Контрольна робота для учні в 10 класу з теми "Обмін речовин та перетворення енергії". Містить різнорівневі завдання формату ЗНО: позначте правильне твердження, оберіть правильні відповіді, завдання на відповідність та послідовність, а також завдання з відкритою відповіддю.
Контрольна робота з теми: «Обмін речовин та перетворення енергії»
І варіант
І. Правильне твердження позначте знаком «+», неправильне знаком «-» : ( по 0,5 б.)
1. Процеси,що супроводжуються розпадом поживних речовин і вивільненням енергії називаються анаболічними.
2. Чим менший вік, тим більше білка необхідно на 1 кг тіла.
3. В організмі людини відбувається перетворення енергії хімічної в електричну.
4.До бактеріальних харчових отруєнь не належить гастрит.
ІІ. Завдання за вибором декількох правильних відповідей (по 1 б.)
5. До водорозчинних вітамінів належать: а) тіамін, рибофлавін; б) піридоксин, аскорбінова кислота; в) ретинол, токоферол; г) кальциферол, філохінон.
6. Вкажіть роль ліпідів в обміні речовин: а) джерело енергії; б) входять до складу ферментів; в) захисна; г) структурна.
7. Порушення обміну речовин в організмі людини зумовлені: а) нестачею надходження хімічних елементів, речовин; б) відсутністю деяких хімічних елементів у складі їжі; в) надлишком надходження хімічних елементів,речовин; г) обмін речовин не залежить від кількості надходження хімічних елементів, речовин.
ІІІ. Завдання на встановлення відповідності та послідовності (по 2 б.)
8. Установіть відповідність між назвами вітамінів та ознаками гіпо- та авітамінозів:
1. В1 (тіамін) А цинга
2. А (ретинол) Б рахіт
3. Д (кальциферол) В анемія
4. С (аскорбінова кислота) Г бері – бері
Д куряча сліпота
9. Установіть послідовність дії ферментів у травному тракті людини, починаючи з ротової порожнини: а) ферменти шлункового соку – пепсин і ліпаза; б) ферменти підшлункового соку – трипсин, амілаза; в) ферменти слини – амілаза, мальтоза; г) ферменти жовчі.
ІV. Завдання відкритого типу (одне на вибір) ( 3 б.)
(Всього 12 б.)
Контрольна робота з теми: «Обмін речовин та перетворення енергії»
ІІ варіант
І. Правильне твердження позначте знаком «+», неправильне знаком «-» : ( по 0,5 б.)
1. Білки,жири та вуглеводи використовуються в організмі людини у співвідношенні 4:2:1.
2. Незамінних амінокислот в організмі людини налічується 15.
3. Швидке заморожування забезпечує збереження вітамінів у харчових продуктах.
4. Процеси, у результаті яких відбуваються утворення органічних сполук, необхідних для росту, відновлення клітини і забезпечення їх функцій називаються катаболізмом.
ІІ. Завдання за вибором декількох правильних відповідей (по 1 б.)
5.Знайдіть правильні твердження щодо білків: а) у травному каналі білки розщеплюються до амінокислот; б) в організмі людини білки ніколи не відкладаються про запас; в) продукти розпаду білків виводяться з організму через нирки, легені та шкіру; г) білки містяться переважно в продуктах тваринного походження.
6. До жиророзчинних вітамінів відносять: а) ціанокобаламін, біотин; б) ретинол, токоферол; в) ергокальциферол, філохінон; г) фолієва кислота, аскорбінова кислота.
7. Усі складові їжі мають своє функціональне призначення: а) як джерело енергії використовуються основним чином вуглеводи; б) основним будівельним матеріалом слугують білки; в) мінеральні солі використовуються для підтримання постійного складу внутрішнього середовища; г) ліпіди – це регулятори процесів, що відбуваються в організмі.
ІІІ. Завдання на встановлення відповідності та послідовності (по 2 б.)
8. Установіть відповідність між вітаміном та його роллю в обміні речовин:
1. В1 (тіамін) А бере участь у регуляції обміну фосфору і кальцію;
2. В2 (рибофлавін) Б бере участь в обміні білків, жирів і вуглеводів;
3. С (аскорбінова кислота) В впливає на ріст і розвиток організму;
4. Д (кальциферол) Г необхідний для синтезу білків, підвищує імунітет;
Д необхідний для синтезу ферментів.
9. Установіть послідовність обміну жирів в організмі людини: а) відкладення жирів у жировій тканині підшкірної клітковини; б) розщеплення жирів до гліцерину і жирних кислот у травній системі; в) надходження жирів у лімфу, а потім у кров; г) перетворення в печінці жирів у глікоген.
ІV. Завдання відкритого типу (одне на вибір) ( 3 б.)
(Всього 12 б.)