Навчити учнів визначати основні характеристики вимірювального засобу та виконувати вимірювання за допомогою лінійки, мензурки та термометра.
7 клас Дата _____________________________________________________
Лабораторна робота №1
Визначення основних характеристик вимірювальних засобів
Мета роботи: навчитися визначати основні характеристики вимірювального засобу та виконувати вимірювання за допомогою лінійки, мензурки та термометра.
Теоретичні відомості.
Вимірювання - це експеримент, у результаті якого визначають значення фізичної величини за допомогою спеціального приладу (засобу) вимірювання. Розрізняють два види вимірювальних засобів - власне вимірювальні прилади і міри.
Мірою називають такий прилад, який може тільки відтворювати одне або кілька значень величини.
Наприклад, лінійка відтворює кілька розмірів об’єму - це міра об’єму. У мензурках значення вимірювального об’єму встановлюють за поверхнею рідини, а лінійкою - довжину за крайніми гранями тіла.
У вимірювальному приладі значення величини визначається за його показником, який змінюється внаслідок дії об’єкта, властивість якого вимірюють.
Наприклад, підвищення температури води спричиняє розширення рідини в капілярі (тонкій трубці) термометра і зміщення стовпчика рідини. У термометрі показником є кінець стовпчика рідини.
Засоби вимірювання мають свої характеристики. Найголовніші з них такі: призначення (яку саме величину вимірює), одиниця вимірювання, межі вимірювання, ціна поділки шкали.
Прилади і матеріали: лінійка і брусок, довжину якого слід виміряти; мензурка, склянка з водою і невелика посудина, місткість якої треба виміряти; термометр.
Вказівки до роботи.
Назва засобу вимірювання |
Лінійка |
Мензурка |
Термометр |
|
Яку фізичну величину ним вимірюють |
|
|
|
|
Одиниці вимірювання |
|
|
|
|
Межі вимірювання |
|
|
|
|
Позначення шкали |
Значення сусідніх оцифрованих показників |
|
|
|
Кількість поділок |
|
|
|
|
Ціна поділки шкали |
|
|
|
2. Ознайомтеся з правилами вимірювання лінійкою, мензуркою і термометром.
3. Виміряйте довжину бруска, місткість посудини та температуру води в посудині й заповніть таблицю:
Вимірювана величина |
Показники засобу вимірювання
|
Місткість (об’єм) посудини
|
|
Довжина бруска
|
|
Температура води
|
|
1. Що спільного та які відмінності в термінах: вимірювальний засіб, міри, вимірювальний прилад?
2. Які основні характеристики засобу вимірювання та як їх визначають?
3. Які основні правила вимірювання лінійкою, мензуркою і термометром?
Практичне завдання.
Які засоби вимірювання є у вас удома? Виконайте вимірювання аналогічно
із завданнями 1 і 3, складіть таблиці та заповніть їх. Результати виконання цього домашнього завдання запишіть у зошит.