Культура харчування. Правила поведінки за столом.

Про матеріал
Мета: Познайомити учнів з основними прийомами їжі, правилами поведінки за столом; розвивати мовлення, мислення, пам'ять, увагу; виховувати культуру харчування. Обладнання:два кошики, продукти (помідор, молоко, яблуко,кола, чіпси),мікрофон. Столик для сервірування, тарілки для першої та другої страви,ніж, ложка, виделка, склянка, серветки, мультимедійне обладнання.
Перегляд файлу

 

Тема. Культура харчування. Правила поведінки за столом.

Мета: Познайомити учнів з основними прийомами їжі, правилами поведінки за

столом; розвивати мовлення, мислення, пам'ять, увагу; виховувати культуру

харчування.

Обладнання:два кошики, продукти (помідор, молоко, яблуко,кола, чіпси),мікрофон. Столик для сервірування, тарілки для першої та другої страви,ніж, ложка, виделка, склянка, серветки, мультимедійне обладнання.

Хід уроку

І. Організація класу до уроку.

П. Актуалізація опорних знань.

Гра «Збираємо кошик».

2 кошики. В один діти «складають» продукти, які потрібно вживати, в інший - які не

варто вживати або слід вживати зрідка,  -(помідор, молоко, яблуко,кола, чіпси)

Гра «Кошик для сміття».(для решти учнів) Роздати дітям маленькі аркуші паперу і

запропонувати написати той шкідливий продукт, який вони часто вживають. Потім

аркуш зім'яти і вкинути у кошик для сміття - нехай разом з ним «викинеться» і погана

звичка. 

ПІ. Мотивація навчальної діяльності. Повідомлення теми, мети, завдань уроку.

Загадка

Холодильник похвалився,

Що на дім перетворився,

Де смачна і свіжа проживає…(їжа)

Сьогодні ми поговоримо про режим харчування та культуру поведінки за столом.

Нові знання будемо використовувати, щоб бути здоровими, відчувати себе сильними, стрункими та красивими. Знання правил поводження за столом зробить нас впевненими у собі.

IV. Сприймання й усвідомлення нового матеріалу

4.1. Повідомлення вчителя

Культура харчування включає в себе - правильний вибір продуктів , режим харчування, та правила поведінки за столом.

Рекомендується xарчуватися три -п'ять разів на день. Проміжки між прийомами їжі не мають перевищувати 4-6-годин.

- Як називаються основні прийоми їжі?

Сніданок- найважливіший прийом їжі, його ніколи не слід пропускати. Якщо сніданок

правильний, то він зарядить вас енергією на весь день.

Обід - на обід подаються гарячі страви.

Вечеря-останнє споживання їжі в кінці дня. 

4.2. «Мікрофон»

Яка ваша найулюбленіша страва? Страви - це продукти приготовані для вживання. Вони поділяються на: закуски - те, що передує їжі: соління, вінегрет, салати; перша (основна) страва - борщ, супи, солянки, розсольники; друга страва - пельмені, вареники, голубці, млинчики; десерт -солодощі, фрукти,, тістечка, торти, які подають наприкінці обіду.

4.3. «Мозковий штурм» (Робота в групах)

Цей стіл накрито до сніданку, обіду чи вечері?

Яка зі страв с закускою, першою стравою,другою стравою десертом?

( Закуска -зелений салат, перша страва - борщ,  друга страва- гарнір, м'ясо. Десерт -компот та ягоди.)

4.4. Робота в парах

-Розгляньте малюнок і скажіть, що діти полюбляють їсти вранці.

-Розкажіть, який ваш улюблений сніданок.

-Чому сніданок - найважливіший у харчуванні?

-Правило:« Уранці завжди снідай'» треба виконувати , бо...

(Відповіді дітей: це сила, енергія, бадьорий стан, важливі справи зранку, розвиток, здоров'я).

 Знайдіть зайве.

-Назвіть, що ви бачите на малюнку?

 (Ложка, тарілка, каструля,чашка, виделка)

- Як ми це назвемо одним словом?  -Посуд.

Що зайве?(каструля)

Посуд поділяють на столовий та кухонний.

Кухонний - це посуд який використовують для приготування страв

Який кухонний посуд знаєте? (каструлі, сковорідки, чайники) Столовий посуд - це посуд призначений для подавання та споживання їжі.

Який столовий посуд знаєте? (тарілки, салатники, вази для фруктів, чашки, тортівниці)

4.5. Читання вірша

 - Ось послухайте вірш про цього хлопчика і скажіть, які почуття викликав у вас образ цього хлопчика?

Думав Вася, Юрин брат,

Щоб здоровим стати,

Треба їсти  - все підряд

І побільше спати.

Так Василько і робив,

Враз, як прокидався,

Щось жував він, їв і їв.

Просто – запихався.

Став гладкий – не підбіжить!

Та і йти не може…

Як такому в світі жить,

Хто тут допоможе?

  • Так чому ж хлопчик засмучений? (Відповіді дітей)
  • Перед нами, діти, постала ще одна проблема – допомогти Васі.

-  Щоб ви йому порадили? (Поради дітей)

-  Вася все зрозумів і мені так доповів:

Перш за все спасибі вам,

моїм любим школярам.

Тепер буду я вже знати,

що про здоров’я треба дбати.

Фізкультурою буду займатись,

На повітрі більше гратись.

Корисну їжу буду споживати,

Про овочі та фрукти буду пам’ятати.

Буду їсти разом з вами яблука смачненькі,

І солодкі, і кисленькі,

Щоб були всі здоровенькі.

 - А для вас, діти, Вася поклав на парту« Правила повноцінного харчування»

4.6. Читання та обговорення правил повноцінного харчування.

ПРАВИЛА ПОВНОЦІННОГО ХАРЧУВАННЯ

  • Правильно вибирай їжу на сніданок, обід, підвечірок, вечерю.
  • Їж через 4 години в один і той самий час.
  • Ніколи не запивай гарячу їжу холодним соком, молоком чи водою.
  • Відкушуй маленькі шматочки.
  • Добре пережовуй їжу.
  • Вечеряй за півтори – дві години до сну.

V. Закріплення нових знань і вмінь учнів

5.1. Робота з підручником.

Зараз перевіримо, чи дотримуєтесь ви правил столового етикету.

Завдання 2. Хто з дітей поводить себе не правильно?Чому? (Дівчинка читає за столом. Хлопчик сидить не рівно, дівчинка бере шматок торта до рук).

5.2. Сервірування столу

1.       Накрити стіл скатертиною.

 2.      Розставити тарілки.

3. Розкласти столові прибори.

4. Поставити посуд для напоїв.

5. Розкласти серветки.

Практична робота.

(Ставимо тарілку для другої страви на Зсм.від столу, потім тарілку для першої страви, кладемо ніж лезом до тарілки праворуч та ложку опуклою стороною вниз , виделку - ліворуч, вістрям угору. Склянку ставлять зразу за тарілкою,на відстані 1 см.) Серветки кладуть на тарілку (ці серветки необхідно класти на коліна). Інші

серветки знаходяться у серветниці на столі.

Серветку складайте не рівно і кладіть на коліна. Вона захистить ваш одяг. Паперовою серветкою промокають губи під час їжі, якщо це потрібно.

Сідайте за стіл з чистими руками.

Лікті не кладіть на стіл.

Не розставляйте лікті. (Якщо протягом обіду серветки не випали з -під рук, значить ви сидите правильно)

Не розмовляйте. Добре пережовуйте,їжте маленькими шматочками.

Якщо вам подзвонили, попросіть дозволу вийти із-за столу.

1-шу страву їж ложкою. Хліб відламуй однією рукою.

2-гу страву їж виделкою, тримаючи її у лівій руці, коли необхідно відрізати шматочок м'яса.

Чайну ложку, перед тим, як пити. Виймають з чашки.

Коли їдять однією виделкою, її тримають у правій руці.

Після їжі кладемо прилади на тарілку і прибираємо її. Серветку, з колін, кладемо під тарілку.

VI. Підсумок уроку

Проаналізувати поведінку за столом героїв мультфільму  ( Перегляд уривку з мультфільму «  Вінні Пух та його друзі»)

Зворотний зв'язок.

 Закінчи речення «Щоб їжа приносила користь, треба… (дотримуватись правил харчування, гігієни харчування, вміти поводитися за столом, користуватися столовими приборами).

-Що найбільше запам'яталося?

 

 

docx
Додано
30 травня 2020
Переглядів
1048
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку