий та чудовий світ музики.1. Пам’ятайте про те, що любий музичний твір треба слухати уважно. Головне, безумовно, бажати слухати! Треба дуже постаратися уважно слідкувати за тим, що діється у музиці, від початку до кінця, нічого не пропускати. Музика завжди віддячить слухача, даруючи нові почуття, новий настрій, мабуть такий, якого ніколи не було.2. Починати слухання треба з маленьких творів. Це може бути вокальна музика (музика для голосу), або інструментальна (яка виконується на різних інструментах). Прислухайтеся дозвуків, постарайтеся почути і розрізнити динамічні відтінки музичної мови, з’ясувати, чи роблять вони виразним виконання музичного твору.

Номер слайду 6

3. Безумовно, слухати вокальну музику легко, текст завжди підкаже, що хотів сказати композитор, якими думками поділитися.4. В інструментальній музиці слів немає, але від цього вона не стає менш цікавішою. Слухайте з дітьми твори П. Чайковського, С. Прокоф’єва, Р. Шумана, В. Моцарта, О. Гречанінова та сучасних композиторів.5. Час від часу необхідно повертатися до прослуховування вже знайомих творів.6. Постарайтеся зробити слухання музики систематичними, відводьте для цього певний час.7. Дуже корисно слухати одні й ті ж самі твори у виконанні різних солістів та колективів.

Номер слайду 7

     Чому для маленьких дітей треба вибирати класичну музику? Є багато причин, чому маленьким дітям треба слухати класику. Такі мелодії можуть принести багато користі.1. Позитивний вплив на фізичне здоров’я На відміну від багатьох видів музики, класичні твори мають заспокійливу дію на людський розум і тіло. Структуровані й повільні мелодії мають релаксуючу дію на центральну нервову систему і, згідно з деякими дослідженнями, на серце. Це допомагає малюкам краще спати та зміцнює їх психічне здоров’я. Маленькі діти, які погано засинають, і ті, хто страждає від наслідків перенесеної психологічної травми, отримують найбільшу користь від класичної музики. Покращення розвитку мови Є чіткий зв’язок між музикою й розвитком мови дитини. Маленькі діти, які слухають класичну музику, швидше вчаться розмовляти й читати. У них краще розвиваються пам’ять і навички аудіювання, які надзвичайно важливі для вивчення мови.

Номер слайду 8

Здатність підвищувати настрій Однією з найбільш цікавих особливостей класичної музики є її здатність впливати й покращувати емоційне та психічне здоров’я малюка. Слухання класичних мелодій стимулює вироблення ендофінів у нейронах головного мозку, що покращує настрій і розслабляє тіло. Такий заспокійливий ефект може призвести до покращення психологічного та психічного здоров’я, здатності навчатись.«Ефект Моцарта» Найвідоміша й найсуперечливіша перевага класичної музики для малюків – «Ефект Моцарта». Цей термін отримав свою назву в ході експерименту, який виявив, що слухання класичної музики може тимчасово підвищувати коефіцієнт інтелектуального розвитку й покращувати просторово-часове мислення. Французький дослідник доктор Альфред Томатіс також уважав, що класична музика сприяє розвитку мозку. Так, деякі дослідники вважають, що слухання класичної музики стимулює інтелектуальний розвиток, але цю гіпотезу підтримують не всі вчені. Однак навіть якщо «Ефекту Моцарта» не існує, класична музика приносить малюкам багато іншої користі.

Номер слайду 9

   Якому виду класичної музики треба віддавати перевагу? 1. Критерії вибору музики для дитини Є багато різних видів класичної музики, деякі з них не підходять для дітей. Опери Ріхарда Вагнера, наприклад, занадто гучні та грубі для малюків. Батьки повинні бути обережними, тому що деякі класичні твори можуть або надто збуджувати, або набридати маленьким дітям. Експерти пропонують список критеріїв, які повинні мати класичні мелодії для дітей. Ці характеристики включають у себе:Інструментальні композиції. Композиції з великою кількістю вокалу не приносять малюкам користі. Стійкий та усталений ритм. Музика без систематизованого ритму може стимулювати дітей, але в такому випадку вона не буде розслаблювати й не сприятиме розвитку пам’яті. Мелодія повинна бути досить простою й легкою для розуміння. Оркестрові твори й опери часто занадто складні для розуміння маленьких дітей. Тому звертайте увагу на твори без вокальних партій, в яких задіяні один або два музичних інструменти.

Номер слайду 10

2. Десять кращих класичних творів для дітей Багатьом батькам важко вибрати твори для дітей, тому що вони не завжди добре розбираються у класичній музиці. Ось список десяти кращих класичних творів для дітей, які відповідають критеріям, викладеним вище. Сюїти для віолончелі соло Йоганна Себастьяна Баха;«Гольдберг-варіації» Йоганна Себастьяна Баха;Струнний квартет Опус 33 Йозефа Гайдна;Концерт для флейти та арфи з оркестром до мажор Вольфганга Амадея Моцарта;шість струнних квартетів Вольфганга Амадея Моцарта, присвячених Францу Йозефу Гайдну;Фортепіанні тріо Вольфганга Амадея Моцарта;Струнні квартети Опус 18 Людвіга ван Бетховена (також відомі як «ранні струнні квартети»);Квінтет для кларнета сі мінор Йоганнеса Брамса;Тріо для скрипки, валторни та фортепіано Йоганнеса Брамса;Інвенції Йоганна Себастьяна Баха (також відомі, як «Дво- і тричастинні інвенції»). 

Номер слайду 11

Посилання на сайти:https://mini-rivne.com/mocart-dla-batkiv-ta-ditej/https://central-ua.tv/news/29155/https://ukr.media/psihologiya/399199/https://www.youtube.com/watch?v=Lpzgm. Xk. UZN0https://www.youtube.com/watch?v=VCGpu. MYGd. Cohttps://www.youtube.com/watch?v=lzb. Qgwjy8wc&t=7s  Поспостерігайте за реакцією вашої дитини на ці музичні композиції й визначте, які твори подобаються їй найбільше, а потім вмикайте їх систематично.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Біркіна Світлана
    Дякую, чудова презентація!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Івлєва Наталя Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 травня 2020
Переглядів
1617
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку