Леся Українка. "Тиша морська"

Про матеріал

Тема. Леся Українка. "Тиша морська".Презентація до уроку для учнів 6 класу. Стане в нагоді учителям української мови та літератури., студентам педагогічних університетів філологічного відділення. Можна також використовувати під час позакласного читання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Леся Українка «Тиша морська»значення мистецтва в житті людини. Учитель української мови та літератури. Партола Аделіна Олексіївна

Номер слайду 2

Не просто слухати, а чути. Не просто дивитися, а бачити. Не просто відповідати, а міркувати. Дружно і плідно працювати.

Номер слайду 3

Асоціації до слова “море”

Номер слайду 4

Історія написання поезії “Тиша морська”На початку 90-х років поетеса почала готувати до видання першу збірку поезій “На крилах пісень” (1893 р.). Збірка була перейнята мотивами стоїчної (мужність, стійкість, наполегливість) боротьби з долею.

Номер слайду 5

У цій збірці є розділ “Кримські спогади”. 1890 року за порадою лікарів мати, Олена Пчілка, повезла Лесю в Крим. Лагідне синє море, гомінкі чайки. Леся почувалася окриленою. Євпаторія – один із найкращих курортів, адже у мілкій затоці вода легко прогрівається, а пісок на дні відбиває теплими оксамитовими барвами. Морські ванни дуже добре впливали на фізичний стан Лесі. Не дивно, що тут рука поетеси відразу потяглась до пера.

Номер слайду 6

Лагідне Євпаторійське море навіяло поетесі вірш “Тиша морська”. ( 1890 р. 16 серпня). Лесі було 19 років. Це один з перших віршів розділу “Кримські спогади” – враження від зустрічі з морем, природою цього дивовижного краю півострова Крим.

Номер слайду 7

Слухаємо,сприймаємо,аналізуємо

Номер слайду 8

Полудневий – полуденний – до дванадцятої години дня, до середини дня. Негода – погана погода з дощем, снігом, сильним вітром. Перлистий – подібний до перлів. Човенце – зменшено-пестливе до човен.

Номер слайду 9

Які риси характеру притаманні героїні твору? Оберіть і випишіть. Злість чуйна душевнагруба сильнасмілива жадібна рішучаромантична вразлива

Номер слайду 10

Паспорт твору. Тема твору – опис краси моря в період затишшя.Ідея – возвеличення приємного почуття душевного комфорту, насолоди від гарної погоди. Головна думка – приємна погода сприятливо впливає на внутрішній стан людини, її настрій; треба долати всілякі життєві труднощі, бути оптимістом. Жанр : пейзажна лірика з елементами філософських роздумів.

Номер слайду 11

Робимо підсумок Я зрозумів... Я переконався в тому, що...

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Переглянути відео. Прочитати вірш Л. Українки «Тиша морська» (ст.46). Скласти паспорт твору.

Номер слайду 13

pptx
Додано
17 листопада 2023
Переглядів
425
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку