Культура Галицько-Волинської держави

Про матеріал
В данній презентації висвітлено писемні та речові історичні джерела Галицько-Волинського князівства. В презентації показано що культура Галицько-Волинської держави має спільне з культурою Київської Русі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Культура Галицько-Волинської держави. Країна: Галицько-Волинська держава. Роки існування: ХІ - ХIV ст. Основа розвитку - культури: Київська Русь, Візантія, Європейська. Основні галузі культури: освіта, літописання, архітектура, образотворче мистецтво. Розвиток культури залежав від: духовних феодалів, короля Галицько-Волинської держави, економічного розвитку (економічний рівень = культурному рівню). Досягнення: речові та писемні історичні пам’ятки Галицько-Волинської держави свідчать про історію України, як невід’ємної частини Середньовічної Європи.макет міста Галич ХІІ ст.

Номер слайду 2

Освіта. Особливості освіти. Ділова мова - латина, цією мовою спілкуються країни Європи та Візантія (ділова мова - міжнародна мова спілкування, як зараз англійська та французька). Кожна освідчена людина знає 4 мови: старослов’янська, грецька, латина, європейська. Гуманітарні науки ᐳ природничі науки. Освіта за рівнями. Початкова - при церквах та монастирях для всіх. Середня - спеціальні школи за соціальними групами (для ремісників, для державних службовців, для толмачів=перекладачі та ін.)Вища - тільки Візантія та Європейські університети. Наукові та економічні центри. Галич. Володимир-Волинський. Холм. Львів Писемні історичні джерела. Церковна література ᐳ світська література. Літописання - художній та історичний стиль. Берестяні грамоти використовували в освіті та повсякденному житті.

Номер слайду 3

Писемні історичні джерела Галицько-Волинської держави були на основі літописання Київської Русі та та українського фольклору, про що свідчить патріотичний заклик у Галицько-Волинському літописі: “ Краще на своїй землі кістками лягти, ніж на чужій славними бути.”“Повість про осліплення Василька”Написана у 1097 р., в якій описані події міжусобні війни на Галичині, ця повість є частиною літопису Київської Русі “Повісті минулих літ”. Галицько-Волинський літопис. Написаний у Холмі та Володимирі у ХІІІ ст. Хронологія охоплює 1201 - 1291 рр. Складається з 2 частин: життя Данила Галицького, з 1260 р . історія Волині. Духовна література “Остромирове Євангеліє” писали 1056-1057 рр. використовували мови: давноруську, староцерковнослов’янську, церковнослов’янську.

Номер слайду 4

Образотворче мистецтво 1 Фреска, мозаїка. Фреска - живопис на вологій штукатурці. Мозаїка -  зображення чи візерунок, виконані з кольорових каменів та інших матеріалів.2 Книжкова мініатюра Книжкова мініатюра – зображення в книгах.3 Скульптура. Рельєф - один із видів скульптури, об’ємне зображення предметів, що лише частково виступає над площиною.

Номер слайду 5

Іконопис. Холмська ікона БогоматеріВізантійська традиція, ХІ ст. Дорогобузька ікона БогоматеріУкраїнська традиційна іконописна школа (округлі форми), остання третина ХІІІ ст. Святого Юрія Змієборця. Унікальність цієї пам’ятки ХІV ст. полягає в тому, що Юрій зображений не на білому, а на чорному коні, що є винятковим в українській іконографічній традиції.

Номер слайду 6

м. Архітектура - романський стиль Вежа. У ХІІ ст. на Волині з’являється новий тип оборонних споруд - кам’яні оборонні башти. Церква святого Пантелеймона. Збудована 1194 р. волинським князем Романом Мстиславичем як православна церква і названа на честь свого діда Пантелеймона. Собор Святого Юрія. Збудований 1282 р. за наказом Льва Даниловича, спочатку православна, а потім греко-католицька (уніатська) церковна споруда.

Номер слайду 7

Культурні особливості та вплив на сучасність1 Українська культураІсторичні пам'ятки (речові та писемні) про князівство та шлях до державності збереглися в сучасній українській культурі та історії.2 Наші коріння. Галицько-Волинська держава продовжила традиції Київської Русі після її розпаду, саме у період феодальних війн на території України.3 Місце історіїКультура Галицько-Волинського князівства відіграла важливу роль в історії Східної Європи, і це заслуговує на нашу повагу та пам'ять.

Номер слайду 8

Висновок1Історія існування Галицько-Волинського князівства багата та унікальна, що сформована на основі Київської Русі. Вона є основою історії України.2 Князівство залишило слід у сучасній культурі України та середньовічної Європи.3 Вперше у Галицько-Волинській державі було поєднано в писемних історичних джерелах давньослов’янську та давньоукраїнську мови.

pptx
Додано
26 серпня 2023
Переглядів
657
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку