Ландшафти та дендропарки України

Про матеріал
Презентація на географію про ландшафти та найкрасивіші дендропарки нашої України
Зміст слайдів
Номер слайду 1

8 найкрасивіших дендропарків України або ландшафти, варті відвідування. Виконали роботу Созарукова Любов і Михайлюк Марина

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Природа - найкращий творець, вона створює прекрасні пейзажі, скульптури, картини, використовуючи все різноманіття форм, кольорів та силуетів.

Номер слайду 4

Дендрологічні парки являють собою місця, де можна зустріти безліч рослин, часто і екзотичних, де вони культивуються, вирощуються і опікуються. Поруч з ними немов самі собою виникають декоративні споруди, водойми, скульптури, серед яких іноді зустрічаються і імітації світових шедеврів.

Номер слайду 5

Для того, щоб ми спокійно могли насолодитися подібними місцями, проходять десятиліття важкої та копіткої праці.

Номер слайду 6

Але найголовніше в них - це та любов, та увага, що постійно вкладають в парк люди, які займаються ним: садівники, лісники, скульптори.

Номер слайду 7

Софіївка

Номер слайду 8

Знаходиться в місті Умань, Черкаська область. Її площа налічує 179,2 га. На сьогоднішній день це найбільший і найбагатший дендропарк нашої країни, один з найбільш яскравих і красивих місць. Створення парку овіяне легендами про кохання Станіслава Потоцького до своєї дружини - Софії. На її честь і названо парк. Крім парку, в честь Потоцького назвали космічний астероїд, також йому була присвячена поема, яку написав польський письменник Трембецький.

Номер слайду 9

Ландшафти Софіївського парку нагадують Давню Грецію, місцями Рим. Тут розміщені фонтани, водоспади, ставки, озера, скелі, серед яких ховаються статуї римських і грецьких богів. Цей парк є пам'яткою садово-паркового мистецтва кінця XVII - першої половини XIX століття.

Номер слайду 10

Парк Олександрія

Номер слайду 11

Знаходиться в Білій Церкві, Київська область. Площа становить близько 290 га. Цей дендропарк вважається одним з найбільших парків України. Він розташовується на березі річки Рось, крім того, в ньому дуже багато декоративних водойм. Що стосується споруд та архітектури, тут чітко простежується стиль епохи класицизму. Будівництво парку велося з XVIII століття за розпорядженням графа Браницького. Парк назвали по імені його дружини. Багато знаменитостей і знатні персони побували тут за час його існування. 

Номер слайду 12

Олександрія служила музою для багатьох співаків, поетів та художників й стала предметом оспівування в їх віршах, поемах, полотнах. Якщо говорити про архітектуру, то небагато збереглося до наших днів - хіба що Будинок садівника, все інше було багато раз перероблено і реконструйовано. Парк славиться своїми унікальними спорудами, незвичайними рослинами і привертає велику кількість відвідувачів, створюючи романтичний настрій, відчуття дотику до чогось чудесного, немов ти вдихнув аромат лісової казки.

Номер слайду 13

Тростянець

Номер слайду 14

Розташований в селищі Тростянець, Ічнянський район, Чернігівська область. Він займає 350 га землі. Цей парк створений з ініціативи та завдяки засобам Скоропадського Івана Михайловича, в середині XIX століття. Основою будівництва парку послужив Великий ставок. Він і сьогодні витончено розділяє територію парку на дві частини.

Номер слайду 15

Кіровоградський дендрологічний парк

Номер слайду 16

Цей парк знаходиться в самому місті Кіровограді, з площею 44,2 га, причому зелена зона займає більше двох третин парку. Цей парк можна назвати наймолодшим парком на території України, він почав створюватися з 1950- х років. У дендропарку розкішний ландшафт - масиви квітів, особливо тюльпанів і нарцисів, прикрашають територію парку. Колись вони спеціально були завезені в ці місця з самої Голландії.

Номер слайду 17

Чернівецький парк

Номер слайду 18

Територія розташування - місто Чернівці, парк займає територію близько 4,8 га. Як вважають місцеві жителі, та й не тільки вони, місто славиться своєю ландшафтною прикрасою - університетом імені Ю. Федьковича. У 1876 році саме тут був заснований дендропарк, відразу за головним корпусом колишньої Резиденції митрополита Буковини і Далмації. Цей корпус і сьогодні є частиною університету.

Номер слайду 19

Сторожинецький дендропарк

Номер слайду 20

Дендропарк розташований в місті Сторожинець, Чернівецька область. Його площа становить 17,5 га. Це найдавніший в Європі дендропарк, заснований в далекому 1912 році серед звичайного лісу. У парку сьогодні ростуть дуби, ясени і клени, яким вже більше ніж по 100 або й 200 років. Навіть в холодну непривітну пору року тут ростуть екзотичні рослини. Це одна з особливостей парку - в ньому спокійно і бадьоро ростуть понад 1000 видів рослин.

Номер слайду 21

 Одне з знаменитих місць парку - це його липова алея, пишна і велична. Тут же є алея дружби і алея закоханих. Алея дружби так називається тому, що різні відвідувачі часто саджали на ній різні саджанці, які пізніше приживалися і прикрашали парк. Тут сьогодні зростає Тарасова верба: свого часу гілочку дерева привезли з Казахстану з дерева яке за переказами посадив сам Шевченко. За свідченнями деяких дослідників Кобзар поїхав на заслання і взяв гілочку верби з собою, де і посадив її. Вербова гілочка прижилася і виросла в велике могутнє дерево, яке росте і по сьогоднішній день.

Номер слайду 22

Березнівський парк

Номер слайду 23

Місто Березне, Рівненська область, з територією парку близько 30 га. Кілька поколінь садівників, скульпторів і дизайнерів створювали цей пам'ятник садово-паркового мистецтва на Західному Поліссі. Парк молодий - близько тридцяти років. Ділянки, на які він розділений, носять досить цікаві назви: кам'янистий сад, сад бузку, передгір'я. У ньому є навіть Острів Любові - він пливе по озеру, чиї береги вкриті бузком декількох видів.

Номер слайду 24

Цей парк розділений на регіони, для кожного характерна своя рослинність: тут є і природа Кавказу, і Середня Азія, і Сибір. Кожен регіон відзначений рослинами, характерними саме для нього. Тут всього висаджено близько 1000 різних представників місцевої і екзотичної флори.

Номер слайду 25

Парк Веселі Боковеньки

Номер слайду 26

Долинський район, Кіровоградська область. Площа парку налічує 109 га. Він був створений в 1893 році, розташовується на березі річки Боковенька. Цей парк належить селекційно-дендрологічній станції. Називається парк на честь річки, на якій і розташований, а на самій річці часто любили відпочити і повеселитися козаки. Дендропарк налічує близько 963 видів рослин і чагарників. Тут є багато реліктових дерев, таких як гінкго, цегляне дерево, залізне дерево, чия деревина тоне у воді. У парку є ландшафтні зони. Можна побачити три озера, прикрашені довгими містками, берега їх густо вкриті хащами чагарника. Гарно вписується в пейзаж і водоспад, займаючи своє місце в картині парку. Дуже багато ставків, які складають цілу систему.

Номер слайду 27

Клесівський

Номер слайду 28

Парк знаходиться в селищі міського типу Клесів, Рівненська область. Займає територію 3 га. Це молодий дендропарк, створений в 1977 році, скромний і невеличкий, але дуже мальовничий і приємний. Він знаменитий своїми непередаваними зеленими скульптурами. Навіть фото не можуть відобразити всієї їхньої краси, це треба бачити на власні очі. Дерева застигають іноді в найнесподіваніших скульптурах за допомогою вмілих рук і ножиць садівників. 

Номер слайду 29

Є дуже складні скульптури - Олімпійська чаша, Свічка Діви Марії, Кубок Богдана Хмельницького. На вході відвідувачі бачать величезний герб нашої країни. У парку можна помилуватися арками з рослин, каштановою алеєю, невеликими рукотворними озерами, острівцями усамітнення, з'єднаними мостами дружби і любові. Творцем всієї цієї краси є одна людина - дизайнер-самоучка Ворон Олексій.

Номер слайду 30

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

pptx
Пов’язані теми
Географія, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
15 квітня 2020
Переглядів
964
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку