Космічна подорож "В історії космонавтики є і українська сторінка"

Про матеріал
Подорож присвячена Дню космонавтики та життю і діяльності першого космонавта України, героя України Леоніда Костянтиновича Каденюка. Сприяє вихованню гордості за досягнення українців.
Перегляд файлу

КОСМІЧНА ПОДОРОЖ

«В ІСТОРІЇ КОСМОНАВТИКИ Є І УКРАЇНСЬКА СТОРІНКА»,

ПРИСВЯЧЕНА ДНЮ КОСМОНАВТИКИ ТА ЖИТТЮ І ДІЯЛЬНОСТІ ПЕРШОГО КОСМОНАВТА УКРАЇНИ, ГЕРОЯ УКРАЇНИ

ЛЕОНІДА КОСТЯНТИНОВИЧА КАДЕНЮКА

 

МЕТА: розширювати світогляд учнів, поглибити їхні знання в області космонавтики та авіації. Ознайомити з автобіографічними даними першого українського космонавта Леоніда Каденюка.

 Розвивати інтерес до наукових відкриттів, здійснених вітчизняними науковцями, до історії свого народу, життя та діяльності його кращих представників. Прививати цікавість до пізнання космічних просторів.

 Виховувати гордість за досягнення українців, визнані у світі, прагнення працювати на благо своєї держави.

 

ПЕРЕБІГ ЗАХОДУ

ПЕДАГОГ-ОРГАНІЗАТОР:

 Ще з давніх давен у людей виникав інтерес до космосу. Вони помітили, що Сонце світить набагато яскравіше, ніж Місяць, що зміна дня і ночі має ритмічний характер. У певному порядку розташовані на небі зірки. Сьогодні ми знову поринемо у Космічну безодню, будемо милуватися світлом зірок, подумки мандрувати іншими Галактиками, уявляти себе частиною безмежного простору, ім’я якого – Всесвіт.

 

1-Й УЧЕНЬ:

Небо зорями рясніє,

Таємниче і глибоке,

Всесвіт нам бентежить мрії,

Спонукаючи до дії.

Оксамитова безодня

Так притягує до себе!

Пригадаємо сьогодні

Тих, кому скорилось небо.

 

2-Й УЧЕНЬ:

Романтичних, геніальних

Винахідників сміливих,

Завдяки яким реально

В кожній хаті маєм диво:

Інтернет, звязок мобільний,

Телебачення, прогноз,

Спілкування з світом вільне –

Змінює життя всерйоз!

 

3-Й УЧЕНЬ:

Про супутники космічні

Ми говоримо буденно.

Допомогою їх звично

Користуємось щоденно.

Пригадаймо відчайдуха,

Хлопця першого з Землі,

Всесвіт мовчазний він слухав

На космічнім кораблі.

 

ПІСНЯ «МЕЖПЛАНЕТНЫЙ КРУИЗЕР» \ТАМІЛА ТУРЧАК + АНГЕЛІНА ПРИХОДЬКО\

 

ПЕДАГОГ-ОРГАНІЗАТОР:

Всі ви вже зрозуміли, якій визначній події присвячене наше свято. 12 квітня все людство відмічає Всесвітній день авіації та космонавтики. Це свято зявилося на честь першого польоту у космос людини і тим самим воно підкреслює нестримну жагу людського роду до пізнання нових знань. Бажаю і вам у цей день замислитись над своїм існуванням і від душі захотіти дізнатися про навколишній світ більше! 

На думку науковців, космічний потенціал України надзвичайно високий, і наразі ракетно-космічна галузь є однією з провідних в українській економіці. Українці брали активну участь у підкоренні космосу і я сподіваюся, що так буде й надалі. Адже навіщо літати в космос, запитаєте ви? Для того, аби покращити життя на планеті Земля. Ви, учні, - наше  майбутнє. І, можливо, хтось із вас стане підкорювачем космічного простору або конструктором космічних ракет.

 

1-Й ВЕДУЧИЙ:

В цей день, 12 квітня, у 1961 році громадянин СССР старший лейтенант Юрій Олексійович Гагарін на космічному кораблі "Восток" вперше в світі здійснив орбітальний політ навколо Землі, відкривши епоху  космічних польотів. Він здійснив один виток довкола земної кулі, який тривав 108 хвилин.

 

ПІСНЯ «ЮНЫЕ КОСМОНАВТЫ» \ГЕННАДІЙ  СТРІЛЬЦОВ\

 

      Розвиток польотів в колишньому союзі проходив поетапно. Від перших кораблів та орбітальних станцій до багатоцільових космічних, які пілотували орбітальні комплекси.

Україна і космос - нероздільні. Зв'язок цей міцно встановився на зорі космонавтики, і втратити його зараз просто неможливо. За роки незалежності Україна впевнено посіла своє місце серед провідних космічних держав світу. Чудовим вираженням міжнародного співробітництва в освоєнні Всесвіту, пізнанні його таємниць став політ українського космонавта Леоніда Каденюка на борту американського корабля «Шаттл», я кий стартував 19 листопада 1997 року. Цей політ тривав 16 діб.

 

2-Й ВЕДУЧИЙ:

31 січня 2018 року на 67-му році пішов із життя перший український космонавт. У нього зупинилося серце під час ранкової пробіжки парком. Наш захід сьогодні присвячений найвідомішому українському космонавту Леоніду Каденюку. Його мрія стати космонавтом народилась 12 квітня 1961 року. І свою мрію він таки здійснив  - через 36 років, у 1997 році, ставши першим українським космонавтом. Давайте ж разом пригадаємо головні та цікаві факти з його життя.

Каденюк народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці Хотинського району Чернівецької області в сім’ї сільських вчителів.

Закінчивши середню школу зі срібною медаллю, вступив до Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків. Там він здобув диплом льотчика-інженера.

У 1976 році Леонід вирішив спробувати свої сили у відборі до загону радянських космонавтів. Після тривалих фізичних і психологічних тренувань його разом зі ще вісьмома чоловіками відібрали серед понад 3 000 охочих.

Опісля Леонід Каденюк пройшов загальнокосмічну підготовку і отримав кваліфікацію льотчика-випробувача та космонавта-випробувача.

 

1-Й ВЕДУЧИЙ:

 Тривалий час Каденюк вивчав різні космічні кораблі та літав більш ніж на 50 типах літаків різного призначення, здебільшого – винищувачах. Якщо порахувати загальну кількість часу, проведеного ним у небі, цей показник перевищить 2 400 годин.

 Коли вже за часів незалежної України постало питання про політ українця на борту американського космічного корабля, Каденюк написав заяву про бажання взяти участь у конкурсі. Незабаром його викликали на комісію. Перед запуском шаттла «Колумбія» в космос і участю в цій місії, Леонід Каденюк пройшов безліч виснажливих тренувань і випробувань, які готували його до тривалого перебування в умовах невагомості.

 З 19 листопада по 5 грудня 1997 року Каденюк здійснив політ на американському транспортному космічному кораблі «Колумбія». У космосі українець та його колеги проводили експерименти спільного українсько-американського дослідження з трьома видами рослин: ріпою, соєю і мохом. Зокрема, вони вивчали, як стан невагомості впливає на фотосинтетичний апарат рослин.

 

2-Й ВЕДУЧИЙ:

 Саме завдяки Каденюку на орбіті Землі пролунав Державний Гімн України. «Я був першим, хто полетів у космос з українським прапором та портретом Шевченка», - казав Каденюк. Усього в космосі пробув 15 діб. Після повернення  дістав звання генерал-майора, згодом – "Золоту зірку" і звання Героя України. 

 Повернувшись в Україну, генерал-майор Леонід Каденюк працював у лавах Збройних сил України, у 2002 році став народним депутатом України. У парламенті він виконував обовязки заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань нацбезпеки та оборони.

 Не залишав Каденюк і спорт: навіть зараз, коли з моменту польоту пройшло багато років, космонавт продовжував займатися спортом і підтримував себе в хорошій фізичній формі.

 Але 31 січня 2018 року його серце зупинилося.

 

1-Й ВЕДУЧИЙ:

 Перший і наразі єдиний космонавт незалежної України Каденюк пішов із життя у віці 67 років. До останнього дня був активним і сповненим планів, а смерть його спіткала під час ранкової пробіжки. Космонавт кожен день починав зі спорту – біг був улюбленою вправою космонавта. Він запевняв, що саме це дозволяє йому бути у відмінній формі і щодня виходив вранці на пробіжки.

 Уся Україна сумує з приводу непоправної втрати. Світлу пам’ять Леоніда Каденюка вшануємо хвилиною мовчання!

 

Хвилина мовчання (метроном)

 

 Людина народжується, проживає життя. Але приходить час, коли їй потрібно піти у вічність. Але вона продовжує жити… в нашій памяті, в нашому серці, в наших думках. І поки память про них живе хоча б в одного із нас, - вони будуть жити вічно.

 Герої не зникають! Герої живуть вічно!

 

Звучить пісня «Хочеш все про Всесвіт знать» на мотив пісні „Справжній друг” \4 КЛАС\

 

1. Хочеш все про Всесвіт знать -2р

Треба більш читати.

І тоді в небесний світ -2р.

Будеш ти пірнати.

 

ПРИСПІВ:

Ні дощі, ні вітри, зорепади не страшні,

Якщо до знань усім іти -2р

 

2. Астрономом станеш ти -2р.

Вивчиш все про космос.

Будеш знати про зірки -2р.

Про сузір”я й Сонце

 

ПРИСПІВ

 

3.Ми живемо на Землі -2р

Завдяки всі Сонцю.

Про це вчені довели -2р.

Космонавти також.

 

ПРИСПІВ:

 

4. В планетарій ходим ми,

З телескопом   дружим всі,

Щоб побільше знати.

Мрієм в космос полетіть,

І зірки нові відкрить.

Відомими,  щоб стати.

 

ПРИСПІВ:

 

docx
Додано
23 вересня 2019
Переглядів
682
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку