Майстер клас для учнів ПТНЗ з професії кухар, кондитер

Про матеріал
Розробка майстер класу для учнів ПТНЗ з професії кухар, кондитер. Мета майстер класу: пізнати українську культуру, познайомитися з традиціями нашого краю, або згадати забуті секрети та таємниці наших предків. Навчитися ліпити смачні вареники, легко й швидко. Історія і походження вареників. Різновиди страв в різних регіонах України.
Перегляд файлу

Вимоги до педагога, який проводить майстер-клас.

Загальні положення

  1. Педагог майстер – це викладач, який має педагогічну освіту, першу або вищу кваліфікаційну категорію, володіє дослідними та проектувальними навичками й уміннями.

 

Обов’язки педагога-майстер-класу.

  1. Уміти аналізувати інноваційні педагогічні технології, добирати зміст і застосовувати його на практиці.
  2. Уміти прогнозувати підсумки своєї діяльності, порівнювати їх із результатами.
  3. Розробляти педагогічні підходи, рекомендації щодо проведення майстер-класу.

Педагог-майстер має право

  1. Розробляти методи, прийоми, засоби навчання й виховання, рекомендації під час впровадження технологій та інноваційних програм.
  2. Вносити свої пропозиції щодо проведення майстер-класу.
  3. Брати участь у майстер-класах інших педагогів, методичних об’єднаннях, конференціях.

ПАМЯТКА ДЛЯ ПЕДАГОГА-МАЙСТРА

про підготовку та проведення майстер-класу.

План конспект майстер-класу- потрібний самому педагогові-майстру, після майстер-класу його можна передати у відповідні організації для публікації.

Структура плану-конспекту:

  • тема;
  • мета й завдання майстер-класу;
  • очікуванні результати;
  • хід майстер класу;
  • методи і прийоми;
  • дидактичні матеріали;
  • список літератури.

Роздатковий матеріал для учасників майстер-класу:

  • інформаційна довідка про майстер-клас.
  • Методичні рекомендації щодо застосування представленої технології.
  • Дидактичні матеріали – схеми, викрійки, креслення, фотографії.

План-конспект майстер-класу.

Тема:             Замішування тіста.  Ліплення традиційних українських вареників з картоплею та різними видами защипуваннями.

Мета: Пізнати українську культуру, познайомитися з традиціями нашого краю, або згадати забуті секрети та таємниці наших предків. Навчитися ліпити смачні вареники, легко й швидко. Історія і походження вареників. Різновиди страв в різних регіонах України.

Дата проведення:

Час проведення:

Місце проведення:

Тривалість майстер-класу:

Завдання:

Навчальні:  навчитися ліпити красиві вареники.

Розвивальна:  розвивати інтерес до творчого підходу виготовлення вареників.

Виховні: пізнати українську культуру, познайомитися з традиціями нашого краю, або згадати забуті секрети та таємниці наших предків.

Обладнання:       сировина (прісне тісто), начинка з картоплі, качалка та дошка для тіста,

Роздатковий матеріал: схеми, публікації.

Хід майстер-класу.

І. Вступна частина

Привітання:

Добрий день шановні учасники майстер-класу!

Вступне слово майстра:

Вареники – одна з найдревніших страв української кухні. Цю страву знає кожен і малий, і старий. Не дарма кажуть: «Не кожний їх варить, але кожний хвалить!» Вареники готують з картоплею, капустою, м'ясом, сиром, і безперечно, з вишнями.

Сьогодні вареники можна придбати в магазині, поїсти в ресторані, але ми, українці знаємо, що процес приготування вареників несе функцію об'єднання родини: усі жіночки родини збираються, разом замішують тісто, разом ліплять, разом і споживають. Тут вже підходила вся родина, жартуючи та співаючи, вечеряли за великим сімейним столом. Крім того, не обходилось без вареників і у молодіжних вечорницях, наприклад, на Катерини, на Андрія. Разом з начинкою вкладали у вареник монетку, горішок, перець, тощо. Таким чином вареник передбачав майбутнє, адже кожний предмет мав своє символічне значення – достаток, коханий парубок, дитина, багатство.   Вареники були обов'язковою стравою, котру несли молодій дівчата-дружки на другий день весілля, примовляючи: щоб повна була завжди, як вареник. У цих випадках вареники символізували продовження роду.

Мотивація навчальної діяльності.

Я пропонуємо вам прийняти участь в майстер-класі і навчитися вміло, красиво, творчо формувати вареники.

Ну, а вчити їсти вареники, сподіваємось, не припаде нікому, адже ми ще не зустрічали людини, яка б ними нехтувала!

ІІ. Основна частина

Зміст майстер-класу:

Правильне тісто для вареників.

Дуже часто готуючи тісто для пельменів і вареників, ми замислюємося, а чи правильно воно зроблено? Буде воно досить щільним, з хорошою клейковиною, не пересушеним і головне смачним? Прісне тісто не вимагає великої кількості інгредієнтів і для його приготування не треба мати вищу кулінарну освіту, але знати кілька корисних секретів замісу тіста все ж треба!

Поради:

– Прісне тісто саме по собі досить сухе, і якщо воно почало у вас висихати, скачайте його в кулю, накрийте вологим кухонним рушником на 20 хвилин. Рушник має бути вологим, не мокрим!

 

– Тісто можна замішувати не на воді, а на молоці, сухому білому вині або на молоці розведеному водою.

– Під час вибору борошна будьте гранично уважні!

Пшеничне борошно зберігатися не більше року, її колір повинен бути ніжно кремовим або білий з легким жовтуватим відтінком, єдиним винятком з цих правил є обойне борошно. Аромат у якісної свіжого борошна, повинен бути чистим без сторонніх запахів, вологи або затхлості. На смак якісне борошно злегка солодкувата, на дотик пухка і злегка поскрипує на пальцях рук. Якісне борошно - гарантія якісного тіста!

– Після розкачування тіста швидко висихає, тому під час приготування вареників вам варто розгортати невеликі шматочки тіста і швидко ліпити ваші борошняні вироби або запросити для приготування вареників всю сім'ю, це значно прискорить приготування смачної страви! 

Варіант 1.

Вам знадобиться:

борошно — 2 склянки; вода — 3/4 склянки; яйце — 1 штука; сіль — щіпка.

Приготування.

Просійте на робочу поверхню борошно. Введіть воду, розігріту до 30-35°С, потім яйце і сіль. Замісіть тісто однорідної консистенції, скачайте його в кульку.

Варіант 2.

Вам знадобиться:

борошно — 320 грамів; вода — 150 мл; сіль — 0,5 чайної ложки.

Демонстрація та коментування майстром своїх прийомів.

  1. Заміс тіста.
  2. Показ прийомів різних видів формування вареників.

Діалог з майстром, виконання завдань відповідно до теми.

ІІІ. Завершальна частина.

Завершальне слово майстра.

 

 

Показ виконаних робіт

Обмін думками

Аналіз, підбивання підсумків

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Осадча Яна
Додано
12 травня 2020
Переглядів
1328
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку