Матеріали до уроків на тему: "Північна Америка"

Про матеріал
Матеріал до уроку на тему: "Північна Америка" стане в нагоді вчителям та учням для детального вивчення та дослідження особливостей материка Північна Америка.
Перегляд файлу

Півні́чна Аме́рика  материк (континент) у Західній півкулі, північна частина частини світу Америки. Повністю розташований у північній півкулі та майже повністю — у західній[1].

На півночі омивається Північним Льодовитим океаном, на сході — Атлантичним океаном, на заході — Тихим океаном, на півдні — Карибським морем; також на півдні з'єднується Панамським перешийком з Південною Америкою. Загальна площа 24 709 000 км², що становить близько 4,8 % площі планети або 16,5 % площі її суші.

Північна Америка є третім за величиною і кількістю населення континентом після Євразії та Африки[2].

З урахуванням прилеглих островів (в основному — Карибського басейну) Північна Америка складається з 23 країн, в яких станом на 2013 рік мешкало близько 565 млн осіб, що становило 7,5 % усього світового населення.

Довжина берегової лінії

75 500 км

Середня висота
над рівнем моря

700

Найбільша висота
над рівнем моря

(г. Деналі) 6 194

Найменша висота
над рівнем моря

-85 долина смерті

 

Північна Америка розташована повністю у Північній півкулі. Континент простягається в усіх географічних поясах, крім екваторіального. Тому природа його різноманітніша порівняно, наприклад, з Південною Америкою. Південну частину материка, що розташована у тропічних широтах, називають Центральною Америкою. До неї зачислюють також Центральноамериканські острови (Вест-Індія).

На півдні Північну Америку перетинає північний тропік, на півночі – північний полярний круг. Найширша частина материка лежить в помірних широтах.

Береги континенту сильно розчленовані на півночі, північному заході й північному сході. До найбільших елементів берегової лінії належать Гудзонова, Мексиканська, Каліфорнійська затоки, півострови Лабрадор, Флорида, Каліфорнія, Аляска. Найбільші острови – Ґренландія, Ньюфаундленд, Канадський Арктичний архіпелаг (разом з островом Баффінова земля), Великі Антильські, Малі Антильські, Алеутські острови. Порізаність берегів Північної Америки сприяла виникненню тут численних морських портів.

 

На великих просторах заходу, особливо у південно-західній частині континенту, річкова сітка розвинута слабо або відсутня зовсім. На південному сході, навпаки, вона густа. За винятком басейну внутрішнього стоку, що розташований на південному заході материка, річки материка несуть свої води до басейнів трьох океанів. Більшість річок належить до басейнів Атлантичного і Північного Льодовитого океанів. Переважно це рівнинні річки, які мають широкі та глибокі долини, їхнє живлення переважно дощове або мішане (дощове й

Річки басейну Атлантичного океану мають значну довжину та велику кількість приток. Найбільшою річкою Північної Америки єМіссісіпі, назва якої в перекладі з індіанської мови означає «Велика річка».

У Північній Америці проживає 8 % населення світу, переважно європеоїдної раси, а також негроїдної і монголоїдної (індіанці).

Розміщення населення у Північній Америці залежить від історичного часу заселення конкретної території. Найгустіше населеніБермудські острови і північно-східне узбережжя континенту (своєрідний плацдарм для мігрантів з Європи). Основна кількість населення США і Канади (130 млн осіб) зосереджена між атлантичним узбережжям та меридіаном 85° з. д., у вузькій смузі державного кордону між двома країнами, між Великими озерами та річками Міссісіпі й Огайо[18]. Суворі кліматичні умови завадили широкому заселенню просторів на крайній півночі континенту. Центральна Америка особливо густо заселена на Антильських островах (Ямайка — 200 осіб/км²; Тринідад і Тобаго, Барбадос — 580 осіб/км²)[18]. Найменш заселені пустельні регіони північно-західної частини Мексики (пустеля Сонора)[18].

Три чверті населення Північної Америки проживає в містах.

Найбільші міські агломераці їМісто (агломерація)Населення (2010)ПлощаКраїнаМехіко21 163 2267 346 км²Мексика Мексика

Нью-Йорк18 897 10917 405 км²Flag of the United States.svg США

Лос-Анджелес12 828 83712 562 км²Flag of the United States.svg США

Чикаго9 461 10524 814 км²Flag of the United States.svg США

Даллас6 371 77324 059 км²Flag of the United States.svg США

Делавер5 965 34313 256 км²Flag of the United States.svg США

Х'юстон5 946 80026 061 км²Flag of the United States.svg США

Торонто5 593 2127 124 км²Канада Канада

Вашингтон5 582 17014 412 км²Flag of the United States.svg США

Маямі5 564 63515 896 км²Flag of the United States.svg США

 

 

До цього регіону належать три держави — Канада, США та Мексика. Вони тісно пов'язані не лише географічно та історично, а й економічно. На їх теренах все більше утверджується регіональне інтеграційне утворення НАФТА. Відбуваються складні й не позбавлені суперечностей процеси регіональної інтеграції та диференціації. Домінування США в цьому регіоні, як і в усій Америці, хоча й залишається все ще дуже сильним, але поступово згасає.

 

Сполучені Штати Америки

 

Загальні відомості. Офіційна назва — Сполучені Штати Америки (США). Столиця — Вашингтон (близько 600 тис. осіб). Площа — 9,4 млн км2 (4-те місце у світі). Населення — понад 300 млн осіб (3-тє місце). Державна мова — англійська. Грошова одиниця — американський долар.

 

Географічне положення. Географічне положення США не можна оцінити однозначно, так як територія країни складається з трьох несуміжних частин. Основна частина США, площею понад 7,8 млн км2, розміщується між Канадою на півночі й Мексикою на півдні. На сході вона омивається водами Атлантичного океану, на заході — Тихого. З південного сходу вона обмежена Мексиканською затокою. Друга за величиною частина — Аляска, площею понад 1,5 млн км2 межує з Канадою та омивається водами Північного Льодовитого та Тихого океанів. Третя частина США дуже віддалена від перших двох і знаходиться в центральній частині Тихого океану. Це Гавайські острови (24), загальною площею близько 17 тис. км2. США належать також володіння в Карибському морі (Пуерто-Рико та Віргінські острови) й острови Гуам, Мідуей, Уейк та ін. у Тихому океані.

 

У цілому географічне положення країни дуже вигідне. Вона розміщена в оптимальних природних поясах, між двома основними в транспортному сенсі океанами. США віддалені від основних регіонів політичної нестабільності та воєних конфліктів.

Природні умови та ресурси. Рельєф США надзвичайно різноманітний. У західній частині та на Алясці простяглися майже суцільні гірські системи Кордильєри, "пожвавлені" міжгірськими долинами, плато та плоскогір'ями. На Алясці знаходиться найвища точка США г. Мак-Кінлі (6139 м). На сході CШA — середньовисотні гори Аппалачі. Вони мають виположені схили. Між цими гірськими системами в центрі країни знаходяться рівнини. Гавайські острови є вершинами вулканів, які здіймаються над Тихим океаном до 4205 м.

Дуже розмаїтий і клімат США. На основній частині території країни переважає помірний і субтропічний клімат: у Чикаго в січні -4 °С, а в Лос-Анджелесі — +12,3 °С, у Маямі — 20 °С

У США багато могутніх багатоводних річок. Міссісіпі з притоками Міссурі та Огайо належить до найбільших річок Землі. Великими річками є Юкон на Алясці, Колорадо, Колумбія, Ріо-Гранде. Залежно від режиму випадання опадів річки мають різну сезонну водність. У пониззях Міссісіпі бувають катастрофічні паводки. На півночі США знаходяться великі озера: Верхнє, Гурон, Мічиган, Ері та Онтаріо. їхня глибина сягає 300 м.

 

Ґрунтовий покрив США дуже різноманітний. Найродючішими є каштанові та чорноземні ґрунти, що знаходяться в центральній частині прерій. На сході переважають бурі лісові. На Алясці бідні арктичні й тундрові ґрунти. Тут панує вічна (багаторічна) мерзлота. На південному сході країни — жовтоземи та червоноземи.

 

У минулому майже 50% території США було вкрито густими лісами, які характерні для помірних та субтропічних поясів. Нині вони збереглися в горах, на півночі та на Алясці.

З корисних копалин у США виділяються великі запаси нафти, природного газу й кам'яного вугілля. Є практично всі руди металів: від залізної руди до міді, цинку, молібдену, вольфраму тощо. Є золото та срібло. Величезні поклади будівельних матеріалів, калійної та кухонної солі, сірки, фосфоритів тощj

США належать до найурбанізованіших держав світу. Міське населення перевищує 77%.

 США є найбільш економічно розвинутою державою світу. Це постіндустріальна країна, у якій 2/3 зайнятого населення працює у нематеріальній сфері (фінанси, торгівля, послуги, управління тощо). Підприємства США виробляють п'яту частину всієї промислової продукції світу. В економіці гармонійно поєднуються державна, корпоративна та приватна власність. Роль держави дуже велика. Вона найбільший землевласник, а також володіє всіма стратегічними об'єктами. У матеріальному виробництві домінують великі корпорації. Вони охоплюють своїми філіями майже увесь світ. Серед них найвідоміші: "Дженерал моторе", "Форд моторе", "Дженерал електрик", "Боїнг", "Філліп Моріс", "Мобіл" та ін. У торгівлі, обслуговуванні та харчуванні переважає приватна власність.

 

Найпотужнішими галузями американської індустрії є електроенергетика, машинобудування, чорна та кольорова металургія, хімічна, текстильна та харчова промисловість. За виробництвом електроенергії США належить перше місце з великим відривом від усіх інших країн.США один із найбільших виробників у світі продукції хімічної промисловості, особливо з випуску пластмас і синтетичних смол. За рівнем розвитку транспорту США належить перше місце у світі. Довжина залізничних колій перевищує 200 тис. км.

Канада

Кана́да (англ. Canada, МФА: [ˈkænədə], фр. Canada, МФА: [kanaˈda]) — країна, що займає північну частину Північної Америки та майже половину площі континенту, простягаючись від Атлантичного океану на сході до Тихого океану на заході.

 Це друга за площею країна світу[2] (9 976 140 км²), що поступається лише Російській федерації. Канада межує зі Сполученими Штатами Америки на півдні та північному-заході та має морські кордони з Францією (о-ви Сен-П'єр і Мікелон) і Ґренландією (королівство Данія).

за формою правління — конституційною (парламентарною) монархією, з королевою Єлизаветою II як главою держави. Сама країна — багатокультурна і багатомовна: на федеральному рівні визнано дві державні мови — англійську та французьку.

 Канада має диверсифіковану економіку, яка у значній мірі базується на багатих природних ресурсах країни і на торгівлі,Щільність населення, — близько 3,5 осіб на км², є однією з найнижчих у світі.

Канада — одна з небагатьох країн-експортерів енергоносіїв у світі: великі поклади природного газу знаходяться на східному узбережжі, а нафти — в Альберті. Є і великі поклади нафтових пісків Атабаски — друге після Саудівської Аравії родовище нафти у світі. У Квебеці, Британській Колумбії, Ньюфаундленді і Лабрадорі, Онтаріо і Манітобі гідроелектроенергія найпоширеніша і найдешевша.

 

Канада — одна з найбільших у світі виробників сільськогосподарської продукції. Канадські прерії, розбудовані значною мірою завдяки раннім хвилям української еміграції, є одними з найбільших постачальників пшениці й інших зернових культур. Канада, найбільший виробник цинку й урану, також має великі родовища інших природних ресурсів, як-от: золото, нікель, алюміній, свинець. Є в країні і високорозвинена переробна промисловість у південному Онтаріо і Квебеку; тут же і знаходяться автобудівні заводи, філіали багатьох американських і японських автомобільних компаній, що є ключовими в економіці цих провінцій.

Мексика

Mexicanos) — країна в Північній Америці, яка межує на півночі зі Сполученими Штатами Америки, на півдні з Гватемалою, Белізом. Мексика також омивається на заході Тихим океаном, на південному сході Карибським морем та на сході Мексиканською затокою. Мексиканські Сполучені Штати — федеративна конституційна республіка. Мексика — п'ята за величиною країна на американському континенті та 14-та у світі. З населенням 118 мільйонів чоловік Мексика має найбільшу кількість іспаномовного населення у світі. Значну частину території Мексики займає Мексиканське нагір'я з береговими низинами. Клімат більшої частини Мексики тропічний, на півночі — субтропічний, дуже мінливий залежно від характеру рельєфу. Зі сходу та заходу на територію Мексики проникають вологі тропічні повітряні маси, що рясно зрошують навітряні схили гір.На північному заході переважають сіроземи і примітивні пустельні ґрунти

Мексика — індустріально-аграрна країна. Основні галузі економіки: харчова, тютюнова, хімічна, сталеплавильна, нафтова, гірнича, текстильна та легка промисловість, моторобудівна, туризм. Паливно-енергетичний баланс М. характеризується переважанням нафти і газу. Транспорт: залізничний, автомобільний. морський. Близько 60 % зовнішнього вантажообігу здійснює морський транспорт.

Однією з найрозвиненіших галузей мексиканської промисловості є електроенергетика.

До найважливіших сільськогосподарських культур відносяться кукурудза, пшениця, рис, ячмінь, сорго. До інших важливих експортних культур — фрукти і овочі, особливо помідори, апельсини, манго й банани, кава.

Відсутність зручного транспортного зв'язку, що обумовлювалося особливостями рельєфу країни, тривалий час гальмувала її економічний розвиток. Нові види транспортних систем і зв'язку зв'язали спочатку Мехіко з кількома найважливішими економічними центрами, такими як кордон США і порт Веракрус. Мехіко й досі є вузлом усіх транспортних мереж і систем зв'язку, які охоплюють найвіддаленіші райони країни.

docx
Додано
1 червня 2020
Переглядів
1899
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку