Лабораторне дослідження "Будова та різноманітність плодів"

Про матеріал
Лабораторне дослідження мета якого є сформувати в учнів знання про будову насіння дводольних та однодольних рослин, про будову і різноманітність плодів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЛАБОРАТОРНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ «Будова та різноманітність плодів»КЗ «Губиниський ЗЗСО (опорний заклад)»Підготувала вчитель біологіїПотапова О. М.

Номер слайду 2

Мета. Сформувати в учнів знання про будову насіння дводольних та однодольних рослин, про будову і різноманітність плодів.

Номер слайду 3

Основні поняття і терміни: сухі та соковиті плоди (ягода, кістянка, яблуко, помаранча, гарбузина, листянка, біб, коробочка, стручок, стручечок, горіх, горішок, сім’янка, зернівка), супліддя.

Номер слайду 4

Плід — це орган, призначений для захисту насіння, а часто і для його поширення. Плід утворюється з квітки в результаті змін, які відбуваються в ній після запліднення. 

Номер слайду 5

У деяких рослин плоди утворюються без попереднього запліднення. Вони зазвичай не містять насіння (деякі сорти винограду, груші, цитрусові). На відміну від плодів, супліддя утворюються з кількох квіток, які зрослися між собою (буряк), або усього суцвіття (шовковиця, інжир, ананас).

Номер слайду 6

Якщо плід утворений лише однією маточкою, його називають справжнім (вишня, виноград). 

Номер слайду 7

Плоди, в утворенні яких беруть участь, крім зав’язі, ще й інші частини квітки (квітколоже, оцвітина), називають несправжніми (яблуня, груша).

Номер слайду 8

Під час формування плода стінки зав’язі розростаються й утворюють оплодень, який складається із трьох шарів: зовнішнього, внутрішнього і середнього. Різноманітність плодів зумовлюється переважно будовою оплодня, способами розкривання, особливостями їхнього розвитку і поширення.

Номер слайду 9

Залежно від консистенції та будови оплодня плоди поділяють на соковиті та сухі

Номер слайду 10

Соковиті плоди мають соковитий, м’ясистий оплодень:• ягода — соковитий, багатонасінний, нерозкривний плід (виноград, помідор, смородина, аґрус, чорниці, картопля);

Номер слайду 11

• кістянка — здебільшого однонасінний плід, в якого під шкіркою міститься м’ясистий м’якуш, а всередині — дерев’яниста кісточка, в якій є насінина (абрикос, вишня, слива);

Номер слайду 12

• яблуко — багатонасінний плід, у формуванні якого беруть участь не тільки стінки зав’язі, а й інші частини квітки,. В яблуні в плоді можна побачити п’ять гнізд, в яких містяться по дві насінини. Плід яблуко розвивається в яблуні, груші, айви;

Номер слайду 13

гарбузина — плід гарбуза, огірка, кавуна, дині;

Номер слайду 14

• помаранча — плід цитрусових (мандарин, лимон, апельсин).

Номер слайду 15

Сухі плоди мають сухий оплодень. Вони можуть бути розкривні та нерозкривні. Розкривні сухі плоди містять більш ніж одну насінину. При дозріванні ці плоди розкриваються, і насіння з них випадає. До таких плодів належать листянка (магнолієві, деякі жовтецеві, розові), біб (горох, квасоля, соя, робінія, буркун, конюшина), стручок (капуста, редька, гірчиця), стручечок (грицики, талабан), коробочка (бавовник, мак, блекота).

Номер слайду 16

Нерозкривні сухі плоди: горіх (дуб, ліщина, бук), горішок (гречка, липа), сім’янка (соняшник, кульбаба, ромашка), зернівка (пшениця, ячмінь та інші види з родини злаків), крилатка — всі однонасінні.

Номер слайду 17

У природі трапляються випадки, коли плоди, формуючись з квіток суцвіття, зростаються між собою, утворюючи з кількох плодів ніби один плід. Така сукупність плодів називається супліддям (буряк, шовковиця, інжир, ананас).

Номер слайду 18

Домашнє завдання:1. Опрацювати параграф 38.2. Підготувати міні - проєкт на тему:«Листопад»«Квіти і комахи»«Рослини мандрівники»«Рослини хижаки»

Номер слайду 19

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!!!

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 6 клас, Розробки уроків
Інкл
Додано
21 лютого 2021
Переглядів
4036
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку