Лікарські рослини нашого краю.

Про матеріал
Ми раді вітати Вас на еколого-натуралістичній зупинці «Флора». Сьогодні хочемо Вам розповісти про лікарські рослини, що ростуть біля величних Білокузьминівських крейдяних скал. Всі знають про чудову дію лікарських рослин на організм людини.
Перегляд файлу

Зупинка «Флора»

Ми раді вітати Вас на еколого-натуралістичній зупинці «Флора». Сьогодні хочемо Вам розповісти про лікарські рослини, що ростуть біля величних Білокузьминівських крейдяних скал. Всі знають про чудову дію лікарських рослин на організм людини. Це такі рослини:

https://lis-sv.org.ua/wp-content/uploads/2020/09/glod.jpg

Осіння корисна ягода- глід. Він починає дозрівати восени, приблизно в кінці вересня. Повністю дозрілий, він має найбільшу концентрацію вітамінів. У харчуванні плоди деяких видів глоду їстівні. На Кавказі і в степовій частині Криму із плодів глоду варять кисіль, консервують з цукром. На Кавказі плоди сушать і перетирають на солодке борошно, з якого печуть млинці, роблять начинку для пирогів, додають у пшеничне борошно, готуючи домашнє печиво. Сушені квіти й плоди використовують для приготування чаю. Подбають ці маленькі ягоди і про ваше здоров’я. Рідкий екстракт з плодів або настій з квіток глоду колючого і глоду червоного містить органічні кислоти, вітаміни застосовують при розладах серцевої діяльності, гіпертонічній хворобі.

https://sites.google.com/site/mijsvitbezlikivsoamaurobiti/_/rsrc/1394716407834/cikavinki-pro-likarski-roslini/Q43B276D-6424-297F-B0616983593EE984_image_640_480.jpg?height=240&width=320

 Деревій -  ця рослина має приємний, бальзамічний  запах. Квіти запашні, на смак гіркі. поширений деревій повсюдно, росте на луках, полях,  межах, уздовж доріг, на схилах, лісових галявинах, у чагарниках. Деревій – дуже популярний лікувальний засіб. Вважають, що рослина поліпшує травлення, спиняє кровотечу, сприяє правильному обмінові речовин. Його приймають всередину,  вживають зовнішньо. Скажімо, трапилася прикрість – ви поранились у полі, у дворі. Тоді шукають деревій, беруть його листки (вони соковитіші за квіти), міцно розминають (за можливості чистими пальцями) і прикладають до рани. Після цього здебільшого рана загоюється за 3 – 5 днів без сліду нагноєння. Навіть рани від серпа, як на полі, в умовах далеко не санітарних, загоюється швидко. Ось чому цю чудову рослину у народі називають кровавником.

https://sites.google.com/site/mijsvitbezlikivsoamaurobiti/_/rsrc/1394715913511/cikavinki-pro-likarski-roslini/1270303591_ch2.jpg?height=320&width=261

Чистотіл - отруйна, але й дуже популярна в народі лікувальна рослина, трав’янистий бур’ян. При зламані виділяє жовтий або оранжевий молочний сік. Чистотіл (латинська назва перекладається дослівно – дар сонця) – лікувальна рослина. Росте по засмічених місцях, частіше в затінку, біля житла, під тинами, обабіч вулиць. Поширений повсюдно. Збирати траву починають наприкінці травня – до кінця липня, тобто під час більш рясного цвітіння. Соком чистотілу виводять бородавки, вузлики, лишаї, мозолі, плями на шкірі. Настоєм чистотілу лікують хвороби ротової порожнини. Використовують чистотіл і для лікування ран, які довго не загоюються. У народі чистотіл називають бородавочником, жовто соком, глечкопаром, гландушником.

 

 

 

docx
Додано
30 січня
Переглядів
45
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку