Круглий стіл "Здорові діти - здорова нація"

Про матеріал
Мета: виховання свідомого ставлення до здоров'я та здоров'я інших громадян, як найвищої соціальної цінності; формування гігієнічних навичок та засад здорового способу життя, сприяння збереженню та зміцненню фізичного та психічного здоров'я дитини, профілактика негативних проявів та шкідливих звичок серед молоді. Наочне оформлення: плакат «Найбільше щастя у житті - здоров'я», мультимедійна презентація «Здорові діти – здорова нація», тематична добірка літератури. Обладнання: мультимедійний пристрій. Хід бесіди за круглим столом Вихователь: Доброго дня, шановні батьки! Дозвольте розпочати нашу зустріч з народного прислів’я: «Здоровий бідняк щасливіший від хворого короля», бо не можна бути щасливим, не будучи здоровим. Темою нашої з вами зустрічі є: «Здорові діти – здорова нація». Вітаючись, як і прощаючись люди говорять: «Доброго здоров'я», «Хай бог дасть на здоров'я», «Будьте здорові», і це природно, адже здоров'я найвище добра. Саме життя - це вже найвище щастя і скорочувати його - злочин. Але поки люди молоді, безпечні, вони не задумуються над тим, що здоров'я слід берегти. Здавалося б, якщо життя і здоров'я мають таку величезну цінність, то людина повинна їх берегти. Але в житті спостерігаємо інше. Про здоров'я можна сміливо сказати: «Що маємо - не бережемо, втративши - плачемо». Проте, щоб не допустити раннього старіння душі і тіла в розквіті літ, потрібно турбуватися в молоді роки. Адже недарма в народі існує правило: «Хочеш зберегти здоров'я - бережи його змолоду». Уже в молоді роки потрібно думати про майбутнє. І виявляється, для цього слід не так вже й багато докласти зусиль - не піддавати свій організм передчасному старінню: уникати надмірностей в повсякденному житті і повністю уникати шкідливих звичок. При цьому, якщо їх не допускати з юних літ, то й потреба в них ніколи не виникне. Необхідно просто дотримуватися правильного режиму і ритму життя.
Перегляд файлу

КРУГЛИЙ СТІЛ

«ЗДОРОВІ ДІТИ – ЗДОРОВА НАЦІЯ»

 

Ганна ЛІЧЕНКО,

вихователь

Комунального закладу Київської обласної ради

«Київський обласний ліцей фізичної культури і спорту»

Мета: виховання свідомого ставлення до здоров'я та здоров'я інших громадян, як найвищої соціальної цінності; формування гігієнічних навичок та засад здорового способу життя, сприяння збереженню та зміцненню фізичного та психічного здоров'я дитини, профілактика негативних проявів та шкідливих звичок серед молоді.

Наочне оформлення: плакат «Найбільше щастя у житті - здоров'я», мультимедійна презентація «Здорові діти – здорова нація», тематична добірка літератури.

Обладнання: мультимедійний пристрій.

 

Хід бесіди за круглим столом

 

Вихователь: Доброго дня, шановні батьки! Дозвольте розпочати нашу зустріч з народного прислів’я: «Здоровий бідняк щасливіший від хворого короля», бо не можна бути щасливим, не будучи здоровим. Темою нашої з вами зустрічі є: «Здорові діти – здорова нація».

     Вітаючись, як і прощаючись люди говорять: «Доброго здоров'я», «Хай бог дасть на здоров'я», «Будьте здорові», і це природно, адже здоров'я найвище добра.

    Саме життя - це вже найвище щастя і скорочувати його - злочин. Але поки люди молоді, безпечні, вони не задумуються над тим, що здоров'я слід берегти. Здавалося б, якщо життя і здоров'я мають таку величезну цінність, то людина повинна їх берегти.

   Але в житті спостерігаємо інше. Про здоров'я можна сміливо сказати: «Що маємо - не бережемо, втративши - плачемо».

   Проте, щоб не допустити раннього старіння душі і тіла в розквіті літ, потрібно турбуватися в молоді роки. Адже недарма в народі існує правило:

«Хочеш зберегти здоров'я - бережи його змолоду». Уже в молоді роки потрібно думати про майбутнє. І виявляється, для цього слід не так вже й багато докласти зусиль - не піддавати свій організм передчасному старінню: уникати надмірностей в повсякденному житті і повністю уникати шкідливих звичок. При цьому, якщо їх не допускати з юних літ,  то й потреба в них ніколи не виникне. Необхідно просто дотримуватися правильного режиму і ритму життя.

   Для людини, яка дотримується елементарних правил, життя повне радості, тому що вона зберігає здоров'я, її психіка не пригнічена каяттям про необдумані свої вчинки. Вона надовго збереже молодість душі і тіла, пізнає радість довгого, щасливого життя.

   Мені б дуже хотілося, щоб сьогодні ми обговорили з вами і визначили . складові здорового способу життя, поділитися думками, як зберегти здоров'я, звернули увагу на фактори, які скорочують людині життя і так безжалісно гублять наше здоров'я та здоров’я наших дітей.

   Нашу зустріч я пропоную провести у формі «круглого столу», й обговорити такі питання:

  1.  Вплив на здоров'я факторів зовнішнього середовища.
  2.  Неправильна поведінка призводить до травматизму.
  3.  Роль їжі у збереженні здоров'я.
  4.  Гігієна невіддільна від здорового способу життя.

Вихователь: Отже, перше питання «Вплив на здоров'я факторів зовнішнього середовища». В останні десятиліття людство впритул зіткнулося з проблемою катастрофічного забруднення навколишнього середовища.

   Брудна, непридатна для пиття вода, повітря, яким неможливо дихати, ґрунти, занехаяні отрутохімікатами, безупинне зростання кількості алергічних і онкологічних захворювань - усе це поставило сучасну людину на грань виживання. Глобальні екологічні проблеми змушують людство замислитись: «А де ж вихід із кризи?».

Батьки: Уже сьогодні у власних руках людина тримає майбутнє планети. І лише вона відповідальна за це. Від неї сьогоднішнє, від її практичних рішень залежить, яким буде майбутнє Землі, людства.

   Життєдіяльність людини всупереч законам природи неможлива. Навіть вийшовши у космос, підкоривши океани та найвищі вершини, людина залишається дитям природи і повинна кожен свій крок робити обдумано, виважено, відповідально, щоб не повторилась помилка.

   Ту мирну весняну українську ніч на берегах Прип'яті люди ніколи не забудуть. Вона була найтихішою і найніжнішою. І не віщувала біди. Біль відгукнулася болем у серцях мільйонів людей. Наша країна вперше відчула на собі таку грізну силу, як ядерна енергія, що вийшла з-під контролю.

    Аварія на Чорнобильській АЕС набула глобального характеру. Під час вибуху четвертого реактора виділилося безліч радіонуклідів у повітря, водойми, на поверхню ґрунтів, що призвело до радіаційного забруднення 20% території України.

     Людина має відповідати не лише за те, як вона ставиться до природи, як використовуються здобутки науки, а й за свої дії по відношенню до людства.

   ...Війни. Вони здатні за дуже короткий проміжок часу зруйнувати надбання і цінності, що створювалися протягом століть, завдати безмежних страждань мільйонам людей.

    Усі війни шкодять людям та природі. Адже вони примушують нас рухатися назад у своєму розвитку та позбавляють життя людей, приносячи їм страждання. Ми вбиваємо інших людей, знищуємо культурні надбання, вирубуємо ліси, викидаємо сміття у найближче можливе місце, забруднюємо атмосферу, руйнуємо природні ландшафти.

   Ми не замислюємось над тим, які будуть довгострокові наслідки такої поведінки стосовно довкілля, або людей, що мають жити в ньому.

   Можливо, коли всі люди почнуть думати над майбутнім і відповідати за дії один одного, подарують природі, Землі, іншим людям частину свого серця і своєї любові - воєн більше не буде, а планета розквітне.

   Існує безліч гасел, що стосуються захисту і поліпшення стану навколишнього середовища. Одне з найвідоміших - «Мисли глобально - дій локально». Це гасло варто пам'ятати, оскільки екологічні проблеми Землі надто численні та складні, і ми маємо усвідомлювати власну відповідальність за охорону і поліпшення стану довкілля.

   Звичайно, жодна людина сама не здатна врятувати цілий світ, проте кожен з нас може зробити певний позитивний крок до захисту навколишнього середовища, з яким ми безпосередньо контактуємо.

   Кожен з вас може зробити все необхідне, щоб наша земля стала квітуча. Очистити джерело, посадити дерево, прикрасити садибу і ще багато дрібних, але дуже потрібних справ. Кожен зробить лише маленький крок, але зусилля усіх змусять нашу планету розквітнути, як ця весела ромашка.

Вихователь: Недаремно ж тема безпеки руху стала притчею воязицях нашого сьогодення. І саме другим питанням є «Неправильна поведінка призводить до травматизму».

Батьки: Головна причина нещасних випадків полягає в необачності людей, у нехтуванні ними правилами дорожнього руху, невиконанні елементарних заходів безпеки, порушенні норм поведінки; часто люди травмуються під час занять спортом тощо.

   Щороку на земній кулі в результаті необачності гине близько 5 мільйонів осіб. Більшість людей вважають, що нещасний випадок може статися з ким завгодно, тільки не з ним. Це дуже поширена психологічна установка. Тому важливо не тільки знати правила безпечної поведінки в різних життєвих ситуаціях, а й виконувати їх. Твереза оцінка обставин, уміння завчасно передбачити небезпеку, уникнути її, застерегти себе від невиправданого ризику - ці якості необхідні кожній людині у повсякденному житті.

   Майже половина всіх нещасних випадків трапляється в результаті дорожньо-транспортних пригод. Очевидцями чи учасниками аварій є водії автотранспорту і, звичайно, пішоходи. Надзвичайно важливо, щоб свідки аварії могли в найкоротші строки на достатньо високому рівні подати медичну допомогу, вміли діяти правильно і рішуче. Значною групою травмувань є так звані «шкільні травми», або травми, що їх завдають собі діти під час перебування у школі. Встановлено, що такі травми становлять близько 20% усіх дитячих травм.

   Дитячий травматизм по відношенню до травматизму дорослих складає 22% і останніми роками тенденції до його зниження не передбачається. Серед усіх видів травматизму дорожньо-транспортний посідає одне з перших місць. У зв’язку з цим профілактиці дорожньо-транспортного травматизму надається особливе значення.

   Одним із основних заходів профілактики дорожньо-транспортного травматизму у дітей є виховання у них відчуття організованості і дисциплінованості на дорозі.

Вихователь: Наступним питанням в нас буде «Роль їжі у збереженні здоров'я».

     Для забезпечення нормальної діяльності організм повинен одержувати не тільки необхідну кількість поживних речовин, але і найбільш оптимальне їхнє співвідношення. Встановлено, що людині необхідно близько 70 найбільш важливих елементів харчування, кожний з яких виконує специфічну функцію в обміні речовин. Для здоров'я надзвичайно важливе значення має своєчасне і систематичне харчування, його повноцінність, тобто наявність у ньому всіх необхідних поживних речовин, мінеральних солей, води й вітамінів.

Батьки: Кількість споживаної їжі повинна відповідати енергетичним витратам людини. Тому одним з важливих принципів раціонального харчування є підтримка енергетичного балансу організму, тобто та кількість енергії, що надходить з їжею в організм, повинна відповідати енергетичним витратам організму. Якщо енергетичні витрати менші за кількість споживаної їжі та витраченої енергії, то збільшується маса тіла в основному за рахунок жирової тканини.

   Під неправильним харчуванням розуміється тривале недоодержання організмом достатньої кількості їжі (недоїдання), чи, навпаки, одержання в надлишковій кількості одного або декількох харчових продуктів, багатих енергією (переїдання). У західних країнах, останнім часом і в країнах СНД, найбільш поширене переїдання, що викликає ожиріння, порушення коронарного кровообігу і зменшення тривалості життя. Неправильне харчування буває при погано розробленій дієті, коли організм недоодержує необхідні білки.

Вихователь: Головна цінність суспільства – життя і здоров’я людини. Прискорений темп сучасного життя часто не залишає часу для приготування корисної їжі, на яку багата наша національна кухня. Ми віддаємо перевагу «швидким» висококалорійним продуктам і не замислюємось про наслідки.

Рекомендації  батькам з культури харчування

1. Найголовніше - максимальна розмаїтість їжі, що забезпечує надходження в організм усіх необхідних поживних речовин.

2. Не робіть з їжі культу, але і не ставтеся до неї зневажливо.

3. Слід обрати, залежно від індивідуальних особливостей, найбільш придатний для себе раціон. Є гарна народна приказка: «Те, що ліки для одного, для іншого - отрута». Так само і з продуктами: дієта, що прекрасно підходить вашій мамі, для вас може виявитися зовсім невідповідною.

4. Прагніть до того, щоб відчувати інтуїтивно, які продукти потрібні вашому організму в певний момент. Тут важливо відрізняти те, що для вас дійсно необхідно, від того, що вам хочеться з тієї причини, що ви ці продукти дуже любите.

5. Фахівці з натурального харчування не рекомендують їсти до повного насичення. Завжди краще недоїсти, ніж переїсти. Встати з-за столу потрібно з відчуттям, що ви ще могли б щось з'їсти.

6. Необхідно підбирати раціон залежно від кліматичних і сезонних умов. Улітку краще орієнтуватися на холодну їжу (кімнатної температури), взимку - на гарячу (але не занадто). Навесні та влітку в раціоні слід збільшувати кількість рослинних продуктів, восени й узимку додати їжу, багату на білки та жири.

7. Якщо вам через якісь причини довелося з'їсти що-не-будь, що ви вважаєте для себе шкідливим, поставтеся до цього спокійніше, не лайте себе. У цьому випадку критика самого себе може нанести організму навіть більшу шкоду, ніж те, що ви з'їли.

8. Дуже важливо їсти свіжоприготовлену їжу. Рекомендується готувати тільки на один раз, тому що якщо їжа постоїть кілька годин, у ній починаються процеси гниття і бродіння.

9. На думку фахівців, перехід на малобілкову та низькокалорійну дієту може істотно поліпшити здоров'я і, відповідно, збільшити тривалість життя. Слід зауважити, що цей перехід повинен бути поступовим. ·

10. Намагайтеся підчас прийому їжі, з одного боку, не відволікатися від їжі (на газети, книги, телевізор), з іншого боку, не зациклюватися на їжі, не ставати її рабом.

11. Позитивний емоційний фон під час їжі дуже корисний. У той же час дуже погано впливають на процес травлення негативні емоції, різні переживання і з'ясування стосунків.

12. Намагайтеся ретельно пережовувати їжу.

13. Бажано їсти тільки тоді, коли є почуття голоду. Це твердження може видатися дивним. Насправді ж дуже часто ми їмо тільки тому, що наш шлунок «звик» до наповненого стану і навіть тоді, коли ми не голодні, він подає сигнал: «Хочу їсти!». Як критерій справжнього почуття голоду пропонується такий: бажання з'їсти шматочок черствого чорного хліба (його можна думкою уявити).

14. Приказка «Сніданок з'їж сам, обід розділи із сусідом, а вечерю віддай ворогу», швидше за есе, далека від істини. У Західній Європі в середні віки була поширена приказка: «Вставати о 6-тій годині, обідати о 10-тій, вечеряти о 6-тій і лягати спати о 10-тій-значить, подовжити життя десять разів на десять». Відпочивши уві сні, наш організм не потребує відразу ж після пробудження великої кількості їжі. Тому зранку найкраще обмежитися легким сніданком.

15. Бажано дотримуватися правил сполучуваності продуктів.

16. По можливості намагайтеся підтримувати лужне середовище в організмі, а для цього прагніть до того, щоб на одну частину кислої їжі припадали дві частини лужної.

17. Намагайтеся обмежити вживання продуктів, багатих на холестерин.

18. Найкраще вживати ті овочі й фрукти, що ростуть у вашому регіоні, тому що вони перебувають в біологічній рівновазі з вашим організмом.

19. Пийте води не менше 1,5-2,5 літрів на день.

20. Вечеряти рекомендується не пізніше, ніж за дві години до сну. В ідеалі до моменту засинання шлункове травлення повинне закінчитися і їжа в основному повинна перейти в кишечник.

21. Бажано виключити (чи обмежити) вживання десертів. Солодке після основної їжі викликає процес бродіння в шлунково-кишковому тракті.

22. У процесі теплової обробки продуктів, як правило, багато втрачається, але проте чистого сироїдіння варто уникати. Ідеальна пропорція між сирою їжею і вареною-70 % і 30 %.

23. Після їжі небажано відразу братися за роботу, тим більше важку. Краще буде 20-30 хвилин відпочити, але, звичайно ж, не спати.

24. Якщо ви вживаєте м'ясну їжу, то намагайтеся подавати до м'яса якнайбільше зелені й овочів.

Не рекомендується

1. Переїдати. Згадуйте частіше російське народне прислів'я: «Від помірної їжі - сила, від великої - могила».

2. Багато пити безпосередньо перед, під час і після прийому їжі.

3. Вживати коров'яче молоко (молоко підходить дітям і людям похилого віку). У дорослої людини в організмі немає ферментів, здатних розщеплювати молоко, і тому воно не перетравлюється. Крім того, молоко дає багато слизу, через що люди, які часто вживають молоко, страждають простудними і легеневими захворюваннями.

4. Їсти в стані втоми, перед роботою, коли ви змерзли чи перегрілися, стурбовані, схвильовані, повні страху чи гніву, при лихоманці, болях.

Вихователь: Кожна людина має право знати, що вона споживає. На сьогодні у магазинах багато продукції, при виробництві якої були використані генетично модифіковані організми - ГМО. Ця абревіатура сьогодні викликає у суспільстві безліч запитань та суперечок, але ніхто досі не може однозначно сказати «Taк» чи «Hi» продуктам генної інженерії.

Перегляд відеофільму про харчування

Вихователь: Наступним питанням є: «Гігієна невіддільна від здорового способу життя». Доведено, що на шкірі знаходиться близько 800 млн. різних мікроорганізмів. За допомогою мила ми видаляємо лише поверхневий шар мікроорганізмів, а значна їх частина залишається і може викликати захворювання. Тому для надійності необхідно обробити шкіру рук знезаражуючим препаратом Горостен, який зменшує мікробне забруднення в 50 разів.

Батьки: Хвороби «брудних рук» - це такі захворювання, збудники яких передаються через руки при недостатній їх обробці перед їдою, після перебування у громадському транспорті, на вулиці, після відвідання громадських санітарних вузлів, контакту з хворим та з його речами.

   Частіше за все хворобами «брудних рук» є кишкові інфекції, збудниками яких є віруси (гепатиту А, рота-іентеровіруси, віруси групи Норфолк), бактерії (збудники холери, черевного тифу, паратифів А, В і С, дизентерії, сальмонельозу), мікрогриби, і всі ці збудники можуть знаходитись на руках.

   На жаль, в Україні щорічно реєструються тисячі випадків захворювання людей на кишкові інфекції і багатьом із нас про це відомо з особистого досвіду, який інколи може бути досить драматичним. Найуразливішими до них є особи із зниженими захисними силами організму.

   Очевидно, що профілактика захворювань, у тому числі й кишкових інфекцій, яка є дуже простою і в той же час досить ефективною, постійно потребує від людини деяких зусиль, але хіба здоров'я і життя самої людини та її рідних і близьких не варте цих зусиль?

     Фінансові витрати і економічні збитки через захворюваність на кишкові інфекції є значними. Вони негативно, впливають на добробут кожної постраждалої сім'ї.

Вихователь: Здоров’я – це багатство,

Яке Господь нам дав, 

Здоров’я не придбаєш

За гроші, пам’ятайте!

Його від Бога маєш,

Про це не забувайте!

Щоб життя прожити довге,

Себе треба берегти.

Бережіть своє здоров’я, бо воно – найцінніший скарб!

 

Перегляд мультимедійної презентації «Метелик»

 

docx
Додано
5 січня 2023
Переглядів
417
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку