Методична розробка (7 клас) - дослід з глечиком наповненим водою

Про матеріал
Для експерименту знадобляться: • глечик наповнений водою з загальною масою 2,473 гр ; • лист паперу для креслення розміром 270 мм × 230 мм; • стіл. Дослід досить простий, проте для учнів 7 класу він цікавий. Такий дослід можливо повторити і в домашніх умовах, але виконувати його слід разом з батьками. На фото 1 показано глечик з водою підготовлений до досліду. Ставимо на стіл лист паперу, а на нього ставимо глечик наповнений водою і повільно тягнемо листок паперу до себе (листок беремо обома руками) – листок рухається і глечик на ньому пересунувся по столі – це показано на фото 2. Ясно, що як і далі тягнути повільно, то глечик впаде з стола, але якщо різко висмикнути папір, то завдяки інерційності глечик залишиться на столі а папір буде поза стола, як це показано на фото 3
Перегляд файлу

Методична розробка (7 клас) - дослід з глечиком наповненим водою  

 

 imageДля  експерименту знадобляться:

•        глечик наповнений водою з загальною масою 2,473 гр  ; •           лист паперу для креслення розміром 270 мм × 230 мм;  •           стіл.

     Дослід досить простий, проте для учнів 7 класу він цікавий. Такий дослід можливо повторити і в домашніх умовах, але виконувати його слід разом з батьками. На фото 1 показано глечик з водою підготовлений до досліду.

image                     Фото 1

 

    Ставимо на стіл лист паперу, а на нього ставимо глечик наповнений водою і повільно тягнемо листок паперу до себе (листок беремо обома руками) – листок рухається і глечик на ньому пересунувся по столі – це показано на фото 2.     Ясно, що як і далі тягнути повільно, то глечик впаде з стола, але якщо різко висмикнути папір, то завдяки інерційності глечик залишиться на столі а папір буде поза стола, як це показано на фото 3

image 

Фото 2                                                   Фото 3

    Пояснення цього досліду на основі першого закону Ньютона: існують такі системи відліку, відносно яких матеріальні точки, на які не діють інші тіла (або дія інших тіл скомпенсована), перебувають у спокої або рухаються прямолінійно рівномірно.

           

     Перший закон Ньютона ще називають законом інерції.

imageНагадаємо, що інерція це здатність тіл зберігати рух при відсутності впливу зовнішніх сил.

 

                                                

Автор: Бабин Дмитро Святославович

 

 

 

 

pdf
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 17.Інертність тіла
Додано
11 листопада 2021
Переглядів
239
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку