Лексика воєнного часу

Про матеріал
Матеріал презентації доцільно використовувати у позакласних заходах з метою висвітлення впливу широкомаштабної російської війни на утворення нових лексичних форм в українській мові.Дана підбірка сприятиме формуванню мовних компетентностей здобувачів освіти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лексеми часів війни

Номер слайду 2

1. To Be Ukrained

Номер слайду 3

2. Наволонтерити. Волонтери — це суперсила країни, в чому ми могли неодноразово переконатися принаймні з 2013 року, коли почалася Революція Гідності. Сьогодні волонтери популярніші за героїв Marvel. Отже, "наволонтерити" — це знайти з-під землі та доставити туди, де треба, що завгодно. Найкраще нове дієслово пояснює цей мем:                                       Слово дня                                 Наволонтерити. Здобути за два дні щось, що дуже як потрібно, але його ніде нема, і взагалі то коштує, як путлеру війна, і привезти можна тільки із-за кордону, нелегально на диких білках Прикарпаття, зібравши гроші зі всієї країни на картку Моно  

Номер слайду 4

3. Чорнобаївка"Побачити Чорнобаївку — та померти". "Увага! росія просить НАТО закрити небо над Чорнобаївкою". Це лише два з величезної кількості мемів про населений пункт у Херсонській області, де ЗСУ 14 разів завдавали нищівних ударів силам окупанта. Чорнобаївка стає синонімом Бермудського трикутника. Українці жартома стверджують, що саме в Чорнобаївці варто шукати Бандеру, а вартість гарячих турів до містечка начебто враховує бандерівське смузі та квиток на концерт кобзона. З’явилося навіть дієслово "чорнобаїти", яке містко передає сенс фразеологізму "наступати на граблі" — знову й знову вчиняти безглузді дії, які мають болючі наслідки.

Номер слайду 5

4. "руський воєнний корабль"Це вираз увійшов до офіційного документообігу. Використовується як початок легендарної фрази й означає презирство до злодія та сміливість протистояти злу. Нагадаємо, на початку війни прикордонникам острова Зміїний окупанти оголосили таке: «Я — русский военный корабль. Предлагаю сложить оружие и сдаться во избежание кровопролития и неоправданных жертв. В противном случае по вам будет нанесен бомбово-штурмовой удар». Прикордонник Роман Грибов відповів: «Русский военный корабль, иди на х*й!». Фраза стала символом спротиву й облетіла сторінки світових видань від Reuter до Guardian в англійськомовній версії Russian warship, go fuck yourself

Номер слайду 6

5. Джавелін"Джавелін"-"дротик" — переносний зенітно-ракетний комплекс для знищення повітряних і мобільних цілей. Джавеліни, як зброя настільки добре показали себе в боях, що на честь цього типу зброї українці почали називати новонароджених дітей. Так, 4 квітня Мін’юст повідомив, що у Вінницькій області хлопчика назвали Ян Джевелін, а в Києві дівчинку – Джавеліна

Номер слайду 7

6. Рашизм. Термін «рашизм» походить від поєднання англійського слова russia («раша») зі словом «фашизм» та віддзеркалює ідеологію путінської росії й небачені звірства, що принесла на нашу землю армія загарбників. Слово вже пустило коріння в ЗМІ, побутовому мовленні, а ще його активно використовують у Європі, США. Як зазначив президент Володимир Зеленський, це нове поняття «буде в історичних книжках, в умовних Вікіпедіях, залишиться на уроках». Слово «рашизм» не варто плутати з «росіянізмами», що позначають включення російських слів в українську мову.

Номер слайду 8

7. Орки. Прізвисько російських окупантів, запозичене з книги Джона Толкієна «Володар перснів». У книзі сказано, що орки — брудні, неотесані істоти, інтелектуальні здібності котрих ледь можуть конкурувати з рівнем розвитку каменюки при дорозі. Згадаймо епізод, у якому орки за наказом Сарумана нищили Священний ліс лише тому, що їм були потрібні дерева як пальне. І не зупинило їх нічого: ані доброзичливість місцевих жителів, ані жорстокість вчинку, ані краса первозданної природи. Орки сліпо йдуть за повелителем, не думаючи ані секунди власною головою.

Номер слайду 9

9. Затрᴎ́дніСлово виникло у відповідь невіглаським планам рашистів «взяти Київ за три дні». Україна зламала ці плани. І відтепер «затридні» означає нереалістичні, малообґрунтовані ідеї й плани, в які людина щиро вірить, хоча все її притомне оточення намагається підказати, що результату не буде.

Номер слайду 10

10. Заручник. Кремля. Таким перифразом називають усіх кремлівських політв’язнів, яких незаконно утримують у Росії за сфабрикованими звинуваченнями. Одним із найвідоміших заручників Кремля був Олег Сенцов. Точної кількості українських політв’язнів, які досі перебувають під арештом, немає.

Номер слайду 11

Тримаюся, як шафка з Бородянки. Кухонна шафа, яка вціліла після знищення будинку у Бородянці на Київщині, вже стала символом витримки українців під час війни. На фото Єлізавети Серватинської, окрім тарілок, які залишилися непошкодженими, люди помітили ще одну цікаву деталь: маленького декоративного півника. Він також встояв на шафі."Головний герой тут – півник, який стоїть зверху на шафі, ліворуч.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Інформаційна довідка: 1. https://chytomo.com 2. https://www.youtube.com3. https://lux.fm 4. https://life.pravda.com.ua/culture/2022/04/9/248169/  

pptx
Додано
1 березня 2023
Переглядів
582
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку