Презентація "Андрей Шептицький"

Про матеріал

Презентація "Андрей Шептицький" допоможе вчителям "Основ християнської етики", історії та класному керівнику краще познайомити вихованців про природоохоронне виховання з погляду Андрея Шептицького.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Андрей Шептицький – природоохоронне виховання. Виконав: Вчитель «Основ християнської етики»Верблянського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Світлана Вахула-Шот

Номер слайду 2

Походження Митрополит Андрей Шептицький – видатний український церковний діяч, народився 29 липня 1865 року (світське ім’я – граф Роман-Марія-Олександр Шептицький), настоятель Української греко-католицької церкви в 1900 – 1944 роках, Митрополит Галицький, охоронець Київського митрополичого престолу. Представник галицького польсько-українського графського роду Шептицьких. Шляхетний рід отримав прізвище «Шептицький» від родового маєтку – села Шептиці (Шептич).

Номер слайду 3

Батьки та сім’я Його мати, польська письменниця і художниця Софія Шептицька (1937 – 1904 рр.), дочка відомого польського драматурга графа Олександра Фредро, автора знаменитої комедії «Дами і гусари», в 1861 році вийшла заміж за графа Яна Кант Ремігіана Шептицького. Від цього шлюбу народилося семеро синів, з яких двоє померли в ранньому віці (Стефан на 2-м, а Юрій (Ізьо) – на 17-му році життя).

Номер слайду 4

Діяльність та внесок в українську культуру Андрей Шептицький був ініціатором і засновником Земельного банку у Львові (1910 р.). На кошти митрополита придбано будівлю, в якій розмістилася художня школа Олекси Новаківського. Він також надавав стипендії молодим українським митцям для здобуття художньої освіти у найкращих навчальних закладах Європи.

Номер слайду 5

Шептицьким заснована Львівська Богословська Академія (в 1928 році – єдиний український виш на території Польщі). У результаті на дитячі будинки витрачено більше 1 мільйона доларів, включаючи щорічні подарунки єврейським дітям з бідних сімей. Кожне слово молитви — це двері чи віконце в небо. А. Шептицький

Номер слайду 6

З 1933 року в урочищі «Льолинське Яйце» біля Осмолоди почалися роботи з організації заповідника. 12 серпня 1934 року відбулося урочисте відкриття кедрового заповідника, на якому був присутній митрополит Андрей Шептицький, науковці, численні гості. Через місяць, 20 вересня 1934 р., за рішенням Станиславівського воєводи ділянка розповсюдження сосни кедрової європейської в Горганах була юридично визнана заповідником. Природоохоронна діяльність

Номер слайду 7

Завдяки активній підтримці митрополита Андрея урочище «Чортова гора» біля м. Рогатина – була виділена на ерекційних землях Церкви як природний заповідник. 7 липня 1936 року греко-католицький Митрополичий Ординат у Львові відправив на адресу Воєводського Уряду в Станиславів листа з повідомленням про створення на землях греко-католицької парафії в Рогатині заповідника «Чортова гора» і віддачу його «... під опіку НТШ у Львові для наукових дослідів».

Номер слайду 8

Природоохоронний об’єкт митрополита Андрея – це заповідник в урочищі «Касова гора» біля с. Бовшів в околицях м. Галича. 24 січня 1939 р. митрополит отримав звернення комісії охорони природи НТШ щодо заповідання цього урочища.

Номер слайду 9

Андрей Шептицький продовжував опікуватися долею Янівських заповідних лісів. У серпні 1943 р. він звертається до окупаційної влади з вимогою: «… щоби корисна праця українських лісівників, розпочата Божим благословенням, було дальше продовжена. Тому прошу зберегти існування українського науково-дослідного інституту у Львові та дослідного лісництва у Янові – з метою ведення дослідних праць вишколу фахових сил, як це в моїй ініціативі 1938 р. було продумано…»

Номер слайду 10

У теперішньому Рожнятівському районі на Івано-Франківщині є урочище Підлюте. Частину лісів (гора Сокіл) було передано для потреб української скаутської організації «Пласт». Митрополит здав цю територію пластунам в оренду на 99 років за символічну платню – 1 злотий. Пізніше гора Сокіл стала місцем для проведення літніх пластових таборів, на організацію яких Владика Андрей теж виділяв кошти. Найбільш відома природоохоронна акція Митрополита Андрея Шептицького – це заснування ним на горі Яйце кедрового заповідника.

Номер слайду 11

Використані джерела:https://uk.wikipedia.org/wikihttp://incognita.day.kiev.ua/mitropolit-andrej-shepticzkij.html. Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Презентації
Додано
10 жовтня 2023
Переглядів
1008
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку