Вимоги до педагога, який проводить майстер-клас.
Загальні положення
Обов’язки педагога-майстер-класу.
Педагог-майстер має право
ПАМЯТКА ДЛЯ ПЕДАГОГА-МАЙСТРА
про підготовку та проведення майстер-класу.
План конспект майстер-класу- потрібний самому педагогові-майстру, після майстер-класу його можна передати у відповідні організації для публікації.
Структура плану-конспекту:
Роздатковий матеріал для учасників майстер-класу:
План-конспект майстер-класу.
Тема: Замішування тіста. Ліплення традиційних українських вареників з картоплею та різними видами защипуваннями.
Мета: Пізнати українську культуру, познайомитися з традиціями нашого краю, або згадати забуті секрети та таємниці наших предків. Навчитися ліпити смачні вареники, легко й швидко. Історія і походження вареників. Різновиди страв в різних регіонах України.
Дата проведення:
Час проведення:
Місце проведення:
Тривалість майстер-класу:
Завдання:
Навчальні: навчитися ліпити красиві вареники.
Розвивальна: розвивати інтерес до творчого підходу виготовлення вареників.
Виховні: пізнати українську культуру, познайомитися з традиціями нашого краю, або згадати забуті секрети та таємниці наших предків.
Обладнання: сировина (прісне тісто), начинка з картоплі, качалка та дошка для тіста,
Роздатковий матеріал: схеми, публікації.
Хід майстер-класу.
І. Вступна частина
Привітання:
Добрий день шановні учасники майстер-класу!
Вступне слово майстра:
Вареники – одна з найдревніших страв української кухні. Цю страву знає кожен і малий, і старий. Не дарма кажуть: «Не кожний їх варить, але кожний хвалить!» Вареники готують з картоплею, капустою, м'ясом, сиром, і безперечно, з вишнями.
Сьогодні вареники можна придбати в магазині, поїсти в ресторані, але ми, українці знаємо, що процес приготування вареників несе функцію об'єднання родини: усі жіночки родини збираються, разом замішують тісто, разом ліплять, разом і споживають. Тут вже підходила вся родина, жартуючи та співаючи, вечеряли за великим сімейним столом. Крім того, не обходилось без вареників і у молодіжних вечорницях, наприклад, на Катерини, на Андрія. Разом з начинкою вкладали у вареник монетку, горішок, перець, тощо. Таким чином вареник передбачав майбутнє, адже кожний предмет мав своє символічне значення – достаток, коханий парубок, дитина, багатство. Вареники були обов'язковою стравою, котру несли молодій дівчата-дружки на другий день весілля, примовляючи: щоб повна була завжди, як вареник. У цих випадках вареники символізували продовження роду.
Мотивація навчальної діяльності.
Я пропонуємо вам прийняти участь в майстер-класі і навчитися вміло, красиво, творчо формувати вареники.
Ну, а вчити їсти вареники, сподіваємось, не припаде нікому, адже ми ще не зустрічали людини, яка б ними нехтувала!
ІІ. Основна частина
Зміст майстер-класу:
Правильне тісто для вареників.
Дуже часто готуючи тісто для пельменів і вареників, ми замислюємося, а чи правильно воно зроблено? Буде воно досить щільним, з хорошою клейковиною, не пересушеним і головне смачним? Прісне тісто не вимагає великої кількості інгредієнтів і для його приготування не треба мати вищу кулінарну освіту, але знати кілька корисних секретів замісу тіста все ж треба!
Поради:
– Прісне тісто саме по собі досить сухе, і якщо воно почало у вас висихати, скачайте його в кулю, накрийте вологим кухонним рушником на 20 хвилин. Рушник має бути вологим, не мокрим!
– Тісто можна замішувати не на воді, а на молоці, сухому білому вині або на молоці розведеному водою.
– Під час вибору борошна будьте гранично уважні!
Пшеничне борошно зберігатися не більше року, її колір повинен бути ніжно кремовим або білий з легким жовтуватим відтінком, єдиним винятком з цих правил є обойне борошно. Аромат у якісної свіжого борошна, повинен бути чистим без сторонніх запахів, вологи або затхлості. На смак якісне борошно злегка солодкувата, на дотик пухка і злегка поскрипує на пальцях рук. Якісне борошно - гарантія якісного тіста!
– Після розкачування тіста швидко висихає, тому під час приготування вареників вам варто розгортати невеликі шматочки тіста і швидко ліпити ваші борошняні вироби або запросити для приготування вареників всю сім'ю, це значно прискорить приготування смачної страви!
Варіант 1.
Вам знадобиться:
борошно — 2 склянки; вода — 3/4 склянки; яйце — 1 штука; сіль — щіпка.
Приготування.
Просійте на робочу поверхню борошно. Введіть воду, розігріту до 30-35°С, потім яйце і сіль. Замісіть тісто однорідної консистенції, скачайте його в кульку.
Варіант 2.
Вам знадобиться:
борошно — 320 грамів; вода — 150 мл; сіль — 0,5 чайної ложки.
Демонстрація та коментування майстром своїх прийомів.
Діалог з майстром, виконання завдань відповідно до теми.
ІІІ. Завершальна частина.
Завершальне слово майстра.
Показ виконаних робіт
Обмін думками
Аналіз, підбивання підсумків