ЛРК. Знайомство із творчістю Сергія Жадана

Про матеріал
Матеріал презентації до уроку літератури рідного краю створено на основі методичної розробки уроку "Література рідного краю. "Наша поезія — теж зброя" Геращенко Зої Григорівни, учителя української мови та літератури Харківського ліцею № 183
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Знайомство з творчістю Сергія Жадана

Номер слайду 2

Сергій Жадан – український поет, прозаїк, перекладач, есеїст. Він давно став живим українським класиком: його п’ять романів та одинадцять поетичних збірок вже були перекладені на 20 мов світу. І це не рахуючи численних міжнародних літературних премій. Мабуть, саме Сергій Жадан відкрив для молодого покоління істину про українську мову: що вона — не анахронізм, який існує лише в підручнику літератури, а насправді жива й сучасна. Письменник є автором романів «Ворошилоград», «Депеш Мод», «Інтернат», збірок оповідань «Біг Мак», «Месопотамія», поетичних збірок «Цитатник», «Ефіопія» та інших.

Номер слайду 3

Сергій Жадан народився 1974 року у місті Старобільськ на Луганщині, де й минуло його дитинство. Майбутній письменник навчався на факультеті українсько-німецької філології Харківського національного педагогічного університету імені Григорія Сковороди. Із 1996 по 1999 рік був аспірантом цього вишу, захистив дисертацію, присвячену українському футуризму і, зокрема, творчості Михайля Семенка. Нині деякі літературні критики називають Жадана «сучасним Семенком» й виокремлюють окремий – «футуристичний» – ранній період його творчості. Із 2000 року Сергій Жадан працював викладачем на кафедрі української та світової літератури університету. Є віце-президентом Асоціації українських письменників, із грудня 2016-го – членом Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. Нині письменник живе й працює в Харкові.

Номер слайду 4

Вірш «Доки тебе стереже твоя спрага..»

Номер слайду 5

Український поет і волонтер Сергій Жадан вперше з 24 лютого 2022 року опублікував вірш, написаний 15 червня. Віршем він поділився у Facebook.

Номер слайду 6

Може, саме тепер і варто почати.І скільки б не переконував себе, що не час,що не слід наосліп вимовляти слова,які не закладено в голос,яких немає в книгах із минулого життя,скільки б не захлинався порожнім, безсловеснимповітрям цієї весни, пекучим, безмовнимповітрям літа,а виходить, що мова сильніша за страх мовчання,вона має заповнювати собою нагрудні кишені життя,вона має огортати місця, де збираються люди,де вони потребують говорити про себе так,щоби їх відтепер завждиупізнавали за голосом.

Номер слайду 7

Виходить, що мова, як березнева застуда, сиділав наших легенях, обтяжуючи їх, наче одяг на втікачах,що долають уплав обморожене річище. Правдоподібно також, що позбавлені голосу, ми не стаємочеснішими перед собою в своєму мовчанні. Так, мовби відмовляємось від права співу в загальному хорі,боячись сфальшивити, боячись не попасти.І стоїть тиша за нами, мов незасіяне поле.І стоїть німота, мов завалені камінням криниці. Може, саме це – наш острах, наша зневіраі пояснюють цю несамовиту мовчанку гірких очевидців,котрі бачили все, котрі мають свідчити,співом виказуючи убивць,голосом озиваючи право. Має вестись сівба опівнічного звуку,має творитися марево ранкового співу.Є в цьому всьому тривога. Оскільки є в цьому всьому вага.

Номер слайду 8

З початку повномасштабної війни у своїх соціальних мережах письменник розповідає про сьогоднішній Харків. Так Жадан описав життя міста після одного з ранкових обстрілів росіянами.“На ранок, перед четвертою, були два сильні прильоти. Віддалік над кварталами зависли чорні дими, контурно проступаючи в ранкових сутінках. Удень місто тихе, ще вчора зауважив цю тишу – дзвінку, літню. Ідеш, і кроки відлунюють. У небі й далі купчаться хмари. Над містом майорять наші прапори”, – ідеться у дописі в Instagram. Сергій Жадан випустив нову книгу «Небо над Харковом», яка розповідає про боротьбу українців проти російських окупантів. У першу чергу книга вийде німецькою мовою, далі — англійською, польською та данською.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

pptx
Додано
22 грудня 2023
Переглядів
210
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку