Літературний проект за казками В.Сухомлинського "Стежинки людяності"

Про матеріал
Календарний план роботи з дошкільниками старшої групи, формування краси людських стосунків за В.О. Сухомлинським
Перегляд файлу

Заклад дошкільної освіти ясла – садок "Берізка"

Свеської селищної ради

 

 

 

 

 

 

Літературний проект

 

 

 

 

"Стежинки людяності"

 

Формування краси людських стосунків

 за В.О. Сухомлинським

 

 

 

 

Календарний план старша група №1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вересень І тиждень Понеділок

СТЕЖИНКА «СЛУЖІННЯ  ЛЮДЯМ»

«НАМИСТО  З  ЧОТИРМА  ПРОМЕНЯМИ»

 

Побачило сонечко хвору Дівчинку в ліжку. Дівчинка лежала, очі Ті були заплющені, вона тихо стогнала.

Жаль стало Сонечкові Дівчинку. Нахилилось воно над її голівонькою і тихо прошепотіло: «Візьми, Дівчинко, чарівне намисто з чотирма променями. Чотирьох нещасних ти можеш зробити щасливими». Розплющивши очі, дівчинка, побачила – лежить на постелі чарівне намисто, чотири промені виграють на стіні. «На кого ж направити щасливі промені?, – подумала Дівчинка. – Хто у нас нещасливий?». Подумала і важко зітхнула: нещасливими були бабуся, дідусь, тато і мама. У бабусі зуби болять, у дідуся ліжко скрипить, татко горілку п'є, мама сльози ллє.

Спрямувала Дівчинка чарівний промінь на бабусю – і зуб у неї одразу перестав боліти.

Спрямувала промінь на дідуся – ліжко перестало скрипіти.

Спрямувала промінь на тата – перестав тато горілку пити.

Спрямувала промінь на маму – перестала мама сльози лити, радісно посміхається.

Про себе, про свою хворобу Дівчинка забула. А коли всі стали щасливими, вона стала найщасливіша, і хвороба залишила її.

 

Запитання і завдання до казки:

1. Як би ви розпорядилися чарівними променями на місці Дівчинки?

2. Чому Дівчинка не подбала про себе?

3. Уявіть, що Сонечко дало б тільки один промінчик: Що б зробила Дівчинка, як ви гадаєте? А що зробили б ви?

4. Уявіть себе промінцем. Що гарне хотіли б ви зробити для людей?

5. Ставши чарівним промінчиком, кому б ви потім допомогли?

 

Гра «Сонячні подарунки»

Вихователь заздалегідь виготовляє з картону велике сонце.

Діти стають в коло. Вихователь із сонечком у руках обходить коло, торкнувшись всіх дітей по черзі, і каже, що сонечко подарує кожному з них.

Наприклад, сонячного зайчика, теплий промінчик тощо. Діти мають розповісти, як за допомогою того чи іншого сонячного подарунка вони кому-небудь допоможуть.

Скажімо, променистою посмішкою можна потішити маму, за допомогою соняшника можна нагодувати насінням голодних пташок, світлої казки можна заспокоїти маленьку сестричку.

 

Гра «Добрий струмочок»

Діти стають у коло. Усі вони – квіточки, а одна з них – струмочок. Кожна квіточка розповідає струмочку про будь-яку свою образу. А струмочок має заспокоїти її. Наприклад, квіточка говорить: «Вітерець відірвав мою найкрасивішу пелюстку». Струмочок відповідає: «Не плач, я попрошу сонечка зігріти твої корінці, а у дощика – напувати тебе краплинками, і тоді у тебе виросте нова пелюстка». Як тільки струмочок заспокоїть квіточку, він стає у коло на його місце, а квіточка стає струмочком.

 

Бесіда Запитання і завдання для бесіди:

1. Як ви гадаєте, що означає вислів «Служити людям»?

2. Що означає служити Батьківщині (природі, землі, сім’ї тощо)?

3. Що ви відчуваєте, коли робите щось для інших людей?

4. Що ви відчуваєте, коли інші люди щось для вас роблять?

5. Чи поступалися ви коли-небудь чимось для інших, їмо для вас є особливо цінним?

Малюнок «Сонечко з добрими справами міток» Прочитайте дітям прислів'я: «Не роби комусь того, що тобі не миле». Намалюйте сонечко, а на промінцях – добрі справи.

 

Малюнок «Коли Земля вибачає нас»

Попросіть дітей подумати і розповісти, коли Земля ображається на людину. (Кат люди ворогують, обдурюють одне одного, забруднюють річки та ліси, випускають в атмосферу отруйні речовини тощо-)

Потім поділіть дітей на групи. Кожна група на великому аркуші ватману малює добру «посмішку» Землі та розповідає про те, що кожна людина моя® зробити для Землі, щоб вона Ті вибачила.

 

Творче завдання для родини

Запропонуйте дітям удома перед сном згадати веж людей, на яких вони за щось образилися і постаратися удавано їх пробачити. Попросіть батьків розповісти, як вони пробачали образи у своєму житті своїм друзям, рідним.

Додаткова робота протягом дня:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

Вересень І тиждень Вівторок

СТЕЖИНКА  «ЛЮБОВ ДО  БАТЬКІВЩИНИ»

«ПШЕНИЧНИЙ  КОЛОСОК»

 

Серпиків старший брат Максим пішов служити в армію. Надіслав брат додому листа. Пише, що служить далеко-далеко, біля самото моря. А там усе не таке, як удома: скрізь каміння, і море безкрає, суворе...

«Сергійку, – пише брат. – Піди в поле, зірви колосок пшениці, поклади в конверт, надішли мені».

Пішов Сергійко. Зірвав колосок й замислився: що в ньому, в цьому колоску? Нащо він братові?

Поклав Сергійко колоска в конверт, і написав: «Колоска я зірвав на ниві, що починається за нашою хатою». І як написав це, то одразу збагнув, чого брат колоска просив.

 

Запитання і завдання до оповідання:

1. Коли ви переїжджаєте на якийсь час в інше місце, чи сумуєте ви за своєю домівкою, своєю маленькою Батьківщиною?

2. Навіщо Максимові був колосок?

3. Уявіть себе на місці Максима Що вам нагадав би колосок? Чи любив Максим Батьківщину? З чого це видно?

Діти стають у коло. Вихователь по черзі кидає м'яч кожній дитині і запитує, в яких випадках людина любить свою Батьківщину, а в яких – ні:

  • людина повернулася з лісу з букетом конвалій;
  • людина саджає біля свого будинку дерева;
  • людина під'їхала до озера на своєму авто;
  • людина відвезла своє старе авто на спеціальне звалище;
  • людина викинула сміття в канаву біля дому;
  • відпочивши в лісі людина закопала все сміття;
  • людина поступилася місцем у транспорті літній жінці;
  • лікар спізнився на роботу тощо.

Якщо дитина вважає, що людина любить Батьківщину, вона ловить м'яч, а якщо ні – не ловить і пояснює чому.

 

Гра «Мудра княгиня Ольга»

Попросіть дітей стати в коло. Одна дитина – мудра княгиня Ольга. Мудра Княгиня Ольга виходить на середину кола. І діти по черзі розповідають їй про проблеми вдома, у місті, Україні тощо. Вислухавши кожного, княгиня має дати мудру пораду.

Наприклад, у нас дуже брудно в під'їзді, що робити? Порада княгині Ольги: вихідного дня зберіть своїх друзів та підметіть під'їзд, а після цього розвісьте на стінах красиві малюнки.

 

Бесіда

Запитання і завдання до теми:

1. Під музику покажіть дітям декілька слайдів (картинок) з красивими пейзажами природи. Попросіть дітей пригадати своє найулюбленіше місце на природі і розповісти про нього.

2. Вихователь просить дітей перелічити все найкраще, що їм подарувала Батьківщина (родину, садочок, друзів, улюблені заняття та місця тощо), і малює на дошці сонце-Батьківщину. На сонці має бути стільки промінців. скільки найкращого перелічили діти.

Прочитайте дітям оповідання.

 

Малюнок «Для улюбленої Батьківщини»

Прочитайте дітям приказку: «Батьківщина – найкраща від сонця, дорожча за золото». Обміркуйте з дітьми: найкраща та найдорожча за що може бути Батьківщина Наприклад, від зірки, неба, веселки, дорожчою за гроші, машини тощо.

Далі діти перелічують, що може подарувати своїй Батьківщині людина, яка її любить. Наприклад, гарно зроблену роботу, любов до своєї родини, букет шле, красивий танок.

Попросіть дітей подумати, що вони можуть подарувати Батьківщині, і намалювати свій подарунок. За малюнками одне одного діти розповідають про те, як їхні друзі люблять свою Батьківщину.

За допомогою дорослих підберіть для своєї Батьківщини подарунок, який ви намалювали.

Додаткова робота протягом дня:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Вересень І тиждень Середа

СТЕЖИНКА  «КРАСА  ДУШІ»

«КРАСА,  НАТХНЕННЯ,  РАДІСТЬ  І  ТАЄМНИЦЯ»

 

Пішов маленький хлопчик до лісу. По дорозі зустрів Діда, що повертався з лісу. Старий був зморений, але радісно засміявся.

  Чого ви радієте, Дідусю? – запитує хлопчик. – Мабуть, у лісі є щось дуже хороше?

– Так, Хлопчику, у лісі є Краса, Натхнення, Радість і Таємниця, Я їх побачив, і мені захотілось жити ще багато-багато років.

Хлопчик побіг до лісу. Подивився навколо себе. Все красиве: і дуб могутній, і ялинка ошатна, і верба плакуча, й береза білокора. А найкрасивішою Хлопчикові видалася маленька квіточка фіалки. Вона підняла поверх трави свою синю голівку з фіолетовим очком, яке запитливо поглядало на Хлопчика.

– Це краса, – прошепотів Хлопчик.

Прислухався і почув далеко-далеко тиху пісню горлиці: тур... тур... І тієї ж миті згадались Хлопчикові ласкаві й добрі материнські руки. Захотілось заспівати пісню про маму.

– Це натхнення, – прошепотів Хлопчик.

Ще уважніше подивився Хлопчик навколо. Яскраво сяяло сонечко, високо в синьому небі літали птахи, до самого обрію пливли зелені хвилі лісу.

– Як добре, що я все це бачу й відчуваю, – подумалось Хлопчикові. – Світ – це Радість, але Таємниці не помітив.

Пішов Хлопчик до лісу і наступного дня. Знову назустріч Дід. Розказав Хлопчик, як він відкрив для себе Красу, Натхнення і Радість, а ось Таємницю – не довелось.

– Дідусю, а де ж Таємниця?

Старий загадково посміхнувся й відповів:

– От доживеш до сивого волосся – тоді й зрозумієш Таємницю.

 

Запитання і завдання до оповідання:

1. Що відчув Хлопчик, коли побачив усю красу лісу? Уявіть себе в тому лісі. Що ви відчуваєте?

2. Чому Хлопчикові маленька квіточка фіалки видалася найкрасивішою?

3. Поміркуйте, яку захоплюючу пригоду про себе або інших людей ви б могли розповісти фіалочці з оповідання. Розкажіть їй цю пригоду.

4. Уявіть, що у вас на підвіконні оселилася фіалка. Розкажіть про те, як ви будете за нею доглядати. Придумайте чарівні пригоди, що раптом трапились з нею.

 

Гра «Красиві руки та очі»

Обміркуйте з дітьми, якими мають бути очі людини, щоб їх можна було б назвати красивими, та що вони мусять вміти бачити. Потав вихователь показує дітям картки з малюнками різних предметів або тварин. Кожен має розповісти про все красиве, що є в тому чи іншому предметі або тварині.

Той, хто назвав найбільше красивого, отримує картку. Найкрасивіші очі у того, хто набере найбільше карток.

Обміркуйте з дітьми, якими мають бути руки людини, щоб їх можна було б назвати красивими, та що вони мусять уміти робити. Знову покажіть дітям картки з малюнками різних предметів або тварин. Кожен має розповісти про все красиве, що його руки можуть робити для того чи іншого предмета або тварини. Той, хто перелічив найбільше красивого, отримує картку. Найкрасивіші руки у того, хто набере найбільше карток.

 

Гра «Найкрасивіше»

Попросіть дітей уважно подивитися навколо себе і знайти щось красиве. Потім кожен має описати цей красивий предмет, не називаючи його. За описами одне одного діти вгадують, про які предмети йдеться. Попередьте дітей, що у найзвичайнісіньких предметах, якщо розглядати їх уважно, можна знайти багато цікавого, і що їх опис має бути образним та яскравим.

 

Бесіди

Запитання і завдання для бесіди:

1. Якби у вас запитали, як навчитися бачити красу, яку б ви дали пораду?

2. Джерельця краси. Що ви відчуваєте?

3. Розкажіть про будь-який красивий вчинок, який ви здійснили б.

 

Малюнок «Красиві вчинки»

Прочитайте дітям прислів'я: «Не той хороший, хто обличчям пригожий, а той хороший, хто для діла гожий».

Попросіть дітей зобразити на малюнку красивий вчинок, який вони зробили або мріють зробити, вихователь збирає малюнки, а потім розглядає їх з дітьми. За малюнками одне одного діти розповідають про красиві вчинки своїх друзів, (Врятували голодне пташенятко, підв'язали деревце, допомогли малому другу знайти м'ячика, що загубився.)

 

Творче завдання

Вихователь виставляє на дошці малюнок із зображенням казкового лісу, де на галявині росте фіалка, і просить дітей перелічити її якості. Кожна нова якість додає квіточку для лісової галявинки. У результаті гри на малюнку з'являються чарівні квіти Якості, Добра, Любові, Краси, Чуйності тощо. Потім діти діляться на групи. Перша група – зірочки, друга – хмаринки, третя – сонячні промінчики, четверта – краплинки дощу, п'ята – люди чи мешканці лісу. Кожна група має вибрити будь-яку чарівну квітку на галявині та розповісти!, як ця квітка навчила їх тієї чи іншої якості.

Додаткова робота протягом дня:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

                              Вересень І тиждень Четвер

СТЕЖИНКА  «ЄДНІСТЬ»

«ПЕКАР  І  КРАВЕЦЬ»

 

Засперечалися Пекар і Кравець: чия праця важливіша і потрібніше людям? Пекар і каже Кравцеві:

– Що станеться, якщо я не спечу хліба?

– Та без хліба ж ні шахтар у шахту не спуститься, ні тракторист за кермо не сяде, ні ти, Кравче, ножиці до рук не візьмеш.

– А що станеться, – відповідає Кравець, – якщо кравців не стане? Хто одяг шитиме? Без одягу ні шахтар у шахту не спуститься, ні тракторист за кермо не сяде, ні ти, Пекарю, до своєї пекарні не підеш,

Так і не дійшли однієї думки – чия ж праця важливіша і потрібніша людям.

– Я обійдусь і без тебе, Кравче, – сказав Пекар.

– А Я без тебе обійдуся, Пекарю, – відповів Кравець.

Пішли вони кожен на свою роботу. Працює Пекар дань, працює другий – можна без Кравця обійтись. На третій день повісив Пекар піджак біля печі, рукав і присмалився, та так, що й попілець посипався. Почухав потилицю Пекар. Що ж його робити? Піджак з одним рукавом. До Кравця треба йти».

А Кравець тим часом попрацював день без хліба...

А на третій – так живіт підтягне, що й ножиці випали з рук. Треба йти до Пекаря по хліб.

Вийшли вони з дому одночасно – Пекар і Кравець. Пекар ішов до Кравця, а Кравець до Пекаря.

Зустрілися. Пекар тримає в руці піджак без рукава, а Кравець – порожній кошик.

 

Запитання і завдання до казки:

1. На вашу думку, чия праця непотрібніша людям – Пекаря чи Кравця? Що б ви їм порадили?

2. Чи траплялися у вашому житті випадки, коли після сварки з друзями з вами траплялися неприємності?

Як ви гадаєте, чому це відбувалося?

 3. Спробуйте спочатку зробити що-небудь за допомогою лише одного пальця: потім те саме зробиш, скориставшись всіма пальцями. Коли вам було легше працювати?

4. Подумайте і розкажіть, що зробив Кравець для Пекаря, а Пекар для Кравця? Чи будуть вони ще колись сперечатися про те, чия праця важливіша? Чи була між них єдність?

 

Гра «Диво єдності»

Діти діляться на підгрупи та отримують картки з малюнками різних предметів Кожна підгрупа має подумати, люди яких професій працювали спільно, щоб зробити цю річ. Потім діти розподіляють між собою ці професії і розповідають, що вони зробили для виготовлення цієї речі.

Наприклад, щоб виготовити скрипку, лісник у лісі знайшов для неї дерево, лісоруб зрубав, його, столяр зробив з нього дошки, майстер з цих дошок виготовив корпус скрипки тощо.

 

Бесіда

Запитання і завдання для бесіди:

1. Якщо б вам розповіли неприємні речі про вашого друга, як би ви вчинили?

2. Наведіть приклади зі свого життя, коли без допомоги ви не змогли виконати будь-якої справи.

 

Малюнок «Працюємо разом»

Прочитайте дітям прислів'я: «Одна бджола меду ні наносить».

Поділіть дітей на підгрупи та кожній підгрупі дайте по великому аркушу ватману. Кожна підгрупа малює, як гуртом люди будують дім, саджають дерева, збирають врожай, управляють кораблем.

 

Творче завдання

Попросіть дітей розповісти, що може трапитися із сім'єю, в якій немає єдності, у таких ситуаціях:

  • у сім'ї хтось захворів;
  • у будинку треба зробити ремонт;
  • у сім'ї бракує грошей;
  • діти не слухаються дорослих;
  • у сім'ї з'явилася домашня тварина.

Потім попросіть дітей уявити, як на землі з'явилося чарівне джерельце єдності. Діти мають розповісти, як вода з цього джерельця допоможе людям розв'язати разом ті чи інші складні проблеми.

Додаткова робота протягом дня:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Вересень І тиждень П'ятниця

СТЕЖИНКА  «ПОШУКИ  ПРЕКРАСНОГО»

«ХРИЗАНТЕМА  І  ЦИБУЛИНА»

 

Неподалік від хати росла Хризантема. Влітку вона зацвіла ніжним рожевим цвітом і милувалась своєю красою. Ті квіти шепотіли: «Які ми гарні». А поруч з Хризантемою росла Цибулина. Ну, звичайнісінька цибуля. Наприкінці літа Цибулина доспіла, зелене пір'я зів'яло, а від неї відгонило гострим духом. Хризантема морщилася і казала:

– Як неприємно від тебе тхне! Дивуюся, навіщо люди тебе сіють. Мабуть, щоб відлякувати бліх.

Цибулина мовчала. Проти Хризантеми вона почувалася простачкою.

Та ось із хати вийшла жінка і попрямувала до Хризантеми. Ця затамувала дух. Певно, жінка зараз скаже: «Які гарні квіти в Хризантеми». Жінка й справді підійшла до Хризантеми і промовила: «Які гарні квіти!..»

Хризантема аж танула від утіхи. Потім жінка нахилилась, вирвала Цибулину, роздивилась і вигукнула:

– Яка гарна цибулина!

Хризантема нічого не могла збагнути. Вона собі думала: «Невже й Цибулина може бути гарною?».

 

Запитання і завдання до казки:

1. Якою вважала себе Хризантема? Чому?

2. Чому, на вашу думку, хризантема-не полюбила Цибулину. Уявіть себе Хризантемою. Уявіть себе Цибулиною. Які ваші думки, діти?

3. Розкажіть про будь-яку людину, яка схожа на Хризантему.

4. Подумайте і скажіть, ідо прекрасного є у Цибулини?

 

Гра «Чим ми прекрасні»

Всі діти стають в коло і заплющують очі. Увімкніть програвач і попросіть дітей уявити, що над землею літає фея Краси і вчить людей знаходити одне в одному все прекрасне: красиві очі, волосся, добрий характер тощо. Потім музика стихає діти розплющують очі і уважне розглядають одне одного. Той, хто побачив щось красиве у когось зі своїх друзів, виходить НЕ середину кола і розповідає пре цю людину, не називаючи імені. Решта відгадують про коте йдеться. Потім знову вмикають програвача, гра триває.

 

Бесіда

Запитання і завдання для бесіди:

1. Розкажіть про найпрекрасніший день у своєму житті.

2. Що у вашої мами (тата, бабусі, дідуся) найпрекрасніше? Чого найпрекраснішого всі хотіли б навчитися і чому?

 

Малюнок «Квітка душі»

Прочитайте дітям прислів'я: «Добрим очам – краса відкривається».

Попросіть дітей уявити, що вони навчились бачить в людях хорошого. Потім діти мають згадати когось із близьких людей і намалювати квітку їхньої душі. На квітці має бути стільки пелюсток, скільки прекрасних якостей діти побачили у своїй близькій людині.

 

Творче завдання «На чому ми поїдемо»

Поділіть дітей на групи і роздайте їм картинки, на яких намальовані потяг, літак, корабель, кінь, віслюк, слон тощо. Кожна група має довести, що подорож на її засобі пересування найкраща. Наприклад, на коні можна скакати лісом, полем і яром, тобто по тих місцях, де машина ніколи не проїде; на віслюку їхатимеш повільно, а що повільніше їдеш, то краще можеш все довкола роздивитися.

 

Завдання для родини

Розпитайте членів своєї родини, що вони вважають найкращим на землі, і зобразіть їх відповіді на малюнку

Додаткова робота протягом дня:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Вересень ІІ тиждень Понеділок

СТЕЖИНКА  «СКРОМНІСТЬ»

«ХАЙ  БУДУТЬ  І  СОЛОВЕЙ  І  ЖУК»

 

У саду співав Соловей. Його пісня була прекрасна. Він знав, що полюблять люди і тому з погордою поглядав на квітучий сад, на яскраве блакитне небо, на маленьку Дівчинку, що сиділа в саду й слухала його пісню,

А поряд літав великий рогатий Жук, Літав і гув. Соловей обірвав пісню й каже з прикрістю Жукові;

– Припини гудіти. Ти заважаєш мені співати. Твоє гудіння нікому не потрібне. Було б краще, якби тебе, Жука, взагалі на було.

Жук з гідністю відповів:

– Ні, Солов'ю, без мене, Жука, світ не обійдеться. Як і без тебе, Солов'я.

– Оце так мудрість! – розсміявся Соловей. – Отже, й ти потрібен у світі? Ось запитаємо у Дівчинки, вона скаже, баз кого світ збідніє, без тебе чи без мене.

Полетіли Соловей і Жук до Дівчинки, питають:

– Скажи, Дівчинко, кого треба залишити в селі – Солов'я чи Жука?

– Хай будуть і Соловей, і Жук, – відповіла Дівчинка. І, подумавши, додала, – Як же можна без Жука.

 

Запитання і завдання до казки.

1. Яку людину можна вважати скромною?

2. Наведіть приклади скромних вчинків своїх друзів.

 

Гра «Скромні звірята»

З усіх малят вибирають двох ведучих. Вони – господарі теремка Усі інші отримують картки з малюнками різних дерев, птахів, комах. Господарі теремка беруться зі руки, підводять їх догори, зображаючи теремок, а потік запрошують в гості всіх, хто вміє скромно поводитися. Кожен по черзі підходить до теремка і просить ви імені свого звіра (пташки, комахи) впустити його до теремка. Якщо він зуміє переконати господарів теремка що поводитиметься скромно, вони туди його впускають. Якщо не зуміє вони просять його навчитися поводитися скромніше і прийти до теремка пізніше.

Наприклад, лев може пообіцяти, що він нікого не лякатиме, і покатає на спині маленьких звірят; їжачок не колотиме звірят голками, а принесе на них грибів з лісу тощо.

 

Бесіда

Запитання і завдання дня бесіди:

1. Як скромна людина має поводитися в гостях, театрі, поїзді тощо? Наприклад, у лісі скромна людина не має кричати, залишати після себе сміття, ламати гілки тощо.

2. Яка їжа здається вам скромною і чому? Придумайте меню скромного сніданку (обіду, вечері). Скажімо, скромний сніданок – склянка чистої води, бутерброд із зеленню і дві печені картоплини.

 Малюнок «Прикраса скромності»

Прочитайте дітям прислів'я: «Скромність прикрашає людину»; «Умій сказати, умій і змовчати»; «Хто мовчить, той двох навчить».

Запропонуйте малятам уявити, що вони дістали в подарунок чарівну прикрасу, яка вчить людину бути скромною.

Потім діти малюють цю прикрасу і розповідають, як вона навчить їх скромності.

 

Творче завдання «Скромна людина»

Роздати дітям картки з різними малюнками, наприклад, ракета, літак, красива машина, скринька з коштовностями, замок та інше багатство.

Кожен має розповісти, що він зробить, отримавши в подарунок те чи інше багатство, якщо буде скромною людиною.

Додаткова робота протягом дня:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

Вересень ІІ тиждень Вівторок

СТЕЖИНКА  «ПОТЯГ  ДО  СВІТЛА»

«ІВАНОВА  ХАТА  ГОРИТЬ»

 

Петро й Степан працювали в полі. Коли це бачать: у селі пожежа. І здається їм, що горить саме там, де вони живуть.

– Це, мабуть, наші хати горять, – каже Петро.

– Їдьмо скоріше додому, – каже Степан. Та й запрягай коней у воза.

Петро й Степан погнали коней до села. В’їхали в село, питають:

– У кого пожежа?

– Іванова хата горить.

Петро полегшено зітхнув і, зупинивши коней, каже:

– Отже, далі не поїдемо. Треба у поле вертатися.

– Як вертатися? – дивується Степан.

– Та горить же не в нас? – розсудливо каже Петро. – Навіщо ж час марнувати. Робота ж у полі стоїть.

Степан із подивом поглядає на Петра:

– А ти хіба поспішав тільки свою хату рятувати?

Петро мовчить. Залишив його Степан з кіньми, а сам побіг пожежу гасити. А Петро сидить на возі й не знає, що йому робити – за Степаном бігти чи в поле їхати.

 

Запитання і завдання до оповідання:

1. Хто повів себе правильно під час пожежі в селі – Степан чи Петро?

2. Чи можна брати поведінку Петра для наслідування?

3. Як ви гадаєте, хто здійснить гарний вчинок – Степан чи Петро?

4. Чи є у вас світлі мрії?

 

Гра «Хто світить людям»

Поділіть дітей на групи. Одна група отримує малюнок із сонечком, друга – із зірочкою, третя – із лампою, четверта - з вогнем тощо. Кожна група за допомогою рухів і міміки має зобразити те чи інше джерело світла і розповісти, коли воно потрібне людям. За розповідями одне одного діти здогадуються, що світить людям.

 

Бесіда

Запитання і завдання для бесіди:

1. Розкажіть про свою світлу мрію.

2. Які події в житті людини можна назвати світлими, чому?

 

Малюнок «Будинок для сонечка»

Поділіть дітей на групи і попросіть їх на великому аркуші ватману намалювати будинок, в якому живе сонечко, і розповісти про нього.

 

Гра «Світлі думки та справи»

Почитайте дітям прислів’я: «Від теплого слова і лід розмерзає», «Гостре словечко коле сердечко».

Запропонуйте дітям розповісти, які думки і слова можна назвати світлими. Потім вихователь малює на дошці велике сонечко і просить дітей стати у коло. Всі вони – курчата, які прийшли в гості до сонечка. Кожне з них має сказати сонечку щось добре, а потім розповісти йому про якийсь світлий вчинок, який він задумав зробити.

Додаткова робота протягом дня:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Вересень ІІ тиждень  Середа

СТЕЖИНКА  «МУДРІСТЬ»

«ЛЮДИНА  ПРИНЕСЛА  ЖИТТЯ»

 

У зеленому степу – сірий похмурий острівець. Це Мертве поле. З незапам'ятних часів на ньому нічого не росло, бо грунт був переповнений сіллю. Над розпеченою землею стояло гаряче повітря. Ні билинки, ні коника, ні квіточки – нічого живого не було. Ніколи не співав над Мертвим полем жайворонок, і небо було не блакитним, а сірим» Та ось прийшла на Мертве поле Мудра людина. Принесла кошик цілющого чорнозему, висипала. Принесла другий, третій, десятий. Минали дні, місяці, роки, а Людина з ранку до ночі носила на Мертве поле чорнозем. Зона засіяла поле і посіяла пшеницю. І сталося диво. Мертве поле зазеленіло. Зашуміла, заколосилася пшениця, засюрчав коник, сіре небо стало блакитним, а над достигаючими колосками заспівав жайворонок. Жайворонки всього світу прислухались до його співу.

 

Запитання і завдання до казки:

1. Який вигляд мав степ, коли не було людини?

2. Що Мудра людина зробила, щоб принести на землю життя?

3. Як би ви потрапили в той степ, щоб ви робили?

4. Які події вчать людину мудрості і чому? (Народження людини, створення сім’ї, хвороба близьких, втрата, смерть.)

 

Гра «Мудра порада»

По черзі діти розповідають, які люди, тварини, птахи і рослини, на їх думку, наймудріші і доводять це. Потім попросіть дітей уявити, що на землі відбудеться рада наймудріших мешканців планет. Чотирьох дітей, чиї відповіді найцікавіші, обирають до мудрої ради.

Одна дитина – мудра людина, друга – тварина, третя – птах, четверта – рослина, інші діти отримують картки з різними мешканцями землі. Кожен по черзі звертається за мудрою порадою по допомогу.

Четверо мудреців мають придумати 4 мудрі поради для кожного мешканця, який звернувся по допомогу. Одна порада – від людини, друга – від тварини, третя – від птаха, четверта – від рослини.

 

Поради:

  • взяти компас (людина);
  • взяти собаку (тварина);
  • запропонувати насіння (птах);
  • знайти живий компас: гілки на дереві ростуть з південної сторони, а мох – з північної. Поради можуть бути казковими.

 

Бесіда

Запитання і завдання для бесіди:

1. Розпитайте у батьків про подію, яка навчила їх мудрості.

2 . Що допомагає людині бути мудрою? (Спілкування, природа, книги, мистецтво тощо.)

3 . Хто у вашій сім'ї наймудріший? Чому?

4. Чи була у вашому житті мить, коли вам було дуже самотньо, і ви думали, що нікому не потрібні, а потім упевнились, що це не так?

 

Малюнок «Частинка мудрості»

Прислів'я: «Кожен день життя додає частинку мудрості».

Попросіть дітей згадати і розповісти про все, чого вони навчились за останній рік. Потім кожен малює дерево мудрості свого життя, на якому має бути стільки листочків, скільки частинок мудрості з'явилося у дітей за рік.

Творче завдання «Допоможемо людям» Поділіть дітей на пари. Одна дитина – хлопчик, друга – ведмедик. Діти мають придумати невелику сценку-діалог про те, як хлопчик і ведмежатко зустрілися і потоваришували.

Потім кожна пара має придумати мудрі поради для мешканців села у таких ситуаціях:

  • у селі розпочалася епідемія грипу;
  • через неврожай у селі розпочався голод;
  • у селі згоріло кілька будинків тощо.

Наприклад, коли в селі розпочалася епідемія грипу,

хлопчик порадив людям їсти багато часнику й цибулі, а ведмедик – пити відвар з пшениці і настій з ялинових і соснових гілочок

 

Завдання для родини

Пригадайте мудрі поради своїх бабусь і дідусів. Намалюйте для них чарівні квіти мудрості і подаруйте свої малюнки.

Додаткова робота протягом дня:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Вересень ІІ тиждень Четвер

СТЕЖИНКА  «ДОПИТЛИВІСТЬ»

«ПТАШЕНЯ  ВИПАЛО  ІЗ  ГНІЗДА»

 

У дятлихи четверо пташенят. Одне із них дуже неспокійне. Виглядає із гнізда, асе Йому хочеться бачити, яро асе знати: а що там за гніздом? Що там пливе по небу? Що це таке гаряче та яскраве?

– Виростеш, полетиш і побачиш, – сказала дятлих».

Але неспокійне пташеня не послухало мами. Висунулось із гнізда і впало. Сидить на траві та плаче. Прилетіла мама.

– Як же тебе врятувати, неслухняна дитино? Сідай де мене на слину, тримайся дзьобом за пір'я.

Сто пташеня на спину, вчепилося міцно лапками і дзьобом. Прилетіла мама, принесла дитину до гнізда

– Будеш із гнізда випадати?

– Не буду, – сказав радо маленький і підвів голову, щоб виглянути Із гнізда. Підвів голівку і запитує:

– А що це таке – трава?

 

Залягання і завдання до казки

1. Уявіть, що пташеня подорослішало але залишимося таким самим допитливим і зробило багато корисних справ та відкриттів з лісового життя. Розкажіть про викриття ї як вони допомогли мешканцям лісу. Пофантазуйте.

2. Якби мама сама розповіла пташеняті про все, що його цікавило, чи випало б воно з гнізда? Як би ви відповіли йому на його запитання?

 

Гра  «Допитливі друзі»

Діти стають у коло. Одна дитина ставить сусіду запитання. Наприклад, чому у тебе блакитні очі? Та має відповісти і поставити запитання наступному.

Після того, як усі відповіли на запитання одне одного, кожен обирає найцікавіше, що він дізнався про товариша і придумує чарівну відповідь на запитання, яку отримав цей товариш.

Наприклад, колись фея Краси літала зі своєю блакитною паличкою і доторкнулася до твоїх очей, і вони стали блакитні.

Бесіда

Запитання і завдання для бесіди:

1. Чи цікавіше життя у допитливих людей і чому? Чи ти допитливий?

2. Чи розповідають вам батьки про те, що вас цікавить?

3. Чому з віком люди стають менше допитливими?

 

Малюнок «Ми подорожуємо»

Поділіть дітей на групи. Одна група уявляє, що вона летить до Іншої планети дослідити, чи є на ній життя; друга – кругосвітню подорож, для відкриття нових земель; третя – дно океану. Кожна група має зобразити на малюнку свою подорож.

 

Творче завдання «Допитливі пташенята»

Діти стають у кола Всі вони – допитливі пташенята. Одна дитина – мама-дятлиха. Кожне пташеня ставить дятлисі запитання, на яке вона має відповісти, її відповіді можуть бути казковими та смішними. Наприклад, що таке трава? – Це чарівні зелені палички, що захищають землю від пороху. Якщо ж вона не може відповісти, то дятлихою стає те пташеня, яке поставило запитання.

 

Завдання для родини

Прислів'я «Хто людей питає, той розум має». Про що б вони хотіли дізнатися найбільше на світі. Як це зробити?

Додаткова робота протягом дня:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Вересень ІІ тиждень П'ятниця

СТЕЖИНКА  «МАЙСТЕРНІСТЬ»

«ХТО  НАЙКРАЩИЙ  МАЙСТЕР  НА  ЗЕМЛІ»

 

Це було дуже давно. В одному селі на Україні дівчатам і жінкам закортіло показати свою майстерність. Домовились, що в неділю усі прийдуть на сільський майдан, і кожна принесе найкраще, що вона зробила своїми руками: вишитий рушник, полотно, скатертину.

І ось у неділю дівчата і жінки прийшли на майдан. Принесли безліч дивовижних речей. У дідусів і бабусь, яким громада доручила назвати найкращих майстринь, аж очі розбіглися – так багато було талановитих жінок і дівчат. Дружини і дочки багатіїв принесли вишиті золотом і сріблом шовкові покривала, тонкі мереживні занавіски.

Але несподівано для всіх перемогла Марина – дружина бідняка. Вона   не  принесла ні вишитого рушника, ні мережива, хоча усе це вміла чудово     робити. Вона привела п'ятирічного сина Петруся. А Петрусь приніс жайворонка, якого сам вирізав з дерева. Приклав Петрусь жайворонка до губ і заспівала, защебетала пташка, як жива.

Усі стояли, затамувавши подих, а над майданом, у блакитному небі, заспівав справжній, живий жайворонок, який прилетів на спів Петрусевого жайворонка.

«Той, хто творить розумну і добру людину, – найкращий майстер на землі», – таке було рішення старих людей.

 

Запитання і завдання до казки:

1. Що б ви принесли на це змагання у майстерності?

2. Про яку роботу можна сказати, що це – справжня майстерність, а про яку ні?

3. Що потрібно людині, щоб стати справжнім майстром своєї справи?

Гра «Квітка майстерності» Покажіть дітям майстерно зроблені вироби. Наприклад, вироби із дерева, вишивку. Попросіть їх розповісти, які здібності треба мати майстру, щоб творити такі речі. Наприклад, терпіння, любов до людей, чутливі руки тощо.

Поділіть дітей на групи, мовкни дайте якусь одну з цих речей і попросіть на великому аркуші намалювати «квітку майстерності» людини, яка цю річ виготовила. Середина квітки – портрет самого майстра, пелюстки – його якості. Потім групи по черзі розповідають про свої «квіти майстерності».

 

Бесіда

Заплітання і завдання для бесіди:

1. Якого майстра і яку майстерність ви вважаєте найбільш мистецькою і чому?

2. Як ви гадаєте, чи кожна людина має володіти якоюсь майстерністю і чому?

 

Малюнок «Що ми змайструємо»

Намалюйте будь-яку майстерно виконану річ, зроблену власноруч, і розкажіть, що вам треба для того, щоб її зробити.

 

Творче завдання «Відгадай ремесло»

Попросіть дітей подумати, якого ремесла вони хотіли б навчитися. Виберіть ведучого, який ставить комусь із дітей три запитання:

– Які якості тобі треба мати для цього ремесла?

– Яку користь принесуть людям зроблені тобою речі?

  Кому з близьких (родичів) чи друзів ти подаруєш їх і чому?

Дитина відповідає на запитання не називаючи ремесла. Ведучий має відгадати ремесло. Якщо він не може цього зробити, йому допомагають діти. Коли ведучий відгадує ремесло, він міняється місцем з тим, хто відгадав.

Завдання триває доти, доки всі діти не розкажуть про своє ремесло.

Додаткова робота протягом дня:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Вересень ІІІ тиждень Понеділок

СТЕЖИНКА  «ПОВАГА»

«ІМЕНИННИЙ  ОБІД»

 

Ніна живе у великій сім'ї. У неї є мати, батько, двоє братів, дві сестри і бабуся.

Ніна найменша: їй восьмий рік. Бабуся найстарша; їй вісімдесят два роки. Обідають всією сім'єю та от у бабусі тремтять руки. Несе вона ложку до рота, ложка тремтить і з неї капає на стіл.

Незабаром у Ніни день народження. Мама сказала що на її іменини буде святковий обід. Хай Ніна запросить усіх своїх подруг.

Ось і гості прийшли. Мама застеляє стіл білою скатертиною. А Ніна й думає: це ж і бабуся за стіл сяде. А у неї ж рухи тремтять. Подруги сміятимуться. Розкажуть потім у школі: у Ніниної бабусі руки тремтять.

Ніна тихенько й каже:

– Мамо, хай бабуся з нами за стіл не сідає.

– Чому? – здивувалася мати.

– У неї руки тремтять. Капає на стіл.

Мама зблідла. Не сказала ні слова, зняла зі столу білу скатертину й сховала в шафу. Довго мама сиділа мовчки, потім сказала:

– У нас бабуся нездужає. Тому іменинного обіду не буде. Поздоровляю тебе, Ніно, з Днем народження. Моє тобі побажання: будь людиною.

 

Запитання і завдання до оповідання

1. Що б ви порадили дівчинці, якби вона звернулася до вас за порадою?

2. Як ви оцінюєте вчинок мами? Чому? Чи згодні ви з Ніниною мамою?

3. Як у вашій сім’ї ставляться до старих і малих? Як би ви вчинили на місці Ніни?

4. Чи поважаєте ви своїх близьких?

5. Якими мають бути діти, щоб ос поважали дорослі?

 

Гра «Вчимося поважати»

Запропонуйте дітям подумати і розповісти, що в людях здається їм гідне поваги. Потім діти стають у коло, вихователь дає одній дитині красиву повітряну кульку чи квітку і каже: «Я поважаю Машу, бо вона ніколи не відвертає своєї уваги на заняттях». Маша передає кульку своєму сусідові і говорить йому, за що вона його поважає. Гра триває доти, доки всі діти не розкажуть, за що вони поважають своїх друзів. Після цього з'ясуйте з дітьми, за що вони поважають батьків, братиків, сестричок тощо.

 

Бесіда

Запитання і завдання для бесіди:

1. Які якості в людях найбільше заслуговують на повагу?

2. Які з перелічених учинків гідні поваги, а які – ні:

  • найсильніший хлопчик у дворі б'є тих, хто з ним незгоден;
  • тато сварить сина за те, що він погано навчається;
  • людина годує бездомних тварин;
  • дівчинка не пішла провідати хвору бабусю, бо їм в садочку дали багато завдань;
  • хлопчик не намалював малюнка, бо мами не було вдома, і він бавив малого братика.

 

Малюнок «Гідні вчинки»

Запропонуйте намалювати дітям своїх улюблених тварин і розповісти про гідні вчинки цих тварин. Наприклад, взимку добра білка поділилась з усіма запасами які вона приготувала влітку тощо.

 

Творче завдання «Молоді і старі»

Прочитайте дітям прислів'я: «Шануй старих – можливо тебе колись шануватимуть», «І старість не страшна, коли молоді поважають».

Запропонуйте дітям розповісти, за що старі можуть поважати молодих, а молоді старих. Наприклад, старих людей можна поважати за мудрість, терпіння, життєвий досвід. Молодих можна поважати за турботу про старих вміння працювати тощо.

Поділіть дітей на пари з двох друзів. У кожній парі одна людина – молода, друга – стара. Діти мають розповісти, за що друзі поважають одне одного. Наприклад «Я тебе поважаю за те, що ти виховав хороброго сина який захистив мене від хуліганів».

Додаткова робота протягом дня:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

Вересень ІІІ тиждень Вівторок

СТЕЖИНКА  «ЩАСТЯ»

«ЖУРАВЕЛЬ  І  ПАПУГА»

 

Жив собі журавель. Жив він на березі чистого озера. Насувала зима. Пристав він до ключа інших журавлів і полетів далеко на південь. Там вічне літо, теплі води, смарагдові береги, блакитне небо. У лісах багато дивовижних пташок, зелених, синіх, голубих папуг. Усі вони співають, радісно кричать.

Журавлеві нашому сумно. Питає зелена Папуга Журавля:

– Чого ти сумуєш? Чого ти гнізда не мостиш, журавлят не висиджуєш?

Мовчить Журавель. Поглядає на північ. Коли це стрепенувся, прислухався до чогось. Десь пролунав журавлиний крик. Радісний, тривожний.

Злетів Журавель – щоб наздогнати інших журавлів.

– Куди ж ти летиш? – дивується Папуга. – Там же голодно. П'ять місяців поживеш, знову ж сюди прилетиш. Що там доброго на твоїй холодній півночі?

– Добре те, що я там народився. Там моя батьківщина. Там моє щастя.

 

Запитання і завдання до казки:

1. Як ви думаєте, в чому полягає щастя для Журавля?

2. Розкажіть про свою найзаповітнішу мрію.

3. Уявіть, що разом із Журавлем ви подорожуєте. Розкажіть про якийсь щасливий випадок, який трапився вами у дорозі.

4. Уявіть, що Журавель подарував вам свою пір’їну, а вона дала вам чарівну пораду, як стати щасливим.

Щастя для вас, що це таке?

 

Гра «Хто нам подарує щастя»

Вихователь роздає дітям різні предмети: морську мушлю, красивий камінчик, гілочку дерева, книжку, квіточку, іграшку тощо.

Кожна дитина має поговорити зі своїм предметом, а потім всім розказати, як той предмет може зробити людей щасливими.

Наприклад, мушля – може подарувати людям казку про море; квітка – потішити, книжка – розповісти добру казку.

 

Бесіда

Запитання і завдання для бесіди:

1. Розкажіть про різні моменти свого життя, коли ви відчули себе щасливим.

2. Розкажіть про будь-який свій вчинок, який приніс щастя оточенню.

 

Малюнок «Здійснення мрії»

Роздайте дітям картки з малюнками різних тварин, птахів. Кожна дитина має намалювати найзаповітнішу мрію своєї тваринки чи пташки і розказати, як вона здійснилась. Наприклад, найбільше їжачок мріяв потоваришувати з кактусом; заєць – влаштувати в лісі город і відкрити лісову їдальню; журавель хотів, щоб на його батьківщині завжди було тепло тощо.

 

Творче завдання «Щастя і радість»

Прочитайте дітям прислів'я: «Шукав щастя по цілому світу, а воно його чекало у власній світлиці».

Поділіть дітей на групи і попросіть кожну групу придумати якесь одне «правило щастя», щоб всім дітям у групі жилось радісно.

Наприклад, вранці під час зустрічі діти мають посміхатися і говорити одне одному щось гарне, діти мають ділитися одне з одним тощо.

Всі «правила щастя» записує вихователь, прикрашає малюнками і збирає до «Книги щастя».

Додаткова робота протягом дня:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Вересень ІІІ тиждень Середа

СТЕЖИНКА  «БЕЗКОРИСТЯ»

«Я  ВИРОЩУ  ВНУЧКУ,  ДІДУСЮ»

 

У садку росте стара вишня. Маленький хлопчик Олесь побачив неподалік від неї маленьку вишеньку та й питає дідуся:

– Дідусю, де взялася ця маленька вишенька?

– З кісточки виросла, – відповів дідусь. – То це донечка старої вишні?

– Так, донечка!

– А внучка у старої вишні буде?

– Буде, – відповів дідусь, – якщо ти викопаєш оцю маленьку вишеньку, діждешся з неї ягідок, посадиш кісточку, то з кісточки виросте внучка старої вишні. Олесь задумався.

– Я вирощу внучку старої вишні, – сказав Олесь. – Не для себе, так для інших. Хай тішить вишенька.

 

Запитання і завдання до казки:

1. Як ви гадаєте, чому хлопчика зацікавило запитання: звідки взялась маленька вишенька? Чи обов'язково робити добрі справи і чекати подяки?

2. Як, на вашу думку, буде тоді, коли всі люди на землі садитимуть дерева? А коли будуть робити добрі справи просто так? Це приємно? Чому? Що ви відчуваєте при цьому?

3. Чи посадили ви деревце?

 

Гра «Подумаємо про доброту»

Діти стають у коло. Кожному з них по черзі вихователь кидає в руки м'яч. Той, хто зловить м'яч, називає будь-яку добру людину і пояснює, чому вона добра. Наприклад, моя сестра добра, бо вона щодня грається зі мною і допомагає мені.

Коли всі діти розкажуть про тих чи інших добрих людей, вихователь просить когось із дітей перелічити всіх добрих людей, про яких розповіли друзі.

 

Бесіда

Запитання і завдання для бесіди:

1. Як |и гадаєте, треба робити добрі вчинки і чому?

2. Чи знаєте ви людей, які за покликом серця добровільно допомагають людям?

 

Творче завдання «Кісточка вишні»

Придумайте казочку про кісточку вишні, яка потрапила у казкову країну Доброти. І що з нею трапилось? Наприклад, виросла вишня, подарувала дітям ягоди, а в них чарівні дарунки, які... Розкажіть, що подарувала вишнева кісточка всім членам вашої родини. (Мамі – нову сукню, бабусі – вилікувала хворі ноги, дідусю – нові окуляри, тату допомогла добудувати будинок тощо.)

Малюнок «Фея Доброти»

Прочитайте дітям прислів'я: «Добро не лихо – ходить тихо».

Попросіть дітей, щоб вони уявили, що в їхній будинок тихенько увійшла невидима фея Доброти. Попросіть, щоб діти описали голос, ходу фей а потім намалювали її очі та посмішку.

Додаткова робота протягом дня:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

Вересень ІІІ тиждень Четвер

СТЕЖИНКА «БЕРЕЖЕМО  ПРИРОДУ»

«ХЛОПЧИК  І  ДЗВІНОЧОК  КОНВАЛІЇ»

 

Настала весна, із землі визирнула зелена стрілочка. Вона швидко росла, потім поділилась на два листочки. Листочки стали великими. Між ними з'явився паросточок. Він піднявся, прихилився до одного листочка, а рано-вранці зацвів Дзвіночок. Це був Дзвіночок Конвалії.

Побачив Дзвіночка Конвалії маленький Хлопчик. Його так вразила краса квіточки, що він не міг відвести від неї очей. Хлопчик простиг руку і хотів зірвати квітку. Дзвіночок шепоче:

– Хлопчику, для чого ти хочеш мене зірвати?

– Ти мені дуже подобаєшся. Ти такий гарний.

– Добре, – сказав Дзвіночок Конвалії і тихенько зітхнув. – Зривай, але спочатку скажи, який я красивий.

Хлопчик задивився на Дзвіночок Конвалії.

Квітка була прекрасна. Вона була схожа на ранкове небо і на блакитну воду ставка і ще на щось дивовижно красиве. Хлопчик усе це відчував, але словами висловити не зміг. Він стояв біля Дзвіночка Конвалії, зачарований красою квітки. Стояв і мовчав.

– Рости, Дзвіночку, – тихо мовив Хлопчик.

 

Запитання і завдання до казки:

1. Як ви думаєте, чому хлопчик все ж таки не зірвав конвалії?

2. Як би ви вчинили, коли б захотілося зірвати красиву квітку?

3. Опишіть красу квітів, не називаючи їх. За описами діти вгадують про які квіти розповідають їхні друзі.

4. Перелічіть, що дарують конвалії людям.

 

Гра «Світ природи»

Поділіть дітей на групи та роздайте їм картки з малюнками дерев, тварин, птахів, комах, річки, моря, сонця тощо.

Кожна група має подумати і розповісти, яку користь приносить людям той чи інший мешканець світу природи, не називаючи себе.

По розповідях одне одного діти відгадують, про кого розповідають їхні товариші.

 

Бесіда

Запитання і завдання для бесіди:

1. Уявіть, що одного разу ви побачили людину, яка на ваших очах зламала дерево, вдарила палицею тварину, кинула камінцем у пташку. Що ви сказали б цій людині?

 

Малюнок «Допоможемо деревам»

Прочитайте дітям прислів'я: «Хто не жаліє природу, той шкодить сам собі».

Поділіть дітей на пари. Кожна пара малює деревце, а потім розповідає, як йому допомагатиме.

Творче завдання «Розмова квітів»

Поділіть дітей на пари. Одна дитина в парі – квітка, яка росте в лузі чи лісі, друга – її зірвана сестра, що стоїть у вазі. Діти мають придумати сценку-діалог між квітами про те, як їм живеться.

Завдання для родини

Попросіть дітей, щоб вони разом зі своїми батьками біля будинку посадили маленькі деревця. А потім склали план, як вони допомагають цим деревцям.

Додаткова робота протягом дня:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

Вересень ІІІ тиждень П'ятниця

СТЕЖИНКА  «НАПОЛЕГЛИВІСТЬ,  ЗАВЗЯТІСТЬ»

«ЛЮДИНА  ПРИНЕСЛА  ЖИТТЯ»

 

У зеленому степу – сірий похмурий острівець. Це Мертве поле. З незапам'ятних часів на ньому нічого не росло, бо ґрунт був переповнений сіллю. Над розпеченою землею стояло гаряче повітря. Ні билинки, ні коника, ні квіточки – нічого живого не було. Ніколи не співав над Мертвим полем жайворонок. І небо було не блакитним, а сірим.

Та ось прийшла на Мертве поле Мудра людина. Принесла кошик цілющого чорнозему, висипала. Принесла другий, третій, десятий. Минали дні, місяці, роки, а Людина з ранку до ночі носила на Мертве поле чорнозем. Вона засіяла поле і посіяла пшеницю.

І сталося диво. Мертве поле зазеленіло. Зашуміла, заколосилася пшениця, засюрчав коник, сіре небо стало блакитним, а над достигаючими колосками заспівав жайворонок. Жайворонки всього світу прислухались до його співу.

 

Запитання і завдання до оповідання:

1. Пригадайте різні випадки зі свого життя, коли ви домагались чогось у своєму житті своєю наполегливістю?

2. Уявіть, що на Мертве поле не прийшла Людина і не принесла цілющого чорнозему. Подумайте, що б тоді сталося з полем.

3. Що допомагає вам не впадати у відчай, а бути наполегливим, завзятим?

4. Хто у вашій сім'ї найнаполегливіший, найзавзятіший?

 

Гра «Стійкий, як м'ячик»

Діти стають у коло. Вихователь бере м'яч і ударяє ним об підлогу, а потім пояснює дітям, що м'ячик може навчити їх наполегливості, бо, падаючи, він знову й знову підскакує вгору. Потім вихователь передає м'яч комусь із дітей, і ця дитина розповідає, що у неї не виходить або чого б вона хотіла б навчитись. Діти по черзі дають їй поради.

Дитина має повторити всі поради своїх друзів, ударити м'ячем об підлогу стільки разів, скільки порад вона запам'ятала.

 

Бесіда. Запитання і завдання для бесіди:

1. Як наполегливість може допомогти людям у таких ситуаціях:

  • люди заблукали в лісі;
  • у когось тяжко захворіла близька людина;
  • люди йдуть через пустелю, і у них скінчилася вода;
  • ви переїхали в новий будинок, але у вас бракує грошей на купівлю нових меблів;
  • вам потрібно навчити брата перед обідом мити руки;
  • вам потрібно виростити біля будинку красивий квітник.

 2. Якби ви зустріли людину, у якої бракує духу, що б ви їй порадили?

Малюнок «Наполегливість і пращі»

Прочитайте дітям прислів'я: «Де сила не візьме, розум допоможе».

Намалюйте чарівного птаха з двома крильми. О крило – наполегливість, друге – працелюбність.

Розкажіть, в яких справах і як цей птах буде вам помагати.

Творче завдання «Наполегливі герої»

Поділіть дітей на групи і роздайте їм малюнки з сюжетами із знайомих казок: «Казка про Котика та півника», «Телесик», «Котигорошко», «Ріпка», «Кирило кожум'яка».

Діти мають розповісти, як наполегливість допоможе героям цих казок досягти своєї мети. Потім попросіть дітей придумати чарівну ситуацію, коли герої цих казок допоможуть їм досягти будь-якої мети.

Завдання для родини

Попросіть дітей, наслідуючи поради чарівного принца зробити те, що у них не виходило раніше.

Додаткова робота протягом дня:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Вересень ІV тиждень Понеділок

СТЕЖИНКА  «ГОРДІСТЬ»

«ПЕЛЮСТКА  І  КВІТКА»

 

Розцвіла біла Квітка жоржина. Літали над нею бджоли і джмелі, збирали нектар.

У квітці було сорок дві Пелюсточки. І ось одна з них запишалася! «Я найкрасивіша. Без мене Квітка не цвіте. Я – найголовніша. Ось візьму й піду собі». Вилізла Пелюстка із Квітки, стрибнула на землю, сіла біля троянди і дивиться, що буде робити Квітка.

А квітка, мов нічого й не сталося, посміхається сонечку, кличе до себе бджіл і джмелів.

Пішла Пелюстка, зустрічає Мураху.

– Ти хто? – запитує Мураха.

– Я – Пелюстка. Найголовніша. Найгарніща. Без мене Квітка не цвіте.

– Пелюстка? Знаю пелюстку у Квітці, а такої на двох тоненьких ніжках, як ти, – не знаю.

Ходила Пелюстка, ходила, до вечора засохла. А квітка цвіте собі.

Квітка і без однієї пелюстки – квітка. А пелюстка без квітки ніщо.

 

Запитання і завдання до казки:

1. Вам ніколи не здавалося, що ви – найголовніший у групі дітей? Чи подобалось вам це відчуття?

2. Якби квітка вирішила перевиховати горду пелюстку, щоб вона зробила? Порадьте.

 

Гра «Чим пишаються квіти»

Покажіть дітям картинки з різними квітами, запитайте, чим кожна з них пишається. Наприклад, троянда ароматом, гладіолус – висотою, ромашка – схожістю із сонечком тощо.

Потім діти стають у коло. Всі вони – пелюсточки, а одна – квітка. Квітка виходить на середину кола, а пелюстки кажуть їй, чому вони нею пишаються. Наприклад, «Я пишаюся тобою, бо ти струнка, яскрава, умієш розмовляти із сонечком, пити крапельки дощу, приносити радість людям, колихатися від подиху вітру». Потім квітка каже пелюсткам щось приємне. Скажімо, «Ти добра, вишукана, слухняна...».

 

Гра «Неслухняна пелюсточка»

Діти стають у коло. Всі вони – слухняні пелюстки. Одна – садівник. Садівник виходить за двері, а діти обирають неслухняну пелюстку. Садівник повертається і віддає команди всім пелюсткам. Наприклад, потягнутися до сонечка, закритись руками від дощу, присісти, пострибати тощо.

Неслухняна пелюстка виконує команди навпаки, але коли садівник на неї гляне, – вона стає знову слухняною. Садівник має знайти неслухняну пелюстку. А вона мусить якомога довше обдурювати садівника.

 

Бесіда

Запитання і завдання для бесіди:

1. Попросіть дітей поміркувати, чим найбільше вони в собі пишаються і чому.

2. Коли вам дуже кортить чимось похвалитись, що ви робите?

3. Коли хтось перед вами чимось вихваляється, що ви відчуваєте і як поводитеся?

 

Малюнок «Ми пишаємось»

Роздайте дітям картки з малюнками різних звірів і попросіть зобразити на папері, чим пишаються ці звірі. Наприклад, їжачок пишається своїми голочками, лисиця – пухнастим хвостом; ведмідь – барлогою тощо.

 

Творче завдання для родини

Прочитайте дітям прислів'я: «Не пишайся званнями, а пишайся знаннями».

Попросіть дітей перелічити знання та вміння, якими вони пишаються. Наприклад, уміння шити, малювати, виразно читати, смачно готувати тощо. Як ці вміння можуть бути корисними людям? Скажімо, можна самому пошити для товариша іграшку, приготувати для мами обід тощо.

Додаткова робота протягом дня:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Вересень ІV тиждень Вівторок

СТЕЖИНКА  «ДРУЖЕЛЮБНІСТЬ»

«У  КОГО  РАДІСТЬ,  А  В  КОГО  ГОРЕ»

 

П'ятикласники зібрались їхати на екскурсію до Канева. Раділи діти: багато побачать нового, цікавого. Побувають на могилі Тараса Григоровича Шевченка.

Збиралася їхати й Галя. Та ось у неї тяжко захворіла мама. Приходить Галя до школи заплакана.

– Чого це ти така сумна? – питають товариші.

– Мама дуже хвора. Не поїду я на екскурсію. Тяжко стало на душі у дітей. Як же можна радіти, веселитися, коли у товариша горе? І вирішили діти: почекаємо, поки в Галі одужає мама, тоді й поїдемо на екскурсію.

Минуло три тижні. Галина мама одужала і весь клас поїхав на екскурсію. Поїхала й Галя.

Коли в тебе радість, у іншої людини може бути горе. Розуміти чуже горе – це велика людська краса.

 

Запитання і завдання до оповідання:

1. Чи правильно вчинили діти, що не поїхали на екскурсію? Що зробили б ви?

2. Чим ще могли допомогти друзі Галі?

3. Кого 6 ви хотіли мати собі за товариша? А Галиних друзів можна назвати справжніми?

4. Чи є у вас друзі серед тварин?

 

Гра «Обручка дружелюбності»

Діти стають у коло і кожен обирає собі будь-яку професію. Вихователь пропонує дітям уявити, що чарівна обручка дружелюбності допомагає людям різних професій. Потім вихователь обходить всіх малят і вкладає в руки будь-кого «обручку дружелюбності». Той, кому дісталась обручка, розповідає, чим дружелюбність може допомогти людині обраної ним професії у його роботі.

Наприклад, дружелюбному лікарю хворі охоче розкажуть про всі свої болі й хвилювання, і йому легше буде виписати для них потрібні ліки. Дружелюбному провіднику пасажири подарують багато посмішок і підтримуватимуть а його вагоні порядок і чистоту. Дружелюбному продавцеві покупці подарують добрі слова, і йому не знадобляться сили для сварки з покупцями.

Після того, як дитина розповіла про представника тієї чи іншої професії, вона вкладе обручку в руки іншої дитини в колі, гра триває.

 

Бесіда

Запитання і завдання для бесіди:

1. Як ви гадаєте, чи можна водночас зробити кілька добрих справ? Чи вдавалося це коли-небудь вам?

2. Чи були у вашому житті моменти, коли дружелюбність долала неприязнь?

 

Малюнок «Добрі почуття»

Прочитати дітям прислів'я: «Добрі почуття – сусіди любові»; «Людина без друзів – що дерево без коріння»; «Дружній череді і вовк не страшний»; «Дружба та братерство – дорожче за багатство».

Запропонувати дітям подумати і сказати, які добрі почуття вчать людину любити. Наприклад, щедрість, уміння прощати, увага до людей тощо.

Роздати дітям картки з назвами або малюнками різних лісових мешканців. Кожен має придумати і зобразити на малюнку будь-яку добру справу, яку лісовий мешканець зробить для своїх лісових сусідів. Наприклад, білочка пригостить смачним грибним супом, бджілка вилікує медом від застуди тощо.

 

Творче завдання «Чарівний лист»

До діток прийшов лист з дощовими краплинками. Намалювати подарунки в краплинках своїм друзям. Склеїти книжечку.

Додаткова робота протягом дня:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Вересень ІV тиждень Середа

 

СТЕЖИНКА  «ЖЕРТОВНІСТЬ»

«У  КОГО  РАДІСТЬ,  А  В  КОГО  ГОРЕ»

 

П'ятикласники зібралися їхати на екскурсію до Канева. Раділи діти: багато побачать нового, цікавого. Побувають на мотилі Тараса Григоровича Шевченка.

Збиралася їхати й Галя. Та ось у неї тяжко захворіла мама. Приходить Галя до школи заплакана.

– Чого це ти така сумна? – питають товариші. Мама дуже хвора. Не поїду я на екскурсію.

Тяжко стало на душі у дітей. Як же можна радіти, веселитися, коли у товариша горе? І вирішили діти: почекаємо, поки в Галі одужає-мама, тоді й поїдемо на екскурсію. Минуло три тижні. Галина мама одужала – і весь клас поїхав на екскурсію. Поїхала й Галя.

Коли в тебе радість, у другої людини може бути – горе. Розуміти чуже горе велика людська краса.

 

Запитання і завдання до оповідання:

1. Чому діти спочатку не поїхали на екскурсію?

2. Як ви думаєте, будуть такі діти іншим допомагати, і біди виручати?

3. Як би ви вчинили на місці дітей з оповідання? Поїхали б на екскурсію чи ні?

4. Уявіть і розкажіть, якою була радість у дітей, коли одужала Галина мама?

5. Як ви зрозуміли вираз: розуміти чуже горе – велика людська краса?

 

Гра «Жертовно серце»

Попросіть дітей перелічити, чим батьки жертвують заради них, як-от; своїми силами, часом, справами, грішми тощо. Потім діти перелічують, чим вони жертвують заради членів своєї сім'ї. Наприклад, часом, іграшками, справами тощо.

Після цього вихователь ставить дітям будь-яке запитання про жертовність. Наприклад» в яких ситуаціях ви маєте жертвувати своїм часом?

Діти по черзі розповідають про те, заради кого і коли вони жертвують своїм часом.

Наприклад:

  • у мене захворіла бабуся, і мені треба посидіти біля неї;
  • батьки попросили мене допомогти їм у саду і на городі;
  • мама попросила мене сходити до магазину тощо.

 

Кожен, хто розповів про якусь ситуацію, нагороджується «сердечком жертовності», вирізаним із картону, Потім вихователь ставить наступне запитання про жертовність. Перемагає той, хто набере найбільше «сердечок жертовності».

 

Бесіда

Запитання і завдання до бесіди:

1. Пригадайте якусь дуже цінну для вас річ і подумайте, коли і за яких обставин ви могли б пожертвувати для когось цією річчю. Наприклад, іграшка, книжка, квітка, відеокасета тощо.

2. Якби у вас запитали, як навчитись забувати про себе заради інших, щоб ви порадили? (Треба любити дуже того, хто це просить, і така справа стає приємною.) Наприклад, прибрала в кімнаті тоді, коли мами немає вдома тощо.

 

Малюнок «Чарівна паличка»

Прочитайте дітям прислів'я: «Про себе забувай, а друзів виручай».

Попросіть дітей уявити, що Добра чарівниця подарувала їм чарівну паличку. Потім діти малюють, як за допомогою цієї палички вони виручили з біди свого найкращого товариша.

 

Творче завдання для родини

Протягом тижня поспостерігайте, чим жертвують ради вас батьки. Зобразіть на малюнку свої спостереження. З малюнків дітей створюється виставка «Добра людина славиться».

Додаткова робота протягом дня:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Вересень ІV тиждень Четвер

                         СТЕЖИНКА  «УМІННЯ  ВИБАЧАТИ»

«ЯК  ХЛОПЦІ  МЕД  ПОЇЛИ»

 

Мати послала Олега й Романа до дідуся. Він у сусідньому селі живе.

Зраділи хлопці; давно не були в дідуся. У нього в садку яблука смачні ото вже поласуємо, думають.

Принесли дідусеві нову вишиту сорочку, що мати передала. Подякував дідусь і каже:

– Ідіть, діти, в садок, поласуйте яблуками.

Побігли Олег і Роман у садок. Вилізуть на одну яблуню, зірвуть кілька яблук, з’їдять... а на другій ще смачніші, так і ваблять око.

Наїлися хлопці яблук, а дідусь поставив на столі тарілку меду. Взяли вони по ложці й не можуть більше. Зібралися хлопці додому. Дав дідусь баночку меду й каже:

– Хай і мама покуштує.

Пішли хлопці. Дорога далека. Захотілося їсти. Сіли під вербою, з'їли трохи меду. Та й знову йдуть. Захотілося їсти ще дужче. Ще сіли, наче й небагато з'їли, а меду лишилося: тільки на денці.

Ще раз сіли... Баночка й стала порожня.

Підійшли вже до хати, сіли під явором та й думають: «Що ж мама скаже?».

Вийшла мама з хати, дивиться – хлопці плачуть.

– Чого це ви, хлопці плачете? – стривожилася мати. Розповіли вони, як мед поїли.

Мама зраділа, сміється. Хлопці дивуються, питають:

– Мамо чого ви радите?

– Того, що ви плачете...

 

Запитання і завдання до оповідання:

1. Поділіть дітей по троє. Одна дитина – мати, двоє інших – хлопчики. Діти мають придумати невеличкі сценки-діалоги про те, як мати вибачила хлопців.

2. На місці матері ви вибачили б Олега і Романа?

3. Уявіть, як мати вибачила хлопчиків. Перелічіть гарні якості, котрі з'явилися у матері після цього. А у хлопчиків?

4. Що б ви порадили людині котра не вміє вибачати друзів?

 

Гра «Квітка примирення»

Прочитайте дітям прислів'я: «Лайкою і криком згоди не дійдеш».

Принесіть у групу будь-яку квітку. Це чарівна «квітка примирення», яку діти мають передавати одне одному по колу. Копи квітка потрапляє до рук когось із дітей, ця дитина розповідає, як вона помирилася чи помириться зі своїм другом. Потім «квітка примирення» кладеться на видне місце в групі, щоб нагадувати дітям про те, як важливо вміти пробачати одне одного і не ображатися.

Бесіда

Запитання і завдання для бесіди:

1. Чи легко вам попросити вибачення? Що ви відчуваєте?

2. Згадайте будь-який випадок зі свого життя, копи уміння вибачати вам зберегло дружбу. Що відчуваєте від цього?

 

Гра «Добрий струмочок»

Діти стають у коло. Усі вони – квіточки, а одне з них – струмочок. Кожна квіточка розповідає струмочку про будь-яку свою образу. А струмочок має заспокоїти її. Наприклад, квіточка каже: «Вітерець відірвав мою найкрасивішу пелюстку». Струмочок відповідає: «Не плач, я попрошу сонечко зігріти твої корінці, а дощика – напувати тебе краплинками, і тоді у тебе виросте нова пелюстка». Як тільки струмочок заспокоїть квіточку, він стає у коло на її місце, а квіточка стає струмочком.

 

Малюнок «Коли Земля вибачає нас»

Попросіть дітей подумати і розповісти, коли Земля ображається на людину? (Коли люди ворогують, обдурюють одне одного, забруднюють річки та ліси, випускають в атмосферу отруйні речовини тощо.)

Потім поділіть дітей на групи. Кожна група на своєму аркуші ватману малює «добру посмішку. Потім розповідає про те, що кожна людина може зробити Землі, щоб вона її вибачила.

 

Творче завдання для родини

Запропонуйте дітям удома перед сном згадати людей, на яких вони за щось образилися і постаралися уявно їх пробачити. Попросіть батьків розповісти, як пробачали образи у своєму житті своїм друзям, рідним.

Додаткова робота протягом дня:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Вересень ІV тиждень П'ятниця

СТЕЖИНКА  «ТУРБОТЛИВІСТЬ»

«ХТО  КОГО  ВЕДЕ  ДОДОМУ»

 

У дитячому садочку хлопчики однолітки – Василько ( Толик. Обом по п'ять, їхні матері працюють. Коли вони повертаються з роботи, заходять у дитячий садочок. Мати одягає Василька, бере його за руку й каже:

– Ходімо, Васильку, додому.

А Толик одягається сам, бере маму за руку й каже:

– Ходімо, мамо, додому.

Дорогу перемело, є тільки вузенька стежечка Серед снігових заметів.

Мати Василькова йде по снігу, а син стежечкою. Бо мама веде Василька додому. Толик йде по снігу, а мати стежечкою. Бо Толик веде маму додому.

Минуло дванадцять років. Стали Василько й Толик сильними, стрункими, красивими юнаками. Якось дуже занедужала Василькова мати. Того самого дня важко захворіла й Толикова мати. Лікар жив у сусідньому селі за кілька кілометрів. А було це взимку, дорогу замело снігом. Василько вийшов за ворота, глянув на сніг, та й каже:

– Хіба можна по такому снігові йти? Постояв трохи й повернувся до хати.

А Толик попрямував глибоким снігом до сусіднього села й повернувся з лікарем.

 

Запитання і завдання до оповідання:

1. Чим змалку відрізнялись Василько й Толик?

2. Як ви вважаєте – хто по-справжньому був турботливим?

3. Як ви гадаєте, чи треба взагалі турбуватися про когось? (Рідних, природу, тварин.)

 

Гра «Турботливість господар»

Поділіть дітей на групи. Всі діти – турботливі господарі. Вони мають подумати і розповісти, як слід турбуватися про свої речі, одяг, книги тощо, щоб вони послуг жили якомога довше.

Потім вихователь показує дітям картку з малюнком якогось предмета. Наприклад, стола, книжки, іграшки, одягу тощо.

Кожна група по черзі розповідає, як вона буде турбуватися про цей предмет. Група, яка найкраще від усіх придумає, як можна турбуватися про той чи інший предмет, отримує картку з цим предметом.

Найтурботливіші ті господарі, які до кінця гри наберуть більше карток. Протягом тижня попросіть дітей турбуватися про ті предмети, які зображені на картках, що їх діти отримали у результаті гри.

 

Бесіда

Запитання і завдання для бесіди:

1. Якщо людина турбується тільки про себе, чи зможе вона стати по-справжньому щасливою?

2. Що станеться, якщо батьки (діти, вихователі, друзі) будуть турбуватися тільки про себе?

3. Чи траплялися випадки, коли ви забували турбуватися про своїх близьких, до чого це призвело?

 

Малюнок «Турбуємось про батьків»

Прочитайте дітям прислів'я: «Шануй батька й неньку – буде все гладенько».

Запропонуйте дітям розповісти, як треба турбуватися про батьків у різних ситуаціях:

  • мати прийшла з роботи стомлена;
  • у мами ввечері багато справ по господарству;
  • тато почувається зле;
  • у тата на роботі неприємності;
  • тато і мама посварилися.

Наприклад, коли тато повернеться з роботи, йому треба посміхнутися і допомогти роздягнутися. А матусі допомогти приготувати вечерю і накрити стіл.

Попросіть дітей подумати і зобразити на папері, як вони турбуватимуться про своїх батьків, коли повернуться додому.

 

Творче завдання «Турботливий світ»

Поділіть дітей на дві групи. Одній груп! роздайте картки, на яких намальовано гриби, ягоди, квіти, рослини та дерева. Друга група це – люди.

Потім діти першої групи від імені тих, хто їм дістався на картках, розповідає про те, як вони турбуються про людей. Наприклад, я (берізка), напуваю людину смачним березовим соком; я (ромашка) лікую людину цілющим відваром зі своїх квітів; я (білий гриб) годую людину смачною грибною юшкою тощо.

Діти другої групи, в свою чергу, мають розповісти, як вони тушуються про тих лісових мешканців, яких представляють діти першої групи. Скажімо, саджають ліс, годують звірів та птахів, охороняють рідкісні рослини, осушують болота.

 

 

 

Добірка оповідань

В. Сухомлинського

 

Навіщо говорять „спасибі"?

Дрімучим лісом ішли два мандрівники – дідусь і хлопчик. Було жарко, їм хотілося пити.

Нарешті вони прийшли до струмка. Тихо дзюрчала холодна вода. Мандрівники нахилились, напилися. Дідусь сказав:

- Спасибі тобі, струмку! Хлопчик усміхнувся.

- Чому ти усміхаєшся, хлопче? – запитав дідусь.

- Навіщо ви, дідусю, сказали струмочку „спасибі"? Адже він не жива істота, не дізнається про вашу подяку, не почує ваших слів.

- Це так. Якби води напився вовк, він би, може, й не подякував би. Ми ж не вовки, а люди. А знаєш, для чого люди говорять „спасибі"? знаєш, кого цим словом вшановують, звеличують, підносять?

Хлопець замислився. Він ще ніколи не думав над цією мудрою істиною. Тепер же був час подумати : шлях через ліс був ще довгий.

 

Якби я мав килим – літак.

Далеко – далеко за морем, серед високих гір, росте дивовижна квітка. Розцвітає вона ранньої весни і цвіте усе літо до пізньої осені. Має ця квітка предивну властивість: вона очищує повітря. Хто дихає повітрям біля цієї квітки, той ніколи не хворіє.

Якби я мав килим – літак, полетів би за море, опустився б у горах, знайшов би дивовижну квітку. Я б зібрав її насіння і привіз би додому. Роздав би усім людям по насінинці, щоб у всіх виросла чудова квітка, щоб не було жодної хворої людини, щоб люди жили довго – довго і не хворіли. Моя бабуся часто хворіє. Я повів би її до чудодійної квітки.

Вона б подихала цілющим повітрям і вилікувалася б назавжди.

 

Дивний мисливець

Живе у нашому селі дід Максим. Усі кажуть : дід мисливець. Як тільки починається полювання на зайців чи на качок, дід щодня йде з рушницею до лісу. Виходить з дому рано – вранці, а повертається ввечері.

Але що за дивний мисливець! Ніколи не несе додому ні зайця, ні качки. Приходить з порожньою торбою.

Одного разу приніс дід Максим маленьке зайченя. Знайшов під кущем. У зайченяти була зламана ніжка. Дід приклав до ніжки дві гілочки і забинтував її. За тиждень ніжка зрослась, і дід відніс зайченя в поле.

Чого ж це дід Максим такий невдаха?

Пішли одного разу слідом за дідом, захотілося подивитися , як же він полює. Бачать: поклав дід рушницю, а сам ходить лісом та й розкладає під кущами сіно зайцям.

Зрозуміли тоді, чому дід Максим дивний мисливець.

 

Зайчик і Місяць

Холодно взимку Зайчикові. Вибіг він на узлісся, а вже ніч настала. Мороз тріщить, сніг проти Місяця блищить, холодний вітер з яру повіває. Сів Зайчик під кущем, протяг лапки до Місяця, просить:

- Місяцю, любий, погрій мене своїми променями, бо довго ще сонечка чекати.

Шкода стало Місяцеві Зайчика, він і говорить:

- Іди полем, полем я тобі дорогу освітлю, прямуй до великого стогу сіна.

Попрямував Зайчик до стогу сіна, зарився в стіг, виглядає, усміхається до Місяця:

- Спасибі, любий Місяцю, тепер твої промені теплі – теплі.

 

Петрик, собака й кошеня

Маленький хлопчик Петрик ішов стежкою в саду. Бачить: назустріч біжить чорний кудлатий собака. Петрик злякався, хотів тікати. Та раптом до його ніг притулилося маленьке кошеня. Воно втекло від собаки й просило Петрика : „Захисти мене, хлопчику, від цього страшного звіра".

Стоїть Петрик, дивиться на кошеня, а воно підняло голову до нього й жалібно нявчить. Петрикові стало соромно перед кошеням. Він узяв його на руки, розгнівався на собаку й пішов назустріч. Собака зупинилася, злякано подивилася на Петрика й сховалася у кущах.

 

Щоб метелик не наколовся

Дівчинка Зоя гуляла в саду. Вона підійшла до акації. На акації гострі – пре гострі колючки.

Над акацією літає барвистий метелик. – Ой, як же йому не страшно літати! Налетить на колючку – що тоді буде?

Підійшла Зоя до акації. Зламала одну колючку, другу, третю.

Мама побачила й питає:

- Що це ти робиш, Зою? Навіщо колючки зламуєш?

- Щоб метелик не наколовся, - відповіла Зоя.

 

Я вирощу внучку, дідусю.

У садку росте стара вишня. Маленький хлопчик Олесь побачив недалеко від неї маленьку вишеньку та й питає дідуся:

- Дідусю, де взялася ця маленька вишенька?

- З кісточки виросла, - відповів дідусь.

- То це донька старої вишні?

- Так, донька.

- А внучка у старої вишні буде?

- Буде, Олесю, – відповів дідусь, – якщо ти викохаєш оцю маленьку вишеньку, діждешся з неї ягідок, посадиш кісточку – то з кісточки її виросте внучка старої вишні.

Олесь задумався.

- Я вирощу внучку старої вишні, – сказав Олесь.

 

Ледача подушка.

Маленькій Яринці треба рано – рано вставати, до дитячого садка йти. А не хочеться, ой, як не хочеться! Увечері й питає Яринка дідуся:

- І чого це я рано ніяк не прокинуся?

- Це подушка в тебе ледача, – каже дідусь. – Ото саме тоді, як вставати не хочеться, візьми її, винеси на свіже повітря і добряче вибий – вона й не буде ледача...

Другого дня, рано – пораненьку, знов не хочеться вставати Яринці.

Але ж треба подушку провчити, лінощі з неї вибити!

Схопилась Яринка, швиденько одяглася, взяла подушку, винесла на подвір'я , поклала на лавку – та кулачками її, кулачками. Вернулась до хати, поклала подушку на ліжко – й умиватися.

Кішка на дереві нявчить. За вікном вітерець гуде. І дідусь у вуса усміхається».

 

Як котові стало соромно

Вийшов кіт на поріг. Мружиться від ясного сонечка. Аж чує: горобці зацвірінькали. Принишк, насторожився. Тихенько пробирається до тину, та як плигне. Хотів горобця схопити. А горобчик – пух та й утік. Кіт перелетів через тин та в калюжу. Вискочив мокрий, брудний. Чапає додому. Соромно йому.

А горобці позліталися з усього подвір'я, над невдахою шугають та цвірінчать. Сміються над котом.

 

Лялька під дощем

Зіна вклалася спати. А на дворі почалася гроза. Гримів грім, із-за Дніпра насувалися чорні хмари. По залізному даху зашумів дощ.

Блиснула блискавка, на мить стало ясно, як удень. Зіна побачила: на подвір'ї стоять калюжі води, йде дощ, і – ой горе, що ж це таке – на лавці під дощем лежить її лялька Зоя.

Вона забула Зою на лавці. Як же це трапилось? Як же вона не згадала про Зою, лягаючи спати, як же вона не подумала про неї, коли почалася гроза?

Від цих думок Зіні стало важко і вона заплакала. А ще важче було від думки про те, що на лавці під холодним дощем її Зоя...

Зіна встала з ліжка, тихо відчинила двері, побігла на подвір'я .

Дощ миттю змочив її сорочку. Вона підбігла до лавки, взяла Зою, пригорнула її до грудей.

Коли Зіна відчинила двері, мама ввімкнула світло й широко розплющеними від страху очима дивилася на порожнє ліжко.

Побачивши Зіну з притуленою до дитячих грудей лялькою, мама перевела дух. Вона взяла рушник, витерла Зіну, переодягла в суху сорочечку. Дала рушник і сказала:

- Витри ж і Зою... Як же це ти її забула на лавці?

- Ніколи більше цього не буде , матусю...

 

Зрубали вербу

Над ставом росли дві верби. Усе, було, дивляться у воду. Тихого ранку їхнє листячко ні ворухнеться, ні зашелестить. А коли на гілку сідала пташка, воно тремтіло. Верба дивувалася: хто ж це прилетів? Одного разу прийшов до ставка чоловік із сокирою. Підступив до однієї верби, замахнувся, рубонув. Полетіли тріски. Здригнулась верба, застогнала. А листочки тривожно питають один одного: що це він робить?

Упала верба. Занімів ставок, мовчить очерет, закричала тривожно пташка. Сіра хмарина заступила сонце і стало похмуро.

Лежить зрубана верба. А листочки перешіптуються та вербу питають....

 

Бабусин борщ

У бабусі дві внучки у великому місті – Ніна й Тіна. На літні канікули вони приїхали в гості до бабусі.

Радіє бабуся внучкам – першокласниці Ніні й шестикласниці Тіні. Пригощає їх черешнями, свіжим медом і варениками. Та дівчаткам найбільше хочеться борщу: мама розповідала їм, що бабуся варить дуже смачний борщ.

Зварила бабуся борщ – із свіжими помідорами, з капустою, з сметаною. Але була одна біда... Забувати стала бабуся, що вона зробила. Поки варила борщ – двічі посолила. Поставила на стіл дві миски борщу, запрошує внучок до страви, й говорить: – А чи солила – й не пам'ятаю... стара стала... ось сіль у сільниці – соліть за смаком.

З'їли дівчатка по ложці борщу: ой, який же солоний! Подивились одна одній в очі, усміхнулися непомітно. Ложка за ложкою – з'їли по мисці та й ще трішки попросили. Їдять та дякують бабусі. Бабуся радіє.

- А чи солила я борщ? – запитала бабуся.

- Ми й не помітили, – сказала Ніна.

- Такий смачний, що про сіль і не подумала.

- Значить, солила, – зітхнула з полегшенням бабуся.

- А завтра соліть ви: боюся, що забуду посолити.

- Добре, бабусю, солити будемо ми.

 

Сонце і Сонечко

Восени заховалось Сонечко під корою дерева. Спить собі комашка, не страшні їй ні морози люті, ні вітри студені. Спить Сонечко, і сниться йому теплий сонячний день, легенька хмарка на блакить ньому небі, яскрава веселка.

Серед зими трапилась тепла сонячна днина. Тихо в лісі, вітру немає. Нагріло Сонце міцну кору. Жарко стало Сонечкові. Прокинулась комашка, солодко позіхнула, визирнула з-під кори. Хотіла вже було розправити крильця й полетіти, та Сонечко застерегло:

- Не вилазь, сонечко! Сховайся у свою теплу постіль. Рано тобі ще літати – загинеш. Мої промені тепли, та мороз підступний – уб'є тебе. Ще будуть і завірюхи, й вітрі холодні, й морози тріскучі.

Сонечко послухалось доброго слова. Подихало свіжим повітрям і залізло знов у свою теплу постіль.

 

Як здивувався Мурко

Був собі у бабусі старий – престарий кіт Мурко. Лежить Мурко проти сонця, гріється. Заплющив очі, спить, поклав голову на лапки. Тільки хвостиком махає, мух відганяє. На подвір'ї ходило курча. Воно відбилося від квочки й жалібно пищало.

Побачивши кота , замовкло. Підійшло тихенько до нього, притулилося й очі закрило. Тепло йому біля котового кожушка.

Мурко відчув, що до нього хтось притулився. Розплющив очі – курча. І здивувався: та й сміливе ж яке! Дивиться Мурко на курча, дивується й не знає, що йому робити. Чи налякати курча, щоб утекло, чи хай собі гріється?

 

 

СТЫДНО ПЕРЕД СОЛОВУШКОЙ.

Оля и Лида, маленькие девочки, пошли в лес. Утомленные дорогой, сели они отдохнуть и пообедать. Вынули из сумки хлеб, масло, яйца. Когда девочки уже заканчивали обедать, недалеко от них запел соловей. Очарованные прекрасным пением, Оля и Лида сидели, боясь пошевелиться. Соловей перестал петь. Оля собрала остатки своей еды и обрывки бумаги и бросила под куст. Лида же завернула в газету яичную скорлупу и хлебные крошки и положила кулек в сумку.

- Зачем ты берешь с собой мусор? - сказала Оля . - Брось под куст. Ведь мы в лесу , никто же не увидит!

- Стыдно перед соловушкой, - тихо ответила Лида.

 

Завантаження...
docx
Додано
3 січня 2020
Переглядів
1092
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку