Майстер-клас з виготовлення зефіру та зустріч зі здобувачами освіти у воєнний час

Про матеріал
Майстер-клас з виготовленням домашнього зефіру та чаювання зі здобувачами освіти. Мета: прививати ліцеїстам навички здорового харчування; формувати культуру взаємовідносин між людьми, повагу до традицій і звичаїв українського народу; виховувати почуття патріотизму; сприяти розвитку пізнавального інтересу та комунікативних навичок ліцеїстів.
Перегляд файлу

Майстер-клас з виготовлення зефіру та зустріч зі здобувачами освіти у воєнний час

Ю.О. Стьопенко,

вихователь Комунального закладу Київської обласної ради

«Київський обласний ліцей-інтернат фізичної культури і спорту»

 

Мета: прививати ліцеїстам навички здорового харчування; формувати культуру взаємовідносин між людьми, повагу до традицій і звичаїв українського народу; виховувати почуття патріотизму; сприяти розвитку пізнавального інтересу та комунікативних навичок ліцеїстів.

 

Обладнання: інгредієнти для приготування смаколиків, елементи народної символіки, мультимедійна презентація.

 

 

Хід зустрічі

 

 Вихователь: Добрий день. Війна залишила свій непоправний слід для кожного з нас, тому важливо не втрачати здатності володіти собою та намагатися стабілізувати свій емоційний стан. Зробити це можна, зокрема, і завдяки теплому спілкуванню у колі близьких та друзів.

 Спілкування та підтримка завжди допомагає переживати найтяжчі моменти, саме це і стало мотивацією нашої з вами зустрічі.

На світі багато чудових країн,

Мені наймиліша, найкраща країна,

Яка піднялася, мов Фенікс, з руїн,

Безсмертна моя Україна.

Ти з давніх віків непокірна була

І волю свою боронила невпинно.

Нарешті збулося – її здобула

Звитяжна моя Україна.

На землях твоїх неозорих степів

 Живе працьовита і чесна родина,

Хвилюється колосом стиглих хлібів

 Моя золота Україна.

В садах і дібровах в вечірні часи

Чарує нас пісня дзвінка солов’їна,

І чути співочі дівчат голоси, –

 Пісенна моя Україна.

Тепер ще не легко живеться тобі,

Є в тому, мабуть, особлива причина.

Та все подолає в тяжкій боротьбі

 Незламна моя Україна.

Квітуй, мов калина, над плесами вод,

Будь в дружбі і праці міцна та єдина.

Хай буде щасливим твій вільний народ,

Прекрасна моя Україно!

 Сьогодні ми з вами зібралися для того, щоб обговорити важливість правильного харчування та можливість об’єднати корисне з приємним, адже у такі важкі часи вживання солодощів надзвичайно важливе для організму. Солодке сприяє виробленню серотоніну – так званого гормону щастя, який підвищує настрій і додає позитиву в наше життя, що зараз необхідно для кожного з нас. Але якщо пристрасть до солодкого стає надмірною і нав'язливою, наш організм ризикує зіткнутися з багатьма серйозними проблемами. Тому тепер, як ніколи, актуальна тема виготовлення корисних солодощів.

 Пропоную вам до перегляду відеоурок зі створення зефіру, який ми спробуємо приготувати з вами самостійно.

Перегляд відеоуроку «Майстер-клас із створення домашнього зефіру»

 

 Вихователь: Пропоную, перед тим як приступити до першого етапу створення смаколиків, послухати історію появи та набуття популярності зефіру.

 Зефір з'явився ще за часів стародавнього Єгипту, де він був десертом на основі меду. Необхідну форму йому надавали за допомогою додавання в медову масу соку алтея аптечного.

Англійський варіант слова зефір — «marshmallow» походить саме від англійської назви рослини алтея аптечного «marsh mallow». Сік цієї рослини був незамінним у процедурі виготовлення ласощів до середини 19 століття. Тільки у сучасних рецептах місце алтея зайняв желатин або агар-агар.

 

Процес виготовлення зефіру. (Рецепт у Додатку 1)

 

 Вихователь: У нас вийшли чудові солодощі, поки ми будемо ними ласувати, давайте проведемо невелику вікторину про нашу Україну, що доповнить наше спілкування, допоможе підняти патріотичний дух та посилить ваші знання про нашу державу, яка зараз невтомно бореться за свою свободу та незалежність.

 

Вікторина «Чи знаєте ви Україну?»

 

1. Як називалися воїни, що майже 300 років боронили Україну від зовнішніх ворогів?

(Козаки)

2. Яку назву мала козацька держава, створена за Дніпровськими порогами?

(Запорізька Січ)

3. Як називався начальник козацького війська?

(Гетьман)

4. Під керівництвом якого гетьмана Україна вела Національно-визвольну війну проти поляків?

(Під проводом Богдана Хмельницького)

5. Хто є батьком української історії?

(Михайло Грушевський)

6. Назвіть імена перших слов’янських просвітителів, творці слов'янської азбуки?

(Кирило і Мефодій)

7. Хто з князів ввів християнство на Русі?

(Володимир Великий)

8. Як називався перший писаний закон Київської Русі ?

(«Руська правда»)

9. Як називалась перша слов’янська держава?

(Київська Русь)

10. Хто є автором слів гімну України?

(Павло Чубинський)

11. Як називається основний закон України?

(Конституція)

12. Коли він був прийнятий?

       (28 червня 1996 року)

13. Назвіть композитора, який поклав вірш Чубинського, що став гімном.

(Михайло Вербицький)

14. Назвіть один із найдавніших знаків, який є малим гербом України.

       (Тризуб)

15. Як звали сестру Кия, Щека, Хорива?

(Либідь)

16. Назвіть кольори державного прапора України?

(Синій, жовтий)

17. Назвіть збірку та її автора, що перекладені на 147 мов світу.

(Кобзар Тараса Григоровича Шевченка)

18. Назвіть національний символ України, яким обмінюються у Великоднє свято.

(Писанка)

19. Хто мав такий девіз: «Богу – душу, Україні – життя, а честь – для себе!»?

(Козаки)

20. Яку назву мала зачіска козака-січовика?

(Оселедець)

Вихователь: У цей складний воєнний час нам важливо триматися разом та не забувати про звичайні буденні радості. Солодощі – це необхідно для підняття настрою та бойового духу зараз, проте важливо не зловживати. Тому ви маєте змогу користуватися нашим сьогоднішнім рецептом і вдома, радувати своїх близьких смаколиками та теплим спілкуванням. Пийте чай, їжте смаколики, обговорюйте позитивні плани на майбутнє, мрійте, розмовляйте та вірте в перемогу.

Додаток 1.

 

Рецепт зефіру у домашніх умовах

 

Інгредієнти:

6 яблук

 1 склянка цукру (можна замінити медом)

 2 склянки густих вершків

 1 яєчний білок

 1 ч. ложка лимонного соку

 1 / 3 пакетика ваніліну

 

Приготування:

Стиглі яблука підготувати, спекти і протерти через сито. Потім, розмішуючи, поступово всипати цукор, ввести сирий яєчний білок і вимішувати до отримання однорідної маси. Посуд з пюре помістити у форму з колотим льодом або холодною водою і збивати міксером доти, поки не вийде густа суміш білого кольору.

Окремо збити вершки, щоб вийшла міцна піна, з'єднати їх з яблучним пюре і обережно перемішати.

Готовий зефір розкласти в невеликі фігурні формочки, поставити в холодильник і дати застигнути.

1

 

docx
Додав(-ла)
Стьопенко Юлія
Додано
25 листопада 2022
Переглядів
391
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку