Матеріал до уроку географії 6 клас. Урок №39. Хмари і туман, відмінності в їх утворенні. Форми хмар, хмарність

Про матеріал

Матеріал до уроку географії

Курс «Загальна географія» 6 клас

Тема 2. Атмосфера

Урок №39. Хмари і туман, відмінності в їх утворенні. Форми хмар, хмарність

Перегляд файлу

Матеріал до уроку географії 6 клас

Матеріал до уроку географії

Курс «Загальна географія» 6 клас

Тема 2. Атмосфера

Урок №39. Хмари і туман, відмінності в їх утворенні. Форми хмар, хмарність

 

Хмари — скупчення в атмосфері продуктів конденсації водяної пари (крапель води або кристалів льоду). утворення хмар залежить від вологості та температури повітря.

Хмарність:

1) сукупність хмар у деякій частині атмосфери.

2) Міра покриття небесного склепіння хмарами (наприклад, в десятих частках).

Метеорологи оцінюють хмарність за 10-бальною шкалою. Наприклад: 0 балів — небо ясне, 5 балів — 50% неба закрито хмарами, 10 балів — усе небо закрито хмарами. Хмари бувають різних типів і форм у залежності від умов утворення. Найпоширенішими є шаруваті, купчасті, перисті хмари та їх різновиди.

Хмари складаються з дуже дрібних краплинок води або кристалів льоду, що плавають у повітрі. Ці краплинки та кристалики такі малі, що під дією ваги лише повільно опускаються.

Якщо відносна вологість повітря досягне 100 %, то частина водяної пари знову перетвориться на рідину. Скупчення дрібних крапель води чи кристаликів льоду високо над поверхнею Землі називається хмарою, а біля поверхні Землі — туманом.

Коли хмарні краплі і кристали збільшуються і стають важчі, вони починають падати швидше, і з хмари випадає дощ або сніг. Основною умовою утворення опадів є одночасна наявність у повітрі твердої, рідкої і газоподібної води, яка перебуває у змішаних хмарах. Крапельки в хмарах можуть зберігатися в рідкому стані і при температурі нижче 0 °С, але частіше при низьких температурах утворюються кристалики льоду або сніжинки. При температурі від -7 до -18 °С хмари складаються одночасно з льодових кристаликів і водяних крапель. Досягаючи розмірів від 0,05 до 0,1 мм., краплинки води в хмарах не можуть більше перебувати у повітрі і падають на землю у вигляді атмосферних опадів. При від'ємних температурах водяні крапельки випаровують вологу, а льодові кристалики конденсують її.

Збільшуючись, вони падають, приєднуючи до себе інші крапельки води, які приморожуються до кристалів. Зимою такі кристалики падають на земну поверхню у вигляді снігу або крупи, а літом внаслідок танення в нижніх шарах атмосфери — у вигляді дощових крапель різної величини (діаметром від 0,05 до 7 мм.). Під час грози вони можуть випадати у вигляді граду.

Туман у загальному значенні — аерозоль з краплинно-рідинною дис­персною фазою. Утворюється з перенасиченої пари внаслідок конденса­ції. В атмосфері туманом називають скупчення водяних крапельок або крижаних кристалів у приземному шарі. Туманом прийнято називати помутніння повітря безпосередньо над поверхнею Землі, що виклика­ється конденсацією водяної пари. У тумані видно тільки на сотні або навіть на десятки метрів. Зазвичай тумани утворюються тоді, коли тем­пература повітря і точки роси близькі. Частіше за все туман виникає внаслідок сильного нічного охолодження приземного шару повітря. Охо­лоджене повітря виявляється перенасиченим вологою, і водяна пара по­чинає перетворюватися у дрібні краплі води. Виникає туман і тоді, коли тепле вологе повітря натікає на холодну поверхню. Спричинює утворен­ня туману і наявність великої кількості у повітрі «ядер конденсації» — частинок пилу або продуктів неповного згорання. У містах це, як прави­ло, викиди з фабричних труб або автомобільних двигунів. Тумани завда­ють багато турбот, а часом і шкоди: погана видимість призводить до ава­рій на транспорті, закриваються аеродроми, сповільнюють рух поїзди й автомашини.

Хмари добре помітні з поверхні Землі, вони бувають різної форми, яка визначається багатьма факторами: швидкістю вітру, висотою, вологістю і тощо. Хмари, схожі за формою і розташовані на однаковій висоті, об'єднують в групи: перисті, купчасті, шаруваті.Перисті хмари складаються з перістоподібних елементів і виглядають як тонкі білі нитки або клапті, іноді як витягнуті гряди. Купчасті хмари ущільнені, в денний час яскраво-білі, зі значним вертикальним розвитком, причому верхні ділянки мають вигляд веж або куполів з округлими формами. Шаруваті хмари формують однорідний шар, схожий на туман, але розміщений на певній висоті (від 50 до 400 м). Вони зазвичай покривають весь небосхил, але можуть бути у вигляді розірваних хмарних мас.

Хмари найчастіше знаходяться в тропосфері, це найнижчий шар атмосфери висотою від 9 до 18 км від поверхні землі.

Хмари мають завжди різну форму, тому що вони утворюються при різних умовах в атмосфері.

Хмари розрізняють за класифікацією.

  • Перисті. Вони бувають у вигляді тонких білих хвилястих ниток, клаптів або ліній, витягнутих у ряд. Утворюються в дуже холодному повітрі, на висоті від 8 до 13 км.
  • Перисто-купчасті. Кулясті хмари, вибудовані в лінію. Утворюються на висоті 6-8 км.
  • Перисто-шаруваті. Ці хмари прозорі, крізь них можна побачити сонце чи місяць. Вони складаються з дрібних кристалів льоду. Висота 6-8 км.
  • Високо-купчасті. Мають вигляд окремих пластівців або пластин, розділених просвітами неба. Вони утворюються в результаті підйому теплих повітряних мас, після чого слід очікувати зміни погоди. Висота 2-6 км.
  • Високо-шаруваті. Мають вигляд однорідного відтінку (сірий або синюватий) з окремими прсвітами сонця. Утворюються на висоті 3-5 км.
  • Шарувато-дощові. Хмари темно-сірого однорідного кольору. Утворюються на висоті приблизно 1 км.
  • Шарувато-купчасті. Сірі хвилясті хмари, розділені просвітами. Сонце просвічується крізь тонкі шари. З цих хмар випадають нетривалі опади.
  • Купчасті хмари. Яскраво-білі хмари, що утворюються влітку.Вони здаються пухнастими і мають вигляд великих куполів або будівель з величезними обрисами.
  • Купчасто-дощові. Сіруваті, за обсягом більше, ніж купчасті хмари. Також здаються пухнастими і мають силует великих скелястих гір. 

 

1

Золотарьов Є.Г.

docx
Додано
27 липня 2018
Переглядів
3372
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку