Методична розробка "День Гідності та Свободи"

Про матеріал
Тема. «День гідності та свободи» Мета: пояснити поняття гідність та свобода людини; формувати відчуття приналежності до України, усвідомлення себе українцем, почуття особистої відповідальності за долю держави та українського народу; формувати почуття патріотизму та національної свідомості; збагачувати словниковий запас; розвивати пам’ять, мислення; виховувати любов до Батьківщини, до рідного краю; Обладнання: ілюстративний матеріал, виставка вишитих речей( рушники, салфетки, скатертина).
Перегляд файлу

Новожеланівська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат №39

Донецької обласної ради

 

 

 

 

Урок на тему:

«День гідності та свободи»

 

 

Підготувала: Ховякова Н.І.

 

 

 

Тема. «День гідності та свободи»

Мета: пояснити поняття гідність та свобода людини; формувати відчуття приналежності до України, усвідомлення себе українцем, почуття особистої відповідальності за долю держави та українського народу; формувати почуття патріотизму та національної свідомості; збагачувати словниковий запас;  розвивати пам’ять, мислення; виховувати любов до Батьківщини, до рідного краю;

Обладнання: ілюстративний матеріал, виставка вишитих речей( рушники, салфетки, скатертина).

Тип заняття: година спілкування.

Хід заходу

І. Вступна частина

1. Організаційний момент.

(Привітання. Настанова на роботу)

2. Нервово-психологічна підготовка дітей.

Народе мій, пишаюся тобою:

Моя душа - частинка твого «Я».

Красою правди у святім двобою

 Понад Майданом сонця лик сія...

ІІ. Основна частина

1. Вступне слово вчителя

Наша година спілкування присвячена святу, яке має назву «День гідності та свободи». Свято це відзначають в нашій країні не так давно. І сьогодні ми дізнаємося про історію створення цього свята, познайомимося з героїчними сторінками історії нашої країни, які стали основою для запровадження відзначання цього пам’ятного дня.

2. Повідомлення теми та мети заняття.

- Сьогодні на занятті ми дізнаємось що ж таке «гідність та свобода».

 

Словникова робота

Гі́дність — означає особливе моральне ставлення людини до самої себе і ставлення до неї з боку суспільства, в якому визнається цінність особистості. Поняття гідності вживається у законодавствах численних країн та у міжнародному праві.

Свобо́да — можливість чинити вибір відповідно до своїх бажань, інтересів і цілей на основі знання об'єктивної дійсності.

 -Дітки, то що ж таке гідність, свобода?(відповіді дітей).

 

3. Бесіда з елементами розповіді

Що таке Батьківщина? Це найдорожчі серцю місця, де було зроблено перші кроки, де відбулося перше знайомство з навколишнім світом. Тут все було «вперше»! Батьківщина – це та земля, яка надала життя твоїм предкам, викохала тебе, відпустила в велике життя. Батьківщину не обирають. У кожного вона одна.    Кожен народ оспівує свою землю, славить свою країну. У англійця – батьківщина Англія, у француза – Франція, у росіянина – Росія, у українця – Україна!...

Учень
У нас лани квітучі і золотисті поля
Це тут реве ревучий,
а з ним співає земля
Як маму, нам любити,
потрібно землю свою
І наші діти-квіти нам
скажуть – дякую
У гаю тут росте калина
А під вишнями чути спів
Це тому, що моя Україна
Краща в світі зі всіх країн!
 

C:\Users\Public\Pictures\Sample Pictures\99614.jpg

"Ще не вмерла Україна" - пісня, написана Павлом Чубинським у 1862 році, є Державним гімном України.
Тоді Україна ще не мала своєї державності. Павло Чубинський (1839-1884) - відомий на той час поет, фольклорист, етнограф - був членом київської організації "Стара громада", до якої входила національно свідома патріотична інтелігенція. На її зборах уперше й пролунала ця пісня.
З 1918 року вона виконувалася вже як державний гімн Української Народної Республіки, час існування якої був недовгим. Карпатська Україна як самостійна держава 1939 року також визнала її своїм гімном.
За радянських часів пісня "Ще не вмерла Україна" була забороненою. Однак українці її пам'ятали і виконували таємно, з великою надією на відродження самостійності своєї держави.
І такий час прийшов. Україна стала незалежною державою і знову за національний гімн узяла пісню па слова Павла Чубинського та мелодію композитора з Галичини Михайла Вербицького.
(всі виконують Гімн України)
Україна – європейська суверенна незалежна держава, яка має право вирішувати самостійно всі питання, пов’язані з власною внутрішньою й зовнішньою політикою.
Але кожна велика справа вимагає того, щоб було докладено багато зусиль.
21 листопада 2014 року  київські студенти, протестуючи проти незаконних рішень влади, вийшли на Майдан Незалежності, щоб відстояти своє право на вільний європейський розвиток.  

4. Фізкультхвилинка «Україно, ми твоя надія».

5. Бесіда
В ніч з 30 листопада на 1 грудня українська влада наказала розігнати протестантів, нападаючи і б’ючи їх  гумовими та пластиковими кийками. Багато хто з протестуючих студентів отримали важкі поранення , один з них помер, і кілька були заарештовані. Але це  призвело до того, що люди почали виходити на вулицю і Європротест перетворився в Єврореволюцію. Революція, яка була названа Євромайдан, або Революція гідності. Революція Гідності – це революція кожного українця, якому набридло стояти на колінах і хочеться достойного життя у власному домі.
Події листопада – грудня 2013 сколихнули всю Україну. Люди їхали на Майдан до Києва, щоб відстояти своє майбутнє. На Майдані й вулиці Грушевського загинуло чимало людей з різними точками зору. Але всі вони були громадянами України, й більшість з них віддавали своє життя за Україну. Це були справжні патріоти країни.

Учень
Мама відправила сина,
Просила бути обачним.
Син обіцяв берегтися щосили:
«Мамо, не плачте».
Місяць минає, закони погіршали,
Прийняті жестами.
«Мамо, я просто не можу по-іншому –
Я на Грушевського».

Учень
Вулиця стала дуже болючою –
Що говорити?
Син повернувся – очі заплющені,
Прапором вкритий.
Сонце сховалось – негода.
Чи буде праведний суд?
Там, де учора проходив, 
Сьогодні друзі несуть.
Мама заплакана, хрестить повсталих
Мовчки, без слів.
Сина не стало,
В неї віднині – мільйони синів.

 

Щоб події Майдану не забувалися, Президент Петро Порошенко підписав указ про відзначення щорічно 21 листопада Дня Гідності та Свободи. 21 листопада в кожному місті нашої України проходять молебні за тими, хто віддав  й продовжує віддавати своє життя за Україну, за її майбутнє. А зараз пропоную всім нам запалити свічку пам’яті й вшанувати пам’ять загиблих героїв (всіх, хто боронив нашу землю від фашистів у 1941, хто віддає своє життя на Донбасі зараз) хвилиною мовчання.
(пісня «Лине кача в води сині»)


Будь-яка подія має початок і має кінець. Ми повинні свято вірити, що на нашу землю скоро прийде мир, бо такий народ, як наш - добрий, щирий, відвертий, заслуговує на мир, злагоду, процвітання.

З далекого краю,
З далеких світів
Журавлик на крилах
Додому летів,
Минав океани,
Ліси і моря,
Вдивлявсь крізь тумани
- Чия це земля,
Чиї це долини,
Чиї це луги,
Чию це калину
Гойдають вітри!
Впізнав батьківщину:
- Моя це земля,
Моє тут гніздечко
І мова моя.

 

C:\Users\Public\Pictures\Sample Pictures\cbe48546518e.png

   5. Відображення на малюнку свободи та миру, очима дитини.

 - Отож діти! Перед нами зараз стоїть завдання. Нам треба свободу та мир на нашій землі, передати малюночком. У кожного із вас на парті знаходиться листочок на ньому треба намалювати те, що на вашу думку передає свободу та мир.

  -Якщо хтось з вас не знає, що намалювати, то погляньте на дошку на ній є деякі символи свободи та миру.

  ІІІ. Заключна частина

  1. Підсумок

 А на закінчення нашої зустрічі я пропоную всім нам написати свої побажання нашій Батьківщині й прикріпити їх на карті.
(молитва за Україну).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Вовк Валентина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
12 березня 2019
Переглядів
9967
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку