Матеріали для батьківського лекторію "Обережно, діти!"

Про матеріал

"Обережно, діти!" - авторський матеріал для батьківського лекторію, який можна використати з метою роз`яснення правил поведінки сучасних батьків у стосунках з дітьми. Він покликаний спонукати батьків задуматися над тим, який приклад вони подають своїм дітям та як їхні поступки, дії та слова впливають на емоційний комфорт та психологічний стан маленьких Людей.

Перегляд файлу

Обережно, діти!

Матеріали для батьківського лекторію

 

Діти – це маленькі люди з відкритими для світу серцями. Вони найбільш незахищені від емоційних стресів, жорстокості і насильства у нашому складному житті. Їх щодень підстерігають небезпеки, що породжують психічні травми, які негативно позначаються на фізичному та психічному здоров’ї малюків.

Нещодавно мені довелося спостерігати таку картину. На ринку зчепилося дві жінки, які щось не поділили між собою. Спершу вони голосно сварилися, рясно поливаючи одна одну нецензурною лайкою, а потім стали доводити свою правоту кулаками. Навколо них зібралася люди, які з цікавістю спостерігали, чекаючи вирішення ситуації. Серед них я помітила молоду жінку з маленькою дівчинкою років чотирьох. Дитина злякано притиснулася до маминого коліна і уся аж зіщулилася. За деякий час мама з дівчинкою вже прямувала тротуаром, жваво переповідаючи побачене комусь по телефону. Дитина трималася за мамину руку, в її очах я побачила і страх, і розпач, і німі запитання. Чи ж буде вона сьогодні спати спокійно? Що буде діятися в її маленькій голівці чи впорається сама зі своїми хвилюваннями, а чи замкнеться у собі, ставши потім «проблемною дитиною»?

Згубними для дитячої психіки є сімейні конфлікти та розлучення батьків. Для малюків сім’я є уособленням єдиного цілого, неподільного слова «батьки». Сварки, незгоди, з’ясування стосунків найрідніших людей наносять дитині душевні рани. Хвилювання і тривоги переростають у хронічні сумніви. Дитина приймає ці хворобливі стосунки на свій рахунок, звинувачуючи себе у безсиллі щось змінити, чи навіть бачить себе причиною сімейних непорозумінь.

Процес входження дитини в соціальне середовище є надзвичайно складним. Дорослі зобов’язані допомогти малюку захиститися від негативних впливів, усвідомлюючи, що діти є надзвичайно вразливими і бачать світ по іншому, не маючи достатнього життєвого досвіду для осмислення подій. Травматичний стрес може негативно вплинути на подальше їхнє життя. Конфлікти між дорослими в сім’ї, побуті, громадських місцях підстерігають малюків на кожному кроці, роблячи свою чорну згубну справу. Так і хочеться повсюди розмістити таблички із написами «Обережно, діти!», щоб дорослі були пильними.

Надзвичайно важливо пояснювати дитині причини того, що відбувається навкруги. Підтримати дитину, вислухати її, у випадку потреби—заспокоїти. Ніколи не залишати наодинці зі своїми переживаннями, запевнити, що ви любите її. Часто бачимо, як батьки закривають очі дитині, або просять її затулити вуха, не пояснивши своїх дій, та коли дитина прагне дізнатися причини—відбуваються відмовками: «Тобі не треба цього бачити», «Ти ще малий, чи мала», «Виростеш—зрозумієш». Тоді й виникають у дітей відчуття образи, розгубленості та самотності.

Зміцнити психічне здоров’я дитини та зняти емоційне напруження допоможуть лагідні слова, казки, ігри, малювання, психогімнастика. Вони відновлять потік психічної енергії, викличуть позитивні почуття та думки. Робімо все для того, щоб наші діти навчилися стійко переносити реалії сучасності і не втратили віри у міцну і надійну родину.

 

 

 

docx
Додано
2 липня 2018
Переглядів
516
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку