Квест " Козацькому роду нема переводу"

Про матеріал
Позакласний захід, метою якого є розширювати знання учнів про життя запорізького козацтва; виховувати повагу до героїки наших предків, любов до рідного краю; поглиблювати почуття відповідальності та обов’язку перед своєю командою; виховувати волю до перемоги, організованість, колективізм; сприяти згуртуванню класного колективу під час розваг; розвивати силу, спритність, наполегливість; виховувати дружні стосунки, патріотичні почуття; створити атмосферу свята в грі-змаганні.
Перегляд файлу

Квест «Козацькому роду нема переводу»  

Мета: розширювати знання учнів про життя запорізького козацтва; виховувати повагу до героїки наших предків, любов до рідного краю, повагу та вдячність до захисників України; поглиблювати почуття відповідальності та обов’язку перед своєю командою; виховувати волю до перемоги, організованість, колективізм; сприяти згуртуванню учнівського колективу під час розваг; розвивати силу, спритність, наполегливість; виховувати дружні стосунки, патріотичні почуття; створити атмосферу свята в грі-змаганні.

Хід заходу

Учитель:      1 жовтня ми святкуємо одне з найбільших народних свят – свято Покрови Пресвятої. Це день українського козацтва та День захисника України. А хто такі козаки?

Діти:

1. Що говорить вам козак,

Описание: Картинки по запросу козакце крилате горде слово.

Чом завжди буває так,

що світлішає від нього?

2. Козаки - це вільні люди.

Козаки безстрашні всюди.

Козаки - борці за волю,

За народну щастя й долю.

3. Козак – це людина чесна і смілива

Найдорожче йому – Батьківщина!             

4. Козак – слабому захисник.

Цінити побратимство звик!

5. Козак – усім народам друг.

Міцний, лицарський в нього дух!

6. Козак – це той, хто за освіту,

Хто любить пісню і молитву!

7. Козак вкраїнську любить мову,

Додержить завжди свого слова!

Ведучий:                           

Ми запрошуємо, діти, вас

на  цікаві змагання.

А ви виконуйте з честю

Всі дані завдання.

Ширше двері відкриваймо,

Розуму й сміливості

Естафету передаймо творчості, кмітливості.

(Поділ учнів на команди за допомогою карток, із зображенням козаків у шароварах різного кольору, вибір отаманів)

Описание: C:\Users\Танюша\Desktop\козаки\57607-1376210763 (1) — копия.pngОписание: C:\Users\Танюша\Desktop\козаки\57607-1376210763 (1).pngОписание: C:\Users\Танюша\Desktop\козаки\logotype.png

Станція «Козаки-мудролюби»

Описание: C:\Users\Танюша\Desktop\козаки\1247539.jpg ( На учасників чекають картки, на яких написані слова. Необхідно вибрати, ті які мають відношення до козаків.)

Булава                                                  оселедець

гелікоптер                                         меч

Сагайдачний                                     сопілка

трон                                                     гетьман

генерал                                               кінь

січ                                                       люлька

отаман                                              Хортиця

шаровари                                           телевізор

вус                                                       шабля

курінь                                                  телефон

кобза                                                    щит (меч) 

Описание: C:\Users\Танюша\Desktop\козаки\КОСТЮМ.jpg Станція «Козацький костюм»

(На дошці малюнки – українське національне вбрання. На столі лежить одяг: шаровари, вишиванка, пояс, шапка, елементи жіночого національного костюму).

Ведуча:

 Запорозькі козаки одягалися просто: в грубу сорочку, в кирею – довгий плащ без рукавів, шаровари. За широким поясом носили пістолі і люльку, через плече – торбинку з харчами і кулями, а до пояса на ремінець прив’язували ще й порохівницю з порохом. Голови голили… Та ще й таку моду дивну мали: чуприну носили (оселедець), та таку довгу, що на вухо намотували.

Конкурс «Одягни козака»

  •          Розпочинаємо перший конкурс, який має назву «Одягни козака».

( На столі складено козацький одяг: шапка, чоботи, сорочка, пояс. Перші козаки сідають на стільці. Учасники команди обирають «козака», якого будуть одягати», беруть елемент вбрання і одягають його.)

Станція «В здоровому тілі – здоровий дух!»

Описание: C:\Users\Танюша\Desktop\козаки\rozvazhalno_pіznavalnіzmagannja_kozackі_rozvagi.jpgВедуча:

Сьогодні козак -  не той, хто одягнений у вишиванку й  шаровари. Козак - це передовсім воїн за духом, і воюватиме він тільки за честь і свободу. ШЛЯХЕТНІСТЬ, МУДРІСТЬ, ВІДВАГА – три основні прикмети козака: шляхетного не підкупиш, мудрого не обдуриш, мужнього не залякаєш!

. З давніх-давен в Україні козаки славились силою, спритністю, мали гостре око, розумні голови. Ось ми зараз і побачимо, а чи могли б сучасні козачата претендувати на високе звання – козаки. 

Конкурс «Обери козацьку зброю» 

А чи знають наші козаки, яку зброю мали козаки, що край наш боронили від ординців? Виберіть із запропонованих назви зброї, яку мали на озброєнні запорозькі козаки. (Діти обирають козацьку зброю).

Ведучий: Булава – це влади знак, що втрима в руках не всяк.

До тієї булави треба, друже, голови!

 Триметрова чорна паля зверху кулю мідну мала,

а під нею – кінський хвіст та ще кілька довгих кіс.

Ця військовая святиня – перемоги берегиня.

Ніс її в бою бунчужний,  щоб козачий стан був дружний:

Де бунчук – там кошовий  кіш веде на правий бій.

 Ратищем спис називали діди.

Річ ця в бою знадобиться завжди.

Ним ворогів січовик доганяв,

Влучно їх списом збивав із коня.

Конкурс «Хто швидше і сильніше»

Ведучий:  Козаки мали бути сильними, щоб протистояти ворогам, а тому наступний конкурс «Надування кульок». Виграє та команда, яка швидше надме найбільшу кульку.

(Учасники команди повинні швидше всіх надути повітряну кульку.)

Конкурс « У кого найгучніший свист»

Кожен учасник команди по черзі повинен свиснути якомога гучніше за допомогою свистка.

Конкурс  « Сильна рука»

Описание: C:\Users\Танюша\Desktop\козаки\big_47e4067a729f4887217fae67e8e9806c52b325dac300cd8c0fb607ece635b9c1.jpgПро козаків так писав французький історик П’єр Шевальє: «Мешканці України, які сьогодні всі називають себе козаками і які з гордістю носять це ім’я, мають гарну поставу, бадьорі, міцні, спритні до всякої роботи, щедрі й мало дбають про нагромадження майна, дуже волелюбні й не здатні терпіти ярма, невтомні, сміливі й хоробрі...». Легенди розповідають про неабияку силу козаків. Тому наш наступний конкурс називається « У кого сильніша рука?»

- Просимо до столу. Покажіть свою силу.

(Виходять учасники, вклоняються присутнім, один одному. Далі ступають один навпроти одного, вітаються і сідають за стіл, ліктями руки ставлять на стіл, хто переважить чию руку. )

Станція «Козацька кухня».

 Ведуча :Щоб мати велику силу , треба багато їсти.Багато страв козаки готували з овочів, картоплі, цибулі та капусти.

Найвідомішими стравами з капусти у козаків вважалися борщ та капусняк. Борщ готували з додаванням багатьох ароматичних приправ і овочів і спочатку називали «варивом із зіллям», а пізніше почали називати борщем, оскільки обов’язковою складовою частиною цієї страви були ще й буряки, які мали назву «бърщь».

Конкурс : -Тож вашим завданням буде цієї кількості продуктів , які ви бачите вкиньте в макітерку, тільки ті, з яких готують борщ.

Описание: C:\Users\Танюша\Desktop\козаки\a21c4879-8ea5-46c9-8a18-5b1e84d9b9ce_294x182_fit — копия.jpgСтанція «Козаки –природолюби».

 Ведуча :Традиційним є побажання: “Козацького тобі здоров’я!”. І справді, про здоров’я і незвичайні фізичні можливості наших предків ходять легенди.

Кажуть, що козаки ніколи не хворіли “рядовими” недугами, а лікувалися хіба що від ран та після перебування у полоні. Про них складалися легенди. Як і про тих, хто і на полі бою, так і про тих, хто вдома на Січі міг полегшити страждання пораненому товаришеві, хто володів секретами лікування ран, переданими їм від предків. Широко застосовувалось лікування землею, яку обмотували павутиною, і вона зупиняла кровотечу. Але тут були свої секрети. Для нас це загрожувало б зараженням крові.

Для зупинки кровотечі козаки використовували все, що опинялося під рукою: цукор, мед, тютюн, сажу, пережований хліб. Рану ретельно присипали сіллю, вважаючи, що вона хоч і пече спочатку, але сприяє загоєнню. Так само для загоєння рани вони могли прикласти до хворого місця розтерту із слиною землю. Це давній, випробуваний воїнами різних народів спосіб. На думку козацьких лікарів, земля «забирає дуже швидко всю біль, і недозволяє рані загноїтися». Так само козацькі лікарі використовували різні трави. До наривів Картинки по запросу лікарські рослинита опіків прикладали листки подорожника, лопуха, м’яти, робили примочки з ромашки, старі рани присипали порошком з кореневища болотної лепехи, яку, до речі, в народі називають «татарським зіллям». Запорізькі козаки використовували цю рослину для знезараження води в джерелах. Корінь її жували під час епідемії тифу і холери. Також давнім перевіреним засобом здатним зупинити кровотечу був деревій. Найчастіше рану заливали соком свіжого деревію або просто прикладали до неї розім’яті листя рослини.

Вогнепальні рани нерідко після промивання чистою водою з джерела закладали свинячим салом або мозком щойно вбитої тварини. Полин допомагав заспокоювати нерви, поліпшував гостроту зору. Лікувались наші предки росою, яка випадала на трави. Застосовували лікування камінням.

 Конкурс: На цій станції ви бачите різні лікарські рослини, тож ваше завдання – назвати їх, і як використовується ця рослина в медицині.

Станція «Спортивна»

   Ведучий:  Козак – це людина здорова та сильна, смілива, відважна, а ми -  козацького роду. Тож, перевіримо, які ви спритні нащадки козацького роду!

Конкурс «Гарбузи»

Описание: C:\Users\Танюша\Desktop\козаки\img7.jpgКоманди шикуються в колони. Навпроти кожної команди лежить гарбуз. Кожному учаснику по черзі необхідно як найшвидше перекотити гарбуз до зазначеного місця та перекотити його назад, і передати наступному учаснику.

Конкурс «Потяг»

Учнів об’єднують у дві команди, креслять лінію старту та фінішу. Учні шикуються у колону по одному. Кожний гравець тримає палиці гравця, який стоїть позаду. Той, хто стоїть першим у колоні,— «тепловоз», а решта — «вагони». За сигналом учителя «потяг» починає «їхати». Перемагає команда, яка швидше перетне лінію фінішу та не розірве з’єднання.

Конкурс «Осідлай коня»

Ведучий: Тоді оголошуємо наступну естафету «Осідлай коня».

На відстані 10 м від старту встановлюють стільці.  За сигналом перші учасники на «коні» підбігають до стільця, «скачуть» до своїх куренів і передають «коня» наступному козакові. Той оббігає на «коні» стілець і передає «коня» наступному і т.д. ).

Ведучий: Ми побачили, які у нас спритні і сильні козачата!

Описание: C:\Users\Танюша\Desktop\козаки\107400043_kozak2.pngСтанція «Музична»

Козаки всі спритні,здібні,

Чи є ще до них подібні?

Потомились? Справа в тому,

Їм потрібно зняти втому.

Відпочинок - справа звична,

Для всіх пауза музична.

Ведучий

    А козаки справді уміли веселитися! Для благородного двобою побутував  танець під назвою «козак». Це був імпровізаційний танець – один чоловік приймав виклик іншого, і вони починали «вистрибувати», «робити вихиляси», «витинати голубці», «забивати гопака» та «сідати гайдука» – хто кого перетанцює.

 Тому наступний конкурс «Затанцюємо гопак» За сигналом ведучого учасники по черзі долають позначену дистанцію, стрибаючи навприсядки, як жаби. Для добре підготовлених фізично команд можна ускладнити процес: для цього зворотній шлях до старту «жаби» повинні долати задом наперед.

Станція «Флешмоб»

Описание: C:\Users\Танюша\Desktop\козаки\maxresdefault.jpgЦя станція була останньою до якої збіглися всі  три команди. Тож і завдання було однакове для всіх учасників- затанцювати флешмоб.

Цим флешмобом діти  показали найзаповітніше бажання – мир в рідній Україні. НЕ забувати історію рідного краю і бути гідними нащадками козаків.  

Заключне слово журі:

  Ось і закінчилася наша конкурсна програма. Молодці діти! Ви дуже старалися. Проявили свою витримку, сміливість, кмітливість. Ростіть здоровими, загартовуйте тіло і душу. Будьте готові до випробувань у житті. Любіть Україну, вивчайте її історію і примножуйте її славу.

(Учасники  та переможці квесту нагороджуються грамотами та солодкими призами).

 

docx
Додано
14 жовтня
Переглядів
33
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку