Методична розробка на тему: "Вiтамiни, їх роль в обмiнi речовин"

Про матеріал
«Органiзацiя самостiйної навчально – пiзнавальної дiяльностi учнiв та розвиток їх творчих здiбностей»
Перегляд файлу

ДНЗ «Слобожанський регіональний центр професійної освіти»

 

 

 

 

 

«Органiзацiя самостiйної навчально – пiзнавальної дiяльностi учнiв та розвиток їх творчих здiбностей»

 

 

НА ТЕМУ:

«Вiтамiни, їх роль в обмiнi речовин»

 

 

 

 

 

 

Виконала: викладач

ДНЗ «Слобожанський регіональний центр професійної освіти»

Зотова Дiана Володимирiвна

 

 

 

 

Старий Салтiв

2021р.

Тема уроку: «Вiтамiни, їх роль в обмiнi речовин»

 

Вправа «Опорнi знання»    

                                                                                                                              

1.Сполуки ,які впливають на процеси обміну речовин і перетворення енергії в організмах живих істот як називаються?(біоактивними речовинами)

2.Хто відкрив вітаміни?(Лунін)

3.Якщо в організмі тривалий час не вистачає певних вітамінів , то яке розвивається захворювання?(гіповітаміноз)

4.Якими літерами позначаються вітаміни?(латинського алфавіту)

5.Якщо в організмі повністю відсутні вітаміни , таке захворювання називається?(авітаміноз).

 

 

Вправа «Iсторiя вiдкриття» (прочитати).

Хоча до відкриття вітамінів вважалось, що для нормальної життєдіяльності людині потрібні тільки білки, жири, вуглеводи, вода і мінеральні солі, спостереження показували, що одноманітне харчування без свіжих овочів і фруктів призводить до виникнення різних захворювань. Так моряки під час довгих подорожей хворіли цингою (скорбутом), смертність від якої становила 70—80%, а в країнах Азії, де основною стравою був полірований рис, значна частина населення була уражена бері-бері (формою поліневриту). У 1881 році російський лікар М. Лунін у своїй праці «Про значення мінеральних солей для живлення тварин» (рос. «О значении минеральных солей для питания животных») дійшов висновку, що у їжі є якісь додаткові невідомі термолабільні речовини, необхідні для нормальної життєдіяльності.

У 1897 році нідерландець Христіан Ейкман досліджував бері-бері у Голландській Ост-Індії. У час його роботи в одній із лабораторій, розташованій у військовому госпіталі, кури захворіли поліневритом, дуже схожим до бері-бері в людей. Ейкман взявся з'ясувати причину захворювання, але не встиг він закінчити обстеження, як кури одужали. Хвороба тривала з 10 липня до останніх днів листопада. Виявилось, що з 17 червня до 27 листопада наглядач лабораторії з метою економії годував курей вареним очищеним рисом, який брав на кухні госпіталю. 27 листопада попереднього кухаря лікарні замінив новий, який відмовився видавати «військовий рис цивільним курям». Подальші експерименти із дієтою птахів показали, що годування нешліфованим рисом не призводить до виникнення хвороби, і може вилікувати курей, що вже захворіли, як і додавання висівок до шліфованого рису. Таким чином можна було припустити, що у рисових висівках наявна певна речовина, нестача якої викликає поліневрит. Цю сполуку — а саме тіамін (вітамін B1) — у 1911 році виділив польський вчений Казимир Функ і показав її ефективність у лікуванні бері-бері. Молекули тіаміну мають у своєму складі аміногрупу, тому Функ назвав його вітаміном (аміном життя), звідки й походить назва цілого класу речовин, хоч не всі вони нітрогенвмісні[7]. Решта вітамінів була описана до закінчення першої половини XX століття, пізніше були виявлені також так звані вітаміноподібні речовини, частина із яких синтезується в організмі і виконують пластичні або енергетичні функції.

1929 Ейкман разом зі Фредеріком Гопкінсом, який відкрив вітаміни A і D, був нагороджений Нобелівською премією з фізіології або медицини.

Вправа «Збери і поясни»

Розшифруйте вислів ,який належить древньогрецькому філософу Сократу. Розмістіть слова відповідно до цифр у порядку зростання .

3 13 1 6 4 8 5 12 9 11 2 10 7

не жити ми щоб для а того щоб їмо того живемо для їсти

 Поясніть , як ви розумієте цей вислів?

Вправа «Що гiрше…?» (прочитати та порiвняти).


Надлишок і нестача вітамінів: наслідки 

Нестача вітамінів

Недостатнє надходження вітамінів в організм може призвести до неприємних наслідків. Обмінні процеси при цьому в клітинах сповільнюються, функціонування органів порушується, що може призвести до розвитку патологій. Той чи інший вітамін "відповідає" за певні функції організму і недолік їх проявляється різними симптомами.

  •                  При нестачі вітаміну Р підвищується проникність кровоносних судин. Це веде до підвищення артеріального тиску, ревматизму і порушення роботи печінки.
  •                  Нестача вітаміну А викликає сухість шкірних покровів, слизової поверхні носа і очей. Збільшується крихкість кісток і підвищується ризик стоматологічних захворювань. При наявності ран швидкість їх загоєння знижується. Погіршується зір, особливо нічний; опірність організму до інфекцій різко падає. Послаблюється робота всіх органів чуття: нюху, зору, слуху.
  •                  Вітамін Д відповідає за опорно-руховий апарат. При його відсутності в організмі розм'якшуються кістки і зуби, зростає ризик переломів і тріщин. У дітей послаблюється мускулатура, а зуби ріжуться набагато пізніше, ніж у однолітків.
  •                  При нестачі вітаміну Е організм не засвоюються необхідні жири.
  •                  Вітамін К відповідає за згортання крові.
  •                  Вітамін С підвищує опірність організму до інфекцій. Його нестача призводить до виникнення кровотеч з носа і ясен, підвищується ризик втрати зубів. Збільшується чутливість шкіри, вона лущиться, і при найменшому впливі утворюються синці. Руки і ноги набрякають, болять м'язи. При швидкій ходьбі виникає задишка.
  •                  Депресія, порушення концентрації уваги - от перші симптоми нестачі вітаміну В1 (тіаміну). Загострюються захворювання шлунково-кишкового тракту: гастрити, нудота, блювота. Різко знижується вага .Симптомами недостатності вітаміну В2 є печіння в очах, сухість слизових оболонок, поява тріщин на губах. Тривалий недолік може привести до анемії.
  •                  Судоми, анемія і розлад шлунка - це симптоми нестачі в організмі вітаміну В6 (рибофлавіну). Нестача вітаміну В9 призводить до анемії.
  •                  Недостатня кількість вітаміну В12 призводить до розладу шлунку і супроводжується кровотечею. Це підвищує ризик виникнення раку шлунка.
  •                  Брак вітаміну РР (ніацину) викликає розлади психіки. Можуть виникнути запалення на шкірі і слизових покровах.
  •                  Нестача вітаміну Н призводить до депресії, втрати апетиту. Волосся стає сухим і починає випадати, шкіра стає сухою і починає лущитися.

Вітаміни необхідні для людини в повному складі. Брак будь-якого з них призведе до порушення життєдіяльності, це все одно як бідний асортимент напівкопчених ковбас в передноворічні свята в розкрученій торгівельній мережі - приведе до збоїв в роботі. Особливо уважно треба поставитися до придбання вітамінних препаратів в незнайомих аптекарських пунктах, адже зараз зустрічається безліч підробок, які, щонайменше, не принесуть користі, але й можуть завдати шкоди.

Надлишок вітамінів

Передозування вітамінними комплексами навіть більш небезпечне, ніж їх недолік. Вітаміни таки лікарські препарати і при їх надмірних кількостях може відбутися інтоксикація організму, що призведе до незворотних негативних змін в організмі, навіть до важких захворювань. Уважно треба поставитися до симптомів передозування різними вітамінами.

  •                  Зайва кількість вітаміну А порушує роботу печінки. Порушується зір і починають хворіти кістки. Можуть виникнути головні болі, блювота і запори. Починають випадати волосся, відсутній апетит, порушується сон. Температура тіла знижується, а шкіра і слизові покриви стають сухими. Для вагітних жінок надлишок вітаміну А може призвести до виникнення дефектів плоду.
  •                  Невеликий надлишок вітаміну Д характеризується слабкістю в м'язах, підвищенням артеріального тиску. Виникає слабкість, головний біль, нудота і блювота. При сильному передозуванні страждають серце і нирки, зростає ризик утворення каменів у нирках. У вагітних жінок підвищується ризик розвитку у плода розумових захворювань і затримки розвитку.
  •                  Надлишок вітаміну Е характеризується запамороченням і розладом шлунково-кишкового тракту.
  •                  Проноси і запори говорять про надлишок в організмі вітаміну С.
  •                  Передозування вітаміну РР може викликати пошкодження печінки і розвиток цукрового діабету.
  •                  Надлишок вітаміну В6 викликає пошкодження нервової системи.
  •                  Вітаміни Е, К, В1, В2, В9, В12 і Н - їх надлишок не дає негативного ефекту на організм.

Передозування вітамінами веде до гіпервітамінозу. Симптоми цього захворювання:

  •                  алергічні реакції;
  •                  підвищена стомлюваність;
  •                  слабкість;
  •                  порушення роботи печінки через підвищене навантаження з виведення з організму надлишків вітамінів.

Також може наступити звикання до препарату та його лікувальні властивості зведуться до нуля.

Без вітамінів не обійтися не одній людині.. Все добре в міру. Найкраще перед тим, як приймати будь-якої вітамінний комплекс, порадитися зі своїм лікарем.

 

 

Вправа «Тихе опитування» (бесiда з декiлькома учнями, якi з певних причин

соромляться (бояться) вiдповiдати при всiх)

 

Вправа «Запамятайка»

Рекомендовані норми споживання вітамінів

Вітамін

Рекомендована доза споживання з їжею (Ч — для чоловіків; Ж — для жінок)

Верхня межа безпеки

Групи населення з підвищеним ризиком проявлення дефіциту

Водорозчинні вітаміни

B1 (тіамін)

Ч — 1,2мг; Ж — 1,1 мг

100 мг

Вік понад 70 років, харчування рафінованими продуктами (полірований рис, білий хліб), зловживання алкоголю

B2 (рибофлавін)

Ч та Ж будь-якого віку — 1,1 мг

100 мг

Використання в їжу дуже багато рафінованих продуктів, підвищена фізична активність, низьке споживання кальцію, підвищена активність щитовидної залози

Ніацин

Ч та Ж від 14 до 16 мг

35 мг

Вік понад 70 років, діабет, підвищена активність щитоподібної залози

B6 (піридоксин)

Ч та Ж від 19 до 50 років — 1,3 мг; Ч понад 50 років — 1,7 мг; Ж понад 50 років — 1,5 мг

100 мг

Застосування контрацептивів

B12 (ціанокобаламін)

Ч та Ж будь-якого віку — 2,4 мкг

Не вивчена

Вегетаріанці

Н (біотин)

Ч та Ж будь-якого віку — 30 мкг

Не вивчена

Приймання антибіотиків, паління, застосування контрацептивів

Фолієва кислота

Ч та Ж — 400 мкг

1000 мкг

Вік понад 70 років, застосування контрацептивів, вагітність, анемія серпоподібних клітин, алкоголізм

Пантотенова кислота

Ч та Ж — 5 мг

Не вивчена

Вік понад 55 років, дуже низькокалорійні дієти, паління

С (аскорбінова і кислота)

Ч будь-якого віку — 90 мг; Ж будь-якого віку — 75 мг

2000 мг

Застосування контрацептивів, паління

Жиророзчинні вітаміни

А (ретинол)

Ч будь-якого віку — 1000 мкг; Ж будь-якого віку — 800 мкг

15 000 мкг

Діабет, отруєння токсичними хімічними речовинами, високий ступінь забруднення повітря

D (кальцифероли)

Ч та Ж від 19 до 50 років — 5 мкг; Ч та Ж від 51 до 70 років — 10 мкг; Ч та Ж понад 70 років — 15 мкг

50 мкг.

Особи, які недостатньо бувають на сонці, вік понад 70 років, вегетаріанська дієта, хвороби нирок

Е (токофероли)

Ч та Ж 15мг

800—1000 мг

Підвищена активність щитовидної залози, вік понад 55 років

К (філохінони)

Ч від 17 до 24 років — 70 мкг; Ч від 25 років і старші — 80 мкг; Ж від 17 до 24 років — 60 мкг; Ж від 25 років і старші — 65 мкг. У деяких джерелах 10,2—0,3 мг (200—300 мкг)

Не вивчена

Дуже низькалорійна їжа

Вправа «Помiркуйте»

Чому молоко корів , які пасуться на пасовиську , багатше на вітамін Д, ніж молоко корів у корівнику?                                                                                ÐšÐ°Ñ€Ñ‚инки по запросу картинки помiркуйте

Вправа «Робота в парах» (Учнi по черзi cтавлять запитання один одному).

1.Сполуки ,які впливають на процеси обміну речовин і перетворення енергії в організмах живих істот як називаються?(біоактивними речовинами)

2.Хто відкрив вітаміни?(Лунін)

3.Якщо в організмі тривалий час не вистачає певних вітамінів , то яке розвивається захворювання?(гіповітаміноз)

4.Якими літерами позначаються вітаміни?(латинського алфавіту)

5.Якщо в організмі повністю відсутні вітаміни , таке захворювання називається?(авітаміноз)

6.У разі нестачі в організмі вітаміну А, порушується ?(гострота зору)

7.Надлишок в організмі вітамінів призводить до захворювання?(гіпервітамінозу)

8.Хто вперше запропонував термін «вітамін»?(Казимир Функ)

9.До яких органічних сполук відносяться вітаміни ?(низькомолекулярні)

10.Скільки вітамінів нині відомо?(50)

11. Який вітамін укріпляє скелет,  запобігає рахіту і покращує імунітет? (Д)

12. На які групи поділяються вітаміни? (водорозчинні, жиророзчинні)
Вправа «Тести»(виконати тести)      

1.Антивітаміни — це речовини, які:

A. + Пригнічують дію вітамінів

C. вітаміну С

D. .вітаміну В5

E. вітаміну В6

2. Жиро — і водорозчинні вітаміни мають ряд функціональних відмінностей, крім:

A.Мають провітаміни

B. Явдяются коферментами

C. Обом групам властиві гіпервітамінозу

D. + Обом групам властиві гіповітамінози

E. Є модуляторами клітинних мембран

3. Жиророзчинні вітаміни виконують численні функції. З перечитсленных функцій назвіть ту, яка їм не притаманна:

B. + B. Входять до складу ферментів

C. Проявляють антиоксидантні властивості

D. Мають попередники — провітаміни

E.Викликають гіпервітаміноз

4. Із соку капусти було виділено речовину, яка припиняло экспериментальну ю виразку шлунка. Назвіть його за хімічною будовою:

B=.Изониазидов

C. Инозитфосфатидов

D. Серинфосфатидов

E. Никотинамидов

5. До речовин, яким притаманні численні біологічні ефекти в різних тканинах, належать простагландини. Які речовини є попередникам і простагландинів?

C. Ліпопротеїнів

D. Фосфопротеинов

 E. Глікопротеїнів

 

 

Вправа «Цiкавi факти»

Всі ми знаємо, що вітаміни корисні для нашого здоров'я. Мабуть, на цьому наші пізнання про вітаміни і закінчуються, адже існує безліч фактів, про існування яких ви навіть не здогадувалися. Отож, сьогодні ми поділимося з вами найбільш цікавими фактами про вітаміни, про які слід знати, щоб випадково собі не нашкодити.

20 цікавих фактів про вітаміни 

#1: На сьогоднішній день вченим відомо 25 вітамінів, кожен з яких має власне літерне позначення та хімічну назву.

#2: Першим відкритим вітаміном став В1, виділений у кристалічному вигляді К. Функом в 1912 р. Він широко поширений в продуктах рослинного походження (оболонка насіння хлібних злаків та рису, горох, квасоля, соя та ін). В організмі людини вітамін В1 утворюється в печінці, нирках, мозку, серцевому м'язі шляхом фосфорилювання тіаміну.

 #3: Помиляються ті, хто вважає, що вітаміни можуть замінити збалансоване харчування. Насправді для людини просто необхідна здорова корисна їжа, що наповнює організм необхідними вітамінами і мінералами.

#4: Більшість людей недоотримують необхідну організму кількість вітамінів. Наприклад, жителі тропічних країн страждають від браку вітаміну D та групи В, а ось у жителів півночі відчутний дефіцит вітамінів А та С.

#5: При прийомі вітамінів головне не перестаратися, так як надлишок вітаміну С або магнію може стати причиною діареї, а ось вітамін А і нікотинова кислота зовсім можуть пошкодити печінку та призвести до сумних наслідків.
20 цікавих фактів про вітаміни
#6: Вітамін В12 варто приймати вегетаріанцям, а також тим, хто їсть мало м'яса. До того ж цей вітамін стане прекрасним захисником вашої нервової системи.

#7: Мультивітаміни, що містять залізо, необхідні лише вагітним, і то в обмеженій кількості. Для всіх інших вони небезпечні тим, що можуть нашкодити серцю, печінці та підшлунковій залозі.

#8: Такі жиророзчинні вітаміни, як А, D, E та К слід приймати лише з невеликою кількістю якої-небудь олії, що дасть можливість досягти максимального ефекту від їх прийому.

#9: Вживання вітамінів безпосередньо пов'язано з вживанням ліків. Наприклад, вживаючи при вагітності аспірин, слід збільшити кількість вітаміну С.

#10: Слід правильно зберігати вітаміни. Вони повинні зберігатися в прохолодному місці, завдяки чому в них залишаться масла та пробіотики.

20 цікавих фактів про вітаміни 

#11: На засвоєння вітамінів впливають деякі ліки. До того ж вони можуть запросто вичерпати всі ресурси вже наявних в організмі вітамінів. Саме тому, якщо вам виписують ліки під час прийому вітамін, обов'язково попередьте про це свого лікаря.

#12: Фолієву кислоту слід приймати у синтетичному вигляді, так як вона в нашому організмі абсорбується набагато краще, ніж натуральна. Особливо необхідна фолієва кислота жінкам в період вагітності.

 #13: Перш ніж купувати чергову порцію вітамінів, варто обов'язково отримати консультацію лікаря, так як саме він може виявити, яких саме вітамінів вам не вистачає. #14: Ті, хто займаються спортом, повинні стежити за рівнем вітаміну А. Він бере участь в синтезі білків, які справляють величезний вплив на відновлення м'язів, підвищує увагу та швидкість реакції.

#15: Одна викурена сигарета руйнує 25-100 мг вітаміну С. 
20 цікавих фактів про вітаміни 

#16: Людям, які проживають у містах із забрудненою атмосферою, не вистачає ультрафіолетових променів, тому на відміну від сільських жителів вони відчувають дефіцит вітаміну D.

#17: Прийом вітаміну В1, допомагає при морській хворобі і поганій переносимості повітряних перельотів.

#18: Різні види цибулі, часник, редис містять натуральний антибіотик - аліцин, який знищує хвороботворні мікроби не завдаючи шкоди дружнім для нашого організму бактеріям.

#19: Аспірин може збільшити швидкість виведення вітаміну С з організму у цілих три рази. #20: Вітамін Е відіграє величезну роль у запобіганні старіння, збільшує захисні сили організму, покращує роботу статевих і ендокринних залоз, перешкоджає утворенню тромбів у крові, відновлює потенцію у чоловіків, може допомогти жінкам при загрозі викидня. У поєднанні з вітаміном А захищає легені від забрудненого повітря навколишнього середовища, загоює опіки, нормалізує роботу м'язової системи. 
 

Вправа «Мiй настрiй» (кожен учень визначае свiй настрiй за проведений

урок).

 

 

 

Вправа «Яка в мене оцiнка» (всi учнi оцiнюють , як вони працювали протягом

уроку вiд 1-12 балiв).                                                       

 

 

 

Використані джерела:

  1. Інтернет ресурси.

 

doc
Додано
14 грудня 2020
Переглядів
973
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку