Матеріал "Культура статевого життя"

Про матеріал

За емоціями, бажаннями сексуальних переживань забувається про головне. Адже найважливішим у житті кожного є здоров'я, а неодмінною його складовою – саме здоров'я репродуктивне. Незахищені статеві контакти, часта зміна партнерів можуть відгукнутися згодом багатьма проблемами і навіть призвести до безпліддя. А тому необхідно пам'ятати про культуру статевого життя, методи захисту та, звичайно, – відповідальність.

Перегляд файлу

Чоловік і жінка — це два різні світи, два взаємно доповнюючих починань ("ян" і "інь"). Обидві статі рівні.

1.          Наша цивілізація є переважно чоловічою, тому жінка, яка хоче мати в суспільстві вищий статус, змушена поводити себе як чоловік.

2.          Жінка частіше є психологічним лідером, тобто прихованим, а чоловік — за поведінкою, тобто вона ініціює, а він — виконує.

3.          Стреси гальмують репродуктивну функцію жінки, негативно впливають на плід, тому вагітним потрібен комфорт, віддаленість від соціуму.

4.          Жінка відіграє важливішу роль у створенні мікроклімату в сім'ї, вихованні дітей, особливо синів (мати є вихователем сина, але вчителем доньки). Син рабині не може бути внутрішньо вільним, син деспотичної матері має слабку волю, саме під впливом матері у сина формується ідеал жінки.

5.          По мірі росту та розвитку дітей батьки повинні віддаляти їх від сім'ї не лише фінансово, але й територіально, особливо синів, інакше підсвідома залежність від авторитету й енергетики матері не дозволить стати їм нормальними чоловіками своїх жінок.

6.          Відношення подружжя в сім'ї будуються на основі тих ролей, які вони сприймали з дитинства: "чоловік — батько", "чоловік — чоловік", "чоловік — син", "жінка — мати", "жінка — жінка", "жінка — донька". Кожен психотип (роль) має свою форму поведінки. Найбільш гармонійні союзи між 1) чоловік-батько й жінка-донька, 2) жінка-мати й чоловік-син, 3) чоловік-чоловік і жінка-жінка,

7.          Біологічні та психологічні особливості чоловіків і жінок позначаються на соціальному аспекті їх діяльності, тому існує поділ на чоловічі й жіночі професії.

Школа теж впливає на сексуальне виховання дитини, воно проходить у три фази.

 

1. Споглядання.

Пізнання світу, розуміння статей, їх призначення.

 

2. Формування уявлення про статеву культуру і власну

сексуальну належність.

 

3. Завершення формування статевої культури. 

залежить     від

її       власної

грамотності,

розуміння

особливостей

перебігу

процесів

фізичного,

психічного     й дорослішання.

соціального

 Готовність до статевого життя тісно пов'язана з відповідальністю за свої вчинки, соціальною й економічною самостійністю. Репродуктивне здоров'я молоді багато в чому

Стосунки без ризику

       За емоціями, бажаннями сексуальних переживань забувається про головне. Адже найважливішим у житті кожного є здоров’я, а неодмінною його складовою – саме здоров’я репродуктивне. Незахищені статеві контакти, часта зміна партнерів можуть відгукнутися згодом багатьма проблемами і навіть призвести до безпліддя. А тому необхідно пам’ятати про культуру статевого життя, методи захисту та, звичайно, – відповідальність.

Мовою цифр

Чи знаєте ви, що 18% дівчаток і 40% хлопців починають статеве життя у віці до 15 років, 37% – до 18-ти? Серед наслідків – небажана вагітність, інфекції, які передаються статевим шляхом, включаючи ВІЛ-СНІД. Захворювання на сифіліс та гонорею за останні десять років збільшилися у десятки разів, 15% ВІЛ-інфікованих в Україні становлять особи 15-19 років. Майже 45% юнок 15-19-ти років переривали вагітність. 

За кількістю вагітностей та абортів серед підлітків нас випереджують хіба що Таджикистан та Росія (59 і 65 випадків на тисячу населення, відповідно). Офіційно у нашій країні за минуле десятиріччя щороку проводилося від 200 до 600 тисяч абортів (571479 – у 1997 році й 201087 – у 2008), а неофіційно ця цифра сягає одного мільйона! І як результат – безпліддя, патології при вагітностях у майбутньому, низький рівень здоров’я новонароджених. За минулий рік від абортів в Україні померло 6 жінок, троє з яких переривали вагітність поза межами лікувального закладу. При цьому жінка завжди зостається сам на сам зі своїм рішенням, а психологічна травма залишає відбиток на усе життя.

 Історія контрацепції своїм корінням сягає вглиб віків. Одним з найбільш давніх джерел є опис протизаплідних паст. Їх описав Калун із Єгипту. В знаменитому папірусі Еберса, написаному приблизно 1550 років до н.е. Техніка контролю за народжуваністю досягла високого рівня в часи античного Риму і Греції. Соранус (98138 рр. до н.е.) – видатний гінеколог того часу – описує численні розчини з фруктовими кислотами як протизаплідні засоби, а також наводить показання та протипоказання до переривання вагітності. В християнській релігії протизаплідні засоби були заборонені, що підтверджує енцикліка Папи Павла VІІ від 1968 року, де вказано, що кожний статевий акт повинен здійснюватися для продовження роду людського.

 Контрацепція – це єдиний метод попередження небажаної вагітності у здорової жінки репродуктивного віку, який переважно починається з 18 років і закінчується в 45 років. Протягом цього періоду у жінки, яка живе статевим життям, щомісячно при наявності овуляції з 10-го по 16-ий день менструального циклу може настати вагітність. Дослідження останніх років показують, що оптимальним терміном для наступлення вагітності є вік жінки від 20 до 35 років, тобто в 2 рази менше тривалості репродуктивного віку, коли можливе наступлення вагітності. Встановлено, що не тільки переривання небажаної вагітності, але і наступлення бажаної вагітності у жінок у віці до 20 і після 35-40 років складає групу підвищеного ризику у співвідношенні розвитку різних ускладнень, в зв’язку з чим в цих випадках необхідне використання контрацепції. Дослідження останніх років показують, що планування сім'ї шляхом більш широкого використання протизаплідних засобів здійснює сприятливий вплив на здоров'я жінки.

Основною метою контрацепції у підлітків є:

- профілактика першого аборту й незапланованих перших пологів; - профілактика захворювань, що передаються статевим шляхом.

Методи контрацепції

Фізіологічні (природні) методи

Фізіологічні (природні) методи контрацепції.

 Засновані на визначенні днів у менструальному циклі, коли ймовірність настання вагітності мінімальна. Але оскільки дівчата схильні до спонтанної незапланованої овуляції та менструальний цикл у них часто нерегулярний, а обчислення “безпечних” днів вимагає відповідальності і самодисципліни, то ці методи контрацепції не рекомендуються використовувати підліткам, тому що вони малоефективні.

Перерваний статевий акт

 Підлітки часто використовують цей метод контрацепції. Він дуже ненадійний, варто подумати про більш ефективні методи.

Барєрні (механічні) методи.

У1564 році вперше описано презерватив, виготовлений з льону та кишок. Китайці використовували сухий гриб із шляпкою.

 Найбільше широко представлені презервативами, які попереджують проникнення сперматозоїдів. Для більшості підлітків, які мають, як правило, нерегулярне статеве життя, ідеальним методом контрацепції є презерватив. Він надійно охороняє не тільки від зачаття, але й від зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом. Презерватив найкращий метод для безпечного сексу, якщо він правильно використовується.

 Їх дія заснована на використанні засобів, які сприяють загибелі сперматозоїдів. Сперміцидні засоби захищають від вагітності та від інфекцій, які передаються статевим шляхом. Вони вводяться в піхву за 10-15 хвилин до статевого контакту. Хімічні методи не відносяться до надійних, але спільне їх використання з презервативами збільшує контрацептивний ефект. Перевагою такого подвійного методу є практична відсутність протипоказань і системної дії на організм. Він може бути рекомендований як більш надійний засіб захисту від вагітності  та інфекцій, які передаються статевим шляхом для виключення невдач, пов’язаних з використанням презерватива.

Хімічні  методи

Гормональна контрацепція

 Є найбільш надійним методом оборотного попередження вагітності практично з 100% ефективністю. Він займає одне із провідних місць у світі серед методів регулювання народжуваності. Сучасні, низькодозовані і практично нешкідливі препарати одержують усе більш широке визнання у молоді. Але, приймати гормональні таблетки можна тільки за призначенням лікаря, після спеціального обстеження за умови відсутності протипоказань. Цей метод можна рекомендувати дівчаткам, які ведуть регулярне статеве життя й готові чітко дотримуватися схеми прийому таблеток.

 Серйозним недоліком протизаплідних таблеток є те, що вони не захищають від інфекцій, що передаються статевим шляхом. У Європі підліткам давно рекомендують використовувати подвійний “голландський” метод контрацепції – одночасний прийом низькодозованих оральних контрацептивів і застосування презерватива, що дозволяє надійно захиститися від вагітності та інфекцій, які передаються статевим шляхом.

 Всі підлітки повинні знати про невідкладну контрацепцію. Вона застосовується в наступних випадках:

-             якщо відбувся незахищений статевий акт без використання якихнебудь засобів контрацепції;

-             якщо під час статевого акту порвався або зіскочив презерватив; - якщо пропущено прийом протизаплідних таблеток.

 Засоби для “пожежної” контрацепції – це, найчастіше, препарати, що містять високі дози гормонів, які перешкоджають імплантації в порожнину матки заплідненої яйцеклітини. Ефективність їх досить висока – до 98% при застосуванні упродовж перших 72 годин після незахищеного статевого акту. Тому головне – це своєчасне звернення за допомогою до лікаря. Оскільки таблетки містять високі дози гормонів, вони можуть викликати ряд побічних реакцій, але для дівчини прийом їх важливіший, ніж переривання незапланованої вагітності. Необхідно пам’ятати, що це метод невідкладної контрацепції, і використовувати його постійно категорично не рекомендується. У юних допускається його застосування не більше 4-х разів у рік, і він, на жаль, не захищає від інфекцій.

Екстрена (невідкладна) контрацепція.

 Надійність методів контрацепції

 1. Комбіновані оральні контрацептиви (99%)  2. Внутрішньоматкова спіраль (80%)  3. Презерватив (60%)

4.   Сперміциди (50%)

5.   Перерваний статевий акт (35%)

6.   Календарний метод, спринцювання (30%)

До ризиків, пов'язаних з раннім статевим життям, належать:

-     рання вагітність, що наражає на небезпеку здоров'я

матерів-підлітків та їхніх  дітей;

-     нервові стреси й невдачі, пов'язані з неготовністю нервової системи підлітка до  таких стосунків;

-     зараження інфекціями, що  передаються статевим шляхом

 (ІПСШ), зокрема ВІЛ/СНІДом.

Бережіть своє здоров'я!!!


pdf
Додано
12 вересня 2018
Переглядів
4554
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку