" Масляну святкували, Люту зиму проводжали. Були танці, були співи Та й млинці усім на диво.

Про матеріал
Презентація до виховної години "Масниця" про популярне народне свято, що дійшло до наших днів ще з язичницьких часів.Презентація складається із : 1.Історія походження свята. 2. Смачна хвилинка (діти себе можуть спробувати в ролі кухарів , відгадують ребуси і загадки пов*язані з головними інгридієнтами у приготуванні млинців). 3.Головні символи . 4.Народні прикмети. 5.Символічні тижні . Мета презентації ознайомити здобувачів освіти з традиціями українського народу, особливостями святкування; розвивати інтерес до історії, виховувати любов до свого народу. На завершення уроку МК "Сонечко".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МАСНИЦЯ

Номер слайду 2

Масляна, або ж Масниця, Сиропусний тиждень чи Колодій — це останній тиждень перед Великим постом.

Номер слайду 3

Масляна (або Масниця) символізувала прихід весни та пробудження природи. Тож зима і холод мають відступитися і дати місце весні і сонцю. У народі це свято асоціюється з смачними печеними млинцями та веселими гуляннями.

Номер слайду 4

Назва свята «Масляна» пов’язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону харчування виключалися м’ясні продукти, а ось молочні ще вживати було можна, як і традиційні складові для приготування млинців…

Номер слайду 5

РЕБУСИ – ЗАГАДКИМожу я його розбити, Можу на обід зварити, Курка нам його знесе, Що це діти? Це Білосніжна, наче сніг,Додаємо до страв усіх. У борщах вона, в супах,Разом з перцем на столах. МОЛОКОЦУКОР

Номер слайду 6

ГОЛОВНІ СИМВОЛИ МАСЛЯНОЇ Без сумніву, головним символом цього дня упродовж багатьох століть вважається млинець, ототожнюваний слов'янськими народами з сонечком, з настанням теплих весняних днів. Млинці пеклися в кожній хаті, у великій кількості, значинкою і без. СОЛОМ'ЯНЕ ОПУДАЛО МЛИНЦІСолом'яне опудало зими – невід'ємний атрибут Масляної. Виготовлене з соломи і названо в народі Мареною, який встановлювали на жердині і навколо нього протягом тижня проводили всі масові заходи, а в неділю опудало спалювали. Цей ритуал символізував не тільки проводи зими, а й проводився з метою позбавлення від всього непотрібного і поганого.

Номер слайду 7

Народні прикмети «Масниці» Зі святом Масниці пов'язано багато різних прикмет, яких люди дотримуються і по сьогоднішній день. Якщо на Масляну погода не радує своєю теплотою, а, навпаки, присутні морози або ллє дощ, то весна обов'язково порадує гарною погодою. Якщо млинці виходять красивими, рум'яними й смачними, то наступний рік буде мирним і спокійним. Буває, що на Масляну різко вдаряють морози. Це знак того, що літо буде ласкаве, привітне, без посухи. Найважливіші прикмети Масляної, звичайно ж, пов’язані з головним символом свята — млинцями. Вважалось, що в день потрібно з’їсти стільки млинців, скільки разів пес махне хвостом, а ворона прокаркає. Якщо млинець пристав до сковороді, то в нинішньому році дівчина заміж не вийде, буде жити в батьківському домі.

Номер слайду 8

Щороку свято Масляної в  нашій країні припадає на різний час і відзначається рівно за тиждень до Великого Посту. Масові народні гуляння та пісні тривають тиждень. Кожен день Масляного тижня є символічним. ПОНЕДІЛОК –  «Гості»  або «Зустріч» У перший день Масляної приймають гостей та печуть млинці. Колись у цей день прикрашали оселю солом'яний опудалом.

Номер слайду 9

ВІВТОРОК –  «Залицяння» У вівторок незаміжні дівчата влаштовували оглядини або ж йшли кататися з хлопцями на санях. 

Номер слайду 10

СЕРЕДА – « Ласунка».  Цього дня кожна господиня готувала безліч смаколиків, накривала багатий стіл, основною стравою якого були, звісно ж, млинці.

Номер слайду 11

ЧЕТВЕР –  «Гуляння»З цього дня Масляна розгорталася на всю широчінь. Народ вдавався до всіляких потіх: крижані гори, балагани, гойдалки, катання на конях, карнавали, галасливі гулянки.

Номер слайду 12

П'ЯТНИЦЯ –  «Тещин день» У п'ятницю вже зять повинен кликати тещу на млинці. Вважається, що такий обряд сприятиме налагодженню стосунків у родині.

Номер слайду 13

СУБОТА –  «Прощання із зимою»  У суботу всі ходять у гості, водять хороводи та з веселим настроєм проводжають зиму. 

Номер слайду 14

НЕДІЛЯ – «Прощена»Тиждень завершується Прощеною неділею, коли треба забувати всі образи та усіх прощати, звільняючись від гріхів перед Великим постом. Кланяються в ноги. А у відповідь чують знайоме:«Бог простить». Ближче до вечора всі гуляння завершуються символічним спалюванням опудала.

Номер слайду 15

За традицією Масляну потрібно провести багато і весело, не економлячи на частування. Загалом, якщо погано проведеш Масляну, що не повеселитися від душі, то весь рік будеш жити в тузі і смутку — така народна прикмета.

Номер слайду 16

Масляну святкували,Люту зиму проводжали. Були танці, були співи. Та й млинці усім на диво. Ой, яке ж то гарне свято –Вас дозвольте привітати!

Номер слайду 17

pptx
Додано
23 лютого 2023
Переглядів
393
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку