Підсумкова контрольна робота
з біології
за I семестр
I варіант
-
Виберіть із запропонованих відповідей правильну.
-
Укажіть назву процесу відновлення природної структури білка після її порушення:
а). деструкція; б). денатурація; в). ренатурація; г). біосинтез
-
Укажіть, який вигляд має вторинна структура білків: а). глобула; б). декілька сполучених між собою білкових молекул; в). спіраль; г). ланцюг амінокислотних залишків
-
Зазначте сполуку, до складу якої входить нуклеотид тимін: а). іРНК; б). ДНК; в). рРНК;
г). тРНК
-
Укажіть білок, який пригнічує розмноження вірусів: а). інтерферон; б). імуноглобулін;
в). антитіла; г). антигени
-
Укажіть назву речовини, утворену атомами карбону, між якими встановлюються міцні ковалентні зв’язки: а). органічні речовини; б).мономери; в). органічні сполуки;
г). біополімери
-
Укажіть назву складних високомолекулярних біополімерів, мономерами яких є нуклеотиди: а). білки; б). ліпіди; в). нуклеїнові кислоти; г). вуглеводи
-
Виберіть із запропонованих відповідей дві правильні
-
Назвіть основні функції ДНК: а). кодування; б). збереження; в). регуляція; г). відновлення
-
Вітаміни поділяються на дві групи: а). нерозчинні; б). водорозчинні; в). жиророзчинні;
г). малорозчинні
-
Залежно від кількості мономерів, які входять до складу молекул, вуглеводи поділяють на: а). моносахариди; б). сахариди; в). полісахариди; г). дисахариди
-
10. Установіть відповідність між біополімерами та їхніми мономерами:
Полімери
|
Мономери
|
А Полісахариди
Б Білки
В ДНК
Г РНК
|
-
Нуклеотид з тиміном
-
Амінокислоти
-
Нуклеотид з урацилом
-
Моносахариди
|
11.Установіть відповідність між типами нуклеїнових кислот та їхніми функціями:
Типи нуклеїнових кислот
|
Функції нуклеїнових кислот
|
А ДНК
Б іРНК
В тРНК
Г рРНК
|
-
Структурна: входять до складу субодиниць рибосом
-
Кодування і зберігання спадкової інформації
-
Транспорт амінокислотних залишків до місця синтезу білкової молекули
-
Передача спадкової інформації від ядра до місця синтезу білкової молекули
|
-
Запитання з відкритою відповіддю
Що спільного і відмінного між процесами деструкції та денатурації?
Підсумкова контрольна робота
з біології
за I семестр
I I варіант
-
Виберіть із запропонованих відповідей правильну.
-
Укажуть сполуки, при розщепленні яких виділяється найбільше енергії: а). ліпіди; б). вуглеводи; в). білки; г). нуклеїнові кислоти
-
Укажіть назву необоротного процесу руйнування первинної структури білків: а). ренатурація; б). денатурація; в). деструкція; г). біосинтез
-
Укажіть органічні речовини, здатні включатись у цикл біохімічних реакцій і регулювати процеси обміну речовин та перетворення енергії: а). вітаміни; б). гормони; в). білки;
г). ліпіди
-
Укажіть функцію білків, яка впливаю на швидкість біохімічних реакцій: а). регуляторна; б). сигнальна; в). захисна; г). каталітична
-
Укажіть назву ділянки молекули ДНК, яка несе спадкову інформацію про структуру певного білка: а). ген; б).матриця; в). реплікація; г). транскрипція
-
Яку функцію у ссавців виконують віск: а). резервну; б). регуляторну; в). захисну;
г). будівельну
II. Виберіть із запропонованих відповідей дві правильні
-
Укажіть види на які поділяються гени: а). функціональні; б). структурні; в). регуляторні; г). захисні
-
Складні білки складаються з: а). амінокислот; б). сполуки іншої природи; в). гемоглобіну; г). амінокислотних залишків
-
Залежно від хімічного складу білки поділяються на: а). прості; б). легкі; в). складні;
г). важкі
III. 10. Установіть відповідність між біополімерами та їхніми мономерами:
Полімери
|
Мономери
|
А РНК
Б ДНК
В Білки
Г Полісахариди
|
1.Нуклеотид з тиміном
2.Моносахариди
3.Амінокислоти
4.Нуклеотид з урацилом
|
11.Установіть відповідність між типами нуклеїнових кислот та їхніми функціями:
Типи нуклеїнових кислот
|
Функції нуклеїнових кислот
|
А ДНК
Б рРНК
В тРНК
Г іРНК
|
1.Транспорт амінокислотних залишків до місця синтезу білкової молекули
2.Кодування і зберігання спадкової інформації
3.Структурна: входять до складу субодиниць рибосом
4. Передача спадкової інформації від ядра до місця
синтезу білкової молекули
|
-
Запитання з відкритою відповіддю
Чим визначається специфічність дії ферментів?