Методична розробка " ВИКОРИСТАННЯ ІНТЕРАКТИВНИХ МЕТОДІВ НАВЧАННЯ НА УРОКАХ БІОЛОГІЇ

Про матеріал
Метою даної роботи є висвітлення доцільності використання інтерактивних методів навчання для активізації пізнавальної діяльності здобувачів освіти на уроках біології . Показати їх ефективність у навчальному процесі.
Перегляд файлу

Державний професійно – технічний навчальний заклад

Жмеринське ВПУ

 

 

C:\Users\Оля\Pictures\imagesоо.jpg

2017 р.

Тема розробки: Використання інтерактивних методів навчання на уроках біології

Назва навчального закладу: Державний професійно – технічний навчальний заклад, Жмеринське вище професійне училище

Адреса :23100, м. Жмеринка, вул.  Київська,13, тел.. 2-29-87, 4-42-70,

  E-mail:  zmerinka vpu@ukr.net, www. zmerinka vpu.com.

Автор розробки: Твердохліб Ольга Василівна – викладач біології першої категорії

Номінація: «Іновації у підвищенні професійної компетентності педагога»

 

C:\Users\VALERA\Desktop\педідеї 2014-2015\oduvanchiki_bozhi_korovki_kapli_priroda_4976x3980.jpg

 

Зміст

  1. Анотація
  2. Мета методичної розробки
  3. Вступ
  4. Головна частина
  5. План – конспект уроку
  6. Висновки

 

 

 

 

 

C:\Users\Оля\Pictures\imagesолол.jpg

 

Анотація

Методична розробка містить досвід викладача біології по проведенню відкритого уроку біології із використанням інтерактивних методів навчання.

Використання новітніх методик дає можливість навчити, розвинути та виховати особистість, яка не загубиться у новому, розвинутому світі, а, навпаки, буде керувати ним.             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета методичної розробки

 

Застосування  інтерактивних методів навчання  призводить до досягнення більш високого рівня навчання і виховання.

За мету на відкритому уроці я поставила :

розвивати в учнів комунікативну компетентність  та вміння порівнювати, аналізувати, висловлювати   власну думку; формувати вміння і навички застосовувати теоретичні знання на практиці, тому використала такі методи ,як біологічний диктант, біологічну ярмарку знань,випереджувальне завдання, робота з творчими групами. Все це змушує кожного учня бути активним, дискутувати, відповідати на запитання, тобто не бути байдужим до навчального процесу.

 

 

 

 

Вступ

C:\Users\Оля\Pictures\imagesбю.jpg

 

Інтерактивне навчання – це поняття, яке означає учіння, засноване на взаємодії, та навчання, побудоване на прямій взаємодії тих, хто навчається з навчальним оточенням .

Інтерактивне  навчання – це навчання, занурене у спілкування, в основі якого лежать  принципи  особистісно-орієнтованого навчання, безпосередньої участі кожного учасника занять як шукача шляхів і засобів розв’язання проблем.

У середині XX століття Курт Левін, починаючи розробляти «теорію поля», висунув такі судження:

«Легше змінити індивідів, які зібрані в групу, ніж змінити кожного з них окремо».

  В цьому полягає найважливіша особливість інтерактивного навчання:

  • процес навчання відбувається в груповій спільній діяльності.

 

Не згасає вогонь у розумних очах

з роками ясніш пламеніє.

Ти тримаєш дитячі серця у руках,

Ти тримаєш планети надію.

 

Кожна людина хоче бути успішною і щасливою, комфортно себе відчувати в усіх життєвих ситуаціях: і в навчанні, і в трудовій діяльності.

Завдання сучасних навчальних закладів полягає у формуванні особистості творчої, конкурено спроможної, здатної самостійно здобувати знання і застосовувати їх, приймати нестандартні рішення.

Завдання педагога :

  • допомогти особистості дитини зрости в успіху,
  • дати відчути радість від здолання труднощів,
  • дати зрозуміти, що задарма в житті нічого не дається, скрізь необхідно прикласти зусилля.

І успіх буде еквівалентним витраченим зусиллям. Щоб навчити дитину мислити, треба навчити її діяти, причому діяти з навчальним матеріалом свідомо.

Інтерактивне навчання – це спеціальна форма організації пізнавальної діяльності учнів, яка має конкретну, передбачувану мету створити комфортні умови навчання, за яких кожен учень відчуває свою успішність, інтелектуальну спроможність. Суть інтерактивного навчання полягає в тому, що навчальний процес відбувається за умови постійної, активної взаємодії всіх учнів: співнавчання, взаємонавчання (колективне, групове, навчання у співпраці), де і учень і вчитель є рівноправними суб'єктами навчання.

Для того, щою уникнути формалізму в активізації діяльності учнів я ретельно відбираю зміст матеріалу,який найбільше доцільно вивчати в процесі навчання,розробляючи відповідну систему завдань  наростаючої складності з урахуванням реальних можливостей учнів групи.

 

«Передати інформацію - це не навчання. 
Насамперед треба намагатися довести до того, 
щоб кожний сам думав та робив усе сам» 
Картер Вудсон

На своїх уроках я намагаюсь користуватися активними методами роботи, тому що активність – це психічна якість, риса характеру людини, яка виражається в посиленій діяльності. Ця якість не вроджена і не постійна, а може динамічно розвиватися, прогресувати і регресувати під впливом сім´ї, школи, праці, товаришів та інших соціальних факторів. Найголовніше, що на кожному уроці необхідна пізнавальна активність, а вона залежить тільки від учителя, від його уміння активізувати учнів. При активних методах всі на уроці працюють інтенсивно, з цікавістю та бажанням:

  • слухають – думаючи,
  • спостерігають – думаючи,
  • читають – думаючи,
  •  виконуютьзавдання – думаючи…

Головне, що активні методи допомагають старанності всіх учнів: сильним, кмітливим, допитливим, слабким, безвільним, ледачим…

То ж використовую такі інтерактивні методи:

  • Рольові ігри;
  • Семінари;
  • Усний журнал;
  • Тренінги;
  • Уроки – подорожі;
  • Прес – конференції;
  • Презентації творчих робіт.
  • Робота в групах та парах;
  • Створення проблемних ситуацій;
  • Складання та розгадування кросвордів, ребусів;
  • Брейн – ринги.

Використовуючи інтерактивне навчання на уроках біології, я переконалася, що воно дає позитивний результат, адже роботу можна урізноманітнити моделюванням життєвих ситуацій, використанням рольових ігор, спільним вирішенням проблеми на основі аналізу обставин та відповідної ситуації.

Cаме  активні методи роботи допомагають не просто слухати і думати на уроці, але ще щось і робити.

Завдяки активним методам роботи досягається уміння пробуджувати в серцях і розумах дітей інтелектуальне відчуття радості пізнання навколишнього середовища. Бо світ навколо дитини – це світ природи з безмежним багатством явищ і невичерпною красою. В природі вічне джерело дитячого розуму.

 

Щоб інтерактивне навчання було ефективним, на своїх уроках я використовую наступні прийоми:

 

  •  даю завдання дітям для попереднього підготування: прочитати, продумати;
  • відбираю до уроку або заняття такі інтерактивні вправи, які б дали «ключ» для освоєння теми;
  • під час виконання самих вправ даю учням час подумати над завданням, щоб вони його сприйняли серйозно, а не механічно, або «граючись» виконали його;
  • на одному занятті використовую одну (максимум – дві) інтерактивну вправу, а не їх калейдоскоп;
  • дуже важливим є проведення глибокого обговорення за підсумками інтерактивної вправи, зокрема акцентування уваги й на іншому матеріалі теми;
  • проводжу швидкі опитування,

 

Для контролю за ходом навчання дотримуюсь таких вимог:

  • глибоко вивчаю і продумую матеріал, у тому числі додатковий, наприклад, різноманітні тексти, зразки документів, приклади, ситуації, завдання для груп тощо;
  • сплановую і розробляю заняття: визначаю хронометраж, ролі учасників, готую питання і можливі відповіді, виробляю критерії оцінки ефективності заняття;
  • мотивую учнів до вивчення шляхом добору найцікавіших для учнів фактів, проблем, оголошую очікувані результати (цілі) заняття і критерії оцінки роботи учнів;
  • передбачаю різноманітні методи для привернення уваги учнів, налаштовую їх на роботу, підтримання дисципліни, необхідної для нормальної роботи класу; цьому, зокрема, можуть сприяти вправи розминки, письмовий розподіл ролей в групах тощо.

 

Я вважаю, що кожна дитина повинна під час уроку почувати себе успішною, отримувати задоволення від навчання. Тому і завдання повинні бути такими, які сприяли створенню ситуації успіху.

Інтерактивне навчання біології здійснюється на моїх уроках за принципом педагогіки співпраці, де вчитель є організатором навчання, посередником між учнем і його соціальним досвідом. Воно сприяє створенню умов для активності, ініціативності, творчої діяльності учнів. Під час опрацювання теми відбувається поетапне формування знань, умінь і навичок учнів, а також реалізується диференційований підхід до змісту і темпу вивчення матеріалу, передбаченого шкільною програмою. Порівняно з традиційними уроками вивільняється багато часу, який можна використовувати для розвитку комунікативних навичок учнів, вміння вести дискусії, аналізувати інформацію, працювати в групах, знаходити додаткову інформацію з теми, створювати проекти, презентації. Чітка структура вивчення теми дозволяє учням уникнути стану тривожного очікування, а диференційований підхід дає можливість всім учням відчувати особистий ріст незалежно від рівня навчальних досягнень. Сутність інтерактивної методики в тому, що навчальний процес ґрунтується на постійній активній взаємодії всіх учнів, безперервна співпраця в тандемах „учитель – учень” і „учень – учень”. При цьому і педагог, і дитина рівнозначні суб’єкти навчального процесу. Це моделювання життєвих ситуацій, рольові ігри, диспути, в ході яких аналізується і виконується завдання. У цілому атмосфера співробітництва, взаємодії, довіри. У педагог легко і природно стає справжнім лідером дитячого колективу.

 

Дуже важливо не просто розповісти, звично „відчитати” урок, хай навіть багатий і цікавий. Адже швидко викласти учням те, що вони повинні знати – це означає: вони ще швидше його забудуть. Інтерактивну технологію розраховано на слух, пам’ять, зір, активність і енергію учня. А це значно багатший арсенал, ніж за пасивного навчання з монологом учителя на 45 хвилин.

Учня треба навчити розуміти суть речей, аналізувати інформацію, вміти її шукати і застосовувати. Всім цим озброюють інтерактивні технології. Інтерактивна технологія – жива нитка, що пов’язує вчителя з кожним учнем і учнів між собою. Це простий і надійний спосіб створити атмосферу активної праці, творчості і співробітництва, взаєморозуміння в класі.

На уроках біології є можливості для того, щоб учні намагалися доводити й обґрунтовувати свої міркування, використовуючи запис або наочність. Тобто, використання інтерактивних технологій забезпечує наочне подання інформації, яка в такому випадку краще засвоюється і перетворює процес навчання на цікавий інтерактивний діалог.

Окремі теми курсу біології дають можливість провести урок у формі циклу інтерактивних вправ. Іноді на окремих етапах уроку використовуються різні інтерактивні вправи.

Найбільш цікавими та використовуваними є наступні:

  • мозковий штурм,
  •  дискусія, 
  • метод прес,
  •  капелюшна дискусія «за» і «проти», 
  • акваріум,
  • аукціон ідей,
  •  активізуюча вікторина,
  • метод спроб і помилок,
  •  експрес-тест,
  • робота в парах або групах,
  • знайди помилку,

Ось деякі з них.

Вправа «Мозковий штурм» використовується майже на всіх уроках біології при вивченні нового матеріалу або для його закріплення. Перед учнями ставиться проблемне запитання і пропонується знайти відповідь, узагальнити вивчене. Потім виконане завдання обговорюється, систематизується, удосконалюється. Наприклад, під час вивчення теми «Забруднення. Основні антропогенні джерела навколишнього середовища» на 3 курсі мозковим штурмом вирішується проблема: як діють різні види забруднень на організм людини? Під час виконання завдання учні розподіляються на групи по 5-6 чоловік і працюють з енциклопедіями, довідниками, науково-популярною та додатковою літературою. Працюючи в групі вони знайомлять з інформацією товаришів і готують виступ відповідно до отриманого завдання.

Вправа «Капелюшна дискусія «за» і «проти» - досить проста і цікава для учнів, під час виконання якої практично кожен учень за досить короткий час повинен висловити власну думку з тієї чи іншої проблеми. При цьому можна поставити безліч цікавих для учнів питань, давши їм 2 капелюха, на яких закріплені слова «за» і «проти» і дозволити кожному бажаючому висловитися. Наприклад, під час вивчення теми «Множинна дія генів, групи крові» учні висловлюють думки щодо сумісності груп крові та утворення реакції аглютинації.

 

Вправа «Активізуюча вікторина» використовується мною як при повторенні матеріалу, так и при його закріпленні. Наприклад, при повторенні матеріалу «Розмноження живих організмів» даю учням перелік різних тверджень, серед яких вірними є лише деякі.

Досить часто активізую знання учнів із попередніх тем даючи запитання, на які вони дають однослівну відповідь «так» або «ні». Таких запитань за 5 хвилин можна задати безліч.

Метод спроб і помилок дозволяє учням дійти правильного висновку, коли я лише направляю їх думки та припущення у  вірному напрямку. Приймаються різні припущення та докази, але відбираються лише близькі до вірної відповіді і обговорення продовжується далі, поки хтось з учнів не висловить правильну думку, або не надасть  вичерпних доказів з проблеми, яка розглядалася. Це дає змогу учневі відчути себе розумним і піднімає його авторитет у колективі.

Вправа «Експрес – тест» використовується, в основному, на закріплення знань, їх узагальнення та систематизацію. Для цієї вправи підбираються досить прості тестові запитання, на які даються лише дві  відповіді, одна з яких є вірною. Такі питання допоможуть учням швидше зорієнтуватися у новій термінології і закріпити отримані на уроці знання.

 

За умілого використання інтерактивних методик вони знімають нервове навантаження,  дають змогу змінювати форми діяльності, зосереджуватися на вузлових проблемах, які потребують повсякденної уваги, створює оптимальні умови для розкриття індивідуальних особливостей кожного учня, успішного здійснення диференційованого підходу в навчанні. Активна участь усіх учнів у виконанні інтерактивних вправ сприяє  формуванню активної життєвої позиції учня. Використання сучасних методів навчання дозволяє формувати і розвивати креативно мислячу особистість, яка зможе розв’язувати проблеми, що виникають у житті кожної людини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

« Роль бактерій

у природі та

в житті людини»

 

 

 

C:\Users\Оля\Pictures\___20140606_1451516515.jpg

 

Тема уроку :« Роль бактерій у природі та в житті людини»

Мета:

Навчальна: сформувати  уявлення про значення бактерій у природі та  в житті    людини , використання їх у сільському господарстві, промисловості, медицині;

                     Ознайомити учнів  з бактеріями — збудниками хвороб;

 

Розвиваюча: розвивати вміння порівнювати, аналізувати, висловлювати   власну думку; формувати вміння і навички застосовувати теоретичні знання на практиці;

Виховна:      виховувати культуру спілкування учнів

Форми та методи роботи :  робота в малих групах,біологічний

аукціон, біологічний диктант, випереджувальні завдання,дидактична гра,

Тип   уроку:  засвоєння нових знань.

Основні поняття та терміни:, бактерії, коки, палички, вібріони, спіріли, азотфіксуючі бактерії, молочно - кислі бактерії, ціанобактерії.

Обладнання і матеріали: проектор,комп’ютер, книги, роздаткрвий матеріал, слайди презентації, «Бактеріальні захворювання людини»,комп’ютерні зображення різних видів бактерій, мікрофотографії.

Структура уроку:

 1. Організаційний етап

2. Актуалізація опорних знань

3. Мотивація навчальної діяльності

4. Оголошення теми,мети уроку

5. Вивчення нового матеріалу

6. Узагальнення, систематизація і контроль навчальних  досягнень учнів -

7. Підсумок уроку

8. Домашнє завдання

 

ХІД УРОКУ

 1. Організаційний етап

Привітання учнів, перевірка їх готовності до уроку.

Добрий день діти ,я дуже рада новій зустрічі з вами.

 Як ви себе почуваєте? 

  З яким настоєм завітали на урок.

 Хто відсутній за рапортом?

                    Шановні  друзі,  щиро вас вітаємо

                    У цьому світлім та затишнім залі

                    Сторінки біології ми з вами полистаємо

                     Вдаючись у точні деталі.

(Тримає в руках квіткову рослину в стані цвітіння — психологічний     прийом для зосередження уваги та створення спокійної атмосфери.)                У мене в руці квіткова рослина. Вона має гарні квіти й листки. А чи можуть ці органи існувати окремо? Ні! Тож і викладача  без учня не існує, і навпаки. Тому ми зараз об'єднаємо свої зусилля для кращого опанування нового матеріалу. Я розраховую  на вашу активну роботу і сподіваюся, що дух партнерства допоможе нам у цьому.

2.Актуалізація опорних знань

 Перевірка домашнього завдання

Кожен з вас приходить на урок дізнатися щось нове, оскільки ця тема є цікавою,я вам гарантує, що ви візьмете  собі її в подальше життя,але погодьтеся, що ви приходите на урок не лише для того ,щоб здобути знання, а й отримати гарні оцінки за вже здобуті знання, отже я запропоную вам ярмарку на якій буду купувати ваші знання за бали. Ви згодні із цим? Отож розпочинаємо.

Біологічна ярмарка знань (накопичувальна система)

Відгадати загадки:

1.    Круглий, ніби колобок,  Сам живу я... (Монокок)

2.    А у парі коки звуться...(Диплококи)

3.    У ряд вишукуються коки. Звати їх... (Стрептококи)

4.      У гроно винограду зібралися коки,  Всі їх називають...(Стафілококи)

5.   Придивіться ,ніби коми, Нам з граматики відомі. Небезпечні коми

Звуться...   (Вібріони)

6.   Два чи три виточки  Природа закрутила.  Звати ці мікроби,

 Звичайно... (Спірили)

7.    А багато завитків Біга по паркету Як же зветься ця мікроба?

Звісно (Спірохета)

8.   А якщо бактерія спору утворила, Тоді називається вона вже… (Бацила)

 

Біологічний диктант

1)  Бактерії, що живляться готовими органічними речовинами:

( гетеротрофи)    

2)  Бактерії, які живляться органічними речовинами живих організмів:

( автотрофи )    

3.  За несприятливих умов клітини бактерій укриваються товстою оболонкою, утворюючи (цисти.)

4. Бактерії, які живляться речовинами живих організмів, є (паразитами.)

5.  Бактерії, які живляться рештками відмерлих організмів, є (сапротрофами)

6.  За типом дихання бактерії поділяються на (аеробів та анаеробів.)

7. За способом живлення бактерії поділяються на (автотрофів та гетеротрофів.)

 

     3.  Мотивація навчальної діяльності.

Постановка проблемного питання

— Учені стверджують, що життя на Землі без прокаріотів було б неможливе. А як ви вважаєте?

На екрані показані різні фото,що відображають бактеріальні захворювання людини.

Як ви думаєте ,що спільного на цих фото?

Шкоду чи користь вони приносять для людини?

На це запитання ви дасте відповідь наприкінці сьогоднішнього уроку.

Я вам розповім один випадок,а ви дітки послухаєте і дасте відповідь.

Одного разу до Луї Пастера прийшов незнайомець приставився секундантом якогось графа ,якому здалося ніби вчений образив його. Граф вимагав задоволення. Пастер спокійно вислухав секунданта і сказав: «Раз мене викликають на дуель, то я маю право вибрати зброю. Ось 2 колби, в одній – збудник холери, в іншій - чиста вода. Якщо людина,яка надіслала вас погодиться випити вміст однієї із них ,я вип’ю з іншої колби.

Як можна назвати такий вид зброї?

4. Оголошення теми, мети та завдань уроку.

 Вивчення  нового матеріалу.

Вчитель: Бактерії протягом тисячу років відігравали і відіграють важливе значення і роль в житті людини.

Цікаво знати. За історію людства найбільше людей загинуло не у війнах. За перше місце у рейтингу найстрашніших вбивць змагання йде між особливо небезпечними бактеріями ,голодом та хвороботворними вірусами. На рахунку лише одного збудника чуми до 300 млн загиблих, збудника холери –понад 40 млн. Для порівняння – за різними оцінками у 15000 війн ,яке людство пережило протягом всієї своєї історії загинуло від 80 до 100 млн людей.

ПЛАН

  1.  Хвороботворні бактерії

   2. Молочно - кислі бактерії

  3.  Грунтові бактерії

   4. Бактерії розкладу і гниття

   5. Ціанобактерії

Ось так виглядають різні бактерії під мікроскопом.(фото бактерій)

Бактерії - найбільше царство тварин організмів у природі. Вони живуть скрізь - навколо нас, на нас, навіть - всередині нас.

Підраховано,що в 1 м 3 шкільного класу до початку занять 2600 бактерій,а до кінця занять їх кількість сягає 13500. З однієї бактерії при +30 С утворюється 2 бактерії кожні 30 секунд. Припиняють розмножуватись бактерії при температурі +3С - +4С. У зимовому морозному повітрі майже не має бактерій.

Дуже важливо провітрювання приміщень (наприклад, в класі після провітрювання перед початком уроку бактерій в 13 разів менше, ніж у тій же кімнаті після уроку).

При відповіді на запитання, яку роль відіграють бактерії в житті людини, можна виділити і позитивні, і негативні моменти. Однак, очевидно, що позитивних властивостей бактерій набагато більше, ніж негативних.

 Є бактерії, які приносять користь,а є які шкодять. От про шкідливість бактерій ми зараз порозмовляємо.  Деякі види бактерій проникають в організм людини й оселяються там, спричиняючи захворювання. Це — хвороботворні бактерії.

У людини хвороботворні бактерії викликають такі захворювання, як ангіну, дифтерію, туберкульоз, тиф, дизентерію, холеру, і багато інших, у тварин - бруцельоз, сибірку, тощо. Бактеріальні захворювання лікують за допомогою антибіотиків та інших лікарських засобів.

Групи бактерій за ступенем небезпечності для людини

1.Особливо небезпечні ( бактерії, що спричиняють висипний тиф, чуму, холеру, сибірську виразку, орнітоз)

2 Небезпечні ( туберкульозна паличка - збудник туберкульозу, дифтерійна паличка-збудник дифтерії, збудники черевного тифу та сальмонельозу)

3. Умовно небезпечні ( бактерії, які живуть на тілі людини або всередині організму і не завдають шкоди людині.

Хвороботворні бактерії можуть переносити і кровосисні комахи.

Збудника висипного тифу переносять воші, а збудника чуми - блохи.

Діти ви на сьогодні отримали випереджувальне завдання. Будьте ласкаві до слова

Презентація учня «Чума                                

Чума — одне з найважчих захворювань — викликають чумні палички.

Чума — сама швидкоплинна хвороба. Від перших відчутних ознак захворювання до смерті іноді проходить всього кілька годин.

Спустошливі епідемії чуми в давнину були найстрашнішим лихом. Були випадки, коли від чуми вимирали цілі міста і села.

Наприклад, у VI ст. чума проникла зі Сходу в Центральну Європу там, хвороба винищувала у великих містах тисячі людей на день. Небезпечна чума і в наш час. Переносники чумних бактерій — блохи, що паразитують   на сусликах, мишах, щурах.

Шлях передачі через укуси інфікованих переносників (бліх). Інколи    можливе контактне зараження (під час зняття шкурок гризунів) або зараження повітряно-крапельним шляхом

 

 (Підсумок вчителя по чумі)У літописах описані страшні картини лютування чуми,їй були доступні і острова і печери. Міста і селища вимирали,на вулицях можна було побачити тільки могильники. У 19 ст у Західній Європі щорічно помирало 400000 людей, 3 з 8 помирали.(фото чуми)

Презентація учня «Туберкульоз»

Мікобактерія туберкульозу (МБТ)                 

Стійкість бацили Коха МБТ зберігає свою життєздатність при температурі від +80 до -270; У сприятливих умовах вони можуть жити дуже тривалий час (наприклад, вік МБТ, знайдених у єгипетській мумії, сягав приблизно 6,5 тисяч років) У воді паличка Коха може жити до 5 місяців;   Пряме сонячне світло вбиває МБТ протягом 1,5 години, а ультрафіолетові промені – за 2-3 хвилини; Окріп викликає гибель МБТ у вологому мокротинні через 5 хвилин, а у висушеному – через 25 хвилин; Дезінфекційні засоби, які містять хлор, вбивають МБТ протягом 5 годин.( на сторінках книг зберігаються  до 3 місяців, а ву вуличному пилові до 10 днів)

МБТ ВИКЛИКАЄ ЗАХВОРЮВАННЯ ТУБЕРКУЛЬОЗ

МБТ – АЕРОБИ, для їхнього нормального розвитку  необхідний кисень. ,розмножуються поділом на протязі 20-24 год.

Мікобактерії можуть залишатися  в тканинах в неактивному стані,зберігаючи свою життєздатність багато років.

ТП не передається : через їжу і воду, статевим шляхом, через кров при переливанні, через укуси комарів.

Паличка Коха, відкрита у 1882 році німецьким ученим Робертом Кохом.

 Вона живе: У маслі та сирі, що зберігаються на холоді, - більше як рік;

У річковій воді – до 5 місяців;

На пасовищі і в грунті – від кількох місяців до кількох років;

У сухому мокротинні, що залишається на особистих речах хворого – протягом 6 місяців.

Що таке туберкульоз?

Туберкульоз (чахотка) – одне знайдавніших інфекційних захворювань. туберкульоз ЗАРАЗНИЙ та дуже небезпечний. На відміну від інших інфекцій, він має хронічну течію, що збільшує кількість захворівших у декілька разів. Захворювання, як правило, настає не відразу: від зараження до проявлення може пройти від декількох місяців до декількох років.

 

Туберкульоз називають “білою чумою ХХ століття".

 

«Якщо  небезпеку хвороби визначити кількістю жертв,

 то туберкульоз залишить далеко позаду навіть такі найстрашніші інфекційні недуги, як холера і чума».  

                                                         Роберт  Кох

 

Симптоми туберкульозу:Кашель більш як 2-3 тижні;

Мокрота;Кровохаркання;

Підвищена температура тіла понад тиждень;Задишка;

Біль у грудній клітці;Поганий апетит;

Постійна слабкість;Втрата ваги;

Підвищена пітливість;Локалізовані хрипи.

Українські письменники та діячі культури, що хворіли на туберкульоз Євген Глібов, Антон Чехов, Павло Загребельний ,Леся Українка

Шляхи передачі туберкульозу

1.Повітряно-крапельний (при чиханні та кашлю, при поглинанні пилу, в приміщеннях де заходиться хворий).

2. Контактний (через предмети побуду).

 3. Харчовий (при вживанні в їжу заражених продуктів)

 

Туберкульоз може вражати : очі, кістки, шкіру, внутрішні органи. Але частіше за все зустрічається туберкульоз легень

Туберкульоз зараз є серйозною небезпекою для населення. Щорічно кількість людей, що захворіли на туберкульоз та померли зростає. Поміркуйте про збереження свого здоров’я та оточуючих Вас людей.

Щеплення:

 Його роблять усім новонародженим  у пологовому будинку, а відтак  у 

7, 12 і  17 років.

24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом!

(Підсумок по хворобі туберкульоз) протягом всієї історії людства лікарі ,філософи і вчені прагнули з’ясувати природу туберкульозу. Найбільш спостережливі здогадувались,що ця хвороба заразна. Не випадково в Стародавній Персії сухотних хворих ізолювали від здорових ,а в               стародавньому Римі знали про небезпеку спільного проживання з

сухотними хворими. В Індії були заборонені шлюби  із сухотними хворими

        Презентація учня  «Сальмонельоз»

Сальмонела має вигляд дрібних паличок із заокругленими кінцями.

Сальмонели досить стійкі до хімічних і фізичних факторів середовища.

Вони можуть зберігати життєздатність у воді до 3 місяців., у м’ясі та яйцях до 7 місяців, у заморожених продуктах до 2 років.

Людина може заразитися від великої рогатої худоби,свині , свійських птахів,(кури,яйці)

Шляхи зараження – харчовий, контактно - побутовий, водний.

Після зараження інкубаційний період триває 2-4 доби.

Сальмонела вражає шлунково кишковий тракт.

Симптоми сальмонельозу: слабкість, запаморочення, головний біль, підвищенням температури тіла до 38-39 °С, ознобом. Ознаки порушення роботи шлунково-кишкового тракту швидко наростають – спочатку з’являються болі в шлунку, біля пупка, потім з’являється блювота з не перевареними залишками їжі, а потім стає водянистою, з домішками жовчі, після чого настає діарея з пінистим, водянистим, зеленуватим калом зі слизом, печінка і селезінка при цьому у пацієнта збільшені. Діарея зазвичай закінчується на 4-5 день, що може призводити до зневоднення, порушень нервової системи – це непритомність, запаморочення. Без аналізу калу і блювотних мас жоден лікар не може ствердно заявити, що зараження відбулося сальмонелою.

 (Підсумок про сальмонельоз) Сальмонельоз становить серйозну медичну і соціальну проблему. Це зумовлено, насамперед, широким його поширенням, часто тяжким перебігом, особливо у дітей раннього віку і в літніх людей. Бактерії стійкі до соління, копчення. Для їх знищення необхідна тривала термічна обробка харчових продуктів.

Презентація учня «стафілококова інфекція»     

Патогенний стафілокок вперше був відкритий  Луї Пастером в 1880 році. Стафілокок  має круглу форму, розміщуються в вигляді неправильних скупчень, які нагадують грону винограду.

Захворювання, що викликаються стафілококами:

Вони викликають фурункули, панариції, абсцеси,  мастити, лімфаденіти, нагноєння ран.

Фурункул (гнійне запалення волосяного мішечка і оточуючих його

тканин)

Карбункул (широке гнійне запалення декількох волосяних мішечків і

сальних залоз).

 Їх виділяють також при пневмоніях, бронхітах, плевритах. Вони можуть викликати ангіни, тонзиліти, гайморити, отити, кон’юнктивіти.

 Стафілококи спричиняють також захворювання нервової системи (менінгіти, абсцеси мозку) та серцево-судинної системи (міокардити, ендокардити).

 Дуже небезпечними бувають харчові токсикоінфекції, ентероколіти, холецистити.

При проникненні в кров або кістковий мозок викликають відповідно сепсис і остеомієліт. Проте всі захворювання стафілококової етіології не розглядають як гострозаразні.

(Підсумок стафілококової інфекції) Стафілокок - це мікроб поширений повсюду. Він мешкає на шкірі і слизових людини і тварин, зустрічається в грунті, воді, повітрі. Найстрашніший стафілокок - золотистий, вражає як дітей, так і дорослих і лише він один є причиною походження безлічі хвороб.

Презентація учня «кишкова паличка»

Бактерії кишечнику людини (наприклад, кишкова паличка) відіграють дуже важливу роль у процесах її життєдіяльності. Зокрема вони синтезують вітаміни групи В та вітамін К. Тому якщо усунути ці бактерії з кишково-шлункового тракту людини, що відбувається, наприклад, за тривалого лікування антибіотиками, то організм стає більш сприйнятливим до патогенних бактерій та грибів.

Ешеріхії (Escherichia) Свою назву бактерії отримали в честь німецького педиатра Теодора Ешеріха, котрий вперше виділив Е.coli з вмісту кишківника дітей.

Кишкова паличка (Е. сoli). В даний час серед інших ентеробактерій Е. сoli – основний збудник ешеріхіозів у людини, що можуть створювати особливу епідемічну ситуацію, хоча складає основну масу аеробної мікрофлори кишківника.

Кишкова паличка з нормальною ферментативною активністю.  Представник нормальної флори.

роль її дуже важлива, оскільки цей мікроб: по-перше, є головним конкурентом умовно-патогенної флори, перешкоджаючи заселенню чужорідними мікробами кишкової стінки; по-друге, кишкова паличка забирає з просвіту кишечнику кисень, що є отрутою для біфідобактерій і лактобактерій, таким чином, створюються комфортні умови для основних бактерій кишкової флори.

(Підсумок вчителя ) Бактерії нормальної кишкової мікрофлори забезпечують 50 – 80% усього травлення, а також виконують захисні (у тому числі проти-алергенні) функції, нейтралізують дію чужорідних і гнильних бактерій, сприяють спорожнюванню кишечника, забезпечують адаптацію до харчування і до зовнішніх впливів.

 

Вчитель : Оселяючись у харчових продуктах, бактерії виробляють шкідливі речовини, які можуть отруїти організм людини або тварини. Якщо м'ясо протухше, а суп скислий, напевно, це «справа рук» бактерій! Вони там заводяться і фактично «з'їдають» ці продукти до нас.. Залишається тільки викинути!

Бактерії ботулізму викликають небезпечне харчове отруєння – ботулізм, який часто призводить до смерті людини. Бактерія, що викликає ботулізм ,потрапляє з погано промитими продуктами в консерви і активно розвивається в безкисневих умовах при великій кількості білка. В результаті її життєдіяльності в м’ясних та грибних консервах накопичується страшна отрута  ботулін. Тому під час консервування необхідно суворо дотримуватися технології цього процесу.

 http://vgolos.com.ua/media/gallery/intxt/b/o/botylizm.jpg     Пам'ятайте! Здуті консерви споживати не слід, бо це   може призвести до тяжкого отруєння

Вчитель : Бактерії широко використовуються в господарстві людини. Так, з давніх часів людина застосовує здатність деяких бактерій викликати бродіння для отримання певних продуктів: молочнокислої продукції (йогуртів, сирів, кефіру), масляної та оцтової кислот, тощо.

Таблиця «хвороботворні бактерії для організму людини»

Захворювання

Бактерія - збудник

Шляхи передачі

Наслідки

Чума

 

 

 

 

Туберкульоз

 

 

 

 

Сальмонельоз

 

 

 

 

Стафілококова інфекція

 

 

 

 

Ботулізм

 

 

 

 

Презентація молочно – кислих бактерій

Ми молочно кислі бактерії, які створюють молочно кисле бродіння.

наше тіло є рідний дім для величезної кількості найрізноманітніших мікроорганізмів. В одному тільки кишечнику цих крихітних істот мільярди.

І якщо вони без нас, мабуть, спокійно проживуть, швидко підшукавши собі іншого господаря, то ми без них просто-напросто загинемо. Адже позбавлений мікрофлорою кишечник людського організму перестане засвоювати  їжу і поживні речовини.

Коли ми здорові, до складу мікрофлори кишечника входять молочнокислі бактерії.

У молочнокислих бактерій є кілька основних функцій.

По-перше, виробляючи молочну та оцтову кислоту, ми відповідаємо  за підтримання в кишечнику нормального рівня кислотності.

По-друге, ми вміємо нормалізувати  функцію в кишечнику, завдяки якій організм людини ефективно протистоїть різним хвороботворним мікроорганізмам.

По-третє, ми захищаємо печінку,.

молочнокислі бактерії – це анаеробні мікроорганізми. Кисень їм для життя абсолютно не потрібен і навіть протипоказаний, а от наявність вуглеводів абсолютно необхідно.

У природі молочнокислі бактерії зустрічаються на поверхні рослин (наприклад, на листках, фруктах, овочах, зернах), в молоці, зовнішніх і внутрішніх епітеліальних покривах людини, тварин, птахів, риб.

У харчовій промисловості використовують молочнокислі бактерії . Харчуючись цукром, що містяться в молоці, вони утворюють молочну кислоту. Під її дією молоко перетворюється в кисляк, а вершки – в сметану. Квашення овочів, силосування кормів теж відбувається за допомогою молочнокислих бактерій .Так, якщо у розчин, що містить спирт, помістити бактерію Ацетобактер, то ця бактерія буде харчуватися спиртом й утворювати оцет. Тож якщо ви бачите на пляшці з оцтом напис “Оцет спиртовий”, знайте, шо він отриманий саме таким чином

З молока за допомогою бактерій Лактобацілюс отримують масло, сир, йогурт (демонстрування молочнокислих продуктів).

Зі скошеної трави, зеленої кукурудзи і діяльності бактерій отримують силос, яким харчується велика рогата худоба.

(Підсумок молочно – кислих бактерій)

Молочнокислі бактерії, живлячись цукром, що є в молоці, утворюють молочну кислоту, під дією якої свіже молоко перетворюється на кисле, а вершки – у сметану

При хворобливих явищах, коли діяльність гнильних бактерій в кишечнику підвищена, корисно застосовувати, як радив І.І. Мечников, кисле молоко. З давніх часів в Індії існує рекомендація з Аюр Веди:

«Пий кисле молоко - і проживеш довго».

Біфідобактерії заселяються  в організм з молочнокислими продуктами для кращої роботи кишечника.. За допомогою молочнокислих бактерій відбувається заквашування капусти.

Роль молочнокислих бактерій

  1. Підтримують і нормалізують роботу кишківника
  2. Мають властивість знижувати рівень холестерину в крові
  3. Покращують білковий і вітамінний обмін речовин

Грунтові бактерії 

Деякі ґрунтові бактерії здатні поглинати азот з повітря, використовуючи його в процесах життєдіяльності.

Ці азотофіксуючі бактерії живуть самостійно або поселяються на коренях бобових рослин. Проникнувши в корені бобових, ці бактерії викликають розростання клітин коренів і утворення на них бульбочок.

Такі бактерії називають бульбочковими.

Азотофіксуючі бульбочкові бактерії зв'язують атмосферний азот та перетворюють його на сполуки, які рослини можуть засвоювати. Між бобових рослин і бульбочкових бактерій існує тісний зв'язок, корисний як одному, так і іншому організму. Це явище називається симбіоз (від грецького слова симбиозис — «спільне життя»).

Завдяки симбіозу з бульбочковими бактеріями бобові рослини збагачують грунт азотом, сприяючи підвищенню врожаю.

після вирощування бобових культур родючість ґрунту значно зростає.

 

Бактерії розкладу і грунтові бактерії приймають участь у кругообігу речовин у природі,розкладають органічні рештки аж до перегною.

Бактерії –редуценти,тобто санітари природи.

 

Яку шкоду ще несуть бактерії? Улітку ви всі помічали, що поверхня води неглибоких водойм, які добре прогріваються, часто вкрита зеленкувато-сизуватою плівкою. Це явище дістало назву «цвітіння» води. Воно зумовлене масовим розмноженням ціанобактерій.

       Презентація учня « ціанобактерії»

Ціанобактерії, помилково раніше звані водоростями, здатні брати участь у фотосинтезі. Позитивна роль бактерій даного типу полягає в масовому виробництві кисню. Вчені визначили, що на початку часів саме ці мікроорганізми почали формувати атмосферу Землі. В результаті вона виявилася саме такою, якою ми її звикли відчувати. Звичайно ж, у сучасних умовах навколишнього середовища кисень в результаті фотосинтезу виробляють не тільки синьо-зелені водорості. Але все ж першість і левова частка - за ними. А без цих бактерій неможливо було б формування флори і фауни на планеті в такому вигляді, в якому вони сьогодні існують.

Головні учасники цвітіння води, що викликають масові замори риби й отруєння тварин і людей, наприклад, при цвітінні води у водосховищах України.

Спіруліну, представника відділу Ціанобактерії, використовують у харчовій промисловості. Вона містить 60-68% білка, а це втричі більше, ніж його міститься в м’ясі. У лабораторіях Франції і Мексики спіруліну розводять штучно. За рік з гектара плантацій спіруліни можна зібрати 40-45 т бактерій, які містять 25 т білка. Ця бактерія входила до харчового раціону стародавніх ацтеків. У наш час її споживає населення деяких районів Африки і Мексики. Препарати спіруліни можна купити в будь-якій аптеці. Вона очищує організм людини, поліпшує обмін речовин і самопочуття.

Вчитель. Коли під мікроскопом роздивитися свої руки, парти, стільчики,можна побачити багато цікавого, а саме: різні мікроби — бактерії.

Під нігтями можуть зберігатися бактерії, які надалі можуть поширитися на кутикулу, викликаючи активний запальний процес..

Виступ перукаря

Проводити манікюр можна лише спеціальними інструментами і перед їх використанням слід ретельно їх дезінфікувати, щоб виключити можливість потрапляння бактерій у ранки у разі травмування шкіри.

Панарицій - гостре гнійне запалення тканин пальця біля нігтя внаслідок попадання гноєтворні мікробів в дрібні рани (тріщини, подряпини, порізи, уколи і ін). Розрізняють поверхневий панарицій (шкірний, околоногтевой, піднігтьового) і глибокий (підшкірний, сухожильний, суглобовий, кістковий)

ЗАПОВНЕННЯ ТАБЛИЦІ «Значення бактерій у житті людини»

Значення бактерій у житті людини

Група бактерій

Спосіб харчування

Плюси

Мінуси

Бульбочкові бактерії

Симбіонти

Збагачують ґрунт нітратними добривами; підвищують урожайність ґрунту

Гнильні бактерії

Сапротрофи

Санітарна роль: розкладання органічних решток

Псування продуктів харчування

Кишкова паличка

Симбіонт

Поліпшує травлення, синтезує вітаміни, пригнічує

хвороботворні бактерії

Молочнокислі бактерії

Симбіонти

Утворюють молочнокислі продукти

Скисання продуктів

Хвороботворні бактерії

Паразити

 

Спричиняють інфекційні захворювання людей,

 

 

Підсумок

В И С Н О В К И

1. Людина живе в оточенні бактерій, як шкідливих так і корисних. 2.Корисних бактерій набагато більше, ніж шкідливих.

3.Особливо корисними для здоров’я людини є бактерії, які перешкоджають розвитку хвороботворних.

4. Перетворення біомаси. Бактерії усередині переробляють і утилізують загиблі організми тварин і рослин. В результаті вони перетворюються на добрива і гумус. Приміром, листя, опале з дерева восени на землю, до наступного сезону будуть перетворені бактеріями в якісний перегній, тобто бактерії це санітари природи

5. Виробництво кисню. Швидше за все, без бактерій ми б з вами задихнулися. Тому що левову частку кисню для земної атмосфери виробляють ці  маленькі істоти. У цьому, мабуть, основне значення бактерій у природі та житті людини.

6. Виробництво кисломолочних продуктів.

Закріплення. Систематизація. Узагальнення

Гра «Так чи ні?»

***Бактерії — живі організми.

***За допомогою бактерій виготовляють кефір і ряжанку.

***Серед бактерій є тільки корисні.

***Слід остерігатися хвороботворних бактерій.

«Швидкі запитання».

(Учні відповідають на запитання швидко, не роздумуючи.)

1. Чому небезпечно споживати консерви з банок зі здутими кришками? (Тому що в них розвиваються клостридії, що спричиняють захворювання на ботулізм.)

2. Які бактерії відіграють роль санітарів у природі? (Сапротрофи, або бактерії гниття.)

3. Яку бактерію використовує генна інженерія для отримання інсуліну й інтерферону? (Кишкову паличку.)

4. Які бактерії зв’язують атмосферний азот і перетворюють на сполуки, що їх можуть засвоювати рослини? (Бульбочкові на коренях бобових рослин.)

5. Назвіть збудника холери. (Холерний вібріон.)

6. Якими шляхами передаються інфекційні хвороби, що їх збудниками є бактерії? (Повітряно-крапельним, через спільні предмети побуту, посуд, їжу, воду.)

7. Чому квашені овочі зберігаються значно довше, ніж свіжі?

(В основі квашення овочів лежить молочнокисле бродіння, яке спричиняється діяльністю молочнокислих бактерій. У результаті накопичується молочна кислота, яка створює кисле середовище, що запобігає розмноженню гнилісних бактерій.)

Тестові завдання

Ціанобактерії, на відміну від бактерій сапротрофів,

можуть здійснювати фотосинтез

можуть здійснювати процес бродіння

можуть здійснювати процес гниття

можуть дихати

З участю бактерій виробляються:

манна крупа

булочки

кисляк

солоні помідори

Спричиняють гниття відмерлих організмів:

а) молочно – кислі бактерії; б) бактерії  гниття –  клостридій.

 

Забезпечують родючість ґрунту:

а) сапротрофи, б) бульбочкові бактерії.

Дидактична гра “Знайди корисну бактерію та її значення”.

 Дошку поділити на три колонки, над якими написати:

“Значення у природі”,

 “Значення у промисловості”,

«Значення для здоров’я людини”.

 

“ Ігрова дія: із низки карток з написами, прикріплених до дошки, вибрати ті, що характеризують значення тієї чи іншої бактерії.

Клас ділиться на три команди. За сигналом учителя представники команд по черзі підходять до дошки, вибирають картку, пояснюють свій вибір і прикріплюють у відповідній колонці.

Написи на картках: спіруліна, кишкова паличка, біфідобактерія, туберкульозна паличка,синьо – зелена водоросль,бульбочкові бактерії,

Слово викладача. Сьогодні ми попрацювали дуже плідно і настав час почути свої оцінки за роботу на уроці.

.ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

§36, ст. 214. Опрацювати конспект,  підготувати доповідь «профілактика бактеріальних захворювань»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИСНОВОК

Ми, вчителі, беремо на себе відповідальність за тих, кого будемо навчати і виховувати у ХХІ столітті. Наша наука є неосяжною. Кожен вчитель, вихователь може особисто вибрати методи та форми навчання своїх учнів. На мою думку, дидактична гра є однією з найцікавіших форм навчання.

 

Лише осмислення всієї багатозначності педагогічного процесу, знання його закономірностей сприятимуть реалізації основної мети освіти в Україні - всебічному розвитку і становленню особистості. Розглядаючи інтерактивні технології, як інноваційні, треба пам'ятати, що будь-яка педагогічна технологія, буде недієвою, якщо реальні люди, які її втілюють, не розглядатимуть її як цілісну систему в єдності її компонентів і взаємозв'язків. Розроблена і описана технологія – одне, а реалізація її на практиці – зовсім інше, адже несе відбиток особистості, ментальності інтелекту конкретного вчителя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА

 

1. Берегова А. Б. Інтерактивні технології навчання як один із засобів формування системи біологічних знань учнів / Анна Берегова // Біологія. Шкільний світ: газ. для вчителів біології. – 2008. – № 28. – С. 19-20 : ілюстр., табл.

2. Боганець Н. П. Інтерактивні технології на уроках біології та в позаурочній діяльності / Н. П. Боганець // Біологія : наук.-метод. журн. – 2006. – № 17-18. – С. 31-34.

3. Богданова О. К. Інноваційні підходи до викладання біології : навч. посіб. / О. К. Богданова. – Х. : Основа, 2003. – 128 с. – (Бібліотека журналу „Біологія” ; вип. 9).

4. Богданова О. К. Сучасні форми і методи викладання біології в школі : навч. посіб. / О. К. Богданова. – Х. : Основа, 2003. – 80 с. – (Бібліотека журналу „Біологія”; вип. 1(1)).

5. Брижевич Г. М. Інтерактивні форми навчання на уроках біології / Г. М. Брижевич // Біологія : наук.-метод. журн. – 2007. – № 19-21. – С. 27-32.

6. Войтенко Т. Н. Застосування інтерактивних технологій на уроках біології / Тетяна Войтенко // Біологія. Шкільний світ: газ. для вчителів біології. – 2009. – № 25. – С. 18-19.

7. Гаврилюк О. О. Формування екологічного мислення і свідомості учнів шляхом застосування інтерактивних форм і методів навчання/ О. О. Гаврилюк // Біологія : наук.-метод. журн. – 2012. – № 7. – С. 7-11.

8. Жирська Г. Я. Інноваційні методи навчання в процесі вивчення біології // Загальна методика навчання біології : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / за ред. І. В. Мороза. – К. : Либідь, 2006. – С. 276-284.

9. Інтерактивне навчання / авт.-уклад. О. Пометун, Л. Пироженко // Біологія. Хімія : газ. для вчителів біології. – 2004. – № 13. – Вкладка. Бібліотечка „Шкільного світу”. – С. 1-16.

 

docx
До підручника
Біологія (профільний рівень) 10 клас (Межжерін С.В., Межжеріна Я.О., Коршевнюк Т.В.)
Додано
21 березня 2022
Переглядів
3152
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку