Значення якості питної води для підтримання здоров’я людини10 клас
Номер слайду 2
Цікаві факти про воду68,7% прісної води на Землі знаходиться у льодовиках.30% прісної води знаходиться в землі.1,7% світової води замерзло і тому непридатна для використання.
Номер слайду 3
Цікаві факти про воду80% усіх захворювань у країнах, що розвиваються, пов’язані з водою. Неякісна вода щогодини вбиває 200 дітей.780 мільйонів людей не мають доступу до нормальних джерел води. До 50% води втрачається через витоки у містах країн, що розвиваються. У Найробі бідняки платять за воду в 10 разів більше, ніж у Нью-Йорку.
Номер слайду 4
Цікаві факти про воду. На вироблення 1 кг яловичини потрібно 30 000 літрів води. На вироблення 4 літрів вина потрібно 4 008 літрів води. Виробництво бургера на 0,3 кг потребує 2400 літрів води. На 1 шматочок хліба потрібно 44 літри води. На 1 яблуко потрібно 70 літрів води. На 1 кг шоколаду потрібно 12 000 літрів води.
Номер слайду 5
Цікаві факти про воду. Кілограм бавовни – достатньо для виробництва сорочки та пари джинсів – потребує для виготовлення 10 000 літрів води.
Номер слайду 6
Цікаві факти про воду. До 2025 року половина людей світу буде жити в країнах з нестачею води.
Номер слайду 7
Вода та організм людини. Вода є середовищем для перебігу багатьох хімічних реакцій в організмі людини. Вона може сама вступати в певні реакції або утворюватися як продукт їх перебігу. Завдяки добрій розчинності різних речовин вода бере участь у їх транспортуванні, переносячи поживні речовини, продукти обмінних процесів (наприклад, з кров’ю).
Номер слайду 8
Вода та організм людини. В організмі вода розподілена нерівномірно. Це залежить від інтенсивності процесів обміну речовин між органами й тканинами.
Номер слайду 9
Функції водивиконує механічну функцію;забезпечує пружність клітин і частин тіла;послаблює тертя між різними поверхнями;виконує терморегуляторну функцію.
Номер слайду 10
Якість питної води. Питна вода – це вода, що призначена для щоденного необмеженого й безпечного вживання людиною. Серед основних показників якості питної води виокремлюють: фізичні (смак, забарвлення, запах, каламутність), хімічні (мінералізація, твердість, р. Н), біологічні (наявність бактерій, вірусів і паразитів).
Номер слайду 11
Якість питної води. Питання якісної питної води в Україні належить до найгостріших соціальних проблем. Занедбаний технічний стан водогонів, застарілі технології водоочищення, забрудненість криниць нітратами, відсутність системи водного моніторингу, стічні води, нараціональне водовикористання – це далеко не повний перелік причин такої ситуації.
Номер слайду 12
Якість питної води і здоров’я людини. Невідповідність води санітарним вимогам може стати причиною бактеріальних (черевний тиф, дизентерія, холера), вірусних (гепатит А, поліомієліт), інвазійних (амебна дизентерія), гельмінтозів (аскаридоз, лямбліоз), а також хвороб, пов’язаних з хімічним забрудненням води (метгемоглобінемія, флюорози).
Номер слайду 13
Якість питної води і здоров’я людини. Підвищена твердість питної води є однією із причин розвитку сечокам'яної хвороби. Підвищений вміст хлоридів у воді може сприяти розвитку хвороб системи кровообігу, новоутворень сечостатевих органів, хлоридів і сульфатів – виникнення новоутворень стравоходу, шлунку. Надлишок Феруму порушує процес кровотворення.
Номер слайду 14
Домашнє завдання. Опрацювати § 29, виконати завдання Біологія + Екологія. Якість води. Характерними ознаками низької якості води є запах хлору, жовтуватий колір, «металевий» присмак, утворення плівок на поверхні, зміна кольору овочів і фруктів під час відварювання. Якими є способи очищення води в домашніх умовах?