«Комплексна соціально-демографічна характеристика Полтавської області»

Про матеріал
«Комплексна соціально-демографічна характеристика Полтавської області» . Економіко-географічне положення Полтавської області. Природні ресурси. Розселення населення. Опис демографічної ситуації. Трудові ресурси. Релігійний склад. Характеристика соціальної сфери.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Комплексна соціально-демографічна характеристика Полтавської області»Виконала студентка 741 групи Москаленко М. М.

Номер слайду 2

ПЛАНЕкономіко-географічне положення Полтавської області. Природні ресурси. Розселення населення. Опис демографічної ситуації. Трудові ресурси. Релігійний склад. Характеристика соціальної сфери.

Номер слайду 3

1. Економіко-географічне положення Полтавської області. Територія Полтавської області розташована в центральній і північно-східній частинах України, відноситься до Північно-Східного економічного району. Полтавська область займає площу 28,7 тис. км², що становить 4,8 % території України. Загальна протяжність меж Полтавської області становить близько 1100 км, з яких 162 км проведені по акваторіях Кременчуцького (98 км) і Дніпродзержинського (64 км) водосховищ. Територію можна схарактеризувати як комфортну для життєдіяльності населення, розвитку сільського господарства та рекреації. Транспортно-географічне положення регіону можна назвати вигідним. Адже, провідна роль належить автомобільному та залізничному транспорту, а в межах області проходять автомобільна магістраль міжнародного транспортного коридору та залізничні магістралі державного значення.

Номер слайду 4

Область налічує 25 районів та 16 міст, з яких шість – Гадяч, Горішні Плавні, Кременчук, Лубни, Миргород та Полтава – обласного підпорядкування. Державну виконавчу владу в області представляє Полтавська обласна державна адміністрація, самоврядування – Полтавська обласна рада.

Номер слайду 5

2. Природні ресурси. Полтавська область – регіон з величезними природними ресурсами. Полтавщини має велику наявність у надрах покладів різноманітних корисних копалин, що є значною її перевагою. Значні родовища залізної руди Кременчуцького залізорудного району (м. Кременчук та м. Горішні Плавні) створюють необхідні умови для розвитку гірничодобувної промисловості, а в перспективі і металургійної галузі. Область, розташована у Східному нафтогазоносному регіоні України, і є однією з найперспективніших на поклади вуглеводнів. В області 16 із 25 районів відносяться до нафтогазоносних.

Номер слайду 6

3. Розселення населення. Населення Полтавської області станом на 1 січня 2014 року становило 1458,2 тис. осіб, у тому числі міське населення – 899,1 тис. осіб (61,7%), сільське – 559,1 тис. осіб (38,3%).

Номер слайду 7

Щільність сільських поселень – 6,4 одиниці на 1 тис.кв.км, причому найбільша кількість зосереджена в Полтавському (147 сіл), Зіньківському (113), Кобеляцькому (99), Миргородському (94) та Гадяцькому (94) районах. Найменше сільських поселень в Карлівському (25), Котелевському (38), Машівському (39), Чорнухинському (40) та Пирятинському (42) районах.

Номер слайду 8

4. Опис демографічної ситуації Чисельність наявного населення області на 1 січня 2014 року становила 1458,2 тис. осіб, з них 899,1 тис. осіб (61,7%) проживало в міських поселеннях та 559,1 тис. осіб (38,3%) – у сільській місцевості. Загалом з моменту Всеукраїнського перепису населення 2001 року чисельність населення Полтавщини зменшилась на 171,9 тис. осіб (10,5%), у тому числі на 57,7 тис. осіб зменшилось міське населення та на 114,2 тис. осіб – сільське.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Статевий склад населення області характеризується стабільною перевагою жінок у його загальній кількості. На кожну 1000 жінок області станом на 1 січня 2013 року в середньому припадає 849 чоловіків. У середньому по Україні цей показник складає 859 чоловіків. Питома вага чоловіків та жінок значно коливається в залежності від вікової групи.

Номер слайду 11

Внесок у загальне сальдо міграції забезпечують два типи міграції – внутрішня та міжнародна. Сальдо внутрішньої міграції має тенденцію до погіршення. Сальдо міжнародної міграції у 2009-2013 роках є позитивним, і має тенденцію до зростання. Серед прибулих з-поза меж України в область іммігрантів з країн СНД – 65,1%, з інших країн – 34,9%. Серед вибулих з області за межі України 48,5% виїхали до країн СНД і 51,5% – до інших країн.

Номер слайду 12

Демографічне навантаження на осіб у віці 16-59 років у Полтавській області є вищим ніж в середньому по Україні (601 особа, проти 585 осіб по Україні). Частка населення у віці 60 років і старше також є вищою, ніж в Україні в цілому. Це з одного боку є свідченням більшої тривалості життя, а з іншого боку ознакою старіння населення області.

Номер слайду 13

5. Трудові ресурси. Протягом 2003-2014 рр. прослідковується негативна тенденція скорочення населення у Полтавській області, як серед міського так і сільського населення зокрема.

Номер слайду 14

6. РЕЛІГІЙНИЙ СКЛАД ОБЛАСТІЗареєстровано 1098 релігійних організацій, з них 1074 релігійних громади, 11 управлінь, 3 духовні навчальні заклади, 5 монастирів, 1 братство, та 4 місії. Діють 14 незареєстрованих релігійних організацій. Найчисельнішими релігійними організаціями на Полтавщині залишаються православні. . Всього зареєстровано 682 релігійних організації, з них 476 – Українська православна церква (Московського патріархату), 181 – Українська православна церква Київського патріархату, 8 – Українська автокефальна православна церква, 16 – інші. Серед протестантських конфесій, які в Україні зараховують до протестантських найбільші – євангельські християни-баптисти, що мають 82 релігійні організації в області, християни віри євангельської-п’ятидесятники –55 організацій, адвентисти сьомого дня – 48 організацій. Серед інших релігійних течій найбільш активні громади Повного Євангелія (неоп'ятидесятництво), Свідків Єгови (яких інколи хибно зараховують до християнських течій) та інші.28 релігійних громад у Полтавській області створені за національною ознакою: 10 – іудейських, 13 – мусульманських, 2 – німецькі євангелічно-лютеранські, 1 – корейська християнська методична церква та 2 – вірменської апостольської церкви. Серед іудейських громад досить активно діють Полтавська, Гадяцька та Кременчуцька громади «Хабад Любавич».

Номер слайду 15

7. ХАРАКТЕРИСТИКА СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИДошкільна освіта Станом на 01.01.2014 на Полтавщині функціонує 614 дошкільних навчальних закладів, виховується 51496 дітей. Показник охоплення дітей дошкільною освітою становить: від 1 до 6 (7) років – 71,7%, від 3 до 6 (7) років – 94,4%. Останні три роки усі діти п’ятирічного віку стовідсотково охоплені різними формами дошкільної підготовки.

Номер слайду 16

Загальна середня освіта представлена 704 загальноосвітніми навчальними закладами, у яких здобувають освіту 124,7 тис. учнів. Із них 520 функціонує у сільській місцевості, де навчається 42,2 тис. учнів. Другий рік поспіль стовідсотково забезпечено підвезенням до місця навчання і додому понад 13 тис. учнів. Система професійно-технічної освіти Полтавської області охоплює 42 професійно-технічних навчальних заклади, у тому числі: 5 вищих професійних училищ, 15 професійних ліцеїв, Полтавський центр професійно-технічної освіти, Міжрегіональний центр перепідготовки звільнених у запас військовослужбовців, 15 професійно-технічних училищ, 4 навчальних центри при установах виконання покарань, Кременчуцьке професійно-технічне училище при виховній колонії. Вищі навчальні заклади Полтавщини забезпечують фундаментальну наукову, професійну та практичну підготовку спеціалістів різних освітньо-кваліфікаційних рівнів для всіх соціальних сфер регіону. Мережа вищих навчальних закладів Полтавської області складає 31 навчальний заклад державної форми власності, з яких 6 – ІІІ-ІV рівнів акредитації, та 25 – І-ІІ рівнів акредитації. Вищу освіту в області отримують більше 55 тис. студентів.

Номер слайду 17

Охорона здоров’я. Медична допомога населенню області надається в 64 лікарняних закладах, 39 амбулаторно-поліклінічних закладах, 34 юридично самостійних центрах первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД), до яких ввійшли як структурні підрозділи 315 лікарських амбулаторій, в тому числі 314 амбулаторій загальної практики сімейної медицини та 624 фельдшерсько-акушерських пунктів.

Номер слайду 18

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Пов’язані теми
Географія, Інші матеріали
Додано
1 червня 2020
Переглядів
1397
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку