Урок з біології Презентація на тему:«Білки та їхня біологічна роль»

Про матеріал
Білки є одними з найважливіших класів біомолекул, які відіграють ключову роль у функціонуванні живих організмів. Вони виконують різноманітні біологічні функції завдяки своїм унікальним структурним і хімічним властивостям.
Перегляд файлу

imageimageБІЛКИ, ЇХНЯ БІОЛОГІЧНА РОЛЬ

БІЛКИ ЦЕ БІОЛОГІЧНІМАКРОМОЛЕКУЛИ, ЯКІСКЛАДАЮТЬСЯЗАМІНОКИСЛОТ. ВОНИЄ

imageimageОСНОВНИМИБУДІВЕЛЬНИМИБЛОКАМИКЛІТИНІВИКОНУЮТЬШИРОКИЙСПЕКТРФУНКЦІЙУЖИВИХ  ОРГАНІЗМАХ.

протеїни   лише з аміно-

.

 — протеїди  з амінокислотних  компонентів.

 

 

imageЗА СКЛАДОМ І ВЛАСТИВОСТЯМИ БІЛКИ ПОДІЛЯЮТЬ НА:

 

Пзалишків складаються

кислотних залишків

 

        складні

                                                                                                                                                                                                                                                 • складаються                                                    залишків 

  та небілкових

ПРОСТІБІЛКИ

imageЦе важливачастина харчування тварин і людини. Основні джерела: бобові, горіхи, зернові, картопля, молоко, мясо; меншою мірою:овочі, фрукти, ягоди та гриби), оскільки в їхорганізмах не можуть синтезуватися всі незамінні амінокислоти і частинаповинна надходити з білковоюїжею. В процесі травлення ферменти руйнують спожиті білки до амінокислот, які використовуються для біосинтезу власних білків організму або піддаються подальшому розпаду для отримання енергії.

СКЛАДНІБІЛКИ

imageПротеїди це комплекси простих білків з речовинаминебілкової природи вуглеводами (глюкопротеїди), фосфорною кислотою (фосфопротеїди), гетероциклічними сполуками, нуклеїновими кислотами (нуклеопротеїди). До протеїдів віднесені: хромопротеїди (мають колір, наприклад пігменти), ліпопротеїди жироподібні живильні речовини, глюкопротеїди містять вуглеводні компоненти, часто отруйні.

ІСТОРІЯВІДКРИТТЯБІЛКІВ

imageБілки були виділенівокремийкласбіологічнихмолекулв18 століттіврезультатіробітфранцузькогохімікаАнтуан Франсуа де Фуркруатаіншихучених, вякихбуловідміченовластивістьбілківкоагулюватипринагріванніабопіддієюкислот. Утойчасбулидослідженітакібілки, якальбумінзяєчнихбілків, фібринзкровііглютеніззернапшениці. Стрічковамолекулярнамодельбілка ядерногоантигенупроліферуючихклітин(PCNA) людини.

Докінця 19-го століття вже було досліджено більшість амінокислот, що входять до складу білків. В 1894 році німецький фізіолог Альбрехт Коссель висунув теорію, що амінокислоти с головнимиструктурними елементами білків.

imageimageНа початку20-го століття німецький хімік Еміль Фішер експериментально доказав, що білки збудовані з залишківамінокислот, сполучених пептидними звязками.

БУДОВАБІЛКІВ

imageБілки утворюються з 20 різнихамінокислот. Кожна амінокислота має аміногрупу (NH2) на одному кінці і карбоксильнугрупу (COOH) на іншому кінці. Ці групи реагують між собою, утворюючи пептидні звязки.

Пептиднізвязки утворюються між карбоксильною групою однієї амінокислоти та аміногрупою іншої амінокислоти. Цей процес називається пептидилуванням.

Пептиднізв'язки можуть утворюватися між багатьма амінокислотами, утворюючи довгі ланцюжки. Ці ланцюжки називаються поліпептидними ланцюгами.

БІЛКИ ВИКОНУЮТЬШИРОКИЙСПЕКТРФУНКЦІЙУЖИВИХОРГАНІЗМАХ. ДЕЯКІЗЇХНІХОСНОВНИХФУНКЦІЙВКЛЮЧАЮТЬ

          єосновнимибудівельнимиблокамиклітин. Вониутворюютьклітиннімембрани, цитоскелетііншіструктури.

          регулюютьбагатобіологічнихпроцесів, включаючиріст, розвитокіметаболізм.

          переносятьречовиниворганізмі, включаючикисень, гормонитапоживніречовини.

          imageутворюютьантитіла, якізахищаютьорганізмвідінфекцій

          забезпечуютьрухклітинітканин, атакожрухречовинворганізмі.

          берутьучастьубагатьохметаболічнихпроцесах, включаючирозщепленняїжітаутворенняенергії.

ЯКЩО БІЛЬШ ДЕТАЛЬНОПРОФУНКЦІЇБІЛКА, ТО:

          imageОрганізм здатний розщеплювати практично весь обєм протеїну, що надходить до нього, для виконання будівельної функції і відновлення. Однак в деяких випадках він може розщеплювати значно більшу кількість протеїну, ніж отримує. Тоді зявляєтьсяпотреба у більших кількостях цієї поживної речовини. Необхідний для обміну речовин і хімічнихреакцій. Протеїн бере участь в транспортуванні вітамінів, мінералів, кисню та інших поживних речовин не тільки всередині клітини, а й повсьому організму . Крім цього, багато білків є гормонами, які в свою чергу регулюють роботу всього організму і відповідаютьза нормалізацію багатьох процесів всередині нього

.

          Протеїни і амінокислоти мають здатність виробляти імуноглобуліни або антитіла, які попереджають проникнення вірусів і бактерійв організм, зміцнюють його захисні функції, а також попереджають появу запальних реакцій .

 білка. Цей нутріє

нт

 тканини протягом  кількостях і наві

 стегна і втраті

ть

 

          imageЗдоровя кісток також залежить від кількості споживаного відіграє ключову роль у розвиткута підтримці кісткової усього життя. Споживаючи дієтичний протеїн в необхідних трохи перевищуючинорму, можна запобігти перелому мінеральної щільності кістки 

 пошкоджених

, що містять протеїн колагену . Для

високим вмістом білка. Те ж

 

 

          imageДеякігормониєбілкамиабопептидами. Вонибезпосередньовпливаютьнабезлічбіологічнихпроцесів, якідозволяютьпідтримуватистабільнуізлагодженуроботувсьогоорганізмуісприяютьвідмінномусамопочуттю. Дотакихгормонівможнавіднестисоматотропфн, інсулін, тиреотропнийгормон, гастрин, пролактин, окситоцинібагатоінших. Томунехтуватипродуктами, якібагатіпротеїном, неварто.

          Безбілківнеобходитьсянавітьпроцесзагоєнняранівідновлення тканин. Булодоведено, щонедостатнєспоживанняпродуктів значноуповільнюєшвидкістьзагоєннязізменшеннямутворення активнихвідновнихпроцесівпростонеобійтисябездієтизсаместосуєтьсяірегенераціїмязових волокон.

В ЯКИХ САМЕ ПРОДУКТАХМІСТЯТЬСЯБІЛКИ?

imageimageimageБілок у їжісправжній будівельний матеріал для клітин організму. Він незамінний для мязів, внутрішніх органів та шкіри, бере участь у багатьохпроцесах. Численні дослідження показали, що середня норма білка для жінок становить 58 до 87 грамівна добу, для чоловіків від 65 до 117 грамівна добу.

Найбільшебілок містять яйця, куряча грудка, червоне мясо, грецький йогурт, молоко, мигдаль, броколі, риба, креветки і інші.

imageДякую за увагу!

pdf
Додав(-ла)
Ольга Савченко
Пов’язані теми
Біологія, 10 клас, Презентації
Додано
18 грудня 2023
Переглядів
65
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку