М.Стельмах "Заєць і рак"

Про матеріал
Презентація до казки М.Стельмаха "Заєць і рак"Урок позакласного читання в 2 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок позакласного читання за творами М. Стельмаха. Заєць і рак

Номер слайду 2

Мовна розминка. Ить-ить-ить ‒ заєць в полі аж тремтить. Ем-ем-ем ‒ він сховався за кущем. Уха-уха-уха ‒ довгі в нього вуха,Їх-їх-їх ‒ не сховати зайцю їх! 

Номер слайду 3

Загадка. Я страшенний боягуз,Всіх на світі я боюсь. В полі, в лісі навкруги –Скрізь у мене вороги. Часом лізу я у шкоду,Їм капусту на городах,Моркву, ріпу, буряки. Відгадайте – хто такий?

Номер слайду 4

У ставку живе на дні,Має диво-клешні дві,Залізає в очерет,Ходить задом наперед. Вірно людям я служу,Їм дерева стережу. Дзьоб міцний і гострий маю,Шкідників їм добуваю.

Номер слайду 5

Тема уроку Віршована казка «Заєць і рак»М. Стельмах

Номер слайду 6

Я – заєць, прудкий і непомітний завдяки своєму забарвленню звір. Удень сплю, а вночі шукаю їжу. Узимку обгризаю кору дерев. Маю дуже гарний слух і здалека чую небезпеку, а, тікаючи від ворога, пробігаю 70 км/год.

Номер слайду 7

Я – рак, живу у водоймах. Маю сильні клешні, за допомогою яких здобуваю їжу й обороняюся від ворогів. Та найбільшою загрозою для мене є брудна вода. Люди, не забруднюйте водойми, зробіть все можливе, щоб зберегти нас, раків!

Номер слайду 8

ЗАЄЦЬ І РАКВранці заєць біля дуба. Одягнувся в білу шубу,Одягнувся, оглянувся,В довгі вуса посміхнувся:— Гарна шуба, шуба гожа,І на полюс з нею можна,Тільки жаль — чобіт нема,А надворі вже зима...—Обізвався дятел з клена:— Є знайомий рак у мене,По твоєму він заказу. Зшиє чоботи відразу.—Не ловив наш заєць гав,А побіг мерщій на став. Всівся заєць на колоду. Та й гукає прямо в воду:— Вилізь, раче, із води,—Вируч зайця із біди,—Зший новенькі чобітки,Щоб дзвеніли підківки,Щоб і шпори дзеленчали,Злого лиса відганяли.—Із води вилазить рак. Та й говорить зайцю так:— Раки взимку спочиваютьІ замовлень не приймають. От згадав би влітку нас,Зшили б чоботи ураз. Чи із хрому, чи юхтові,—Бігай, зайче, у обнові,Бережи своє здоров'я. Заєць тихо у одвіт:— Влітку тепло й без чобіт,Влітку завжди забуваю,Що прийде зима до гаю.— Думать треба,— каже рак,А тепер ходи вже так. До побачення, привіт... Заєць досі без чобіт.

Номер слайду 9

Питання до тексту «Заєць і рак »Чого не вистачало зайцю з вірша «Заєць і рак» ?До кого звернувся заєць по допомогу?Біля якого дерева був Заєць?Хто дав пораду Зайцю?

Номер слайду 10

До якої частини вірша цей малюнок?

Номер слайду 11

Які прислів’я підходять до віршованої казки «Заєць і рак». За двома зайцями не гонись, бо й одного не піймаєш. Готуй сани влітку. Два третього не ждуть

pptx
Додано
7 лютого 2022
Переглядів
879
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку