Країнами Європи. Іспанія

Про матеріал
Розробка на шкільний проєкт. Презентацію можна зробити із розробки заходу. ВІикористовувала у 5 класі
Перегляд файлу

І.     Ола, амігос!

Привіт, друзі!

Комо еста?

Як справи?

Контенто де верте!

Раді бачити вас!

Те офресемос сумергірте ен ел амбієнте де Еспана.

Пропонуємо вам поринути з нами в  атмосферу Іспанії.

Бієн коменсемос?

Ну що, починаємо?

 

ІІ

 

1. Офіційна назва -  Королівство Іспанія

 

Походження самоназви España ЕСПАНА  (а отже, і похідних від нього) є дискусійним. 

Давньоримська назва Іберії, Hispania ХІСПАНІЯ , може походити від терміна Hesperia ХЕСПЕРІЯ , яким римляни поетично називали Іспанію. Саме слово Hesperia ХЕСПЕРІЯ  походить від грецького , тобто «західна країна», «країна сонця, що сідає» (так греки називали Італію). Римляни перенесли цю назву на Іспанію, оскільки вона міститься ще далі на захід від їхньої країни.

 

Інша версія походження — від пунічного слова Ispanihad ІСПАНІХАД , що означає «країна кроликів» або «край, околиця» (від того, що Іспанія розташована на краю Середземноморського регіону). Є також версія баскійськогопоходження, від слова Ezpanna ЕЗПАННА (тобто «край, межа», оскільки Іспанія є південним краєм Європи).

 

Гуманіст Антоніо де Небріха запропонував версію походження від іберійського слова Hispalis ХІСПАЛІС , що означає «місто західного світу». 

 

Хесус Луїс Кунчіллос стверджує, що корінь span СПАН походить від фінікійського слова «spy» СПА  , що означає «кувати метали». Таким чином i-spn-ya ІСПАНІЯ  означатиме «край, де кують метали».

 

Площа - 504,75 тис. км2 (50 місце у світі). 
 

Населення 40,491,051 чол. 
 

Столиця - Мадрид (2,905 млн. жителів).

 

Державне свято — 12 жовтня — День іспанської нації.

 

Державний прапор — складається з червоної, жовтої та червоної горизонтальних смуг з гербом посередині. Символічне значення кольорів цього прапора легенда пов'язує з його походженням. Відповідно до переказу, один з королів Арагону побажав мати свій прапор. Оглядаючи різні проекти прапорів, він зупинився на одному з гладким золотим полем. Потім він велів подати келих свіжої крові тварин і, зануривши в нього два пальці, монарх провів ними по жовтому полотнищу, на якому вийшли дві червоні смуги. Згодом прапор Арагону став державним прапором всієї Іспанії. Після встановлення в 1938 році режиму Франка цей прапор став прапором Іспанії.

 

Державний герб — являє собою складну багаточастинну конструкцію, яка включає герби земель, що належали Короні.

 

Державний гімн Іспанії — «Марш гренадерів», або «Королівський марш». Вперше цей гімн прозвучав у 1910 році та постійно виконувався до квітня 1931 року, коли в Іспанії було скинуто монархію. Король Альфонс XIII був вигнаний, а партитуру «Королівського маршу» відправили до архіву. Але 17 липня 1942 року Франко підписав декрет, відповідно до якого «Королівський марш» став національним гімном країни.

 

 

Офіційна мова – іспанська, мова є офіційною на всій території Іспанії.

Грошова одиниця - Євро.

 

Державний устрій. Іспанія - конституційна монархія. Главою держави є король (Філіп VI), однак реальна виконавча влада належить прем'єр-міністру, який очолює уряд.


 

Релігія.  Римо-католицька. Існують громади протестантів різних течій. Поширений іслам.

2.Визначні місця.

Презентація

 

3.Цікаві факти

Презентація «Калейдоскоп світової культури»

 

Знаки вітання.

Дуже незвично спостерігати, як вітаються іспанці. Вони ніколи не починають розмову, заздалегідь не розцілувавши один одного в обидві щоки. Іспанська культура взагалі передбачає використовувати тактильні знаки уваги : поплескування по плечу, торкання руками тощо.

 

 

Менталітет

В Іспанії високо цінують свободу і власні інтереси. Місцеві жителі ніколи не будуть займатися тим, що їм не до душі. Вони взагалі намагаються уникати стресів і розчарувань. Це прагнення до свободи і внутрішнього комфорту проявляється у них у всьому, починаючи від способу життя і закінчуючи ставленням до законів.

 

Манери і етикет

Іспанія – гостинна і ввічлива країна. Тут прийнято поступатися місцем літнім людям, відкривати двері перед жінками, бажати здоров’я, якщо хтось чхнув. Останнє вони роблять своєрідно. Якщо у нас прийнято говорити «будь здоров», то вони частіше вигукують «Ісус!». Про це варто пам’ятати туристам, якщо вони не хочуть здатися нечемними.

 

Спосіб життя іспанців

Іспанська сієста триває від початку обіду (13.00) до полудня (16.30 – 17.00). Після цього, коли спека починає спадати, жителі міст і сіл виходять на прогулянку, щоб зустрітися з друзями, просто поспілкуватися і посидіти в барі. Тут прийнято зустрічатися з приятелями і друзями поза домом.

 

Звички іспанців

У туристів часто викликає непідробне здивування те, з якою легкістю іспанці перекладають свої справи на завтра. Слово «маньяна» ( у перекладі «завтра») на ділі у них може означати і післязавтра, і післяпіслязавтра, а то і взагалі через рік.

 

Сімейні цінності

Багато уваги жителі сонячної країни приділяють сім’ї та дітям, причому родині не у вузькому сенсі цього слова. Сім’я в розумінні іспанців означає всіх осіб, які хоч якось пов’язані з ними спорідненістю. Вони з радістю приймають у себе далеких родичів – троюрідних, чотириюрідних, навіть тих, про кого кажуть «сьома вода на киселі».

 

Фольклор

Серед іспанських фієст найбільше свят присвячено різним святим. У кожному поселенні, чи то маленьке село на кілька будинків або велике сучасне місто, є свої покровителі, яких прийнято вшановувати, вимовляючи молитви і влаштовуючи святкове застілля. Усі свята супроводжуються спортивними змаганнями, традиційними танцями, феєрверками та іншими атрибутами хорошого, видовищного заходу.

 

 

 

 

 

Видовища

Саме завдяки своїм ексцентричним святам Іспанія і стала асоціюватися у туристів з одним великим атракціоном. Чого тільки варте відвідування боїв з биками! Видовищна і зачаровуюча, але від того не менш небезпечна корида являє собою справжню сутичку між масивним, добре навченим биком і професійним матадором.

 

Фламенко

В Іспанії неймовірно насичене культурне життя. Особливо цінують іспанці хорошу музику і танці. І для будь – якого туриста вважається непрощенним з’їздити до Іспанії і не побувати на виставі фламенко.

 

Ставлення до релігії

Прихильність релігійних традицій спостерігається не тільки при виборі імен для хрещення. Більшість іспанців справно відвідують недільні меси, вирушаючи до церкви всією своєю великою родиною, дотримують церковні обряди і пости, а також відзначають головні католицькі свяиа.

 

Свята в релігійному контексті

Сьогодні релігія для іспанців знайшла своє продовження в різних святах. Відкриває щорічну стрічку головних подій католицької церкви новорічне свято Різдво. Святкування супроводжується розіграшем найголовнішої лотереї країни, заради якої всі жителі влаштовуються перед телевізорами і з нетерпінням чекають результатів.

 

 ІІІ.Візитною карткою Іспанії є пристрасний танець фламенко.

Фламенко — народний іспанський пристрасний танець, який звуть також танцем закоханих. Фламенко — південноіспанський музичний, пісенний і танцювальний стиль, який склався в Андалусії в Середньовіччя. Спів і танець сольні, супроводжуються грою на гітарі, кастаньєтах. Виконавці фламенко називаються «байлаор» (танцюрист), «кантаор» (співак), «токаор» (гітарист). Ритм в фламенко звуть компас.

 

 Танець фламенко

 

ІУ.Презентація страви батьками.

 

 

.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Gluseak Mihaela
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
16 жовтня 2022
Переглядів
917
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку