Методична розробка (8 клас) – лабораторна робота: «Визначення питомої теплоємності речовини»

Про матеріал
Методична розробка (8 клас) – лабораторна робота: «Визначення питомої теплоємності речовини» Мета робота: навчитися вимірювати питому теплоємність речовини. Для досліду беремо металевий циліндр на міцній нитці (тіло масою 883 г), попередньо нагріте в посудині з окропом. Температура води із зануреним в неї твердим тілом є одночасно температурою досліджуваного тіла (100 оС). Внаслідок теплообміну температури твердого тіла, калориметра і води вирівнюються. Кількість теплоти, що дістала холодна вода в калориметрі від зануреного в неї нагрітого твердого тіла, дорівнює кількості теплоти, яку віддає тверде тіло при охолоджені. Відбувається теплообмін, у якому беруть участь чотири тіла: тверде тіло віддає енергію, одержують енергію – вода, калориметр і термометр. Термометр і калориметр (якщо маса мала), порівняно з водою одержують незначну кількість теплоти тому можемо вважати, що кількість теплоти, відданої твердим тілом , дорівнює кількості теплоти, одержаної холодною водою; Qтіла = Qводи. Отже, стіла×mтіла(tтіла – t1) = своди × mводи(tс – t1) З рівності цих двох величин можна визначити питому теплоємність тіла по формулі: Якщо немає калориметра теплового балансу заводського виготовлення, то можливо виготовити саморобний калориметр і дослід можливо провести навіть в домашніх умовах. Для виготовлення калориметра взято алюмінієву кружку ємністю 580 мл з масою 106 г. Конструкція саморобного калориметра показано на фото 1. На дно пластикової коробки ставимо листок термоізоляційної плівки, а навколо алюмінієвої кружки заповнюємо пінопластом. Кришка калориметра також має шар термоізоляційної плівки. В кришці є отвір для поміщення термометра. Оскільки калориметр великого об’єму, то необхідно брати велику кількість води і тверде тіло брати також з великою масою. Калориметр необхідно ставити поблизу посудини з кип’ятком і тіло швидко переносити з посудини в калориметр.
Перегляд файлу

Методична розробка (8 клас) – лабораторна робота:

«Визначення  питомої теплоємності речовини»

 

       Мета робота: навчитися вимірювати питому теплоємність речовини.

     Для досліду беремо металевий циліндр на міцній  нитці (тіло масою  883 г), попередньо нагріте в посудині з окропом. Температура води із зануреним в неї твердим тілом є одночасно температурою досліджуваного тіла (100 оС). Внаслідок теплообміну температури твердого тіла, калориметра і води вирівнюються.

    Кількість теплоти, що дістала холодна вода в калориметрі від зануреного в неї нагрітого твердого тіла, дорівнює кількості теплоти, яку віддає тверде тіло при охолоджені. Відбувається теплообмін, у якому беруть участь чотири тіла: тверде тіло віддає енергію, одержують енергію – вода, калориметр  і термометр. Термометр і калориметр (якщо маса мала), порівняно з водою одержують незначну кількість теплоти тому можемо вважати, що кількість теплоти, відданої твердим тілом , дорівнює кількості теплоти, одержаної холодною водою; Qтіла = Qводи.   Отже, стіла×mтіла(tтіла – t1) = своди × mводи(tс – t1) 

 

    З рівності цих двох величин можна визначити питому теплоємність тіла по формулі:

image 

        Якщо немає калориметра теплового балансу заводського виготовлення, то можливо виготовити саморобний калориметр і дослід можливо провести  навіть в домашніх умовах.

 Для виготовлення  калориметра взято алюмінієву кружку ємністю 580 мл з масою 106 г. Конструкція саморобного калориметра показано на фото 1. На дно пластикової коробки ставимо листок термоізоляційної плівки, а навколо алюмінієвої кружки заповнюємо пінопластом. Кришка калориметра також має шар термоізоляційної плівки. В кришці є отвір для поміщення термометра. 

   Оскільки калориметр великого об’єму, то необхідно брати велику кількість води і тверде тіло брати також з великою масою.

Калориметр необхідно ставити поблизу посудини з кип’ятком і тіло швидко переносити з посудини в калориметр.

 

 

 

image 

                                                          Фото 1

 

Для досліду необхідне обладнання: калориметр, термометр, ваги, металевий циліндр (досліджуване тіло) на нитці, мензурка, посудина із кип’ятком, та  холодною водою, дерев’яна скалка для розмішування, ручка.

Необхідне обладнання показане на фото 1Фото 2 – під час проведення досліду.

 

image                                                       Фото 2

      Проведення досліду:

1.  Заливаємо в калориметр 400 мл холодної води.

2.  Вимірюємо масу металевого циліндру – вона становить 883 г.

3.  Ставимо термометр в воду і через 3…4 хвилини знімаємо показання термометра, і записуємо показник термометра в таблицю 1.

4.  Ставимо металевий циліндр в кип’яток на 4…5 хвилин – виймаємо металевий циліндр прив’язаною ниткою і швидко переносимо в калориметр і дерев’яною скалкою перемішуєм воду в калориметрі протягом 5…8 с, закриваєм калориметр кришкою і через отвір у кришці опускаєм термометр в воду.

5.  Слідкуємо за показниками термометру - вимірюємо температуру води у калориметрі після настання теплової рівноваги (через 3…4 хвилини), – записуємо  дані в таблицю 1.

6.  Проводимо розрахунок по визначенні питомої теплоємності тіла.

 

Техніка безпеки: будьте особливо обережними при кип’ятінні води. Не допускайте перевищення допустимих для термометра меж вимірювання. Категорично забороняється працювати з ртутними термометрами. Обережно переносити гаряче тіло з кип’ятку в калориметр.

 

 

 

Таблиця 1

Маса води в калориметрі

m1, кг

Температура  холодної води

tводи,°С

Маса металевого циліндра

m1, кг

Температура

тіла

tтіла,°С

Температура води і тіла в стані теплової рівноваги

tс,°С

        0,4 

       14

      0,883

       100

                  30

 

 

Проводимо розрахунок по визначенні питомої теплоємності тіла:

 

 

image 

 

 

   Знаходимо з таблиці питомої теплоємності різних речовин подібне значення.

 Питома теплоємність заліза 460 Дж/кг × оС 

Відхилення від табличного значення становить:

 

[1 – (стілатіла табличне)] × 100% = [1 – (433,88/460)] × 100% = 5,5%

   

   Розбіжність значень питомої теплоємності  тіла розрахованої і табличної значна, очевидно причиною є те, що не враховано нагрів калориметра.

Проведемо розрахунок питомої теплоємності тіла з врахуванням нагрівання калориметра по формулі: 

 

image 

 

Обчислемо стіла з урахуванням нагрівання калориметра:

 

image 

Відхилення від табличного значення становить:

 

[1 – (стілатіла табличне)] × 100% = [1 – (459,03/460)] × 100% = 0,2%

   

Розбіжність значень питомої теплоємності  тіла розрахованої і табличної незначна.

Можливо впевнено заявити, що виявляли питому теплоємність заліза! Раніше також було «підозра», що металевий циліндр з заліза.

 

  При повторенні лаборатоного практикума учнями (студентами) необхідно змінити ємність води (300…390 мл), змінити також масу тіла (600…800 г) – можливо також змінити тип твердої речовини (золото, мідь, латунь, олово, срібло, свинець, платина).

   Як довідка, приводиться таблиця питомої теплоємності деяких речовин в Дж/кг×оС (в деяких таблицях дані можуть бути дещо відмінними – наприклад для заліза є і такі табличні дані - 456 Дж/кг×оС) (дані взяті з довідника по фізиці):

 

Алюміній                      880 Золото                         125

Залізо, сталь, нікель   460

Латунь, мідь                 380

Олово, срібло              250

Свинець                       120

Платина                       125

Вода                             4200

 

Література:

1.  Автор: Бабин Дмитро Святославович. Інтернет

https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/10-клас-i-курслабораторний-практикум-визначення-питомої-теплоємностіречовини/   

2.  Автор: Бабин Дмитро Святославович, Інтернет, https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/8-клас-лабораторніроботи-з-фізики/    

  

Автор: Бабин Дмитро Святославович

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pdf
До підручника
Фізика 8 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
§ 9. Кількість теплоти. Розрахунок кількості теплоти під час нагрівання тіла
Додано
18 січня 2023
Переглядів
4840
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку