Матеріали для виховної роботи "Відкриття, які прославили українців на весь світ"

Про матеріал
Долі українських учених дуже подібні між собою: їхню творчість знають на чужині і мало або зовсім не знають на батьківщині. Українська земля дуже багата на таланти. Цілу плеяду геніальних учених і винахідників, співаків і композиторів, письменників і поетів вона подарувала людству. Матеріали допоможуть розширити знання учнів про видатних винахідників України
Перегляд файлу

 

Первая Керосиновая Лампа-p5181055.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Відкриття, які прославили українців на весь світ

 

(матеріали для класних годин)

 

Рентген.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Долі українських учених дуже подібні між собою: їхню творчість знають на чужині і мало або зовсім не знають на батьківщині. Українська зем­ля дуже багата на таланти. Цілу плеяду геніальних учених і винахідників, співаків і ком­позиторів, письменників і по­етів вона подарувала людству.  Інко­ли їх відкриття привласнювалися іншими народами і видавалися за свої. Про це влучно сказав видатний російський учений князь М.С.Трубецькой: «...культура, яка з часів Пет­ра І живе і розвивається в Росії, являється органічним і безпосереднім продовжен­ням не московської, а київсь­кої української культури...».

      Треба усвідомити, що культура і на­ука кожної нації належать людству. А наш святий обо­в'язок шанувати своїх світочів науки і культури, пишатися ними і популяризувати їх, інакше наше самоусвідом­лення як нації буде неможли­вим.

Завдяки українським вченим з’явилися винаходи, відомі всьому світові. Те, що деякі з цих речей - справа рук українців, може стати для вас приємним сюрпризом. Пропонуємо вам 22 кращі новації, які належать українцям.

 

Перший підводний човен-чайка

Безпалубний плоскодонний човен запорізьких козаків, чайка, був ство­рений у XVI-XVII століттях. Зовні бортів кріпився очеретяний пояс, який дозволяв спускати човен під воду і утримувати його на плаву в такому стані. Швидкість чайки ста­новила приблизно 15 км/год, завдя­ки чому козаки без труднощів втіка­ли від турецьких галер.

 

Гасова лампа

 

Первая Керосиновая Лампа-p5181055.jpgЛампа на основі згоряння гасу була створена львівськими аптека­рями Ігнатієм Лукасевичем і Яном Зехом у 1853 році в аптеці «Під зо­лотою зіркою». Одночасно з лам­пою був винайдений і новий спосіб отримання гасу шляхом дистиляції і очищення нафти.

 

 

 

 

 

Ян (Йоган) Зег (2 вересня 1817, м. Ланьцут — †25 січня 1897, м. Борислав), фармацевт, аптекар, піонер (винахідник) промислової нафтопереробки в Україні (Галичині) та світі.

 

 

 

 

 

 

 

                                             Ігнатій Лукасевич ( 8березня 1822, Задушники  7січня 1882)  фармацевт, хімік-технолог, бізнесмен, винахідник гасової лампи (1853), і, насамперед, батько нафтової промисловості. Створив метод отримання гасу шляхом дистилювання сирої нафти. Зробив першу нафтову свердловину (1854) і перший нафтопереробний завод у Польщі (1856). Був великим лідером спільноти та одним з найвідоміших філантропів вГаличині. Сприяв створенню садів, будівництву доріг і мостів, шкіл, лікарень, боровся з бідністю та алкоголізмом у регіоні.

 

 

Електричний трамвай

 

Первый электрический трамвайНа початку 1870-х полтавчанин Федір Піроцький розробив техноло­гію передачі електроенергії через залізний дріт. У 1880 році вчений- інженер представив проект засто­сування електрики для руху заліз­ничних потягів з подачею струму. Через рік у Берліні поїхав перший трамвай, вироблений компанією Siemens за схемою українця.

 

 

Піроцький Федір Аполлонович (* 17 лютого (1 березня) 1845, Лохвиця, Полтавська область або Сенча — † 28 лютого (12 березня) 1898, Олешки, тепер Цюрупинськ, Херсонська область) — український інженер, винахідник першого у світі трамваю на електричній тязі.

 

 

 

Рентген

 

Іван Пулюй.jpgУкраїнець Іван Пулюй за 14 років до німця Вільгельма Рентгена, у 1880 - 1882 роках, сконструював трубку, яка згодом стала прообразом сучасних рентгенівських апа­ратів. Він набагато глибше, ніж Рентген, проаналізував природу і механізми виникнення променів, а також на прикладах продемонстру­вав їх суть. Саме Іван Пулюй пер­шим у світі зробив рентгенівський знімок людського скелета.

 

 

Кінескоп

 

Йосип ТимченкоЙосип Тимченко - винахідник, який за два роки до відкриття братів Люм'єр спільно з фізиком Миколою Любимовим розробив скачковий механізм «равлик». Його принцип дії був покладений в основу ство­рення кінескопа.

У 1893 році в Одесі були показані два фільми, зняті за допомогою першого кінескопа. Тимченко випе­редив західних винахідників кінема­тографу, однак його пристрій не був запатентований.

 

Ти́мченко Йо́сип Андрі́йович (15 квітня () 1852 року — 20 травня 1924) — український механік-винахідник, фактично — першовідкривач кіно.

 

Ракетний двигун

Уродженець Житомира Сергій Корольов є конструктором радянської ракетно-космічної техніки і засновни­ком космонавтики.  У 1931 році він разом з колегою Фрідріхом Цандером домігся створення громадської організації з вивчення реактивного руху, яка згодом стала державною на- уково-конструкторською лаборато­рією з розробки ракетних літальних апаратів. У1957 році Корольов запу­стив на навколоземну орбіту перший в історії штучний супутник Землі.

 

Вертоліт

 

Винахідником вертольоту є київ­ський авіаконструктор, який емігру­вав до США, - Ігор Сікорський. У 1931 році він запатентував проект машини з двома пропелерами – горизонтальним на даху і вертикальним на хвості.

Перший вертоліт VS-300 підняв­ся в небо в 1939 році. Пізніше на його основі був створений перший у світі вертоліт-амфібія на поплав­ковому шасі, який міг злітати з води і сідати на суші.

 

Вугільний комбайн

 

Очисний комбайн типу «Донбас», сконструйований на основі винаходу А. БахмутськогоУ 1932 році українець, уродженець нинішньої Луганської області Олексій Бахмутський, створив до­слідний зразок першого у світі вугільного комбайну. Після деякого вдосконалення в 1939 році Горлівський завод імені Кірова почав серійне виробництво вугільних ком­байнів, які успішно працювали на шахтах Донбасу до початку війни.

 

Поштовий індекс

 

У 1932 році в Харкові була ство­рена унікальна система маркуван­ня листів. Спочатку в ній викорис­товувалися цифри від 1 до 10, а пізніше формат змінився на число- буква-число.

З початком Другої світової війни цю систему індексації скасували. Однак пізніше продовжили викори­стовувати в багатьох країнах світу.

 

Найшвидший у світі автомобіль

 

У найшвидшому радянському ав­томобілі, проект якого в 1966 році розробив харків'янин Володимир Нікітін, був установлений вертоліт­ний газотурбінний двигун ГТД-350 потужністю 400 кінських сил. Розра­хункова швидкість машини станови­ла 400 км/год, але вона не була до­сягнута через відсутність відповід­ної траси. Однак під час заїзду на Чугуївській трасі ХАДІ-7, стартував­ши з місця, зміг розвинути швидкість 320 км/год на дистанції 1 км.

 

Профілактор Євмінова

 

Створити тренажер і відому зараз у всьому світі методику профілак­тики і лікування захворювань хребта В’ячеслава Євмінова в 90-ті роки підштовхнула власна серйозна травма. Він почав експериментувати з дозуванням навантажень і виконанням вправ під різними кутами, які активізували обмінні процеси і зміцнювали м'язи хребта. Так і був винайдений тренажер, що отримав назву профілактор Євмінова.

  

 

Екологічно чисте паливо

 

Інженер зі Славутича Володимир Мельников у 2006 році сконструю­вав машину, яка перетворює відхо­ди деревини в паливні брикети. Піч під надвисоким тиском розігріває тирсу до 300 градусів, внаслідок чого утворюється рослинний клей.

Далі працює прес, який стискає масу з силою 200 тонн на квадрат­ний сантиметр. В результаті вихо­дить паливний брикет, схожий на антрацит.

 

Антибіотик батумін

 

У 1998 році професор Іван Скри­паль та його колеги, вчені з Інсти­туту мікробіології і вірусології НАН України, створили новий антибіо­тик, що володіє високою активні­стю до всіх видів стафілококу. За своїм хімічним складом цей пре­парат не має аналогів.

 

Годинник-глюкометр для діабетиків

У 2002 році вчений із Закарпаття Петро Бобонич винайшов глюкометр у вигляді наручного годинни­ка. З його допомогою діабетики мо­жуть дізнаватися рівень цукру в крові у будь-який момент. Для цього не потрібно здавати кров.

Вiн простий, зручний i набагато ефективнiший за традицiйнi, однак виробляти його в Українi, незважаючи на довготерпiння автора, так i не зiбралися. А зараз уже не зможуть i за бажання: до 2016 року включно право на промислове виготовлення таких глюкометрiв в ужгородського вченого викупила Росiя.

 

 

 

Екоавтомобі ль, що працює на повітрі

 

Житель Харкова, 48-річний Олег Збарський, у 2009 році створив ав­томобіль, що працює на стиснено­му повітрі. Така пневмомашина їздить зі швидкістю 40 км/год, зате не виробляє шкідливих викидів. І хоча екоавтомобіль дуже громізд­кий, при відповідному доопрацю­ванні технологія в майбутньому може широко застосовуватись.

 

Опріснення морської води

 

Технологію опріснення морської води для пиття у 2010 році розро­бив професор Одеської державної академії холоду Леонард Смирнов. Заморожена особливим чином морська вода перетворюється в кристали, з поверхні яких можна ви­далити солі, шкідливі речовини, а також важкі ізотопи водню, які не­гативно впливають на гени і нерво­ву систему людини.

 

Гнучкий  суперконденсатор

 

Фахівці зі Львівської політехніки придумали гнучкий тканинний су­перконденсатор, який працює на сонячній батареї і може заряди­ти навіть мобільний телефон. Пристрій являє собою компактну систему енергозбереження, котра гнеться і кріпиться до будь-якої по­верхні. Цей український винахід уві­йшов у топ-100 кращих досліджень і розробок світу 2011 року за вер­сією впливового американського журналу R&D Маgazinе.

 

Рідкий струменевий скальпель

 

Наукові співробітники Аерокосміч­ного інституту та Національного авіаційного університету в 2012 році створили рідкий струменевий скальпель. Він відрізняється тим, що не пошкоджує судинну систе­му при проведенні операцій на внутрішніх органах людини.

Високий тиск при роботі апарату дозволяє видаляти нем’язові тканини ни з мінімальною крововтратою. Скальпель не має аналогів на За­ході і є інструментом багаторазово­го використання.

 

Компакт-диск

 

Мало хто знає, що прообраз компакт-диска в кінці 1960-х вина­йшов аспірант Київського інститу­ту кібернетики В'ячеслав Петров. Тоді розробка носила науковий характер і не мала нічого спільно­го з музикою. Оптичний диск був створений для суперЕОМ.

 

 

Зварювання живих тканин

 

Ідея зварювання живих тканин з'я­вилася серед вчених інституту елек­трозварювання імені Євгена Патона. Ще в 1993 році під керівництвом Бориса Патона, сина винахідника різних методів електрозварювання, були проведені експерименти, які довели, що можна отримати зварне з'єднання різних м’яких тканин тва­рин способом біполярної коагуляції.

Пізніше почалися експерименти зі зварювання тканин видалених органів людини.

 

Безкровний аналіз крові

 

Харківський учений Анатолій Малихін придумав, як зробити аналіз крові безкровним. Він створив при­лад, п'ять датчиків якого при­кріплюються на певні ділянки тіла людини, після чого на екран комп'ю­тера виводиться 131 показник здо­ров'я.

У 2008 році виробництвом апара­та зайнялась українська приватна компанія. Сьогодні прилад активно використовується медиками в Китаї, Саудівській Аравії, Німеччині, Єгипті та Мексиці.

 

 

Рукавичка для людей з обмеженими можливостями

 

Рукавичка Enable Talk призначе­на для перекладу мови жестів у слова. Для людей з обмеженими можливостями слуху та мовлення її розробили українські студенти.

Апарат виглядає як дві рукавич­ки, оснащені датчиками. Вони відстежують положення рук і пере­дають дані на мобільний пристрій. Розробка була внесена у список кращих винаходів 2012 року.

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
18 березня 2021
Переглядів
498
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку