Методична розробка циклу занять з декоративно-прикладного мистецтва. «Виготовлення капців з шерсті способом мокрого валяння».

Про матеріал
В даній розробці представлена технологічна послідовність виготовлення капців в техніці "мокре валяння" для вихованців гуртка.
Перегляд файлу

 

 

 

Методична розробка циклу занять з декоративно-прикладного мистецтва.

Тема: «Виготовлення капців з шерсті способом мокрого валяння».

 

                      

(слайд №1)

Виготовлення виробу розраховано на 15 годин, 3-4 заняття (в залежності від вікового складу гуртківців та розподілу годин щодо розкладу занять).

Мета:

  •   Навчальна:  знайомити  учнів з особливостями техніки валяння з шерсті, його видами; навчити  виготовляти повстяні вироби , закріпити знання з історії виникнення  та  розвитку  мистецтва валяння; оволодіти певними методами, принципами та технічними прийомами роботи, а також підбору і гармонії   кольорів; познайомити з принципами роботи в технікі сухого валяння за допомогою спеціальної голки; показати можливість з’єднання технік мокрого і сухого валяння в одній роботі;
  •   Розвивальна: розвивати  творчі здібності учнів, уяву, естетичне сприйняття,  інтерес до роботи з вовною, почуття смаку;
  •   Виховна: виховувати потреби у творчому самовираженні,  естетичний підхід до творчої праці, охайність, терплячість, старанність; формувати національну свідомість дітей, патріотичні почуття, працелюбство, духовні та моральні цінності засобами декоративно-ужиткового мистецтва.
  •   Обладнання, матеріали та інструменти: Зразки виробів, шерсть для валяння (кардочес), підкладка під ламінат,  простий олівець,  ножиці,  мило,

 

 

плівка, спеціальні голки для валяння, поролон, шкіра або замша, голка, нитки.

Методи і прийоми: словесні, наочні, практичні.

Об’єкт праці: Капці.

Очікуваний результат: дитячі роботи, виготовленні в техніці мокрого валяння (створення та оформлення роботи).

Вік дітей: 13-15 років.

Керівник гуртка: Верещагіна Вікторія Миколаївна.

 

Заняття №1

Тема: «Виготовлення капців з шерсті способом мокрого валяння (розкладка шерсті)».

 Сьогодні на занятті ми починаємо роботу над виготовленням капців з шерсті способом мокрого валяння і познайомимось з техніками за допомогою яких можна прикрасити свій виріб. (слайд №2)

    Робота розрахована на п’ять занять:

1заняття - знайомство з технікою  валяння, виготовлення шаблону та розкладка шерсті ;

2 заняття - валяння капців на шаблоні;

3 заняття - валяння капців;

4 заняття- обробка краю кантом, пришивання підошви;

5 заняття - декорування виробу.

Фелтинг (валяння шерсті, фільцевання, фільц, набивання) - це особлива техніка рукоділля, у процесі якої з вовни для валяння створюється малюнок на тканині або повсті, об'ємні іграшки, панно, декоративні елементи, предмети одягу або аксесуари. Тільки натуральна шерсть має здатність звалюватися (утворювати повсть). (слайд №3)

Розрізняють два види валяння вовни - сухе і мокре. При сухому валянии шерсть багаторазово протикається спеціальною голкою до стану звалювання. Під  час  цього  процессу волокна вовни рвуться й зчіплюються між  собою, утворюючи  щільний  і  однорідний   матеріал.  Мокре  валяння  здійснюється

 

за допомогою мильного розчину.  Розчин рівномірно розподіляється по шерсті і за допомогою тертя створюється однорідне полотно. Сухе валяння застосовується для створення об'ємних виробів - іграшок, фігурок, авторських ляльок, а також картин.

Картинки по запросу сухое валяние из шерстиКуклы Мэгги Яконо (Maggie Iacono) 

 

 

 

 

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/32/7c/10/327c101ada9a553df9860471d8794fbf.jpghttp://www.remontpozitif.ru/_ph/41/420469986.jpg 

 

 

 

 

 

(слайд №4)

Мокре валяння підходить для виготовлення панно, одягу, біжутерії.

http://img1.liveinternet.ru/images/attach/c/7/98/318/98318381_1362905671_65d4917158odezhdaplatevalyanoeizvojlokashelkakrylon7742.jpgКартинки по запросу мокрое валяние шарфКартинки по запросу мокрое валяние из шерсти 

 

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу мокрое валяние тапочки 

 

 

 

 

http://img1.liveinternet.ru/images/foto/c/0/839/4356839/f_21074183.jpgКартинки по запросу мокрое валяние из шерсти 

 

 

 

   (слайд №5)

                                          Історія вовни.

Валяння - найдавніша техніка виготовлення текстилю на Землі. Археологи датують виникнення перших валяних виробів 8000 річним віком. Існує, також, красива легенда, яка говорить, що перший валяний килим з'явився на Ноєвому ковчезі. Вівці, пливли на ньому, знаходилися в дуже тісних приміщеннях. Їх шерсть падала на підлогу, намокала і збивалася копитами. І коли вівці покинули ковчег, то в приміщенні залишився валяний килим.

Стародавні люди починали валяти зі знайденої вовни диких тварин. Тільки натуральна вовна має прядильні якості. Повсть - так назвали матеріал отримується в процесі валяння вовни. Колись цей матеріал був єдиним видом текстилю для багатьох народів, особливо кочових. Їм покривали юрти, робили з нього килими, чохли, матраци та подушки, головні убори - ось не повний перелік виробів з повсті. І лише багато пізніше вони навчились прясти, в'язати і виготовляти тканини. З натуральною вовною дуже приємно працювати, вона тепла, жива, м'яка, різнобарвна. Для створення виробів в традиційній техніці використовувалася груба шерсть, вода, мило і дві руки. В принципі, валяння руками виникло і розвивалося незалежно, у всіх країнах, де були одомашнені

 

 

вівці і кози. Особливо глибокі традиції валяння в Азії, Росії, Фінляндії та Перу. Мабуть, немає жодного народу в світі, який з найдавніших часів не створював би в цій техніці безліч зручних і корисних речей для життя.

Види шерсті. (слайд №6).

Шерсть - унікальний натуральний матеріал, єдиний, що володіє здатністю волокнам переплітатися між собою, а потім з'єднуватися при механічному впливі в умовах певної температури і вологості. Існують два основних типи волокон: натуральні і синтетичні.

До натуральних відносяться волокна, створені самою природою, без участі людини. Натуральними можуть бути волокна тваринного походження на основі протеїнів - шерсть, мохер, альпака, кашемір, верблюжа шерсть, ангора і шовк; і волокна рослинного походження на основі целюлози - бавовна, льон, рамі, сизаль, пенька і джут.

Синтетичні волокна отримують шляхом хімічного синтезу полімерів, найчастіше з продуктів переробки нафти і кам'яного вугілля.

Залежно від товщини і довжини волокон і способу обробки шерсть для валяння ділиться на кілька різновидів.

http://ask-produkt.ru/upload/resize_cache/iblock/c82/800_600_140cd750bba9870f18aada2478b24840a/large.jpgГруба овеча (остева) шерсть використовується для валяння жорстких виробів, які не контактують безпосередньо зі шкірою: валянок, сумок, килимів.

 

 

 

http://www.lelekahobby.ru/upload/iblock/5d5/baa3e6cd-2b70-11e0-926b-00e0295ce6fe.jpegОчіс - шерсть з короткими волокнами. Використовується для виготовлення натурального фетру і в якості основи для повстяних виробів і набивання іграшок.

 

 

 

 

 

http://www.ctrana4udes.ru/site/upload/image/materials/sliver/sliver-01.jpgСлівер - (гребінна) неокрашенна шерсть без грубих остьових волокон. Слівер набагато дешевше, ніж фарбована шерсть, і тому найчастіше використовується для створення основи валяних виробів і для набивання іграшок.

 

 

 

http://masterkisti.com.ua/upload/2_13.pngПофарбована гребінна шерсть овець среднерунних порід складається з рівних, витягнутих і покладених в одному напрямку волокон. Найпопулярніша шерсть для створення повстяних виробів.

 

 

 

 

http://www.confitur.com.ua/images/catalog/e33dfcd3f33f641ef7b89f4ab971f0e7.jpgКардочес - шерсть, що складається з довгих, розташованих в різних напрямках волокон, через що кардочес дуже швидко звалюється. Використовується для мокрого та сухого валяння тапочок, сумок, іграшок. Не підходить для виготовлення тонких речей, що контактують зі шкірою.

 

 

 

 

Гребінна мериносова шерсть - найтонша і, відповідно, найдорожча шерсть для валяння. Шерсть овець тонкорунних (мериносових) порід використовують для валяння тонкого м'якого полотна для дитячих виробів і виробів, що мають

 

 

http://cs1.livemaster.ru/storage/99/e0/f2d6d8e30387e9477ecdb6e2falv--materialy-dlya-tvorchestva-sherst-dlya-valyaniya.jpgбезпосередній контакт з шкірою.

 

 

 

              

мастер-класс                 Матеріали та інструменти для валяння

 

 

 

 

 

 

    (слайд №7)

  • шерсть для валяння (кардочес),
  • підкладка під ламінат,
  • простий олівець,
  • ножиці,
  • мило,
  • плівка.

Практична робота.

                                  Виготовлення шаблону.   

1.Обводимо маркером стопу (або колодку), округляємо лінію краю, приблизно по формі овалу.

 

http://ic.pics.livejournal.com/vash_voilok/28391745/34298/34298_original.jpg 

 

 

 

 

2. Додаємо 3 см з усіх боків для усадки вовни.

Изображение 

 

 

 

 

 

(слайд №8)

                                       Розкладка шерсті.   

На шаблони  починаємо викладати шерсть шарами.

 Викладати частинки шерсті рекомендують спочатку по краях, а вже потім середину.

  1. Перший шар - горизонтальний.

Изображение 

 

 

 

 

 

 

 

  1.  Другий шар - вертикальний.

Изображение 

 

 

 

 

  1. ИзображениеВикладаємо два шари, змочуємо їх мильним розчином.

 

 

 

 

 

Далі накриваємо все плівкою, акуратно його приминаємо , пропускаючи воду через шерсть, і легкими, круговими рухами, притераємо. Це необхідно для того, щоб шерстинки трохи зчепилися між собою і у нас була б можливість перевертати виріб без збитку.

4.  Перевертаємо виріб.

Изображение 

 

 

 

 

                                                 (слайд №9)

 

 

  1.  Викладаємо шерсть з іншого боку.

ИзображениеЗагнули краєчки і знову починаємо викладати два шари вовни: горизонтальний і вертикальний.

 

 

 

 

 

 

  1. Притираємо.

Изображение 

 

 

 

 

  1. Перевертаємо виріб, загорнувши акуратно краї.

Изображение 

 

 

 

 

 

 

       (слайд №10)

 

 

 

Отже, на даному етапі у нас вийшло по два шари з обох сторін. Повторимо весь процес: ще викладемо по два шари з двох сторін.

Має вийти в результаті по чотири шари з кожної сторони. А ось тепер-увага! Нам необхідно зробити підошву плотнішу, тому на підошві (на одній зі сторін викрійки) викладаються додаткові два шари.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Заняття №2

Тема: Виготовлення капців з шерсті способом мокрого валяння (валяння виробу на шаблоні)

- З яким видом декоративно-прикладного мистецтва ми познайомились на попередньому занятті?

- Які два види валяння ви знаєте?

- Які особливості роботи в техніці мокрого валяння?

 

 

Сьогодні на занятті ми продовжимо роботу над капцями.

Починається довгий етап притирання обтягнутого шерстю шаблону. На даному етапі не поспішайте. Притираються наші заготовки з усіх сторін (не забуваючи і про боки) до тих пір, поки кардочес не стане єдиним матеріалом і поки шерсть не стане щільно обіймати шаблон.

Изображениеhttp://data12.gallery.ru/albums/gallery/62232-f626e-44776921-m750x740-u5b533.jpgПрацювати краще в рукавичках, вони відмінно ковзають по шерсті і захищають ваші руки. Можна також використовувати масажер, він допоможе прискорити процес валяння.

 

 

 

 

 

 (слайд №11)

Проводячи саме валяння, необхідно зайву вологу промокати за допомогою серветки. З огляду на те, як швидко буде ущільнюватися шерсть, вам потрібно буде докладати більше сили при натисканні.

 

Заняття №3

Тема: Виготовлення капців з шерсті способом мокрого валяння (валяння виробу).

Сьогодні на занятті ми продовжуємо виготовлення виробу в техніці мокрого валяння.  Шерсть  зваляна   до  рівня   шаблону. Наша  задача  придати  нашому виробу форму капців, а також притерти їх до потрібного розміру.

                        Формування і усадка капців.

Перевертаємо заготовки підошвою вниз, відміряємо відстань на два пальці від краю п'яти і робимо спочатку манікюрними гострими ножичками невеликий надріз, який поступово збільшуємо вже звичайними ножицями. З отриманого отвору витягуємо шаблон.

 

 

ИзображениеИзображениеШерсть - піддатливий матеріал. На цьому етапі з неї можна виліпити будь-яку форму.

 

 

 

 

 

http://s008.radikal.ru/i305/1108/28/58d06d04a9b2.jpgИзображение 

 

 

 

 

(слайд №12)

http://2.bp.blogspot.com/-0AuUrgAWMZE/UGWzrHPjmJI/AAAAAAAAAtw/9fa0V0w82Xw/s1600/24.JPGПісля того як капці набули потрібної форми і розміру вимиваємо їх від мила.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ось результат. Далі капці повинні висохнути.

Изображение 

 

 

 

 

(слайд №13)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Заняття №4

Тема: Виготовлення капців з шерсті способом мокрого валяння (підготовка до декорування).

 Сьогодні ми приступаємо до підготовки капців до декорування: вирівнювання краю, пришивання підошви. Обробляти край капців кантом не обов’язково, але  окантовкою можна вирівняти товщину стінок, якщо вона різниться,  кант дає можливість урізноманітнити виріб, зробити його декоративним.

 Матеріали та інструменти

  • спеціальні голки для валяння,
  • шматочок шкіри або замші,
  • щітка-мат, або звичайна губка,
  • шерсть, яка буде використовуватися для окантовки.

http://pics.nashgorod.ru/forum/user_files/1/1193/user1193_3856204_thumb.jpg 

 

 

 

 

http://in-dee.ru/upload/iblock/f68/f687b1bed4f69830b7cdd132257de974.jpghttp://prokoni-shop.ru/upload/iblock/087/0875b2289ecfa3b89502d8082f844ff0.jpeg

 

 

 

 

(слайд №14)

                                  Вирівнювання краю.

Край вирівнюється  засобом сухого валяння за допомогою спеціальної голки. При сухому  валянні шерсть багаторазово протикається спеціальною голкою до стану звалювання.

У голки є щербини, насічки, зроблені під кутом. Саме вони при вийманні голки  з  полотна  сприяють  заплутуванню  шарів  між  собою. Таким  чином і

 

 

створюється виріб: голка проходить кілька разів вгору-вниз і переплітає, зчіплює волокна між собою. Асортимент голок для валяння вовни досить широкий і різноманітний. В залежності від товщини голки для сухого валяння поділяються на чотири типи: грубі, середні, тонкі і дуже тонкі. Товщина голки впливає на швидкість звалювання шерсті і ступінь деталізації поверхні виробу.

Для валяння сухим методом за допомогою голки краще використовувати кардочес, він звалюється голкою дуже швидко.

Шерсть для вирівнювання краю може бути того ж кольору що і сам виріб або іншого. Відриваємо  шматочок вовни, трохи його розтягуємо і прибиваємо голкою із зовнішнього боку по краю вирізу. Ширина прибивання залежить від ширини задуманого вами канта.

(Інструктаж з техніки безпеки).

Потрібно бути обережним при роботі, сама голка і насічки дуже гострі!

Щоб не поранити руки при випадковому протиканні виробу наскрізь і вберегти голку від пошкоджень, рекомендую при валянні використовувати підкладку з поролону висотою не менше 6-7 см або спеціальну щітку-подушку.

Голку потрібно тримати і встромляти перпендикулярно до площини валяння, не роблячи великого розмаху. В іншому випадку, вона застрягне і зламається.

Коли ваша деталь набуває необхідну щільність, треба вирівняти поверхню виробу, надаючи йому потрібну для вас форму.

Чим більше ви будете протикати голками яку-небудь область вашої заготовки, тим більш щільною і рівною, вона буде ставати. Щоб надати гладкість поверхні, використовуйте тонкі голки.

 

ИзображениеИзображение 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://s49.radikal.ru/i125/1108/1e/c3d92acc4ed2.jpghttp://i033.radikal.ru/1108/2a/135040303735.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

Потім піднімаємо смужку вовни і заводимо її за край всередину , все з усіх боків ретельно прибиваючи і вирівнюючи голкою

http://s013.radikal.ru/i324/1108/e9/7e303f610768.jpghttp://s006.radikal.ru/i215/1108/31/71baa7239933.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

http://in-dee.ru/upload/iblock/610/6103e4a037f106de491f2b7663c6f750.jpghttp://www.lovingwool.ru/images/wmfotopreview.jpg(слайд №15)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                   Вирізання підошви.

Беремо шматочок шкіри або замші, підбираємо за кольором і розміром. Замша краще підходить, тому що вона не ковзає. Не варто використовувати занадто тонку шкіру, тому що вона швидко протреться. Вирізаємо відбиток підошви. На п'яті і носику можна різати не по лінії, а додати 3 мм. тоді підошва

 

 

буде трохи завертатися і захищати, після того як вона прийме форму ноги.

(Інструктаж з техніки безпеки).

Пришиваем кожаную подошву к валяным тапочкамПришиваем кожаную подошву к валяным тапочкам 

 

 

 

 

 

 

 

Обводимо, притискаючи рукою, щоб не було зсуву.

Вирізаємо і отримуємо дві однакові підошви, при цьому ліву і праву.

Пришиваем кожаную подошву к валяным тапочкамПришиваем кожаную подошву к валяным тапочкам 

 

 

 

 

 

 

Пробійником робимо отвори по всьому периметру підошви.

Пришиваем кожаную подошву к валяным тапочкамПришиваем кожаную подошву к валяным тапочкам 

 

 

 

 

 

 

       (слайд №16)

                                      Пришивання підошви.

(Інструктаж з техніки безпеки).

 

 

 

 

 

Пришиваем кожаную подошву к валяным тапочкамПришиваем кожаную подошву к валяным тапочкам 

 

 

 

 

 

 

Пришиваем кожаную подошву к валяным тапочкамПришиваем кожаную подошву к валяным тапочкам 

 

 

 

 

 

 

Пришиваем кожаную подошву к валяным тапочкамПришиваем кожаную подошву к валяным тапочкам 

 

 

 

 

 

 

 

 (слайд №17)

http://www.goodtalk.odessa.ua/picture_library/obuv_zhen_tap/0626_red/3.jpgФото №4http://s59.radikal.ru/i163/1108/26/e86a1089c483.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

Заняття №5

Тема: Виготовлення капців з шерсті  способом мокрого валяння (декорування виробу)

 Сьогодні на занятті ми продовжемо роботу над оформленням капців.

Декорувати виріб можна різними засобами: набити малюнок шерстю за допомогою спеціальної голки (сухе валяння), виготовити об’ємні елементи засобом мокрого валяння і прикрасити ними капці, оздоблювати різними видами вишивки (вишивка гладдю, вишивка стрічками) тощо.

http://data12.gallery.ru/albums/gallery/62232-2b178-44813883-m750x740-u17c1b.jpgМастер-класс по валянию тапочек.автор Большакова Светлана 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://cs1.livemaster.ru/storage/94/fe/2dc77357da75793ae0c03c83c5hr.jpghttp://in-dee.ru/upload/iblock/fe8/fe8fa8ae80f08c9b9b8b9bce360ed911.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

                                                (слайд №18)

Розглянемо два засоби оформлення капців: сухе валяння та виготовлення  об’ємних декоративних елементів за допомогою мокрого валяння.

І так у нас є основа-це наші капці.

 

 

         Декорування капців за допомогою сухого валяння.

http://proxy11.media.online.ua/uol/r3-65d887ea97/53b0a76184553.jpgПриступаємо до сухого валяння, тобто починаємо набивати малюнок, для цього нам знадобиться шерсть різних кольорів, спеціальна голка для валяння (тонка, довга з щербинами) і губка (або шматок поролону).

 

 

 

 

 

http://proxy11.media.online.ua/uol/r2-b150c4ce2e/53b0a761d2f26.jpgМалюнок може бути різним, все залежить від того, що було задумано. Спочатку малюємо ескіз.

 

 

 

 

 

 

http://proxy11.media.online.ua/uol/r2-ed9c4f875e/53b0a76287c09.jpgДалі схематично наносимо малюнок крейдою або олівцем на виріб  і набиваємо контур. В середину капців вставляємо губку. Для контуру скручуємо шерсть між долонями, щоб вийшли довгі нитки - більш щільні і вже трохи звалені ( контур робити не обов’язково).

 

 

 

 

                        

                                                 (слайд №19)

 

 

Починаємо набивати малюнок шерстю за допомогою спеціальної голки.

http://proxy11.media.online.ua/uol/r2-23b487d769/53b0a7640cb3d.jpgПоступово додається потрібна кількість вовни і вирівнюється поверхня.

http://proxy11.media.online.ua/uol/r3-413f8492e2/53b0a76478dba.jpghttp://proxy11.media.online.ua/uol/r3-c671d73cfb/53b0a7637d40d.jpg

 

 

 

 

 

 

                                              (слайд №20)

       Декорування капців за допомогою об’ємних елементів.

Розглянемо ще один вид декорування виробу об’ємними елементами, які виготовлені засобом мокрого валяння. Декоративні елементи можуть бути різними - це квіти, комахи, тварини, тощо.

Сьогодні ми познайомимося  з виготовленням квітів, які можуть використовуватися для оздоблення різних виробів: капців, сумок, одягу.

Ці квіти – мак і троянда.

Матеріали та інструменти

  • спеціальні голки для валяння,
  • щітка-мат, або звичайна губка,
  • шерсть ( кардочес або топс).

 

http://dom.yourlife.ws/img/Wool_maks/image001.jpg 

 

 

 

 

 

                                        Виготовлення маку.

Валяння пелюсток.

Мастер-класс Брошь Мак  мокрое валяниеВід гребінній стрічки відриваємо пасмо шерсті, складаємо її навпіл і розправляючи куточки , надаємо їй форму пелюстки.

 

 

 

 

Мастер-класс Брошь Мак  мокрое валяниеЗробимо таким чином 3 пелюстки, і кладемо їх так, щоб вузькими кінцями вони трохи заходили один на одного. Для одного маку потрібно 2 такі заготовки, це будуть верхній і нижній ряд пелюсток маку

 

 

 

 

Додаємо зовсім трохи вовни близьких відтінків - наприклад, для червоного маку можна використовувати бордовий і помаранчевий, цей нехитрий прийом зробить пелюстки більш мальовничими. В середину покладемо шматочки чорної вовни.

 

 

Мастер-класс Брошь Мак  мокрое валяние 

 

 

 

 

Акуратно поливаємо заготовки теплою мильною водою, накриваємо плівкою, притискаємо (щоб пелюстки повністю просочилися водою), і починаємо гладити без особливого натиску.

Поступово натиск збільшуємо.

Мастер-класс Брошь Мак  мокрое валяниеМастер-класс Брошь Мак  мокрое валяниеЯк тільки волокна шерсті трохи зчепляться, прибираємо верхню плівку, і коригуємо форму пелюсток. У деяких місцях заготовку можна розрізати ножицями і підвернути пласт вовни, домагаючись плавної лінії.

 

 

 

 

Мастер-класс Брошь Мак  мокрое валяние 

 

 

 

 

                                                  (слайд №21)

Пелюстки готові. Оставляємо їх сохнути.

Далі приступаємо до виготовлення макової коробочки.

Макову коробочку валяємо по-сухому голками і "ділимо" її верхівку,

зробивши кілька великих стібків чорною ниткою.

 

Мастер-класс Брошь Мак  мокрое валяние
 

 

 

 

Мастер-класс Брошь Мак  мокрое валяниеМастер-класс Брошь Мак  мокрое валяниеВисохлі заготовки пелюсток зшиваємо ниткою, добавляючи тичинки і коробочку.

 

 

 

 

http://img.searchmasterclass.net/uploads/posts/2013-06-12/image_1502911.jpg 

 

 

 

 

                                             

 (слайд №22)

http://img.searchmasterclass.net/uploads/posts/2013-06-12/image_2610191.jpghttp://img1.liveinternet.ru/images/attach/b/4/104/638/104638811_r19492_large.jpg 

 


 

 

 

                        

 

                                 Виготовлення троянди.

Роза Малиновый сорбет Фото мастер-класс по мокрому валяниюРоза Малиновый сорбет Фото мастер-класс по мокрому валяниюРоза Малиновый сорбет Фото мастер-класс по мокрому валяниюПелюстки троянди валяють так,  як і пелюстки маку.

 

 

 

 

Роза Малиновый сорбет Фото мастер-класс по мокрому валяниюРоза Малиновый сорбет Фото мастер-класс по мокрому валяниюДалі пелюстки зшивають ниткою по-спіралі.

 

 

 

 

Роза Малиновый сорбет Фото мастер-класс по мокрому валянию 

 

 

 

 

http://data12.gallery.ru/albums/gallery/156180-bd69d-59314521-m750x740-u772f5.jpghttps://im1-tub-ua.yandex.net/i?id=2ea67faeba8628280ee621a21666ecdf&n=33&h=215&w=215  (слайд №23)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                            ( слайд 24)

От же, ви гарно попрацювали, зробили оригінальний виріб своїми руками.

Хай ця робота зігріє вас своїм теплом, або ваших близьких, бо виготовлена вона із натуральної шерсті, та обігріта теплом ваших рук. Це може бути чудовим подарунком для близької людини.

У нашому житті багато різних традицій, які ми шануємо і дотримуємося, про які пізнаємо від батьків, а про якісь нічого не знаємо. Але одна з поширених традицій, яку люблять і дотримуються всі - це дарування подарунків. Привід для того, щоб порадувати близьких, а заодно і самого себе, завжди знайдеться, адже давно відомо: дарувати подарунки також приємно, як і отримувати.

А зараз давайте згадаємо:

- Які техніки використані для створення капців?

- Назвіть особливості роботи в техніці мокре валяння?

- Назвіть особливості роботи в техніці сухе валяння?

    - Де ще може застосовуватися техніка валяння?

    - Яка техніка вам сподобалася більше? Чому?

1

 

docx
Додано
25 травня 2020
Переглядів
964
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку