Літературні премії (текстовий матеріал до презентації)

Про матеріал

Поданий матеріал - це додаток (виступ) до презентації "Літературні премії", підготовлений на районне методичне об"єднання вителів української мови та літератури у 2017 роціц.

Перегляд файлу

Слайд 1

Зануртесь в літературний світ!

Там все і справжнє, і несправжнє:

Там війни, радощі, страждання,

Любові щирий первоцвіт.

Про кого прочитали ви?

Що нового дізнались?

А чи  побачить ваше око

Пелюстку, що лягла до ніг,

Чи старця в тиші кабінету,

Чи золоту оту монету,

Що багатьом урвала вік?

Питанням цим утратиш лік…

Та доки сонця, доки хліба,

Допоки нас милує цвіт,

Ввійдіть в літературний світ

 

 Слайд 2

 Давайте в черговий раз ввійдемо ми знову в цей незвіданий  світ і пройдемо стежками літературних премій України.

       Якби не було літературних премій та конкурсів, навряд чи існувало б поняття «відомий письменник». Чим більше титулів та нагород отримує літератор, тим охочіше його книжки друкують, читають та розкуповують. Тож премії – один зі шляхів «вийти в люди» для письменників, невідомих широкому загалу, та утвердитися і «примножити славу» для вже знаних.


Слайд 3

Письменник Андрій Курков колись зазначив, що в Україні існує близько трьохсот літературних премій і конкурсів. Я особисто нарахувала більше 150-ти, але  щорічно вручається близько двох десятків , так чи інакше пов’язаних з літературною та письменницькою діяльністю.

  Усі премій поділяються на категорії: Міжнародні, державні, Всеукраїнські, регіональні, обласні, міські, видавничі та ін..

 

Слайд 4.

«Коронація слова» – це недержавний всеукраїнський конкурс романів, кіносценаріїв, п’єс та пісенної лірики про кохання, заснований у 1999 році компанією «Крафт Фудз Україна» і подружжям Логушів. Конкурс став дуже популярним серед письменницької братії. Пояснити це можна, зокрема, і тим, що для участі в конкурсі не обов’язково бути відомим письменником – твори новачків приймаються нарівні з професійними доробками. Однак головною вимогою є те, що твір, поданий на конкурс, не повинен раніше публікуватися..

    Поза тим сформувалося й поняття «коронаційної літератури», розрахованої на масового читача. Як би скептично не ставилися до переможців «Коронації слова» критики, на сьогодні це  досі єдиний конкурс, який дає шанс письменникам-початківцям ввійти в літературу: видати першу книжку, отримати медіапідтримку та поїхати у презентаційний тур Україною. Окрім того, це ще й грошова підтримка: адже  преміальний фонд становить  120 тисяч гривень – дипломанти отримують по тисячі, а переможець номінації «Романи», він же власник Гран-прі, – 20 тисяч гривень. .

 

 

 

Слайд 5

Свого часу конкурс відкрив для широкого загалу таких відомих сьогодні письменників, як Ірен Роздобудько, Андрій Кокотюха, Василь Шкляр, Галина  Вдовиченко, Люко Дашвар та інші. Наприклад , Андрій Кокотюха є одним із найактивніших лауреатів цього конкурсу.

 

Слайд 6. Наступна премія – це «Тріумф», яка була заснована у 1998 році. Хочу зазначити, що існує ще одна Гоголівська премія (правда вже не міжнародна), заснована у 2008 році і вручається письменникам, які живуть в Україні, але пишуть російською мовою. Лауреати отримують медаль із профілем Миколи Гоголя та грошову винагороду в 2 тис. доларів.

 

Слайд 7.

Літературна премія «Воїн світла» - це наймолодша премія на сьогодні. Премія вручається за найкращу прозову книжку року, видану білоруською та українською мовами, в якій зображено благородного, активного, сильного героя, що відстоює свободу, справедливість та загальнолюдські ідеали.

Вручена була  вперше 26 січня 2016 р. на День народження героя Небесної Сотні Михайла Жизневського.

Слайд 8.

За рішенням журі премію було вручено:

  • Богдану Жолдаку (Україна) за книжку «Укри» про російсько-українську війну на Донбасі
  • Анатолію Боровському (Республіка Білорусь) за книжку «Волею обраний» про національно-визвольну боротьбу білоруського народу проти Російської імперії (1863—1864).

Слайд 9.

Наступна категорія премій – це державні. Перед вами номінації державних премій, але хочу зазначити, що це не повний перелік.

Слайд 10. Національна премія України ім. Тараса Шевченка.

Це найстаріша державна премія, якою ось уже більше ніж півстоліття нагороджують «найвидатніші твори літератури і мистецтва, публіцистики і журналістики». Присуджується лише раз на життя – і необов’язково громадянам України.

Її не критикував хіба лінивий, але статус і сума нагороди (кожного року змінюється, а на додачу ще й пільги, диплом та Почесний знак у вигляді медалі) не дають цілковито ігнорувати Національну премію України ім. Т. Шевченка, попри її відносну скомпрометованість. Список лауреатів щороку залежав від складу журі – тут завжди був потужним людський фактор і особисті зв’язки. Час від часу це збігалося із добрим смаком.

Серед лауреатів Шевченківки є чимало беззаперечно відомих письменників (Іван Багряний, Роман Іваничук, Ліна Костенко, Марія Матіос, Євген Сверстюк, Валерій Шевчук та ін.. Але поруч із відомими іменами бачимо малознаного Юрія Буряка, поета Леоніда Горлача. Твори фіналістів  не поляризуються в державних медіа і не займають чільні полиці у книгарнях (як це буває з фіналістами всіх найвідоміших європейських премій). Юрій Андрухович відмовився від номінації на Шевченківську премію. Також Оксана Забужко висловлювалася критично щодо цієї премії. Але найбільший розголос викликало не присудження, а відмова від премії у 2011 році: тоді письменник Василь Шкляр попросив перенести вручення нагороди на той час, коли при владі не буде «українофоба Дмитра Табачника». Премією Шкляра так і не нагородили, а ось його роман «Чорний ворон» після цієї історії став національним бестселером

Слайд 11. 

Після вже згаданого скандалу найближчим до літератури лауреатом-2016 став Левко Лук’яненко за 13-томник публіцистики "Шлях до відродження".

Слайд 12.

Літературна премія імені Лесі Українки за кращий твір для дітей була заснована  1970 р.  Крім письменників, премію Лесі Українки отримують художники, які оформлюють дитячі книжки, кінематографісти та аніматори.

Премія імені Івана Франка - щорічна літературна премія, яка присуджується авторам нових оригінальних публіцистичних творів у галузі інформаційної діяльності, з 2004 року Державним комітетом телебачення і радіомовлення України щорічно до дня народженні Івана Франка - 27 серпня у розмірі двох тисяч гривень.

Премія Олеся  Гончара  щорічно присуджується  до дня народження Олеся Гончара – 3 квітня, за найкращу книгу прози.

 

Максима Рильського -  за здобутки у галузі художнього перекладу, як на українську мову творів зарубіжних авторів, так і українських класиків та сучасних авторів на мови народів світу.

 

Слайд 13.

«Українська книжка року» — ще одна державна щорічна премія Президента України, заснована 2009 року. Премією нагороджують навесні у трьох номінаціях: Попри чималу преміальну винагороду — 100 тисяч гривень кожному переможцю (кошти порівну діляться між авторами і видавництвом), — премія також губилася у шерензі державних нагород, аж доки від неї декілька років тому не відмовилися письменниця Леся Воронина і художниця Катерина Штанко з поясненням: «Від нинішньої влади премію прийняти не можемо».

 

Слайд 14.

Премії Всеукраїнського значення також вражають кількістю номінацій.

 

Слайд 15

 Коротенько хочу зупинитися на чотирьох.

Літературна премія імені Ірини Вільде. Заснована у 2007 р. на честь 100-річчя від дня народження видатної української письменниці.

Всеукраїнська літературна премія імені Зореслава. Заснована у 2009 р. з нагоди 100-річчя від дня народження поета і культурно-освітнього діяча, доктора теології і подвижника української національної ідеї, головного капелана Карпатської Січі Зореслава (Степана Сабола).

Премія Василя Симоненка з 2012 року премія набула статусу всеукраїнської та існує у двох номінаціях: «За кращу першу поетичну книгу», «За кращий художній твір».

 

Слайд 16.

«Книжка року»  — єдиний в Україні щорічний книжковий рейтинг, заснований Центром рейтингових досліджень «Еліт-профі» у 2000 році.. За умовами рейтингу, видавництва надсилають на конкурс усі свої новинки, з яких потім група експертів обирає найкращі в різних номінаціях.

Слайд 17.

Попри, здавалося б, колосальну і важливу роботу, яку здійснює експертна комісія рейтингу, «Книжка року» останнім часом не є подією, про яку пишуть журналісти і до якої дослухаються читачі. Чотири роки тому спроба залучити в інформаційні спонсори Перший національний канал теж не допомогла 2011 року від премії відмовилися брати Капранови через нерозуміння, якою є мета рейтингу, і переконання, що «експерти не читають усіх книжок, за які мають голосувати».

Слайд 18.

«Книга року ВВС»  існує з 2005 року. Її засновником виступила Британська телерадіомовна корпорація ВВС, віднедавна партнером став Європейський банк реконструкції та розвитку. Наймедійніша книжкова українська премія, яка, фактично, пережила усіх конкурентів. Потужний піар у ЗМІ, який сягає широких верств населення, неодмінна участь Посла Великобританії у церемонії нагородження (переможці отримують 1000 британських фунтів), а віднедавна – ще й партнерство з культурною програмою ЄБРР, емоційні обговорення лауреатів, відомі персони у складі журі, алкототалізатор (премія глядацьких симпатій) – усе це сприяє резонансу.

Слайд 19

Премію вручають у січні місяці. Тому очікуємо переможців 2016 року.

 

Слайд 20.

Наступна премія, заснована порталом «ЛітАкцент» спільно з книгарнею «Є», якою відзначаються дві найкращі книжки, написані українською мовою та видані поточного року в Україні або за кордоном. «ЛітАкцент» преміює книжки за номінаціями «Художня література» та «Літературознавство» Лауреат кожної номінації отримує по 5 тис. грн. Крім цього, експерти вручають єдину в Україні книжкову антипремію – «Золота булька». Імена переможців  оголошують  14 лютого, які отримують ще і сертифікати на придбання книжок. Антипремія діставалася Ірені Карпі та Любкові Дерешу.  2009 році стався парадокс. Книжку «Добло і Зло» Ірени Карпи було визнано книжкою-невдахою року — вона здобула приз «Золота булька», а за рейтингом читачів журналу «Кореспондент» книга «Добло і Зло» ввійшла до десятки найкращих українських книг 2009 року.

 

Слайд 21.

Премія «Дебют року» вручається у Всесвітній день книжки та авторського права – 23 квітня. Експерти газети «Друг читача» присуджують нагороду письменникам-початківцям, дебютні книжки яких стали помітним явищем у літературному процесі та здобули популярність серед читачів. Це єдина в Україні премія, яка вручається письменникам-дебютантам.

 

Слайд 22

Премії Спілки письменників маловпливові і малопопулярні в Україні, але разом із тим вони теж можуть бути хорошим стартом для молодих авторів. Скажімо, премія за найкращі твори молодих українських літераторів «Гранослов», заснована 1991 року. Переможці конкурсу отримують змогу стати членом Спілки письменників (сьогодні сумнівна нагорода) та надрукувати свої перші книжки. Серед лауреатів «Гранослова» — Василь Кожелянко, Сергій Жадан, Анатолій Дністровий та інші. Автор має бути не старший 30 років

Слайд 23

Видавничі премії — поки що не дуже поширене явище в Україні, цінне передовсім тому, що в такий спосіб видавництва можуть знаходити для себе нових авторів. Уже в минулому премії видавництва «Фоліо» «Молодіжний міський роман» та «Золотий лелека» за найкращі прозові твори для дітей видавництва «Грані-Т». З 1993 року існує премія видавництва «Смолоскип», яка значною мірою сприяла появі в Україні феномена письменників-дев’яностників і двотисячників (серед переможців різних років — А. Кокотюха, Тарас Прохасько, Сергій Жадан, Галина Крук, Олена Степаненко, Софія Андрухович, Дмитро Лазуткін, Ірина Шувалова, Юлія Стахівська, Павло Коробчук, Олег Коцарев та ін.). Преміальний фонд премії невеликий (від 150 до 1 тис. грн.), ціннішою усе ж є можливість видати у «Смолоскипі» свою першу книжку і познайомитися зі своїми колегами-ровесниками з усієї України.  Обмеження – автор не має бути одним із попередніх лауреатів «Смолоскипу».

 

Слайд 24

Варто згадати і про конкурси в рамках книжкових фестивалів (скажімо, «Найкраща книга Форуму видавців» у Львові та «Ukrainian Best Book Award» «Книжкового арсеналу» в Києві).

Так, 15 вересня, у перший день 23-го Форуму видавців, у Львові відбулася Церемонія вручення Премії «Найкраща книга року» – єдиної в Україні премії, якою відзначаються книжки всіх видавничих категорій і жанрів.

  Оскільки «хороших книжок цьогоріч багато», журі вирішили обійтися без гран-прі та відзначили аж 23 видання, з-поміж яких 5 книжок для дітей. Отож найкращою трійкою дитячого книжкового форуму 2016 року за версією журі є:

«Франко від А до Я»  Богдана та  Наталі Тихолозів 

 «Під землею. Під водою» Текст та ілюстрації: Олександра та Даніелі  Мізелінських

«Як розмовляти з дітьми про мистецтво ХХ століття» Текст: Барба-Ґалля Франсуаза

 

СЛАЙД 25

Літературним відкриттям 2016 року стали;

Роман-антиутопія  Марії Косян «Коли у місті N дощить» (футурологічна проза) 3-я премія.

Книжка оповідань та есе Наталі Куліш «Танок самотнього метелика» (любовна та філософська проза) -2-а премія.

 

 

СЛАЙД 26

1-ою премією відзначено книжку оповідань Світлани Єременко «Терикони під літаком» (соціальна проза);

Слайд 27

Іменні премії варто об’єднати в одну графу, оскільки в Україні їх із радянських часів непомірно багато, а з кожним роком стає ще більше. Не беручи до уваги премії, які я вже озвучила, маємо також премії імені Сковороди, Винниченка, Сосюри, Стефаника, Стуса, Антонича, Багряного, Лукаша, Мисика,  Ульяненка… Здається, скільки в Україні було письменників, скільки й премій їхнього імені було засновано. Цікавими у цьому контексті є премії живих класиків: «Джури» Володимира Рутківського, «Голодоський скарб» Григорія Гусейнова і премія Валерія Шевчука

Як бачимо, на поверхні — лише декілька найвпливовіших, про які пишуть медіа і які згадують самі письменники у своїх біографіях. Очевидно одне: Шевченківська премія незалежно від керівництва і складу Комітету не справляється із роллю головної літературної нагороди. Україні вкрай бракує свого недержавного Нобеля (і то не лише в царині літератури).

 

Слайд 28

До вашої уваги декілька лауреатів різних премій

 

Слайд 29.

"Голос Сходу", так часто називають Жадана. І не тільки тому, що він родом із Луганської області, а тому, що його література має присмак "пролетарщини", гнилої радянщини у свідомості покалічених людей.

Слайд 30

 Естетика книг та їх демократичне наповнення свідчать про відвертого та щирого письменника.

 

Слайд 31 . У його книгах – портрет українців: брудний, чесний та до непристойності відвертий.

 

Слайд 32

Список нагород та відзнак Сергія Жадана чималий. На слайді – лише відзнаки за перше десятиріччя творчості.

 

Слайд 33. Марія Матіос, поет, прозаїк, публіцист.

 

Слайд 34. Марія Матіос має некоронований титул «Найпліднішої письменниці України".

 

Слайд 35

Роман  "Солодка Даруся" після виходу визнано найкращою з українських книг за останні 15 років, які вплинули на український світ

 

Слайд 36

Юрія Андруховича вважають живим класиком "актуальної" української літератури, патріархом української поезії

 

Слайд 37. Творчість Андруховича чи не найкращий приклад постмодернізму в українській літературі.

 

Слайд 38. Люко Дашвар (Ірина Чернова). До речі, свій псевдонім обрала із складів та ініціалів рідних людей.

 

Слайд 39 Має офіційний статус «Золотого автора» — автора, чиї твори продані накладом понад 100 тисяч примірників, лауреат багатьох різноманітних премій.

 

Слайд 40

Шкляр Василь. Цього письменники критики називають "батьком українського бестселера".

17 квітня 2011 р. у Холодному Яру Василю Шкляру вперше в історії України була вручена Народна Шевченківська премія. Вручення відбулося біля пам'ятника на місці останнього бою отамана Василя Чучупаки. Кошти на неї були зібрані меценатами та звичайними громадянами України.

 

Слайд 41. Оксана Забужко. Ще один представник живої класики. Одна із небагатьох українських письменниць, які можуть собі дозволити жити на свої гонорари.. На її рахунку – більше 15 премій.

 

Слайд 42

Ліна Костенко. В порівняні з попередніми іменами, Ліна Костенко, практично не має премій, крім Шевченківської 1987 року. Але  уже багато років зберігає за собою почесне місце на поетичному Олімпі України. ЇЇ називають "нерозгаданим чудом", "неймовірним птахом", "голосом народу", "пілігримом вічності". Людина не публічна, участі у різноманітних конкурсах не бере, відмовилась від звання Героя України, відповівши: «Політичної біжутерії не ношу». Але не поставити в один ряд з переможцями різноманітних нагород Ліну Костенко я не могла.

 

Слайд 43. До вашої уваги ще імена, зокрема: Ірен Роздобудько, Юрій Винничук, Павло Коробчук, Тарас Прохасько

 

Слайд 44. А це Дарина Гладун,  наша землячка, Хмельничанка, якій у березні виповниться лише 24 роки.

 

Слайд 45. Але подивіться на її відзнаки. На сьогодні вона їх має уже 13, і це в 23 роки. Вражає.

 

 

Слайд 47. Побажання.

 

 

 

 

docx
Додано
9 серпня 2018
Переглядів
1359
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку