Матеріали для малювання. Папір. Жатий (креповий) папір

Про матеріал

На уроках образотворчого мистецтва необхідно використовувати аркуші паперу різного розміру, фактури й цупкості. Доцільніше використовувати папір формату А3 (рідше — А4). Учням початкової школи легше орієнтуватися у великому просторі аркуша паперу.

Перегляд файлу

Матеріали для малювання. Папір. Жатий (креповий) папір

 

 

Папір

На уроках образотворчого мистецтва необхідно використовувати аркуші паперу різного розміру, фактури й цупкості. Доцільніше використовувати папір формату А3 (рідше — А4). Учням початкової школи легше орієнтуватися у великому просторі аркуша паперу. Робота з маленькими форматами викликає напруження та знижує ефект уроку. Для малювання кольоровими й простими графітними олівцями можна використовувати білий папір різної цупкості, гладкий або шорсткий. Якщо використовується папір з альбомів, необхідно спочатку відрізати смужку з дірочками в місцях кріплення аркушів в альбомі. Можуть бути використані також і шпалери на паперовій основі. Такий папір, крім того, що дешево коштує, має цілу низку переваг:

• він добре вбирає фарби;

• на нього добре «лягають» кольорові олівці, крейда, воскова крейда й пластилін;

• він здебільшого пофарбований у світлі, м’які кольори та не вимагає тривалої роботи із фоном малюнка;

• ледь шорсткувата поверхня активізує пальцеві рецептори дитини, концентрує її увагу на малюнку.

Усі види аркушевого паперу потрібно заздалегідь розрізати на форматні

аркуші, а не зберігати згорнутими в трубку, інакше це ускладнить підготовку паперу до уроку. Під час роботи з кольоровими олівцями й фарбами не слід

застосовувати глянсовий і крейдяний папір, тому що на нього погано лягає пігментний шар, він поглинає фарбу, змінює її колір, а після висихання фарба може обсипатися (окрім завдань, що можуть бути виконані за допомогою туші). Для малювання вугільним олівцем, кольоровими восковими крейдяними паличками краще використовувати білий, тонований і кольоровий папір м’яких відтінків. Добре, якщо папір шорсткуватий, тоді крейда, пастель і вугільний олівець «лягають» нерівно, фактурно, що надає зображенням особливої виразності. Папір до заняття необхідно готувати із запасом: на випадок, якщо буде потрібно замінити комусь аркуш.

Жатий (креповий) папір

Обрізки жатого паперу, що залишилися від пакування квітів і подарунків після дня народження або свята, потрібно скачати в тугі рулончики й закріпити кінці рулончиків скотчем. Такий інструмент за формою нагадує олівець, але дає дуже яскраву широку лінію. Перед малюванням кінець паперової палички потрібно вмочити у воду. Коли кінець палички дуже розмокне, його слід підрізати. Фарба на жатому папері дуже стійка і може тривалий час залишатися на пальцях (навіть кілька днів). Для того щоб захистити руки, можна надягти напальники або гумові рукавички (що саме

по собі — захоплююче заняття). Для малювання на столі або довгому ослоні необхідно розстелити рулон шпалер і закріпити його скотчем. Безпосередньо на папері розставити невеликі блюдечка з водою. Дуже цікаво в такий спосіб малювати одну велику картину всім класом.

 

doc
Додано
9 серпня 2018
Переглядів
1109
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку