КТП 11 клас хімія академічний рівень ааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа
Календарно-тематичне планування 11 клас ХІМІЯ Програма: ХІМІЯ 10-11 класи. Навчальна програма для загальноосвітніх навчальних закладів. ( Програма затверджена Наказом Міністерства освіти і науки України від 28.10.2010 №1021) Підручник: Хімія 11 клас. Г. А. Лашевська, А. А. Лашевська. – Київ: Генеза, 2011р. Кількість годин: 2 години на тиждень, 5 години резерв, всього 70 година) Кількість контрольних робіт: 2 ( I семестр 1, II семестр 1) Кількість практичних робіт: 3
|
|||||||
№ |
Зміст уроку |
К-сть годин |
дата |
Державні вимоги до загальноосвітньої підготовки учнів |
|||
Повторення основних відомостей про органічні сполуки (2 год.) |
|||||||
1 |
1 |
Склад найважливіших органічних сполук. Демонстрації: 2. Моделі молекул вуглеводнів. |
1 |
|
Учень (учениця) характеризує: - властивості органічних речовин на основі складу їхніх молекул; - застосування органічних речовин на основі їхніх властивостей.
|
||
2 |
2 |
Властивості та застосування найважливіших органічних сполук. |
1 |
|
|||
Тема 1. Теорія будови органічних сполук (3 год.) |
|||||||
3 |
1 |
Теорія як вища форма наукових знань. Теорія хімічної будови органічних сполук О. Бутлерова.
|
1 |
|
Учень (учениця) наводить приклади: - структурних формул ізомерів органічних сполук; - залежності властивостей речовин від їхніх складу і будови;
формулює: - означення ізомерії; - основні положення теорії будови органічних сполук;
характеризує - сутність сучасної теорії будови органічних сполук, її значення;
висловлює судження - про роль теорії в системі наукових знань.
|
||
4 |
2 |
Залежність властивостей речовин від складу і хімічної будови молекул. Ізомерія.
|
1 |
|
|||
5 |
3 |
Розвиток і значення теорії будови органічних сполук.
Життя і діяльність |
1 |
|
|||
Тема 2. Вуглеводні (19 год.) |
|||||||
6 |
1 |
Утворення ковалентних карбон-карбонових зв’язків у органічних сполуках. Види гібридизації електронних орбіталей атома Карбону. Одинарний, подвійний і потрійний зв’язки. Основні характеристики ковалентного зв’язку: довжина, енергія, полярність, просторова напрямленість.
|
1 |
|
Учень (учениця) називає: - вуглеводні за систематичною номенклатурою; - загальні формули вуглеводнів;
наводить приклади: - насичених, ненасичених, ароматичних вуглеводнів;
розрізняє - вуглеводні різних груп, їхні ізомери;
складає: - молекулярні, структурні та електронні формули вуглеводнів; - моделі молекул вуглеводнів;
характеризує: - ковалентні зв’язки за основним параметрами; - фізичні та хімічні властивості вуглеводнів;
ілюструє рівняннями відповідних хімічних реакцій - хімічні властивості вуглеводнів;
пояснює: - структурні й електронні формули вуглеводнів; - утворення одинарного, подвійного, потрійного карбон-карбонових зв’язків; - сутність структурної, цис-, транс- ізомерії
вуглеводнів, конформацій; - механізми реакцій заміщення та приєднання; - правило В. Марковникова; - електронну сутність взаємного впливу атомів у молекулі; - взаємозв’язок між вуглеводнями;
порівнює - будову і властивості вуглеводнів різних груп;
встановлює - причинно-наслідкові зв’язки між складом, будовою, властивостями вуглеводнів;
обґрунтовує - застосування вуглеводнів їхніми властивостями;
складає і використовує - прилади для виконання дослідів;
визначає: - молекулярну формулу газуватої речовини на основі її густини, відносної густини за воднем або за повітрям і масовою часткою елементів, а також за масою, об’ємом або кількістю речовин – продуктів її згоряння; - ненасичені вуглеводні за характерними реакціями;
оцінює: - пожежну небезпечність вуглеводнів; - вплив засобів захисту рослин на здоров’я людей та довкілля при їх неправильному використанні;
висловлює судження - про значення засобів захисту рослин;
робить висновки: - про властивості, виходячи з будови молекул речовин; - про будову речовин, виходячи з їхніх властивостей;
дотримується правил безпечного поводження з вуглеводнями, засобами захисту рослин та іншими продуктами синтетичної органічної хімії.
|
||
7 |
2 |
Алкани (парафіни). Загальна формула алканів. Структурна ізомерія. Фізичні властивості алканів. Поняття про конформації. |
1 |
|
|||
8 |
3 |
Хімічні властивості алканів: повне і часткове окиснення, хлорування, термічний розклад, ізомеризація. Механізм реакції заміщення. Демонстрації: 3. Відношення насичених вуглеводнів до розчину калій перманганату, лугів, кислот.
|
1 |
|
|||
9 |
4 |
Практична робота № 1. Виявлення Карбону, Гідрогену, Хлору в органічних речовинах. Демонстрації: 1. Визначення якісного складу метану за продуктами згоряння.
|
1 |
|
|||
10 |
5 |
Добування, застосування алканів. Поняття про циклоалкани (циклопарафіни). |
1 |
|
|||
11 |
6 |
Розв’язування розрахункових задач: 1.Виведення молекулярної формули газуватої речовини.
|
1 |
|
|||
12 |
7 |
Алкени. Гомологічний ряд етену, загальна формула алкенів. Структурна і просторова (цис-, транс-) ізомерія алкенів, номенклатура. Лабораторні досліди: 1. Виготовлення моделей молекул вуглеводнів (ізомерів, конформацій). |
1 |
|
|||
13 |
8 |
Хімічні властивості алкенів: повне і часткове окиснення, приєднання водню, галогенів, гідроген галогенідів, води, полімеризація. Демонстрації: 5. Горіння етену, взаємодія з бромною водою, розчином калій перманганату |
|
|
|||
14 |
9 |
Правило |
1 |
|
|||
15 |
10 |
Добування, застосування алкенів.
|
1 |
|
|||
16 |
11 |
Алкіни. Гомологічний ряд етину, загальна формула алкінів. Структурна ізомерія, номенклатура алкінів. Демонстрації: 4. Добування етену |
1 |
|
|||
17 |
12 |
Хімічні властивості алкінів: повне і часткове окиснення, заміщення, приєднання водню, галогенів, гідроген галогенідів. Демонстрації: 7. Горіння етину, взаємодія з бромною водою, розчином калій перманганату.
|
1 |
|
|||
18 |
13 |
Добування, застосування алкінів Демонстрації: 6. Добування етину карбідним способом.
|
1 |
|
|||
19 |
14 |
Бензен як представник ароматичних вуглеводнів, його склад, хімічна, електронна, просторова будова молекули, фізичні властивості. Демонстрації: 8. Бензен як розчинник.
|
1 |
|
|||
20 |
15 |
Хімічні властивості бензену: повне і часткове окиснення, приєднання, заміщення. Демонстрації: 9. Відношення бензену до розчину калій перманганату. 10. Горіння бензену. 11.Відношення бензену до бромної води.
|
1 |
|
|||
21 |
16 |
Добування, застосування бензену. Поняття про хімічні засоби захисту рослин, їхній вплив на довкілля. |
1 |
|
|||
22 |
17 |
Взаємозв’язок між вуглеводнями |
1 |
|
|||
23 |
18 |
Узагальнення і систематизація знань про вуглеводні |
1 |
|
|||
24 |
19 |
Контроль рівня навчальних досягнень з теми «Вуглеводні». |
1 |
|
|||
Тема 3. Природні джерела вуглеводнів та їх переробка (5 год.) |
|||||||
25 |
1 |
Природний і супутній нафтовий гази, їх склад, використання. Лабораторні досліди: 2. Ознайомлення зі зразками нафтопродуктів і продуктів коксування кам’яного вугілля (колекція). 3. Ознайомлення з різними видами палива (колекція). Демонстрації: 12. Модель нафтоперегінної установки.
|
1 |
|
|
||
26 |
2 |
Нафта. Склад, властивості нафти. Основні процеси переробки: перегонка, крекінг. Застосування нафтопродуктів. Детонаційна стійкість бензину.
|
1 |
|
|||
27 |
3 |
Кам’яне вугілля, продукти коксування кам’яного вугілля, їх застосування. |
1 |
|
|||
28 |
4 |
Охорона довкілля від забруднень при переробці вуглеводневої сировини та використанні продуктів переробки |
1 |
|
|||
29 |
5 |
Узагальнення і систематизація знань про природні джерела вуглеводнів. Самостійна робота |
1 |
|
|||
Тема 4. Оксигеновмісні сполуки. Спирти. (22 год.) |
|||||||
30 |
1 |
Насичені одноатомні спирти. Ізомерія, номенклатура насичених одноатомних спиртів. Водневий зв’язок, його вплив на фізичні властивості спиртів. Демонстрації: 13. Порівняння властивостей спиртів у гомологічному ряді (розчинність у воді, горіння).
|
1 |
|
Учень (учениця) називає - оксигеновмісні сполуки за систематичною номенклатурою;
наводить приклади: - спиртів, альдегідів, карбонових кислот, естерів, жирів, вуглеводів, їхні тривіальні назви;
розрізняє: - одно- і багатоатомні спирти; - спирти і феноли; - натуральні і штучні жири; - натуральні та штучні волокна;
формулює - означення функціональної групи;
класифікує - оксигеновмісні сполуки за функціональними групами;
складає - загальні, молекулярні, структурні та електронні формули оксигеновмісних сполук;
характеризує: - водневі зв’язки та їхній вплив на фізичні властивості сполук; - полісахариди як полімерні сполуки; - хімічні властивості оксигеновмісних сполук;
ілюструє рівняннями відповідних хімічних реакцій - хімічні властивості оксигеновмісних сполук;
пояснює: - структурні й електронні формули сполук; - сутність структурної ізомерії сполук; - електронну сутність взаємного впливу атомів у молекулах спиртів, фенолу, карбонових кислот; - сутність спектральних методів дослідження органічних сполук;
порівнює: - будову і властивості сполук з різними функціональними групами; - мило і синтетичні мийні засоби;
встановлює: - причинно-наслідкові зв’язки між складом, будовою, властивостями оксигеновмісних сполук; - генетичні зв’язки між оксигеновмісними сполуками;
обґрунтовує - застосування речовин їхніми властивостями; складає і використовує - прилади для виконання дослідів;
визначає - дослідним шляхом гліцерол, альдегіди, карбонові кислоти, глюкозу, крохмаль;
оцінює: - згубну дію алкоголю на здоров’я людини; - дію засобів побутової хімії на довкілля;
висловлює судження: - про біологічне значення жирів і вуглеводів їх роль у харчуванні людини; - значення процесів бродіння і гідролізу;
робить висновки: - про властивості, виходячи з будови молекул речовин; - про будову речовин, виходячи з їхніх властивостей;
дотримується правил безпечного поводження з синтетичними мийними засобами, розчинниками.
|
||
31 |
2 |
Хімічні властивості спиртів: повне і часткове окиснення, дегідратація, взаємодія з лужними металами, гідроген галогенідами. Демонстрації: 14. Взаємодія етанолу з натрієм. 15. Взаємодія етанолу з гідроген бромідом.
|
1 |
|
|||
32 |
3 |
Етиленгліколь, гліцерол. Добування та застосування спиртів. Лабораторні досліди: 4. Взаємодія гліцеролу з купрум(ІІ) гідроксидом.
|
1 |
|
|||
33 |
4 |
Етиленгліколь, гліцерол. Добування та застосування спиртів. |
1 |
|
|||
34 |
5 |
Фенол, його склад, будова. Фізичні властивості фенолу. Хімічні властивості: взаємодія з натрієм, розчином лугу, бромною водою, ферум(Ш) хлоридом. Взаємний вплив атомів у молекулі фенолу. Демонстрації: 16. Розчинність фенолу у воді за кімнатної температури та нагрівання. 17. Добування натрій феноляту. 18. Витіснення фенолу з натрій феноляту дією карбон(IV) оксиду. 19. Взаємодія фенолу з ферум(ІІІ) хлоридом.
|
1 |
|
|||
35 |
6 |
Застосування фенолу. Охорона довкілля від промислових відходів, що містять фенол. |
1 |
|
|||
36 |
7 |
Альдегіди. Склад, будова альдегідів. Функціональна альдегідна група. Ізомерія, номенклатура альдегідів. Фізичні властивості. |
1 |
|
|||
37 |
8 |
Хімічні властивості альдегідів. Реакції окиснення і відновлення. Добування етаналю. Застосування метаналю й етаналю. Лабораторні досліди: 5. Окиснення метаналю (етаналю) аргентум(I) оксидом. 6. Окиснення метаналю (етаналю) купрум(ІІ) гідроксидом. 7. Окиснення спирту до альдегіду.
|
1 |
|
|||
38 |
9 |
Карбонові кислоти. Насичені одноосновні карбонові кислоти. Фізичні властивості. Номенклатура. Демонстрації: 20. Властивості етанової кислоти.
|
1 |
|
|||
39 |
10 |
Хімічні властивості карбонових кислот: електролітична дисоціація, взаємодія з металами, лугами, солями, спиртами. Кислотність карбонових кислот, її залежність від складу і будови. Взаємний вплив карбоксильної і вуглеводневої груп. Лабораторні досліди: 8. Дія етанової кислоти на індикатори. 9. Взаємодія етанової кислоти з магнієм. 10. Взаємодія етанової кислоти з лугом.
|
1 |
|
|||
40 |
11 |
Багатоманітність карбонових кислот. Добування та застосування карбонових кислот.
|
1 |
|
|||
41 |
12 |
Практичні роботи № 2. Властивості етанової кислоти.
|
1 |
|
|||
42 |
13 |
Естери. Жири. Мило. Реакція естерифікації. Склад, хімічна будова естерів. Гідроліз естерів. Застосування естерів. Демонстрації: 21. Добування естеру. 22. Ознайомлення зі зразками естерів |
1 |
|
|||
43 |
14 |
Жири, їх склад, хімічна будова. Гідроліз, гідрування жирів. Біологічна роль жирів. Лабораторні досліди: 11. Розчинність жирів. 12. Доведення ненасиченого характеру рідких жирів. |
1 |
|
|||
44 |
15 |
Мило, його мийна дія. Відомості про синтетичні мийні засоби, їх значення. Захист природи від забруднення синтетичними мийними засобами. Лабораторні досліди: 13. Порівняння властивостей мила і синтетичних мийних засобів.
|
1 |
|
|||
45 |
16 |
Вуглеводи. Глюкоза. Будова глюкози як альдегідоспирту. Циклічна форма глюкози. Хімічні властивості глюкози: повне і часткове окиснення, відновлення, взаємодія з гідроксидами металічних елементів, бродіння (спиртове і молочнокисле), естерифікація. Демонстрації: 23. Взаємодія глюкози з аргентум(Ι) оксидом.
Лабораторні досліди: 14. Взаємодія глюкози з купрум(ІІ) гідроксидом.
|
1 |
|
|||
46 |
17 |
Короткі відомості про фруктозу, рибозу та дезоксирибозу. Сахароза, її склад, будова. Хімічні властивості: гідроліз, утворення сахаратів. Демонстрації: 24. Гідроліз сахарози.
|
1 |
|
|||
47 |
18 |
Крохмаль. Будова крохмалю. Хімічні властивості: гідроліз (кислотний, ферментативний), реакція з йодом. Демонстрації: 25. Гідроліз крохмалю (целюлози). Лабораторні досліди: 15. Відношення крохмалю до води. 16. Взаємодія крохмалю з йодом.
|
1 |
|
|||
48 |
19 |
Целюлоза. Будова целюлози. Хімічні властивості: окиснення, гідроліз, естерифікація, термічний розклад.
|
1 |
|
|||
49 |
20 |
Поняття про штучні волокна на прикладі ацетатного волокна. Біологічне значення вуглеводів. |
1 |
|
|||
50 |
21 |
Практичні роботи № 3. Розв’язування експериментальних задач. |
1 |
|
|||
51 |
22 |
Узагальнення і систематизація знань про оксигеновмісні органічні сполуки. Самостійна робота |
1 |
|
|||
Тема 5. Нітрогеновмісні сполуки (8 год.) |
|||||||
52 |
1 |
Аміни, їх склад, будова, фізичні властивості. Аміни як органічні основи. Взаємодія амінів з водою і кислотами, горіння. |
1 |
|
Учень (учениця) називає - нітрогеновмісні сполуки за систематичною номенклатурою;
наводить приклади - амінів, амінокислот;
розрізняє: - первинні, вторинні і третинні аміни; - аміни жирного ряду й ароматичні; - амінокислоти і карбонові кислоти;
класифікує - нітрогеновмісні сполуки за функціональними групами;
складає - молекулярні, структурні та електронні формули амінів, амінокислот;
характеризує: - рівні організації білків; - будову подвійної спіралі ДНК; - біологічну роль амінокислот, білків, нуклеїнових кислот; - причини багатоманітності органічних сполук;
ілюструє рівняннями хімічних реакцій - хімічні властивості нітрогеновмісних сполук;
пояснює: - структурні й електронні формули сполук; - структурну ізомерію сполук; - електронну сутність взаємовпливу атомів у молекулі аніліну; - утворення біполярного йона; - амфотерність амінокислот; - зміст понять: функціональна аміногрупа, пептидний зв’язок, поліпептид;
порівнює - синтетичні й біотехнологічні методи добування речовин;
аналізує - основний хімічний склад харчових продуктів;
встановлює: - причинно-наслідкові зв’язки між складом, будовою, властивостями нітрогеновмісних сполук; - генетичні зв’язки між органічними речовинами;
обґрунтовує - застосування речовин їхніми властивостями; складає і використовує - прилади для виконання дослідів;
визначає - дослідним шляхом білки;
оцінює: - досягнення біотехнології; - роль біополімерів у функціонуванні організмів;
висловлює судження - про вплив вивчених сполук на організм людини;
робить висновки: - про властивості, виходячи з будови молекул речовин; - про будову речовин, виходячи з їхніх властивостей;
дотримується правил безпечного поводження з органічними речовинами.
|
||
53 |
2 |
Анілін, його склад, будова молекули, фізичні властивості. Хімічні властивості аніліну: взаємодія з неорганічними кислотами, бромною водою. Взаємний вплив атомів у молекулі аніліну. Добування аніліну. Демонстрації: 26. Взаємодія аніліну з хлоридною кислотою. 27.Взаємодія аніліну з бромною водою.
|
1 |
|
|||
54 |
3 |
Амінокислоти. Ізомерія амінокислот. Особливості хімічних властивостей амінокислот, зумовлені поєднанням аміно- і карбоксильної груп. Біполярний йон. Демонстрації: 28. Доведення наявності функціональних груп в амінокислотах |
1 |
|
|||
55 |
4 |
Пептиди. Пептидний зв’язок. |
1 |
|
|||
56 |
5 |
Білки як високомолекулярні сполуки. Основні амінокислоти, що беруть участь в утворенні білків. Рівні структурної організації білків. Властивості білків: гідроліз, денатурація, кольорові реакції. Демонстрації: 29. Розчинення й денатурація білків. Лабораторні досліди: 17.Кольорові реакції білків. |
1 |
|
|||
57 |
6 |
Успіхи у вивченні та синтезі білків. Поняття про біотехнологію. Біологічне значення амінокислот і білків. |
1 |
|
|||
58 |
7 |
Нуклеїнові кислоти. Склад нуклеїнових кислот. Будова подвійної спіралі ДНК. Роль нуклеїнових кислот у життєдіяльності організмів.
|
1 |
|
|||
59 |
8 |
Узагальнення і систематизація знань про нітрогеновмісні органічні сполуки. Самостіна робота |
1 |
|
|||
Тема 6. Синтетичні високомолекулярні речовини і полімерні матеріали на їхній основі (6 год.) |
|||||||
60 |
1 |
Залежність властивостей полімерів від їхньої будови. Термопластичні й термореактивні полімери. Демонстрації: 30. Зразки пластмас, синтетичних волокон, каучуків.
|
1 |
|
Учень (учениця) називає - найпоширеніші полімери;
наводить приклади - органічних речовин різних класів; - полімерних сполук та матеріалів на їхній основі; - синтетичних високомолекулярних речовин і полімерних матеріалів на їх основі;
описує - властивості полімерних матеріалів;
складає - молекулярні і структурні формули найпоширеніших полімерів;
характеризує - застосування полімерів;
пояснює - причини багатоманітності органічних речовин; - застосування фізичних методів в органічній хімії;
порівнює: - природні, штучні і синтетичні волокна; - пластмаси і каучуки; - термопластичні й термореактивні полімери; - каучук і гуму;
встановлює - причинно-наслідкові зв’язки між складом, будовою, властивостями та застосуванням
полімерів;
обґрунтовує - значення органічних речовин у створенні нових матеріалів;
висловлює судження - про значення синтетичних методів добування органічних речовин;
дотримується правил безпечного поводження із синтетичними матеріалами. |
||
61 |
2 |
Поліетилен, поліпропілен, полівінілхлорид, полістирол, поліметилметакрилат, фенолоформальдегідні смоли. Склад, властивості, застосування пластмас на їх основі. Лабораторні досліди: 18. Порівняння властивостей термопластичних і термореактивних полімерів.
|
1 |
|
|||
62 |
3 |
Склад, властивості, застосування. Синтетичні волокна. Поліестерні та поліамідні волокна, їх склад, властивості, застосування. Лабораторні лосліди: 19. Відношення синтетичних волокон до нагрівання, розчинів кислот і лугів. 20. Порівняння властивостей каучуку і гуми. |
1 |
|
|||
63 |
4 |
Багатоманітність та взаємозв’язок органічних речовин. |
1 |
|
|||
64 |
5 |
Узагальнення і систематизація знань про оксигеновмісні та нітрогеновмісні сполуки. Самостійна робота |
1 |
|
|||
65 |
6 |
Контрольна робота за ІІ семестр |
1 |
|
|||
Тема 7. Роль хімії в житті суспільства (5 год.) |
|||||||
66 |
1 |
Роль хімії в сучасному матеріальному виробництві. Біо-, нанотехнології. Роль хімії у розв’язуванні сировинної, енергетичної, продовольчої, екологічної проблем. Найважливіші хімічні виробництва в Україні. Демонстрації: 31. Матеріальні і віртуальні моделі фулеренів, нанотрубок тощо. 32. Зразки* природних і синтетичних полімерів. 33. Зразки* сировини, традиційних і новітніх матеріалів, виробів з них. 34. Зразки* видів палива. |
1 |
|
Учень (учениця) називає: - найважливіші галузі і сучасні напрями розвитку хімічної науки; - загальні правила поводження з побутовими хімікатами;
наводить приклади - найважливіших хімічних виробництв у світі та в Україні (зокрема, місцевих);
описує - новітні хімічні технології, властивості нових матеріалів;
характеризує - роль хімії в сучасному матеріальному виробництві, медицині, побуті, розв’язанні глобальних проблем;
пояснює - явища повсякденного життя, пов’язані з хімією, застосовуючи предметні знання;
складає - узагальнювальні схеми, таблиці на основі вивченого матеріалу;
аналізує - інформацію, закладену в маркуванні споживчих продуктів, оцінює їхній хімічний склад;
експериментально визначає: - наявність у складі деяких споживчих продуктів неорганічних і органічних речовин вивчених класів;
оцінює - значення продуктів хімічного виробництва у підвищенні добробуту людей;
висловлює судження: - про значення хімії для розуміння наукової картини світу;
- про шкідливий вплив вживання алкоголю, наркотичних речовин, тютюнокуріння на здоров’я людини;
дотримується правил безпечного поводження з речовинами
|
||
67 |
2 |
Хімія і здоров’я людини. Шкідливий вплив вживання алкоголю, наркотичних речовин, тютюнокуріння на здоров’я людини. Роль хімії у розв’язанні проблеми ВІЛ/СНІДу та інших захворювань. Демонстрації: 35. Зразки* лікарських засобів. 38. Визначення наявності нітратів у харчових продуктах |
1 |
|
|||
68 |
3 |
Хімія у побуті. Загальні правила поводження з побутовими хімікатами. 36. Зразки* мінеральних добрив, засобів захисту рослин, харчових продуктів і добавок. 37. Зразки* засобів для прання, миття, чищення, дезінфікування, парфумерно-косметичних препаратів, автокосметики, розчинників, фарб та інших побутових хімікатів. Лабораторні досліди: 21. Аналіз змісту маркування деяких ужиткових продуктів (харчових продуктів, тари й упаковки, засобів гігієни і косметики, лікарських засобів, побутових хімікатів). 32. Виявлення деяких неорганічних і органічних речовин у складі ужиткових продуктів. |
1 |
|
|||
69 |
4 |
Хімія та екологія. Планетарна роль хімічних процесів. |
1 |
|
|||
70 |
5 |
Місце хімії серед інших наук про природу, її значення для розуміння наукової картини світу. |
1 |
|
*(реальні і віртуальні)