Круглий стіл "Чи потрібно палити?"

Про матеріал
Дати розуміння важливості здоров’я для людини і для нації в цілому. Сформувати вміння цінувати життя, здоров’я в усіх його аспектах.
Перегляд файлу

Костиря С.Г.

вчитель зарубіжної літератури

Червонокам’янського НВО 

«загальноосвітня школа  І – ІІІ ступенів –

дитячий дошкільний заклад –

позашкільний центр»

Олександрійської районної ради

Кіровоградської області

 

 

Круглий стіл

Чи потрібно палити?

Мета. Виховувати у дітей почуття національної самовідданості, патріотизму, відповідальності за майбутнє нашої нації. Дати розуміння важливості здоров’я для людини і для нації в цілому. Сформувати вміння цінувати життя, здоров’я в усіх його аспектах.

 

Вчитель. Україна – рідна, священна земля наших дідів і прадідів. Тут ми народилися і виросли, тут уперше побачили сліпучу синь українського неба і золоті розливи пшеничних ланів, квітучі чорнобривці і соромливу калину. Український рід споконвіку  шанував землю, хліб на столі, рушник на стіні, мамину пісню, яворову колиску, криницю із журавлем, вербу край ставка…

Така вона, наша Україна. Її історія зіткана із світла і темряви, з радості і жалоби. Та для кожного українця немає землі милішої від тої на якій він живе, бо це наша земля, наша доля.

Діти – ви майбутнє нашої нації. Саме вам належатиме важлива роль у розбудові нашої держави. А  що потрібно для цього?

 

Варіанти учнів: освіта, здоров’я, любов до Батьківщини.

 

Вчитель. Ну звичайно ж, в першу чергу здоров’я!  А що ж таке здоров’я? Здоров’я людини – це не просто відсутність хвороб. Це стан фізичного, психічного та соціального благополуччя, високої працездатності та соціальної активності людини.

Учень 9 кл.. В козацькі часи люди були здоровіші за сьогоднішнє покоління. Вони багато часу проводили на свіжому повітрі, працювали фізично, вели рухливий спосіб життя, мали повноцінне  харчування, жили серед природи, яка позитивно впливала на духовність, фізичне і психічне здоров’я.

Учень 10 кл.. Відомо, що стан здоров’я  на 50 %  залежить від умов та способу життя, на 20 %  - від впливу навколишнього середовища, на 20 % - від спадковості і лише на 10 % - від рівня розвитку медицини.

Учениця 10 кл.. Здоров’я не існує само по собі, воно не дається на все життя, не є постійним і незмінним. Воно потребує турботи протягом життя людини. Тому треба з раннього дитинства загартовувати свій організм спортом, заняттями фізкультури, обтиратися мокрим рушником, обливатися водою, щоб організм звикав до посильних навантажень і ставав дедалі міцнішим і здоровішим.

Учень 9 кл.. Значний відсоток виникнення хвороб залежить від шкідливих звичок самої людини, порушення санітарно -  гігієнічних норм, від неправильного харчування, відсутності режиму праці й відпочинку .

Вчитель. Давньоримський філософ Сенека говорив: „ Люди не помирають, вони вбивають самі себе ”.

 

Вислови відомих людей про здоров’я та народні приказки.

 

Здоров’я – дорожче золота

 В. Шекспір

 

Природа хоче, щоб діти були дітьми, перш ніж бути дорослими

                                                                                                           Ж.Ж.Руссо

Хто не цінує життя, той його не заслужив

                                                                      Леонардо да Вінчі

 

 

 

Здоровому все здорово.

В здоровому тілі – здоровий дух.

Бережи одяг, доки новий, а здоров’я, доки молодий.

Весела думка – половина здоров’я.

 

Вчитель. Дуже часто діти хочуть стати дорослими, а дорослість свою вбачають у тому, щоб закурити цигарку, випити пива на людях, як це показують у фільмах і як це роблять батьки. Такі діти із задоволенням попробують викурити цигарку із наркотичною травкою, чи нанюхатись різних речовин, щоб „ зловити кайф”. Вони знищують не тільки своє здоров’я, а й здоров’я своїх майбутніх дітей.  Куріння вражає генетичний апарат, затримує фізичний і психічний розвиток підлітка. Адже до складу тютюнового диму входить близько 30 отруйних речовин.

Слайд 1

Тютюн завдає шкоди тілу, руйнує розум, отупляє нації

                                                                                           Оноре де Бальзак

 

Учень 11 кл..

Дитя цигарку витягає,

Бо хочеться дорослим стать.

Та сильним, гарним він не стане!

Бо зріст вповільнюватись став.

Усе, що в світі є погане,

Хлопчина в організм запхав.

Та ще й в залежність від цигарки

Потрапив хлопець, як в капкан.

Не допоможуть слово й лайки,

Тепер над ним цигарка – Пані.

 

 Учениця 9 кл..  Нікотин поділив людство на два табори: курці і некурці.

Два мільйони років тому люди влаштовували культові куріння, щоб викликати дощ чи привернути щастя на полюванні.

   Насіння тютюну було завезено в Іспанію ще в 1496 р. спочатку ця рослина вважалась декоративною. Але в середині ХУІ ст.. стали бачити лікувальні властивості тютюну.

Французький посол в Іспанії Ніко (1560 р.) в подарунок дав своїй королеві Катерині Медічі листки тютюну. Від імені посла було утворено слово

 „ нікотин „.

Але дуже швидко з’ясувалось,  що паління не лікує, а калічить. Вперше почали боротися з цим злом в 1585 році .

Слайд 2

Учень 11 кл.  Московський цар Михайло у 1634 році наказав відрізати курцям носи. Англ.  державець Олівер Кромвель 1652 р. заборонив вирощувати тютюн, заборона була чинна в Англії до 1910 р.

У 1692 році в Сантьяго п’ятьох ченців замурували в стіну за те, що вони курили.

Жорстоко розправлялися з курцями в Персії – їм виривали ніздрі.

Учень 10 кл. Кожен, хто палить – хворий, організм потребує все більше нікотину, психічна залежність робить звичку все більш обтяжливою.

Дивують такі цифри : 63% дівчат і 73% юнаків не схвалюють паління.  Але воно до цих пір невблаганно приваблює молодь, попри застереження про рак легенів, серцеві захворювання. ¾ курців у США почали палити у віці до 21 року. Молодь думає, що виглядає класно, а насправді цим видає свою невпевненість і залежність.

Учень 9кл. Яка користь нікотину?

Учень 10кл. Курець цілком розслаблюється.

Учень 11 кл. Чим нікотин шкідливий?

Медична сестра школи. Під час куріння нікотин всмоктується слизовою оболонкою рота, носа, гортані, трахеї і легенями, при ковтанні диму – слизовою оболонкою стравоходу і шлунка. Потрапивши в кров, отрута швидко розповсюджується по всьому організмі, викликаючи зміни в нервовій системі, роботі серця, легенів, печінки, органах травлення і чуття.

     На серцево- судинну систему особливо згубно впливають нікотин і чадний газ. Останній спричиняє крововиливи в стінках судин і накопичення в них холестерину, що стає однією з причин виникнення атеросклерозу. Викликаючи спазми великих судин, нікотин підвищує тиск, тим самим прискорюючи роботу серцевого м’яза  для подолання додаткового тиску по проштовхуванню крові. Серце вимушене скорочуватись зайвих 20-25 тисяч разів на добу.

     Оболонка рота подразнюється гарячим димом, викликаючи стоматит. Ясна стають блідими, часто кровоточать, тому що під впливом нікотину руйнується вітамін С. судини стають ламкими. Легені курця стають  мало еластичними, що зменшує їх ємкість і газообмін.

Підвищується кислотність, що викликає виразку шлунку.

      Нерідко уражається зоровий нерв, знижується гострота зору, порушується сприймання спочатку зеленого, потім – червоного, жовтого і синього кольорів.

        Нікотин і СО заважають постачанню кисню до тканин мозку. Щоправда, нікотин спершу розширює судини мозку ( стає „ краще думати „),але потім вони звужуються, виникає кисневе голодування мозку. Порушуються структура і функції нервових клітин і розвиваються стійкі неврози – головна біль, запаморочення, дратівливість, тремтіння рук. Людина постійно перебуває в пригніченому стані, втрачає сон, апетит. Оксиди нітрогену і карбону викликають зниження імунітету людини.

 

 

Слайд 3

Вчитель.Найпоширенішою пристрасть до тютюну є в азіатських країнах, де люди мало обізнані про вплив нікотину. Тютюнова держава №1 – Китай. В Індії щороку помирає від захворювань, пов’язаних з палінням, 1 млн. людей. 99% сільських жителів нічого не знають про шкоду паління. У В’єтнамі палять 73 % чоловіків.

      Кожна майбутня мати хоче бачити свою дитину міцною і здоровою. Проте жінка, яка під час вагітності палить, наносить здоров’ю дитини непоправимої шкоди.  Через звужені нікотином судини до плоду надходить недостатня кількість крові, розвивається його кисневе голодування отруйні продукти тютюнового диму призводять до задухи плоду. За даними англійського лікаря Рассела, який обстежив 8 тисяч вагітних, викиди і мертвонароджені спостерігаються вдвічі частіше.  Із 100 немовлят, матері яких щоденно палили більше 5 цигарок, четверо вмирали вже в першу добу після народження.

     Чоловіки, що курять менше 10 цигарок в день, мають на 3% більший ризик зачати дитину, що помре від раку, 10-20 цигарок – на 31%, більше 20-42%. В більшості випадків в цьому захворюванні винна не мати, що палить, а батько. На цигарках варто надписати застереження : „ Паління може серйозно зашкодити вашим дітям ”.

Вчитель: Як Ви вважаєте, чому курять діти?

 

Учениця 9 кл.:

Через тиск однолітків.

Через те, що батьки та дорослі курять.

 

Учениця 11:

Наприкінці 2002 року в українських ЗМІ з'явилися повідомлення про те, що фонд «Здоров'я для всіх» проводить новий проект, у рамках якого для всіх 22 тисяч шкіл України випущено плакат проти підліткового куріння. Головне гасло плаката «Обирай сам – бути здоровим чи курити», - чітко витримане у кращих традиціях профілактичних програм тютюнової індустрії. Випуск плакату профінансувала компанія «Філіп Морріс «Філіп Морріс», і її представник на присвяченій цій події прес-конференції знову повідомила: «Право вибору – курити або ні – є тільки у дорослих» („Факти”, 16.11.02). І нещасним дітям залишається лише гадати, як же їм самим зробити вибір із приводу куріння, якщо у них такого права немає. На щастя, дітей на прес-конференції не було, і правильно, адже і прес-конференція і плакат зроблені зовсім не для них.

Учениця 11 кл.

На кожній  упаковці  тютюнових виробів повинно бути зазначено основне медичне попередження споживачів тютюнових виробів та  одне додаткове медичне  попередження  про шкоду,  яку завдає здоров'ю людини паління тютюнових виробів,  а також відомості стосовно вмісту  нікотину та  смоли,  що входять до складу тютюнових виробів і виділяються з тютюновим димом під час їх куріння.

З одного боку упаковки тютюнових виробів зазначається  основне  медичне  попередження  споживачів тютюнових виробів:  "Куріння призводить до серцево-судинних  захворювань  та раку легенів".

З другого боку зазначається одне із шести додаткових медичних попереджень такого змісту: "Куріння під час вагітності шкодить вашій дитині"; "Тютюновий дим шкодить здоров'ю тих,  хто  вас  оточує";  "Куріння викликає  залежність,  не починайте  курити!";  "Куріння викликає імпотенцію";  "Захистіть дітей:  не дозволяйте  їм  дихати  вашим димом";  "Курці помирають рано". Кожний варіант текстів додаткових медичних попереджень наноситься виробником тютюнових  виробів  на упаковки тютюнових виробів почергово.

Учениця 11 кл.

Основне та  додаткове  медичні  попередження  споживачів тютюнових виробів повинні займати  не  менше  30  відсотків  площі зовнішньої поверхні кожної  більшої  сторони  упаковки тютюнових виробів.

Інформація щодо вмісту  нікотину  та  смоли,  що  входять  до складу тютюнових  виробів і виділяються з тютюновим димом під час їх куріння,  зазначається  на  зовнішній  поверхні  однієї  меншої сторони  упаковки  тютюнових виробів і повинна займати не менше 15 відсотків площі цієї сторони.

Тексти основного  та додаткового медичних попереджень споживачів тютюнових виробів,  які зазначаються на кожній упаковці тютюнових виробів,  повинні бути чіткими,  надрукованими в  чорній рамці,  ширина якої  не менша,  ніж три міліметри,  чорним жирним шрифтом на білому фоні,  рядковими  буквами,  за  винятком  першої букви попередження, розміщеними по центру рамки таким чином,  щоб забезпечити цілісність  цих текстів  при  відкриванні  тютюнового виробу способом,  зазначеним на його упаковці,  і не перекриватися іншою друкованою інформацією або марками акцизного збору.

Кабінетом Міністрів України затверджено малюнки, які можуть розміщуватись на пачках цигарок.

 

Слайд 4.

Учень 9 кл.:

Реалізація (продаж) тютюнових виробів,  предметів, пов'язаних з  їх  вживанням,  особам,  які  не  досягли  18  років,  а  також реалізація  (продаж)  тютюнових  виробів  в упаковках,  що містять менше ніж  20  сигарет  або  цигарок,  чи  поштучно  (крім  сигар) забороняються.  Законом  можуть  встановлюватися  й інші обмеження щодо реалізації (продажу) тютюнових виробів.

Забороняється куріння тютюнових виробів:

1) у ліфтах і таксофонах;

2) у закладах охорони здоров'я;

3) у навчальних та освітньо-виховних закладах;

4) на дитячих майданчиках;

5) на спортивних майданчиках;

6) у під'їздах жилих будинків;

7) у підземних переходах;

8) у громадському  транспорті  (включаючи  транспорт міжнародного сполучення).

Учень 9 кл

Забороняється, крім  спеціально  відведених  для цього місць, куріння тютюнових виробів:

1) у закладах громадського харчування;

2) у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;

3) у приміщеннях закладів культури;

4) у приміщеннях закритих спортивних споруд;

5) у  приміщеннях  підприємств,  установ  та організацій всіх форм власності.

У місцях  та  закладах,  де  куріння  заборонено,  має   бути розміщена  наочна інформація,  яка складається із графічного знаку про  заборону  куріння   та   тексту  такого   змісту:  "Куріння заборонено!".

 

 

 

Слайд 5

 

Вчитель. Коли людина здорова, вона може все здолати, про все мріяти і досягати високої мети в своєму житті. А коли хвора, то ніякі мрії не здійсняться.

    Пропоную Вам підвести підсумки і запропонувати свої способи вирішення поставленої проблеми.

Учням виділяється 5 хвилин для обгорнення своїх пропозицій.

Ведучий: Таким чином, можна підвести підсумки і відзначити, що:

  • з тютюнопалінням необхідно боротися, оскільки воно шкодить здоров`ю;
  •  тютюнопаління шкідливе не тільки для здоров`я дітей, але й для дорослих;
  • державі необхідно більше приділяти уваги масовим заходам, що пропагандують здоровий спосіб життя;
  • громадськості необхідно самостійно підвищувати свій правоосвітній та культурний рівень;
  • необхідно розробити заходи заохочення осіб, що кинули палити або взагалі не палять;
  • розробити більш дієвий механізм покарань за розповсюдження тютюнових виробів, що перевищують встановлений вміст нікотину, або паління в громадських місцях;
  • підвищити ціни на тютюнові вироби.

 

Учениця  9 кл..

Здоров’я родини – здоров’я дитини.

В цю істину вкладено глибокий зміст.

Здорова родина – здорова дитина

У цих двох поняттях прокладено зміст.

Хай міст цей єднає батьків і дітей,

Щоб правильно й радісно жити,

Іти по життю із девізом в руках:

„ Здоров’я потрібно  цінити! „

doc
Додано
30 липня 2019
Переглядів
844
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку