«Критика історичних фактів і явищ в сучасній західній і вітчизняній кінодокументалістиці»

Про матеріал
Виявлення недоліків розкриття історичних фактів та явищ в західному та вітчизняному кінематографі. Показати фальсифікацію та неповне розкриття історичного процесу в сучасному художньому, а також документальному кіно. На базі кабінету історії та за допомогою сучасної історичної літератури показати учням справжню історичну картину розвитку історії людства.
Перегляд файлу

 

Міністерство освіти і науки України

 

ДНЗ «Мелітопольське  вище професійне училище»

 

 

 

 

 

 

Виховний захід у формі критичного форуму на тему

 

 

 

«Критика історичних фактів і явищ в сучасній західній і вітчизняній кінодокументалістиці»

 

 

 

 

 

                                           Розробив викладач історії: Дійков М.І.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мелітополь, 2015

 

 

 

 

 

Тема заходу: «Критика історичних фактів і явищ в сучасній західній і вітчизняній кінодокументалістиці».

 

Мета заходу: Виявити недоліки розкриття історичних фактів та явищ в західному та вітчизняному кінематографі. Показати фальсифікацію та не повне розкриття історичного процесу в сучасному художньому, а також документальному кіно.  На базі кабінету історії та сучасної історичної літератури показати учням справжню історичну картину розвитку історії людства.

 

Обладнання: дошка, підручники хрестоматії, Інтернет - ресурси (Вікіпедія, Google), відеотека, теле-, відеоапаратура, ПК, структурно-логічні схеми.

 

Запрошені гості: Зам. Директора з ВР Ковальова В.В., зам. Директора з НР Шкарупа Т.О., викладачі, майстри ВН, учні.

 

Підготовка до заходу: - збір бібліографічних даних;

  • відбірка художніх та документальних фільмів;
  • налагодження відеотехніки і ПК

 

Сценарій заходу

1. Мотиваційний момент. Вступне слово викладача історії: сьогодні, на нашій зустрічі, ми будемо зовсім інакше вдивлятися в історичний хід розвитку людства. Також ми по новому будемо сприймати історичну правду сучасного кінематографа і виробляти свою оцінку справжніх історичних фактів та явищ. Я вас вітаю на нашому форумі.

 

2. Перший учасник-експерт форуму: Ми починаємо нашу критичну прес-конференцію з огляду  західних історичних кінострічок. Публіці пропонуються  уривки з Х/Ф:  - « Гладіатор »

                                                     - « Король Артур »

                                                     - « Олександр »

                                                     - « Ворог у воріт »

                                                     - « Виродки »

 

  Експерт виконує аналіз висвітлення історичних фактів в даних стрічках та оголошує висновок.

  1. Х/Ф « Гладіатор »: в Римській імперії того періоду не було полководця на ім’я Максимус. Імператор Комод загинув від заколоту своїх охоронців, а не на арені Колізею в гладіаторській битві.
  2. Х/Ф « Король Артур »: Не вірно показується розташування стіни Аврелія.
  3. Х/Ф «Олександр». Глядачам нав’язується ідеал нетрадиційних сексуальних зв’язків  полководця Олександра зі своїм побратимом.
  4. Х/Ф «Ворог у воріт »Американські актори не вміло грали радянських воїнів та розмовляли з акцентом.
  5. Х/Ф « Виродки »: в цьому фільмі історія ІІ світової війни повністю сфальсифіковано. Американський спецназ ніколи не вбивав А. Гітлера.

 

Слухачам форуму пропонується історична література та Д/Ф з архіву кабінету історії для порівняльної характеристики вищезазначених фактів та їх перевірки.

 

3.  Другий учасник-експерт форуму: На ваш розсуд пропонуються сучасні вітчизняні фільми історичного характеру, які, на думку нашої експертної групи, є грубими історичними « ляпами ».

 

  1. « Штрафбат »
  2. « Кордон »
  3. « Сволота »
  4. « 9 рота »
  5. « 08.08.2008. Південна Осетія »

 

- в « Штрафбаті » перекручені більш ніж 10 фактів з історії штрафних рот і батальйонів. Наприклад, ніколи розжалуваний офіцер як Твердохлєбов не міг командувати штрафбатом. У фільмі не сходяться погони офіцерів і т.д.

- в « Кордоні » ми бачимо військову техніку німців та наших радянських військ в маскувальних кольорах. Це не можливо було в перші роки війни.

- у фільмі « Сволота » висвітлюється тема використання радянськими військовими спеціалістами дитячого спецназу. Це суцільна неправда!

- в кіноепопеї « 9 рота » змальований факт підбиття літака АН на зльоті, а цього в афганській кампанії 1979-1989 рр. не було.

- у стрічці « 08.08.2008. Південна Осетія » змальовано череду бойових дій між РФ і Грузією з проросійськими настроями. Але досі ще не з’ясовані факти збройного конфлікту та хід військових дій. Дві сторони-учасниці заявляють про різні обставини сутички на розсуд світового товариства.

 

Висновки: Сьогодні ми вам показали лише частину історичних протиріч в наведених кінофільмах. Таких « ляпів » ще багато у світі як на екранах телевізорів, так і в літературі, ЗМІ, навіть в побуті. Наша експертна група призиває Вас до скептицизму у відношенні висвітлення історії в сучасному заполітизованому кіно і  інтернет-ресурсах.  

 

 

 

doc
Додано
3 вересня 2019
Переглядів
433
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку