Презентація до уроку з біології для 10 класу на тему "Значення якості питної води для підтримання здоров’я людини"

Про матеріал
Презентація створена за матеріалами підручника Біологія і екологія (рівень стандарту): підруч. для 10 кл. закл. заг. серед. освіти / В. І. Соболь.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Значення якості питної води для підтримання здоров’я людини10 клас

Номер слайду 2

Цікаві факти про воду68,7% прісної води на Землі знаходиться у льодовиках.30% прісної води знаходиться в землі.1,7% світової води замерзло і тому непридатна для використання.

Номер слайду 3

Цікаві факти про воду80% усіх захворювань у країнах, що розвиваються, пов’язані з водою. Неякісна вода щогодини вбиває 200 дітей.780 мільйонів людей не мають доступу до нормальних джерел води. До 50% води втрачається через витоки у містах країн, що розвиваються. У Найробі бідняки платять за воду в 10 разів більше, ніж у Нью-Йорку.

Номер слайду 4

Цікаві факти про воду. На вироблення 1 кг яловичини потрібно 30 000 літрів води. На вироблення 4 літрів вина потрібно 4 008 літрів води. Виробництво бургера на 0,3 кг потребує 2400 літрів води. На 1 шматочок хліба потрібно 44 літри води. На 1 яблуко потрібно 70 літрів води. На 1 кг шоколаду потрібно 12 000 літрів води.

Номер слайду 5

Цікаві факти про воду. Кілограм бавовни – достатньо для виробництва сорочки та пари джинсів – потребує для виготовлення 10 000 літрів води.

Номер слайду 6

Цікаві факти про воду. До 2025 року половина людей світу буде жити в країнах з нестачею води.

Номер слайду 7

Вода та організм людини. Вода є середовищем для перебігу багатьох хімічних реакцій в організмі людини. Вона може сама вступати в певні реакції або утворюватися як продукт їх перебігу. Завдяки добрій розчинності різних речовин вода бере участь у їх транспортуванні, переносячи поживні речовини, продукти обмінних процесів (наприклад, з кров’ю).

Номер слайду 8

Вода та організм людини. В організмі вода розподілена нерівномірно. Це залежить від інтенсивності процесів обміну речовин між органами й тканинами.

Номер слайду 9

Функції водивиконує механічну функцію;забезпечує пружність клітин і частин тіла;послаблює тертя між різними поверхнями;виконує терморегуляторну функцію.

Номер слайду 10

Якість питної води. Питна вода – це вода, що призначена для щоденного необмеженого й безпечного вживання людиною. Серед основних показників якості питної води виокремлюють: фізичні (смак, забарвлення, запах, каламутність), хімічні (мінералізація, твердість, р. Н), біологічні (наявність бактерій, вірусів і паразитів).

Номер слайду 11

Якість питної води. Питання якісної питної води в Україні належить до найгостріших соціальних проблем. Занедбаний технічний стан водогонів, застарілі технології водоочищення, забрудненість криниць нітратами, відсутність системи водного моніторингу, стічні води, нараціональне водовикористання – це далеко не повний перелік причин такої ситуації.

Номер слайду 12

Якість питної води і здоров’я людини. Невідповідність води санітарним вимогам може стати причиною бактеріальних (черевний тиф, дизентерія, холера), вірусних (гепатит А, поліомієліт), інвазійних (амебна дизентерія), гельмінтозів (аскаридоз, лямбліоз), а також хвороб, пов’язаних з хімічним забрудненням води (метгемоглобінемія, флюорози).

Номер слайду 13

Якість питної води і здоров’я людини. Підвищена твердість питної води є однією із причин розвитку сечокам'яної хвороби. Підвищений вміст хлоридів у воді може сприяти розвитку хвороб системи кровообігу, новоутворень сечостатевих органів, хлоридів і сульфатів – виникнення новоутворень стравоходу, шлунку. Надлишок Феруму порушує процес кровотворення.

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Опрацювати § 29, виконати завдання Біологія + Екологія. Якість води. Характерними ознаками низької якості води є запах хлору, жовтуватий колір, «металевий» присмак, утворення плівок на поверхні, зміна кольору овочів і фруктів під час відварювання. Якими є способи очищення води в домашніх умовах?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Гвоздьова Лілія Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бродюк Надія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 грудня 2020
Переглядів
4351
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку