Листові матеріали для обличкування стін безкаркасним способом

Про матеріал

Презентація з предмета "Технологія монтажу гіпсокартонних конструкцій" для учнів ПТНЗ, що навчаються за професією "Монтажник ГКК"

Перегляд файлу

Тема 3: «Підготовка поверхонь, матеріалів до використання

image

Обличкування стін гіпсокартоном безкаркасним способом (суха

                                                                                                                                     •     Розробив: викладач Надія ВИСОЧИНЕНКО

image

imageГІПСОКАРТОННІ ПЛИТИ

ГКЛ виготовляють за безперервною технологією на великих конвеєрних лініях. Основні вузли технологічної лінії виробництва ГКЛ

image

РІЗНОВИД ГІПСОКАРТОННИХ ПЛИТ

ГКЛ умовно поділяють на три основних види. Це стельовий, стіновий і арочний. Рівна плоска поверхня виробу відповідно вирівнює і основу. Така властивість гіпсокартону дозволяє не штукатурити стіни.

Стіновий. Підходить для встановлення стінових перегородок, обшивки стін. Товщина листа 12,5 мм. Не вимагає виконання штукатурних робіт.

Стельовий. Застосовується для зведення стельових конструкцій. Товщина листа 9,5 мм. Можливе застосування і стінового ГКЛ, але при цьому збільшаться вага і вартість будівельного матеріалу.

Арочний (реставраційний). Такий вид розроблений з метою мінімізації товщини поверхні, яка піддається обробці. Застосовується для побудови різних вигнутих основ, радіус яких не перевищує 0,2 м. Це звідні перегородки, дверні арки. Товщина листа складає 6,5 мм. Виріб характеризується хорошою гнучкістю при змочуванні.

imageВітрозахисний. Призначений для обшивки зовнішніх каркасних стін з використанням спеціальних теплоізоляційних матеріалів. Лист необхідно покрити сумішшю, що захищає від зовнішнього впливу (сонячні промені, атмосферні опади, комахи). Без спец. покриття термін служби складає 1 міс

Для підлоги. Застосуємо при влаштуванні підлоги сухим способом, як основу під покриття підлоги;

Підвищеної міцності. Для приміщень, де необхідний захист від руйнівного впливу.

Наприклад, вузький прохід або місце скупчення великої кількості людей. Підвищену щільність виробу забезпечує армована скловолокном гіпсова складова і багатошаровий картон.

imageКласифікація за фізичними властивостями:

ГКЛ (або стандартний). Найбільш поширений листовий будівельний матеріал. Застосовується для обшивки внутрішніх поверхонь приміщення: стеля, стіни, створення перегородок. Показник вологості повітря при цьому повинен бути в межах норми;

ГКЛВ (або вологостійкий). Характеризується зниженим поглинанням вологи. За рахунок додавання спеціальних домішок має зелений колір. Використовується аналогічно ГКЛ, підходить не тільки для приміщень з нормальним мікрокліматом, а й для приміщень з підвищеною вологістю. Не вживають там, де вплив води постійно.

Захищає від утворення цвілі;

ГКЛП (або вогнестійкий). Цей вид гіпсокартону призначений для захисту конструкцій від руйнування під час пожежі. Відрізняється від ГКЛ і ГКЛВ рожевим (червоним) кольором, який надають протипожежні домішки. Стійкий до впливу відкритого вогню протягом 45 хв (звичайний 20 хв);

ГКЛВО (або волого-вогнестійкий). Матеріал стійкий до впливу підвищеної вологи і вогню. Характеризується більш інтенсивним червоним забарвленням (в порівнянні з ГКЛП). Застосовується на об'єктах, де пред'являються підвищені вимоги по вогне- та вологостійкості.

Будівельний картон може бути замінений на полімерне покриття. Високий попит мають мтаеріал, виконані із застосуванням ламінованої текстурной вінілової плівки, оскільки вони не вимагають фінішної обробки і стійкі до підвищеної вологості повітря.


image


image

На лицевій частині ГКП літерою „к” позначені точки кріплення їх до каркасу на відстані 25 см одна від одної. На зворотному боці по середині маркуючи смуга завширшки 5 см вказує розміщення ГКП на профілі.

- скошена (обтиснута), витончена кромка, призначена для обклеювання армуювальною стрічкою і шпаклювання швів;

- прямокутна повздовжня кромка для монтажу насухо без шпарування стиків;

image

ГКП випускають з різними за формою поздовжніми кромками, обклеєними картоном. Форма кромки визначає спосіб та якість шпарування стиків між плитами.

Розглянемо детальніше:

image

- заокруглена поздовжня кромка, призначена для

шпаклювання

стиків сухої штукатурки без армувальних стрічок;

- заокруглена поздовжня кромка, призначена для

шпаклювання

стиків сухої штукатурки без армувальних стрічок;

 

- поздовжня кромка з фаскою, призначена для утворення видимих поздовжніх рисунків (монтаж насухо без шпарування швів);

image

image
image


- напівкругла поздовжня кромка, призначена для шпаклювання швів без армувальної стрічки.

 

- напівкругла, скошена по довжині (витончена) кромка, призначена для оклеювання армувальною стрічкою і шпаклювання швів;

image

image


- поперечна обрізна кромка, призначена для шпаклювання швів без армувальних стрічок з відкритим гіпсовим сердечником.

- поперечна обрізна кромка

ГКП, що не обклеєна картоном,

image

Поперечні кромки ГКП, що утворюються в результаті заводської розрізки гіпсокартонних стрічок, обробляються на заводі або на місці їх використання за допомогою рубанків косої обрізки та рашпілів для формування кромок

ГКП:

image

image

Поперечні кромки ГКП, що утворюються в результаті заводської розрізки гіпсокартонних стрічок, обробляються на заводі або на місці їх використання за допомогою рубанків косої обрізки та рашпілів для формування кромок ГКП:

image


Переміщення ГКП здійснюється на спеціальних візках у вертикальному положенні, перенесення до робочих місць – за допомогою ручки або пояса.

image

image

Зберігати ГКП необхідно в сухих закритих приміщеннях при температурі не нижче +5о С, на відстані не менше 1,5 м від опалювальних пристроїв на рівних основах у штабелях не допускаючи провисання.

image

pdf
Пов’язані теми
Презентації
Додано
10 жовтня 2023
Переглядів
179
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку