Контрольна робота №1 10 клас Біологія
1.У 1892 році раніше невідомі субмікроскопічні істоти, які назвали вірусами відкрив:
а) Л. Пастер б) Д.І. Івановський
в) А. Левенгук г) І.І. Мечников
2. До складу вірусних частинок входять:
а) Тільки ДНК б) Тільки РНК
в) Або ДНК, або РНК г) Одночасно і ДНК, і РНК
3. Повітряно-крапельним шляхом передається збудник такої хвороби, як:
а) СНІД б) Грип в) Гепатит г) Герпес
4. Пріони - це модифіковані молекули:
а) Білків б) Нуклеїнових кислот
в) Ліпідів г) Вуглеводів
5. Віроїди паразитують у клітинах:
а) Людини б) Тварин
в) Рослин г) Грибів
6. Укажіть ознаки, характерні для вірусів:
а) Найдрібніші живі організми
б) Дихання відбувається через білкову оболонку
в) Живляться гетеротрофно г) Відсутність власного обміну речовин
д) Містять нуклеоїд
7. Укажіть вірусні захворювання:
а) Герпес б) Чума в) Папілома г) Молочниця
д) Віспа е) Малярія є) Гепатит
8. Яка структура клітини організовує надходження і вихід речовин?
а) ЕПС б) плазматична мембрана
в) цитоплазма г) клітинний центр
9. Синтез білків здійснюють
а) хлоропласти б) ядерце
в) гладенька ЕПС г) шорстка ЕПС
10. Де відбувається підготовчий етап енергетичного обміну в організмі людини?
а) в травній системі б) в травних вакуолях
в) у цитоплазмі г) у мітохондріях
11. Як називають організми, які для синтезу органічних речовин використовують хімічну енергію
а) гетеротрофи б) автотрофи
в) фототрофи г) хемотрофи
12. Цей вітамін допомагає згортатися крові. Синтезується бактеріями, які є в кишківнику людини, саме тому кишківник відіграє важливу роль імунітеті людини. а) А б) С в) Д г) К
13. Виберіть всі твердження, які характеризують вітамін Д
а) Вітамін надходить до організму з їжею тваринного походження.
б) Якщо позагорати літом, в організмі вітамін залишається до осені, а
можливо і до зими.
в) Практично відразу розпадається при термічній обробці, тому, щоби його
отримати, потрібно їсти сирі продукти
г) Допомагає організму засвоїти вітамін А
14. Нестача вітамівнів (авітаміноз) призводить до таких хвороб.
а) Цинга б) Грип
в) Рахіт г) Сколіоз
15. Захворювання,що поширюються через брудну воду, можуть:
а) погіршити здоров'я; б) призвести до інвалідності;
в) призвести до смерті; г) всі відповіді вірні.
16. Органолептичні показники якості питної води-це:
а) присмак; б) запах; в) колір; г) мутність;
д) всі відповіді вірні.
17. Токсикологічні показники якості питної води-це:
а) сполуки Алюмінію; б) сполуки Плюмбуму;
в) сполуки Заліза; г) пестициди;
д) сполуки Арсену; е) феноли;
є) всі відповіді вірні.
18. Ендемічний зоб-захворювання,що викликається відсутністю у питній воді йонів:
а) Кальцію; б) Брому; в) Фтору; г) Йоду.
19. Карієс-це захворювання, що викликається відсутністю у питній воді:
а) Йоду; б) Брому; в) Хлору; г) Фтору.
20. Основні принципи раціонального харчування:
а) енергетична цінність раціону; б) належний хімічний склад;
в) добра засвоюваність їжі;
г) нездатність їжі створювати відчуття насичення;
д) всі відповіді вірні.