ЛІМФАТИЧНА СИСТЕМА І ОРГАНИ ІМУНОГЕНЕЗУ

Про матеріал

описано тему "ЛІМФАТИЧНА СИСТЕМА І ОРГАНИ ІМУНОГЕНЕЗУ" де було розглянуто такі питання:

1.Функції лімфатичної системи.

2.Будова лімфатичних капілярів, судин, вузлів.

3.Закономірності розміщення лімфатичних судин і вузлів.

4.Органи кровотворення та імунної системи.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лекція №15 ЛІМФАТИЧНА СИСТЕМА І ОРГАНИ ІМУНОГЕНЕЗУ

Номер слайду 2

Зміст. Функції лімфатичної системи. Будова лімфатичних капілярів, судин, вузлів. Закономірності розміщення лімфатичних судин і вузлів. Органи кровотворення та імунної системи.

Номер слайду 3

Навчальні та виховні цілі: Дати уявлення про будову та функції органів лімфатичної системи. Вказати на основні закономірності розміщення лімфатичних вузлів і судин. Пояснити будову червоного кісткового мозку, центральних та периферичних органів імуногенезу і їх розміщення.

Номер слайду 4

особливості ЛІМФАТИЧНОЇ СИСТЕМИЛімфатична система є частиною судинної системи і є ніби додатковим руслом венозної системи. До лімфатичної системи належать лімфатичні капіляри, лімфатичні судини, лімфатичні стовбури, лімфатичні протоки і лімфатичні вузли. Всі вони наповнені лімфою

Номер слайду 5

1. Функції лімфатичної системи:очисна: лімфатичні капіляри очищують тканини від продуктів, які не можуть проникнути в кровоносні капіляри (високо молекулярні білки, чужорідні частини, зруйновані клітини);евакуаторна: ці частини евакуюються в лімфатичні судини, які проходять через лімфатичні вузли;

Номер слайду 6

бар′єрна: в лімфовузлах частина цих речовин затримується, відфільтровується. Лімфатичні вузли є активним біологічним фільтром, де затримуються і знешкоджуються приблизно 90% всіх чужорідних часток;імунозахисна: продукуються лімфоцити і антитіла;депонуюча: в лімфатичних вузлах може депонуватися лімфа;лімфоутворююча.

Номер слайду 7

2. БУДОВА ЛІМФАТИЧНИХ КАПІЛЯРІВ, СУДИН І ВУЗЛІВ. Лімфатичні капіляри – це початкова ланка лімфатичної системи. Вони є у всіх органах і тканинах людського тіла крім головного і спинного мозку, їх оболонок, очного яблука і деяких інших органів.

Номер слайду 8

Лімфатичні судини Лімфатичні судини утворюються від злиття капілярів

Номер слайду 9

Лімфатичні вузли. Капсула;Трабекула (тонкі перекладинки);Синус;Кіркова речовина;Фолікули;Приносні лімфатичні судини;виносні лімфатичні судини;Мозгова речовина. Ворота лімфатичного вузла

Номер слайду 10

Лімфатичні протокиЄ дві лімфатичні протоки: права і грудна. Грудна лімфатична протока збирає кров від ¾ тіла: від нижньої половини тіла, лівої половини голови, шиї, грудної клітки і розміщених тут органів і від лівої руки. Права лімфатична протока збирає лімфу від ¼ тіла людини: від правої половини голови, шиї, грудної клітки і розміщених тут органів та від правої руки.

Номер слайду 11

Найкрупнішими лімфатичними стовбурами є: лівий і правий яремний (збирають лімфу від голови і шиї);лівий і правий підключичні (від верхніх кінцівок);Поперековий (збирає лімфу від нижніх кінцівок);лівий і правий бронхосередньостінний (відтікає лімфа від органів грудної порожнини).

Номер слайду 12

ЗАКОНОМІРНОСТІ РОЗМІЩЕННЯ ЛІМФАТИЧНИХ СУДИН І ВУЗЛІВВ лімфатичній системі лімфа тече в більшій частині тіла (в тулубі і кінцівках) проти сили тяжіння і тому, як і в венах, повільніше ніж у артеріях. Баланс крові в серці досягається тим, що венозне русло доповнюється лімфатичним.Є глибокі і поверхневі лімфатичні судини. Поверхневі лімфатичні судини формуються з лімфатичних капілярів шкіри і підшкірної клітковини і розміщуються поблизу підшкірних вен.

Номер слайду 13

В рухомих місцях тіла, поблизу суглобів, лімфатичні судини розгалужуються і знову з′єднуються, утворюючи колатеральні шляхи, які забезпечують неперервність протікання лімфи при зміні положення тіла, навіть коли при згинанні чи розгинанні в суглобах окремі лімфатичні судини перетискаються. Лімфатичні вузли соматичні розміщуються в рухомих місцях (на згинальній поверхні суглобів), що сприяє руху лімфи. Наприклад, в пахвовій ямці і лікті в пахвинній ділянці, в підколінних ямках, в шийному і поперековому відділах хребта.

Номер слайду 14

Вісцеральні лімфатичні вузли лежать біля воріт органів. Найбільші групи лімфатичних вузлів це такі:на нижній кінцівці – підколінні і пахвинні;на верхній кінцівці – ліктьові і пахвові;на голові і шиї – потиличні, завушні, привушні, заглоткові, лицеві, піднижньо-щелепні і підпідборідні. Лімфатичні вузли розташовані також в порожнині таза і на його стінках, в черевній та грудній порожнинах і на їх стінках.

Номер слайду 15

ОРГАНИ КРОВОТВОРЕННЯ ТА ІМУННОЇ СИСТЕМИОрганом кровотворення у людини є червоний кістковий мозок, який у дорослої людини міститься в губчастій речовині плоских кісток,в тілах хребців, в епіфізах (головках) трубчастих кісток, в кістках зап′ястка і заплесна.

Номер слайду 16

Червоний кістковий мозок складається з ретикулярної тканини і стовбурових кровотворних клітин. Стовбурові клітини багатократно діляться (до 100 разів), в результаті чого утворюють самопідтримувану популяцію. В кістковому мозку з стовбурових клітин шляхом складних перетворень утворюються форменні елементи крові – еритроцити, лейкоцити і тромбоцити і поступають у кров′яне русло. З стовбурових клітин утворюються також клітини імунної системи: лімфоцити і плазмоцити, які потрапляють у кров, а потім – в лімфу.

Номер слайду 17

Імунна система. До імунної системи належать органи і тканини, що забезпечують захист організму від чужорідних клітин і речовин, які потрапили ззовні або утворились в організмі.червоний кістковий мозок;загрудинна залоза (тимус);лімфатичні вузли;селезінка;скупчення лімфоїдної тканини в стінках порожнистих органів травної і дихальної систем (мигдалини, лімфоїдні вузлики червоподібного відростка і клубової кишки і поодинокі лімфоїдні вузлики).

Номер слайду 18

За функцією всі органи імунної системи поділяють на центральні і периферичні: До центральних органів імунної системи відносять загрудинну залозу або тимус. В ній із стовбурових тканин, які утворились в кістковому мозку, дозрівають тимус-залежні тімфоцити – Т-лімфоцити.

Номер слайду 19

до периферичних органів імунної системи:мигдалини;лімфатичні вузли в стінках порожнистих органів і дихальної системи;селезінка. Органи імунної системи розміщені в тілі людини не безладно, а в певних місцях: на межі середовищ поселення мікрофлори, в ділянках можливого вторгнення в організм чужорідних утворів.

Номер слайду 20

Мигдалинивони оточують початкові відділи травного каналу і дихальних шляхів. Вони утворюють тут так зване лімфоїдне кільце Пирогова-Вальдейєра.

Номер слайду 21

Лімфатичні вузликирозташовані у слизовій оболонці і в підслизовій основі порожнистих органів. Особливо багато їх скупчено в червоподібному відростку (апендиксі) – до 600-800 у дітей і підлітків. Поодинокі лімфоїдні вузлики (фалікули) є в стінках глотки, стравохода, шлунка, тонкої кишки, товстої кишки, жовчного міхура, гортані, трахеї, бронхів.

Номер слайду 22

селезінка. Задній кінець;Верхній край;Ворота селезінки;Селезіночна артерія;Селезіночна вена;Нижній край;Передній кінець.

Номер слайду 23

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сєрік Ольга Вадимівна
    Дякую за змістовну презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 липня 2018
Переглядів
6982
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку