Матеріали до загальношкільної лінійки "Знаменні дати" (29 квітня - 04 березня)

Про матеріал
Матеріали до загальношкільної лінійки "Знаменні дати" (29 березня - 04 квітня) включають інформацію про Марійку Підгірянку, Олексія Бородіна, Михайла Терещенка, День Теплого Олекси, Рене Декарта, День сміху, Міжнародний день птахів, Миколу Гоголя, Міжнародний день дитячої книги, День геолога, Олеся Гончара, День створення НАТО, Міжнародний день Інтернету, Квітку Цісик.
Перегляд файлу

29 березня

  • 135 років від дня народження Марійки Підгірянки (Марія Омелянівна Домбровська, 1881–1963). Українська поетеса, педагог, учителька народних шкіл Галичини, авторка поетичного збірника «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», навчального посібника для початкової школи «Ластівочка», віршів для дітей, оповідань, п’єс.

30 березня

  • 100 років від дня народження Олексія Івановича Бородіна (1916–1997). Український математик, фахівець у галузі теорії чисел, історії і методики викладання математики, кандидат фізико-математичних наук, професора. Автор підручників з математики та історії математики.

 

  • 130 років від дня народження Михайла Терещенка (1886-1956), українського підприємця, землевласника, власника цукроварень, мецената, справжнього українського патріота, благодійника, засновника лікарень, організатора притулків для знедолених, громадського діяча, що жертвував кошти на освіту та культуру. А ще його називають першим українським олігархом (у хорошому розумінні цього слова)

 

  • День Теплого Олекси

За українським обрядовим календарем 30 березня – свято Олексія – людини Божої, Теплого Олекси. «Олексій, чоловік Божий, зиму нанівець зводить», – говорили у давнину. І 30 березня вже повністю весняний день. Працювати ще не можна, можна лише підготувати садовий і городній інвентар. Саме на Олексія дістають пасічники свої вулики і випускають бджіл. Вважали день Олексія своїм також риболови і мисливці, оскільки на Олексія «Щука хвостом лід розбиває», а ведмідь прокидається від зимівлі. 

31 березня 

  • 420 років від дня народження Рене Декарта (1596 – 1650).     Французький філософ, фізик, математик і фізіолог, основоположник аналітичної геометрії, засновник алгебраїчної символіки.. У математиці Декарт запровадив Декартову систему координат, дав поняття змінної величини і функції, ввів багато алгебраїчних позначень. А ще Декарт є автором афоризму: «Мало мати добрий розум. Головне – добре його застосовувати».

1 квітня

  • День сміху (як припускають науковці, до нас це свято прийшло з Німеччини, імовірно, на початку XVIII ст. Його називали ще брехливим днем або Марією-брехухою — одним із народних прізвиськ Марії Єгипетської — святої VI ст. Того дня дівчата дурили людей, аби верховодити майбутнім чоловіком) У деяких країнах цей день ще називають Днем дурня. У народі побутує прислів’я: «Перше квітня – брехня всесвітня».
     
  • Міжнародний день птахів.

      Міжнародний день птахів проходить щорічно не випадково саме в квітні. Адже 1 квітня 1906 була підписана Міжнародна конвенція з їх охорони. День птахів – це і час прильоту пернатих із зимівель. За традицією у цей час в їх очікуванні люди розвішують шпаківні. Повернення птахів святкується також як прихід весни. Вперше цей день став відзначатися в Сполучених Штатах Америки. З часу запровадження Дня птахів список пернатих, що зникають, стрімко поповнюється – на Землі вже зникло понад 160 їх видів. У Європі під загрозою зникнення понад 50% птахів.

     В Україні налічується близько 360 видів. 87 видів з них занесені до Червоної книги України.

      Турбота про птахів – це не тільки екологічна проблема. Адже птахи - це частинка нашого життя, нашої культури, нашого світовідчуття.

 

  • Народився Микола Гоголь (1809-1852) – український письменник, класик світової літератури. Найвідоміші його твори – «Вечори на хуторі поблизу Диканьки», «Тарас Бульба», «Мертві душі», «Ревізор» та ін.

2 квітня

  • Міжнародний день дитячої книги (відзначається в день народження Г.-К. Андерсена (1805–1875), датського письменника-казкаря).

3 квітня

  • День геолога ( Геологія – це наука про склад, будову земної кори і розміщення в ній корисних копалин).

 

  • Цього дня у 1918 році народився український письменник, прозаїк , літературний критик, громадський діяч, академік, лауреат Шевченківської премії Олесь Гончар (1918-1995).
  •  З квітня 1990 року вперше був піднятий синьо-жовтий прапор над Львівською ратушею.

4 квітня

 

  • Міжнародний день Інтернету.

У 1998 році католицька церква визнала всесвітню мережу скарбницею людського знання.

 

  • Цього дня у 1953 році народилася Квітка Цісик (повне ім’я Квітослава) – американська співачка українського походження, популярна виконавиця українських пісень. Вона народилася й усе своє недовге життя прожила в Америці, так і не здійснивши свою заповітну мрію – побувати в Україні, на землі предків. Померла у віці 44 роки від раку. Квітку Цісик за оригінальність тембру  називають «голосом у єдиному екземплярі».
docx
Додано
17 лютого 2019
Переглядів
471
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку