КОРЧАК АНДРІЙ БОГДАНОВИЧ – ГЕРОЙ НЕБЕСНОЇ СОТНІ»

Про матеріал
Історія України ХХІ ст. Небесна сотня КОРЧАК АНДРІЙ БОГДАНОВИЧ – ГЕРОЙ НЕБЕСНОЇ СОТНІ»
Перегляд файлу

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«КОРЧАК АНДРІЙ БОГДАНОВИЧ – ГЕРОЙ НЕБЕСНОЇ СОТНІ»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………3

РОЗДІЛ I.  ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКІ РОКИ КОРЧАКА АНДРІЯ ТА ПОВСЯКДЕННЕ ЖИТТЯ ДО ПОДІЙ НА ЄВРОМАЙДАНІ……………..5

РОЗДІЛ II. НА МАЙДАНІ ……………………………………………………..7

РОЗДІЛ IІІ. АНДРІЙ БОГДАНОВИЧ – ГЕРОЙ НЕБЕСНОЇ СОТНІ…………………………………………………………………………….9

РОЗДІЛ ІV. ПОХОВАННЯ. ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ. НАГОРОДИ...10

ВИСНОВКИ……………………………………………………………………..11

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………..……………...12

ДОДАТКИ……………………………………………………………………….14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

Андрій Богданович Корчак – активіст Євромайдану, патріот України. Родом з Львівщини. Активний громадський діяч у рідному місті Стрию. За спеціальністю будівельник. Був убитий працівником «Беркуту» 18 лютого 2014. За суспільним визнанням українського народу є Героєм Небесної Сотні та Героєм України.

«Пробач мені, мамо! Але мусимо стояти до перемоги» – саме ці слова стали доленосними для справжнього патріота і люблячого сина своєї землі Андрія Корчака.  18 липня 2020 р. йому виповнилося б 56 років, та цьому не судилось відбутися.  І ось уже сьомий рік минає з часу трагічної загибелі героя Небесної Сотні. Але пам’ять має чудесну здатність залишати живими душі людей, які ніколи не будуть забутими в наших серцях.

Актуальність дослідження: показати сучасній молоді героїв Батьківщини і тих, завдяки яким маємо чисте небо над головою.

Об’єктом роботи виступає біографія Корчака Андрія Богдановича.

Предмет дослідження: дитячо-юнацькі роки, буденне життя, загальна характеристика моральних чеснот, дії на Євромайдані, причини смерті, місце поховання та посмертні нагороди Андрія Корчака.

Мета роботи: вивчити та узагальнити біографію Корчака Андрія, зробити висновки про його героїчний вчинок, визначити причини і наслідки його перебування на Майдані.

Метою даної роботи є спроба комплексно розглянути і узагальнити внесок Андрія Корчака у боротьбу за демократичні ідеали України під час Революції Гідності. Для досягнення даної мети необхідно вирішити такі завдання:

  • простежити формування любові Андрія Корчака до Батьківщини в дитячому та юнацькому віці;
  • охарактеризувати діяльність Андрія Корчака на Майдані Незалежності у дні Революції Гідності.
  • висвітлити внесок Андрія Корчака у боротьбу за демократичні ідеали України.

Хронологічні межі охоплюють період від 1964 р. до 2014 р. Верхня межа – рік народження Корчака Андрія, нижня – рік смерті.

Територіальні рамки охоплюють м. Стрий і м. Борислав Львівської області; м. Київ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ I. ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКІ РОКИ КОРЧАКА АНДРІЯ ТА ПОВСЯКДЕННЕ ЖИТТЯ ДО ПОДІЙ НА ЄВРОМАЙДАНІ

Андрій Корчак був мешканцем міста Стрия, Львівської області, неодружений. Народився 18 липня 1964 року у родині політв’язнів, репресованих радянською владою, дідусь – священик (отець Яків Боровик з 1960 по 1974 рік), також був репресований. З дитинства Андрій виховувався в релігійно-патріотичному дусі.   Навчався у стрийській школі №2 [4].  

Після закінчення Львівського політехнічного інституту, працював у мостобудівельному управлінні м. Стрия, а згодом – на будівництві храму. Був добрим спеціалістом – відповідальним і старанним, мав «золоті руки». Через безробіття був змушений їздити за кордон на заробітки, в Чехію. Однак повертався в Україну, без якої не уявляв свого життя. Бог і Україна – жили у Андрієвому серці. Так і загинув з вервичкою на руці і молитовником у кишені [3].  

Андрій був надзвичайно простий у побуті та неймовірно любив маму, з якою проживав разом. Був турботливим сином і братом, лікарем для мами і господарем в домі, завжди готовий підтримати добрим словом та порадою своїх рідних. Хоча своїх дітей не мав, всю свою любов віддавав племінникам – Оленці і Богданчикові, якому був хресним батьком. Прагнув бути непомітним, проте був незамінним. Миролюбний, добрий і щирий, готовий в будь-який момент прийти на допомогу. Андрій робив людям добро, не задумуючись і не чекаючи вдячності. Крім власної старенької мами, опікувався ще хворою самотньою сусідкою, яка після інсульту майже не бачила [5].  

У Андрія було безліч захоплень. Любив спорт, особливо захоплювався лижами і футболом. Любив працювати на городі, садити дерева. Мав велику бібліотеку, читав у вільну хвилину. Але було багато того, чого він терпіти не міг – брехні, лицемірства, пустослів’я, а також байдужості. Андрій Корчак жив за високими моральними принципами, які привели його на два Майдани. Ще в 2004 році він був активним учасником Помаранчевої революції. На київський Майдан Андрій поїхав після побиття студентів. Йому вже не сиділося вдома. Прагнув кращої долі для України, вірив у перемогу добра над злом [6].  

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ II. НА МАЙДАНІ

Завжди був надійним і відданим – і в спокійні будні, і в моменти напруги. На Майдані робив усе, що було потрібно: рубав дрова, укріплював барикади, стояв на нічній варті, ходив на пікетування. Додому приїжджав лише на короткий перепочинок, щоб зустрітися з мамою [4].  

Не боявся за себе – лише за рідних та Україну. Андрій Корчак був десятником третьої Стрийської сотні. Їхати чи ні знов і знов у Київ ні з ким не радився, просто знав, що має там бути [7].  

Він жив Майданом. Набрався там такого революційного духу, що зупинити його було неможливо. «Пробачте мені, мамо, але мушу їхати. Потрібно стояти до перемоги. Все буде добре», – це були останні слова сина матері [10].  

 Був на Майдані з перших днів, з 30 листопада 2013 року, лише на короткий час їздив додому. За словами сестри, Андрій з дитинства був патріотом. На Майдані мав намір стояти до кінця [16].

   Андрій переконував, що 18 лютого буде мирний похід до Верховної Ради. Востаннє розмовляв з братом Юрієм о 13:30. Потім зв’язок обірвався. 18 лютого 2014р. 15:20 – цей день і цю годину рідні не забудуть ніколи. Чужий голос в телефоні сказав: «Вашого абонента реанімують». А ще через пів години Юрій довідався, що їхня родина осиротіла. Загинув Андрій Корчак під час сутичок із силовиками у Маріїнському парку. Того дня він був сьомим, хто відійшов у вічність. Андрій Корчак загинув 18 лютого під час сутичок на вулиці Інститутській. Члени ОЗГ «Беркут» нанесли Андрію важкі травми голови. Помер того ж дня у київській лікарні № 17 [4].  

На Майдані Андрій був десятником третього десятку Стрийської третьої сотні. Його побратими приїжджали на похорон. Зі слів бойових побратимів: «Із одного боку наступали тітушки, які кидали каміння. А з іншого боку – «Беркут», який кидав гранати. Беркутівці розділили їх, вони вже не трималися разом, а стояли по кілька чоловік. Не мали чим оборонятися, не мали навіть щитів. У них були каски і якісь палки [2].

Коли наступило тимчасове перемир'я, протягом двох годин Андрій з товаришами будував барикади, укріплював їх. Хлопці з його десятки пригадують, що щити йшли на побудову барикади. Але їх не вистачало, щоб зробити щось пристойне – то не був справжній захист. Вони не розраховували, що «Беркут» почне наступати. Сили були зовсім нерівні. Зі Стрийської сотні там тоді перебувало 24 людини. Беркутівці почали атакувати саме туди, де їх стояло найменше», – переповідає пані Оля [5].

Ніхто не бачив, як загинув Андрій Корчак. Кажуть, що його побили беркутівці і тітушки, а вже потім під ноги кинули гранату. Він отримав черепно-мозкову травму. Можливо, його життя можна було врятувати, однак у той час усі карети швидкої допомоги були переповнені пораненими. До лікарні Андрія привіз небайдужий чоловік машиною, але було запізно, реанімувати Андрія не вдалося [8].

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ IІІ. АНДРІЙ БОГДАНОВИЧ – ГЕРОЙ НЕБЕСНОЇ СОТНІ

Він дуже любив Україну, її культуру та історію, був справжнім патріотом своєї Батьківщини, відчував біль своєї держави, вболівав за її долю, підтримував її в боротьбі за свободу, прагнув їй добра та кращого майбутнього, мав активну громадянську позицію, не міг миритися з безправ'ям та соціальною несправедливістю, був готовий віддати заради рідної землі найцінніше – своє життя [1].

Відразу після побиття 30 листопада 2013 року «Беркутом» мирних активістів приїхав на Майдані Незалежності у Києві, де став активним учасником Революції гідності. На Майдані робив усе, що було потрібно: рубав дрова, укріплював барикади, стояв на нічній варті, ходив на пікетування. Додому приїжджав лише на короткий перепочинок, щоб зустрітися з мамою. 18 лютого 2014 року отримав тяжку черепно-мозкову травму під час сутичок із бійцями «Беркуту». Був шпиталізований до лікарні, де того ж дня помер [15].

Корчак Андрій Богданович запам’ятається як герой України. Він є прикладом людини, яка любить свою Батьківщину та родину. Андрій  боровся сміливо та відчайдушно [4].  

Авторський вірш Андрія Корчака:

За Тебе, Рідна Україно,

Святая земленько моя,-

Ми в бій підем і вмремо гідно!,

З Любов’ю віддамо життя.

Хай Воїн-Лицар кров’ю зросить

Свій меч на захист Батьківщини,

Хай клич до бою в Серці зродить -

НАВІКИ СЛАВА УКРАЇНІ!!! [3].

 

 

 

РОЗДІЛ V. ПОХОВАННЯ. ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ. НАГОРОДИ

Чин прощання з тілом героя Майдану відправлено 21 лютого 2014 року в Успенському соборі Стрия. На заклик міської ради у Стрию приспутили прапори, оголосили жалобу.

25 березня 2014 р. на честь Андрія Корчака було названо одну зі стрийських вулиць (частина колишньої вул. Зеленої) поряд зі школою, де він навчався [11].  

За громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності, Указом Президента України № 890/2014 від 21 листопада 2014 року Андрію Корчаку було присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” (посмертно) [2].

4 липня 2015 року патріарх УПЦ КП Філарет нагородив Героя почесною медаллю «За жертовність і любов до України» (посмертно) [12].

8 травня 2016 року, під час Служби Божої в соборі Святого Юра у Львові, подвиг Героя було відзначено Грамотою Верховного архієпископа Києво-Галицького Святослава (посмертно) [4].  

 

Над Україною повисли хмари чорні

І сірі сутінки у полум’ї війни

Тіла героїв в землю поховали

Та душі їх лишилися живі!

                      Юлія Цибуляк

 

 

 

 

 

ВИСНОВКИ

В нинішній час в Україні відбуваються доленосні та історичні події не лише у боротьбі за встановлення справжніх громадянських та державницьких прав, але й збереження Суверенності та Незалежності держави України від агресора й окупанта – Російської Федерації.

Із 21 листопада 2013 р. до 22 лютого 2014 р. у м. Києві на майдані Незалежності та в численних місцевостях нашої держави відбулася Європейська революція або Революція гідності за права і свободу українців у своїй країні, повстання українського народу проти корупційної, антиукраїнської, диктаторської влади. Участь у них в різних формах протесту, різноманітній допомозі взяли численні свідомі і патріотичні громадяни з усієї України. Серед них був Андрій Корчак.

На Майдан, в Київ, Андрій Корчак поїхав після побиття студентів. Був десятником третьої Стрийської сотні. Загинув під час сутичок 18 лютого у Маріїнському парку. 

«Пробач мені, мамо! Але мусимо стояти до перемоги» – саме ці слова творили хоробру долю патріота і люблячого сина своєї землі Андрія Корчака.  Цьогоріч, 18 липня йому виповнилося б 57 років, та цьому не судилось відбутися.  І ось уже сьомий рік минає з часу трагічної загибелі героя Небесної Сотні. Але пам’ять має чудесну здатність залишати живими душі людей, які ніколи не будуть забутими в наших серцях.

Хочеться, щоб ім’я Андрія Корчака, було втавроване янгольським світлом і хоробрим знаменом у серця кожного українця на всі віки. Україна пишається своїм Сином. Україна оплакує та шанує його подвиг і його любов.

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Андрій Корчак [електронний ресурс]. – Режим доступу:  https://nebesna.pravda.com.ua/andrej-korchak.html
  2. Андрій Корчак був на Майдані з листопада [електронний ресурс]. – Режим доступу: https://gazeta.ua/articles/politics-newspaper/_andrij-korchak-buv-na-majdani-z-listopada/543144
  3. Андрій Корчак – народжений бути Героєм [електронний ресурс]. – Режим доступу:  https://fortuna-gazeta.com.ua/articles/korchak/
  4. Андрій Корчак. Небесна Сотня. Герої не вмирають. – Режим доступу:  https://archive.ph/20141026180016/http://nebesnasotnya.com/storinky-geroyiv/andrij-korchak.html
  5. Бійці «Небесної сотні»: Андрій Корчак зі Стрия [електронний ресурс]. – Режим доступу: https://zaxid.net/
  6. Герої Євромайдану назавжди залишаться з нами [електронний ресурс]. – Режим доступу: https://om.io.ua/s740397/
  7. Герої Небесної Сотні з Стрийського району [електронний ресурс]. – Режим доступу: https://tl-news.com.ua/
  8. Корчак Андрій Богданович [електронний ресурс]. – Режим доступу: https://nebesnasotnya.com/andrij-korchak.html
  9. Корчак Андрій Богданович [електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.nebesnasotnya.in.ua/portfolio/korchak-andriy/
  10. Корчак Андрій Богданович  [електронний ресурс]. – Режим доступу:   http://www.ukrgeroes.com.ua/KorchakAB.html
  11. Корчак Андрій Богданович  [електронний ресурс]. – Режим доступу:   http://heavenly-hundred.org.ua/dream-heaven/korchak-andrii-bohdanovych/
  12.  Про присвоєння звання Герой України [електронний ресурс]. – Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/890/2014#Text
  13.  Небесна сотня: Андрій Корчак  [електронний ресурс]. – Режим доступу: https://zaxid.net/
  14.  Небесна Сотня [електронний ресурс]. – Режим доступу:  https://www.facebook.com/nebesnasotnya.com.ua/posts/530310053804511/
  15.  Похорон Андрія Корчака [електронний ресурс]. – Режим доступу: ttps://www.youtube.com/watch?v=k3hdsfjC5OA
  16.  «Пробач мені, мамо, але мусимо стояти до перемоги» [електронний ресурс]. – Режим доступу: https://wz.lviv.ua/article/127823-probach-meni-mamo-ale-musymo-stoiaty-do-peremohy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                        Додатки

Додаток А

 

« Андрій Корчак в юності»

(із сімейного архіву сім’ї Корчаків)

Андрій_Корчак_08.jpg

Джерело: Фото Корчака Андрія: [електронний ресурс]. – Режим доступу:

https://wz.lviv.ua/article/127823-probach-meni-mamo-ale-musymo-stoiaty-do-peremohy

Додаток Б

 

« Фото Андрія Богдановича у рік загибелі»

OIP (4).jpg

Джерело: Фото Корчака Андрія: [електронний ресурс]. – Режим доступу:

https://uk.wikipedia.org/wiki

 

 

 

 

Додаток В

 

Андрій Богданович напередодні смерті

 

Андрій_Корчак_26.jpg

Джерело: Фото Корчака Андрія: [електронний ресурс]. – Режим доступу:

http://heavenly-hundred.org.ua/dream-heaven/korchak-andrii-bohdanovych/

 

 

 

 

Додаток Г

 

Місце поховання Андрія Корчака

 

C:\Users\Lenovo\Desktop\Mogyla-Andriya-Korchaka.jpg

Джерело: Фото Корчака Андрія: [електронний ресурс]. – Режим доступу:

https://nebesnasotnya.com/andrij-korchak.html

 

 

 

 

 

 

Додаток Д

 

« Вшанування пам’яті героя України»

 

7-6-720x410-c-default.jpg

Джерело: Фото Корчака Андрія: [електронний ресурс]. – Режим доступу: https://fortuna-gazeta.com.ua/articles/korchak/

 

 

 

 

 

docx
Додано
3 листопада 2022
Переглядів
231
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку