Методична розробка заняття на тему: "Загальна характеристика Африки"

Про матеріал
Методична розробка заняття з використанням проблемних методів навчання та застосуванням мультимедійних технологій з навчального предмета «Географія» на тему: "Загальна характеристика Африки"
Перегляд файлу

Кам’янець- Подільський фаховий коледж

 НРЗВО Кам’янець-Подільський державний інститут

 

Африка — Википедия

Методична розробка заняття

з використанням проблемних методів навчання та застосуванням мультимедійних технологій

з навчального предмета  «Географія» 

на тему:   Загальна характеристика Африки

                                        Підготувала викладач Загалевич В.Л.

Журнал Международная жизнь - Африка: перспективы развития и рекомендации  для российских политиков

Камянець-Подільський

 2022 р.

 

 Передмова

У педагогічній теорії та практиці існує велика кількість різноманітних концепцій, теорій, підходів до навчання, заснованих на тих чи інших освітніх принципах, особливостях передачі інформації, засвоєння знань, напрямках розвитку особистості здобувача освіти. Так, особистість, яка здатна об’єктивно оцінювати життєву ситуацію, бачити причини, прогнозувати наслідки, шукати ефективні та раціональні шляхи вирішення проблем зможе реалізувати свій потенціал у повній мірі в сучасних умовах.

Лекція - візуалізація передбачає візуальну форму подання лекційного матеріалу за допомогою технічних засобів, опорних конспектів на паперових носіях або за допомогою аудіовідеотехиіки, Читання такої лекції передбачає коментування візуальних, раніше підготовлених, матеріалів. Викладач використовує демонстративні матеріали, форми наочності (натуральні об’єкти, фотографії, структурнологічні схеми тощо), які не лише доповнюють словесну інформацію, а й самі виступають носіями змістової інформації

Розкриваючи складові творчого процесу, можемо стверджувати, що відкриття нових знань, з’ясування життєво необхідних проблем, пошук шляхів подолання протиріч, складнощів  є необхідним для формування гармонійно розвиненої особистості. У зв'язку з цим можемо розглядати проблемне навчання як творчий процес, техніку вирішення проблемних навчальних завдань нестандартними методами.

Доречним є застосування проблемних методів навчання, відмінністю яких є визначення викладачем перед студентами певної проблеми, що пробуджує у них бажання знайти засоби її вирішення. Викладач допомагає їм у цьому за допомогою співпраці та діалогу, що стимулює студентів до активної пізнавальної діяльності. Такий вид лекцій може бути віднесеним до інтерактивних засобів навчання, які повинні дедалі ширше впроваджуватися у сучасну освіту.

Крім того, проблемна лекція з інтерактивним компонентом у вигляді самостійної роботи за темою лекції дозволяє визначити базовий рівень знань великої кількості студентів, їх здатність сприймати подану в лекції інформацію та користуватися нею на практиці.

 

  Розглянуто та      затверджено     на засіданні циклової комісії

 супільно-гуманітарних та   фундаментальних  дисциплін

 протокол №__________ від _________________

 Голова комісії ____________________Динич А.Ю.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Предмет           Географія

Тема заняття   Загальна характеристика Африки

Вид заняття     лекція-візуалізація з елементами проблемного    навчання

Мета заняття:

Навчальна: охарактеризувати особливості географічного положення Африки, визначити склад регіону, розкрити процес формування політичної карти Африки, проаналізувати природні умови і ресурси регіону, з’ясувати особливості демографічних, урбанізаційних процесів Африки  познайомитись з особливостями  економіки країн Африки.

Розвивальна: розвивати логічне мислення студентів, виявляючи причинно –  наслідкові зв'язки між ФГП, рельєфом, кліматом, внутрішніми водами,  ґрунтами , природними зонами та господарською діяльністю людини,    використовуючи ігрові методи, формувати інтерес до географії

Виховна: виховувати почуття  патріотизму, шанобливого ставлення до культурних надбань народів світу, взаєморозуміння між народами на основі особистісного усвідомлення досвіду .

Забезпечуючі предмети  історична географія, географія материків та океанів

Забезпечувані предмети  всесвітня історія, культурологія, народознавство

Забезпечення предмета

Наочнiсть : фізична карта «Африка», «Економічна карта Африки», атласи

Роздатковий матеріал:

Таблиця «Територіальні відмінності показників населення»;

Сповпчикова діаграма «Найбільші економіки Африки за ВВП»;

Сповпчикова діаграма «Найбагатші країни Африкиза їх ВВП на душу населення»;

Таблиця «Регіональний склад Африки», тестові завдання, інформаційні картки 1,2

Технічні засоби навчання:  мультимедійний проектор,

мультимедійна презентація «Африка».

Основна література:

1. Кобернік С.Г., Коваленко Р.Р, Географія: підруч. для 10кл. загальноосв. навч. Закл.  Харків: Оберіг, 2010.  304с.:іл.., Розд. ІІІ, §42-43. С.278-285

2. В.М. Бойко, Ю.С. Брайчевський, Б. П. Яценко. Географія (рівень стандарту) Підручник для 10 класу закладів загальної середньої освіти- К: Ірпінь, 2018. 256 с. §§39-41. С.217-235

Додаткова література:

3.В.Ю. Пестушко.Г. Ш. Уваров Географія10. Підручник для 10 класу. Київ : Генеза, 2010 .§ 46-47. С.243-250

ХІД ЗАНЯТТЯ

1.Організаційний момент

                     Привітання

                     Перевірка присутності студентів на занятті

                     Перевірка готовності аудиторії для проведення заняття

 

                     Викладач наголошує, що 2 студенти (студенти-асистенти) напередодні заняття отримали випереджальне завдання і будуть йому допомагати у викладенні нового матеріалу.

 

                     А також двоє студентів наперед ознайомилися з сьогоднішньою темою та будуть відігравати роль експертів при  вирішенні студентами проблемних ситуацій та аналізувати їхні рішення

 

2. Повідомлення теми, мети і плану заняття  (демонстрація )

 

Слайд 1

 

Тема: Загальна характеристика Африки

План

  1.                    Особливості географічного положення Африки. Склад регіону. Сучасна політична карта Африки.
  2.                    Природні умови і ресурси регіону.
  3.                    Населення Африки. Урбанізаційні процеси.  Система розселення.

4.  Особливості економіки країн Африки.

 

3.Актуалізація опорних знань

Бесіда за запитаннями:

  • Що вам відомо про Африку як  материк?
  • У якій півкуолі світу знаходиться Африка?
  • Чому Африка найгарячіший материк?
  • Якими морями  і океанами омивається Африка?
  • Що вам відомо про острів Мадагаскар?
  • Чи перетинає Африку екватор?

Робота з картою

  • Покажіть на географічній карті Африку,її крайні точки.
  • Знайдіть на фізичній карті «Африка» Суецкий перешийок. Що вам про нього відомо?
  • Покажіть море, яким Африка відділена від Європи.

 

4. Мотивація навчальної діяльності студентів

Слово викладача 

Африка - другий за розмірами материк після Євразії, який майже посередині перетинається екватором і простягається від нього по обидві сторони - на південь і на північ - до субтропічних широт обох півкуль.

Африка - континент великих економічних можливостей, якому притаманні різноманіття природних умов, багатство запасів мінеральної сировини, наявність значних земельних, водних, рослинних та інших ресурсів.

Проблемне запитання

  • Як ви вважаєте, чому при наявності великої кількості корисних копалин та природніх ресурсів, 30 країн Африки входять до найбідніших країн світу?

 

Прийом «мозковий штурм» На дошці записуються всі пропоновані студентами варіанти відповіді. Викладач разом із студентами знаходить правильне вирішення даних запитань і налаштовує їх на співпрацю

 

 

 

5.  Вивчення нового матеріалу за планом

Слово викладача супроводжується демонстрацією слайдів

1.Особливості географічного положення Африки. Склад регіону. Сучасна політична карта Африки.

Африка - другий за розмірами материк після Євразії, який майже посередині перетинається екватором і простягається від нього по обидві сторони - на південь і на північ - до субтропічних широт обох півкуль. Африку омивають Атлантичний та Індійський океани. Середземне море відокремлює її від Європи, Червоне - від Азії. До Африки належать острів Мадагаскар та дрібні острова, розташовані в Атлантиці та Індійському океані.

Африка займає 22% поверхні суходолу планети, що становить 30,3 млн км 2

До 50-х років XX ст. Африка була континентом колоніальних і залежних країн. Франції належало 37% африканської території, на якій проживало 26% населення, Великобританії відповідно 32% і 39%, Бельгії - 8% і 8%, Португалії - 7% і 6%, колонії мали також Іспанія та Італія. В 50-ті роки здобули незалежність перші країни.

Слайд 2

В 60-ті роки незалежність дістали вже понад 40 країн, в 70-ті - процес визволення материка з під колоніального гніту практично завершився.

 

Слайд 3

Усього на континенті та прилеглих до нього островах існує 58 країн та залежних територій, з яких 54 – незалежні держави.

Дискусійне запитання

  • Чим відрізняються поняття держава та країна? Обгрунтуйте власну думку.
  • Чи можна прирівняти та ототожнити поняття залежна територія та колонія. Обгрунтуйте власну думку.

Слово викладача

Збереглися колонії Іспанії - Сеута, Мелілья, заморська територія Франції - о. Реюньон. Статус Західної Сахари, захопленої Марокко, має визначити ООН.

Досить схожим є політичний устрій більшості держав. Лише три з них — Марокко, Лесото й Свазіленд — є монархіями. Решта держав — республіки, переважно президентські, причому досить часто під цим терміном маскуються диктатури.Особливу форму правління - джамахірію має  Лівія.

За адміністративно-територіальним устроєм більшість держав Африки унітарні. Федеративними країнами э Нігерія (складається з 36 штатів) та Ефіопія (9 штатів). За конституцією ПАР – унітарна країна з елементами федералізму

За винятком Південної Африки — країни, доволі розвиненої економічно, усі інші країни зараховуються ООН до тих, що розвиваються, причому більш як 30 із них — до найменш розвинених країн світу.

Країни Африки об’єднують у кілька регіонів — Північну, Західну, Центральну, Східну та Південну Африку. Крім ПАР, вищим рівнем економічного розвитку відзначаються арабські країни Північної Африки — Єгипет, Лівія, Алжир, Туніс, Марокко. Водночас такі великі за площею і населенням країни, як Нігерія, Демократична Республіка Конго, Судан, Кенія, Танзанія, Ефіопія та інші, мають доволі низькі показники соціально-економічного розвитку.

Слайд 4

Робота з роздатковим матеріалом: таблиця «Регіональний склад Африки»

1.Опрацювати таблицю «регіональний склад Африки»

Таблиця «Регіональний склад Африки»

  1.                    З’ясувати які субрегіони виділяють в Африці? За яким принципом відбувається поділ?
  2.                    Скласти логічно-струтурну схему  «Субрегіони Африки»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Слово викладача

Більшість африканських країн - невеликі, слабкі в економічному відношенні держави з нечисельним населенням і мало освоєними природними ресурсами, Ці країни здебільшого економічно залежні від своїх колишніх метрополій. Колишні британські колонії залишилися в системі Співдружності, французькі - в системі Співтовариства франкомовних країн. Понад 30 країн Африки стали асоційованими членами Європейського Співтовариства і фактично виконують роль його сировинного придатку.

Між країнами Африки існує низка відмінностей. Хоча жодна з них не належить до найбільших країн світу за розмірами території, проте кілька з них мають площу понад 2 млн км2 — Алжир (найбільша за площею держава Африки) і ДР Конго.

Для Африки характерна наявність країн, які не мають виходу до моря (Малі, Нігер, Чад, ЦАР, Ботсвана, Зімбабве, Замбія, Ефіопія тощо).

Робота з інформаційною карткою 1

Інформаційна картка 1

 

2.Природні умови і ресурси регіону.

Додовід студента (випереджальне завдання)проводжується демонстрацією слайдів

 Африка - континент великих економічних можливостей, якому притаманні різноманіття природних умов, багатство запасів мінеральної сировини, наявність значних земельних, водних, рослинних та інших ресурсів.

Слайд 5

 

Африка — один із найрівнинніших материків світу, тому її територія зручна для освоєння, хоча цей процес суттєво ускладнюють кліматичні особливості материка. Приблизно третина його розташована в зоні тропічних пустель і напівпустель, де клімат дуже сухий і жаркий. Ще понад 40 % території Африки мають нестійке зволоження через розташування в субекваторіальному кліматичному поясі. У приекваторіальних районах воно надмірне. Як наслідок — водні ресурси розподілені дуже нерівномірно, так само, як і лісові (більшість із них розташовані в приекваторіальних районах; тут ростуть цінні породи дерев, але через хижацьку експлуатацію площі лісових масивів швидко скорочуються), а родючі ґрунти займають відносно невеликі площі.

Слайд 6

Для Африки характерне незначне розчленування рельєфу, що сприяє господарській діяльності - розвитку сільського господарства, промисловості, транспорту. Розташування більшої частини континенту в екваторіальному поясі значною мірою зумовило наявність величезних масивів вологих екваторіальних лісів.

Слайд 7

 

На Африку припадає 10% площі лісів світу, що становлять 17% світових запасів деревини - однієї з основних статей африканського експорту. Найбільша пустеля світу - Сахара - містить у своїх надрах величезні запаси прісної води, а великі річкові системи характеризуються велетенськими обсягами стоку і енергетичними ресурсами.

Слайд 8

 

Африка багата на корисні копалини, які є ресурсами для розвитку чорної та кольорової металургії, хімічної промисловості. Завдяки новим відкриттям збільшується частка Африки в розвіданих світових запасах енергетичної сировини. Запаси фосфоритів, хромітів, титану, танталу більші, ніж у будь-якій частині світу.

Мінеральні ресурси Африки розвідані й освоєні ще недостатньо. Через це вони мають високу якість. Хоча вугілля тут небагато (значними є запаси лише на півдні материка), проте запаси нафти й природного газу значні (Північна Сахара, узбережжя Гвінейської затоки), а їх розташування зручне для транспортування видобутої сировини до високорозвинених країн.

Не менш багата Африка й на руди. Тут є численні родовища залізних руд (на заході й північному заході регіону).

Одне з найбільших родовищ марганцевих руд світу — Моанда — розташоване в невеликій країні Габон (Центральна Африка).

У центральній частині Африки (на території Замбії та ДР Конго) проходить смуга родовищ мідних руд завдовжки понад 200 км і завширшки до 50 км — знаменитий Коппербелт. На території цього «мідного поясу» та поблизу нього розвідані багаті родовища кобальту, свинцю, цинку, срібла, урану. Великі запаси останнього залягають також у Південній Африці й на території Нігеру та Габону.

В Африці також розвідані найбільші у світі запаси найкращих алюмінієвих руд — бокситів (Західна Африка, переважно Гвінея) і золота (найбільші родовища — у Південній Африці).

Із нерудних корисних копалин Африка виділяється родовищами фосфоритів та алмазів. Фосфорити залягають переважно в Північній Африці. Особливо значними є їх запаси в Марокко. Найбільші родовища алмазів зосереджені в південній частині Африки (Південна Африка, Намібія, Ботсвана, Ангола, ДР Конго), хоча вони є і на заході материка (Гана, Ліберія, Сьєрра-Леоне).

Рекреаційні ресурси Африки є значними, проте ще мало освоєні. На сьогодні воші найбільше використовуються в Єгипті, де численні історичні пам’ятки поєднуються з чудовими пляжами Червоного моря.

Всесвітнє значення мають запаси бокситів, мідних, марганцевих, кобальтових, уранових руд, алмазів, рідкоземельних металів, золота тощо.

Основними районами зосередження мінерально-сировинного потенціалу є:

  • "мідний пояс "Африки, що тягнеться з району Катанги в Заїрі через Замбію у Східну Африку (родовища міді, урану, кобальту, платини, золота, марганцю);
  • Гвінейська частина Західної Африки (поклади бокситів, залізної руди, марганцю, олова, нафти);
  • зона гір Атласу та узбережжя Північно-Західної Африки (кобальт, молібден, свинець, цинк, залізна руда, ртуть, фосфорити);
  • Північна Африка (нафта, газ узбережжя і шельфу Середземного моря).

Регіони Африки дуже відрізняються природними особливостями: забезпеченістю вологою, типами ґрунтів, рослинного покриву. Спільним є тільки один елемент - велика кількість тепла. Несприятливі для землеробства райони пустель і екваторіальних лісів. У пустелях землеробство можливе тільки за наявності джерел води, навколо яких формуються оазиси.

 

 Слайд 9

 

В екваторіальних лісах землероб бореться проти буйної рослинності, а при її зведенні - проти ерозії та надмірної сонячної радіації, яка негативно впливає на стан ґрунтів.

Найкращі умови для землеробства на високогір'ях та в саванах зі сприятливим чергуванням вологих сезонів. Більшість ґрунтів материка мають невисоку природну родючість. 3/4 території континенту вкрито червоними і червоно-коричневими ґрунтами, тонкий шар яких бідний на органічні речовини, досить легко виснажується і руйнується. Порівняно родючими є червоноземи та жовтоземи субтропіків, алювіальні ґрунти в інших зонах.

Вправа на закріплення знань

 (Студентам надаються картки зеленого та червоного кольорів та  пропонуються твердження. Якщо твердження вірне піднімається зелена картка, невірне- червона)

 

Так-ні

  1.                    Африка багата на корисні копалини, які є ресурсами для розвитку чорної та кольорової металургії, хімічної промисловості +
  2.                    Найменша пустеля світу - Сахара - містить у своїх надрах величезні запаси прісної води, а великі річкові системи характеризуються велетенськими обсягами стоку і енергетичними ресурсами - 
  3.                    Найбільші родовища алмазів зосереджені в південній частині Африки+
  4.                    Африка — один із найрівнинніших материків світу+
  5.                    Для Африки характерне  досить значне розчленування рельєфу-
  6.                    Нафта газ видобуваються у Південній Африці-
  7.                    Приблизно третина материка розташована в зоні тропічних пустель і напівпустель, де клімат дуже сухий і жаркий.+
  8.                    "Мідний пояс "Африки, що тягнеться з району Катанги в Заїрі через Замбію у Східну Африку+
  9.                    Африка немає гір –
  10.               На Африку припадає 10% площі лісів світу, що становлять 17% світових запасів деревини - однієї з основних статей африканського експорту.+

 

Слово викладача

3.Населення Африки. Урбанізаційні процеси.  Система розселення.

Кількість населення Африки  становить близько 1, 3 млрд осіб – це 17% вівд загальної кількості  землян. За останні півстоліття воно зросло більш як у 3, 5 рази: 366, 5 млн осіб у 170 р до 1288 млн у 2018 р.

Багато вчених вважають Африку місцем появи людини. У Східній Африці археологи виявили останки «людини вмілої», вік якої приблизно 2,7 млн. років, а в Ефіопії знайдені останки людини віком майже 4 млн. років.

Слайд 10

 

За чисельністю населення Африка йде слідом за Азією. Населення швидко зростає, темпи його приросту найвищі у світі — 24‰. В окремих країнах природний приріст складає 30–34‰ (Сомалі, Нігер, Демократична Республіка Конго).

Населення материка розміщується на території доволі нерівномірно. Найбільш людними країнами Африки є Нігерія (майже 120 млн. осіб), Єгипет, Ефіопія, Демократична Республіка Конго, Південна Африка. Середня щільність населення становить 43 осіб на 1 км2, найвища — понад 1000 осіб на 1 км2 — у долині Нижнього Нілу, найнижча — менше 1 особи на 1 км2  у пустелях і деяких районах екваторіальних лісів. Ареали високої щільності поширені на узбережжі Гвінейської затоки, Ефіопському нагір’ї.  4/5 усього населення Африки становлять сільські мешканці, однак чисельність міського населення швидко зростає. Найбільшими містами континенту є Каїр, Александрія, Йоганнесбург, Лагос, Касабланка.

 

Слайд 11

 

 Робота з роздатковим матеріалом таблиця «Територіальні відмінності показників населення»

Завдання студентам:

1 Опрацювати таблицю «Територіальні відмінності показників населення»

2.Визначити регіони, де є найвища і найнижча середня тривалість життя

3.Спробуйте обґрунтувати  чому Західна та Східна Африка мають найбільшу густоту населення

4.Чому у Східній Африці найбільша кількість населення?

5. Як ви вважаєте, чи однаковий рівень урбанізації в країнах Африки та Європи? Відповідь обґрунтуйте.

Слово викладача

За кількістю населення найбільша африканська держава — Нігерія (177 млн осіб), далі йдуть Ефіопія (96 млн осіб), Єгипет (87 млн осіб), Демократична Республіка Конго ( 77 млн осіб). Але через кілька десятиліть ситуація може змінитися, оскільки Африка має найвищі показники природного приросту населення у світі. Для вікового складу населення характерна велика частка молодшої вікової групи. В окремих країнах вона досягає 40—47 %.

Різноманітним є національний і релігійний склад населення африканських країн. На півночі Африки переважають однонаціональні країни (наприклад, араби в населенні Тунісу складають 98 %, Лівії та Єгипту — 90 %). Але для більшості інших країн характерна етнічна строкатість.

Релігійний склад населення Африки доволі різноманітний. Тут поширилися дві світові релігії: у країнах Північної Африки — іслам, у решті — християнство. Однак у багатьох районах і досі існують численні місцеві вірування, які інколи домінують серед мешканців.

Народи багатьох країн Африки мають давню цивілізацію (Єгипет, Гана, Ефіопія, Бенін). До початку ХХ ст. майже вся територія материка була поділена між європейськими країнами.

До Другої світової війни на континенті було тільки чотири незалежних держави — Єгипет, Ефіопія, Ліберія, Південно-Африкан­ський Союз. На початку 1960-х років в Африці розгорнулася активна національно-визвольна боротьба. У 1990 р. здобула незалежність остання колонія на материку — Намібія.

Материк характеризується великою різноманітністю етнічного складу населення. Тут налічується понад 200 народів і десятки етнічних груп. Найбільші — араби, банту, конто, йоруба, хауса, фульбе, сомалі, ібо, нілоти, шона, бушмени.

Середня густота населення Африки є невеликою — близько 35 осіб/км2. Найвищою є густота в пониззях річки Ніл. Густо заселена західна частина материка й окремі країни Центральної та Південної Африки, найменша густота — у Північній Африці (територія Сахари).

Африка поступається іншим регіонам світу за часткою міського населення. У містах проживає близько 40 % африканців. Тільки Південна Африка подолала 50 %-ву межу частки міського населення. Буквально за крок до цієї позначки перебуває Північна Африка. Найменше процес урбанізації торкнувся східної частини континенту. Однак за темпами зростання міського населення — понад 3 % на рік — Африка є світовим Населення континенту здебільшого корінне. 

Тут є представники різних рас. Північну Африку населяють народи південної гілки європеоїдної раси — араби, бербери, туареги. На решті території материкової Африки переважає негроїдне населення, що включає різні підраси і численні групи народів. Характерним для всіх них є темний колір шкіри. Найбільш розмаїте населення — на півдні від Сахари і на узбережжі Гвінейської затоки. Западина Конго, Східна і Південна Африка населені народами, що належать до групи банту, басейн верхнього Нілу — нілотами. В екваторіальних лісах живуть пігмеї, які виділяються серед негроїдів малим зростом (до 150 см).

 Пустелі та напівпустелі Південної Африки населяють готтентоти і бушмени, які мають ознаки негроїдів і монголоїдів. Частина населення материка має змішане походження, оскільки утворилося воно в зонах контактів різних рас. Це жителі Ефіопського нагір’я (амхара), острова Мадагаскар (малагасійці).

Відносно незначну частину населення материка складають прийшлі народи. Майже в усіх країнах — колишніх колоніях — живуть вихідці з Європи. Нащадками голландських переселенців є африканери (бури), що проживають на півдні Африки.

Проблемні запитання?

  • Чи характерні проблеми демографічного вибуху для Африки?
  • За яким типом вітворення вібуються демографічні процеси в африканських країнах.
  • Визначте які напрямки демографічної поітики повинні реалізовувати в державах Африки

 

4.Особливості економіки країн Африки.

 Доповідь студента (випереджальне завдання студенту) супроводжується демонстрацією слайдів

 

Слайд 12

 

Країни Африки успадкували від колоніального минулого значну соціально-економічну відсталість. Із завоюванням незалежності вони почали вживати заходів щодо її подолання. У результаті цього темпи розвитку дещо прискорилися, розпочалася перебудова галузевої і територіальної структури господарства. Однак високий приріст населення, який у більшості країн випереджав приріст ВНП, не сприяв реалізації поставленої мети. Навпаки, у багатьох країнах Африки рівень душових доходів у наш час став нижчим, ніж був у колоніальний період.

 Із 45 країн світу, які за класифікацією ООН належать до найменш розвинених, 30 знаходиться в Африці (це понад 1/2 кількості країн континенту). Африка займає останнє місце серед регіонів світу за рівнем індустріалізації, за врожайністю сільськогосподарських культур, за розвитком транспортної мережі. Господарському розвитку багатьох країн перешкоджають соціальна нестабільність, політичне, етнічне та релігійне протистояння, громадянські війни.

У більшості країн континенту ще зберігається колоніальний тип галузевої і територіальної структури господарства. 

Для сучасної галузевої структури характерним є: 

а) багатоукладність господарства;

б) переважно аграрний характер економіки;

 в) різке розмежування в сільському господарстві товарно-експортного виробництва, натурального і дрібнотоварного господарства, яке обслуговує місцеві потреби;

г) переважання у промисловості там, де вона є, гірничодобувних галузей. Так, у половині африканських країн сільське господарство переважає над промисловістю у структурі матеріального виробництва (у деяких — у 5–-7 разів: Сомалі, Ефіопія, Бурунді, Уганда, Танзанія).

У решті країн — переважає промисловість, представлена в основному видобутком корисних копалин і, частково, заготівлею лісу. Чимало країн перебувають на доіндустріальній стадії, де промисловість майже відсутня або у зародковому стані.

Слайд 13

 

Аграрно-сировинний розвиток економіки країн часто досягає стадії монокультури, тобто вузької спеціалізації господарства на виробництві одного-двох, як правило, продовольчих чи мінеральних товарів, призначених головним чином для експорту.  Товарами монокультурної спеціалізації для окремих країн є какао, кава, чай, арахіс, бавовник, тютюн, жива худоба, нафта, боксити, залізні руди, мідь, уран, алмази тощо. Від експорту монокультурного товару залежить розвиток навіть таких великих країн, як Нігерія й Ангола (нафта і нафтопродукти), Ефіопія (кава) та ін.

Лише країни Північної Африки (Єгипет, Лівія, Туніс, Алжир, Марокко), ставши на шлях індустріалізації, створили більш розгалужену структуру обробної промисловості (нафтопереробна, текстильна, хімічна, будматеріалів, чорна металургія, машинобудування і металообробка). Проте і в них у структурі експорту доволі висока частка мінеральної сировини (нафти, газу, а в Марокко — фосфоритів).

 

Робота з інформаційною карткою 2 

Інформаційна картка 2

 

Територіальна структура господарства країн також слаборозвинена і має значні диспропорції. Виділяються лише окремі райони обробної промисловості (в основному столиці і найбільші портові міста), гірничодобувної промисловості (наприклад, «мідний пояс» у Замбії і Демократичній Республіці Конго) та високотоварного плантаційного сільського господарства. Ці райони мають слабкі транспортні зв’язки з рештою території, де існує переважно споживче сільське господарство, а сполучені здебільшого з портами вивозу на узбережжі материка. Найбільші промислові центри і райони складаються на північному узбережжі континенту (дельта Нілу в Єгипті, Касабланка-Рабат у Марокко, столичні в Алжирі, Тунісі).

Слайд 14

 

Найбільш розгалужену галузеву структуру господарства на континенті має Південна Африка. Її промисловість представлена добувними й обробними галузями (у т. ч. наукомісткими галузями машинобудування і хімії, атомною енергетикою). Вона дає більше продукції, ніж промислове виробництво усіх решти африканських країн. Тут сформувалися найпотужніші промислові центри і райони (Дурбан, Кейптаун, Йоганесбург — Преторія). Сільське господарство багатогалузеве і високопродуктивне.

Африка — найвідсталіший регіон світу. Більшість її країн є аграрними. При цьому переважає низькорентабельне, близьке до натурального, господарство. У більшості випадків провідна галузь — рослинництво. Саме воно є в багатьох країнах Африки мало не єдиною експортною галуззю економіки. Монокультурний характер господарства, у тому числі сільськогосподарського виробництва, — одна з характерних рис економіки африканських країн. Сільське господарство багатьох країн спеціалізується на вирощуванні однієї-двох культур (наприклад, бавовна — Єгипет, Судан, Чад, Малі, Танзанія; кава — Ефіопія, Ангола, Руанда, Кенія, Уганда; какао-бо- би — Гана, Когд’Івуар, Нігерія; арахіс — Сенегал, Гамбія, Судан; маслини — Туніс, Марокко).

Слайд 15

 

Тваринництво має майже скрізь екстенсивний характер і використовує природні пасовища. Провідну роль воно відіграє в тих районах Африки, де умови для розвитку землеробства є складними, наприклад у пустелях. Але й там воно малопродуктивне. Провідне значення має вирощування кіз, місцями великої рогатої худоби (у тому числі зебу), овець, свиней.

У промисловості найважливіше значення мають галузі, які розвиваються на базі місцевих природних ресурсів, — паливна, гірничовидобувна й пов’язані з нею виробництва (наприклад виплавка чорних металів) і лісова. Саме вони забезпечують експорт багатьох країн Африки.

Обробні галузі орієнтуються майже виключно на внутрішній ринок. Вони представлені харчовою промисловістю, легкою промисловістю та складальними виробництвами, які використовують хоча й у цілому малокваліфіковану, проте дуже дешеву місцеву робочу силу.

Останнім часом починають розвиватися також й інші галузі — електроенергетика, нафтопереробка. Але в цілому обробна промисловість в Африці розвинена слабко (за винятком Південної Африки).

 

Слайд 16

 

Транспортна система регіону є відсталою. Залізнична мережа зберегла спадщину колоніального періоду, коли основним її завданням було забезпечення вивезення сировини й напівфабрикатів із глибинних районів до узбережжя материка. Тому багато залізниць не мають взаємного сполучення. Вони є переважно одноколійними. Унаслідок конкуренції з боку автомобільного транспорту залізничні перевезення на багатьох залізницях скоротилися, а деякі з них навіть припинили свою роботу.

Слайд 17

 

Поступово розвивається автомобільний транспорт. Але більшість автошляхів досі не мають твердого покриття.

Зростає також мережа трубопроводів, особливо в Північній Африці. Уже працює підводний газопровід, який сполучив Африку з Південною Європою.

У багатьох країнах важливу роль відіграє авіація. Але аеропорти здебільшого є технічно відсталими, а літаки — застарілими. Тому в Африці дуже часто трапляються їх аварії.

Робота з роздатковим матеріалом. Студенти аналізують дані стовпчикових діаграм

Сповпчикова діаграма «Найбільші економіки Африки за ВВП»

Сповпчикова діаграма «Найбагатші країни Африкиза їх ВВП на душу населення»

 

 

Метод  «гронування »

 

7.Узагальнення і систематизація знань

1.Прийом «мікрофон»

 

  • Визначте особливості географічного положення Африки.
  • Що Вам вдомо про склад регіону.
  • Проаналізуйте сучасну політичну карту  Африки.
  • Які природні умови і ресурси регіону?
  • Що Вам відомо про населення Африки?
  • З’ясуйте особливості економіки країн Африки.

 

2. Словникова робота (студенти записують у словничок нові поняття та їх значення)

  •            «гарячі  точки»;
  •            субрегіон;
  •            колонія;
  •            Сомаліленд;
  •            джамахірія

 

3. Виконання тестових завдань

Тема:Африка                                                                            Варіант  1

 

1. Єгипет безпосередньо межує з такими країнами:

а) Алжиром; б) Ізраїлем; 

в) Суданом;  г) Нігерією;   ґ) Лівією;

д) Саудівською Аравією.

2. Столицею Єгипту є:

 а) Тріполі;

б) Каїр;

в) Рабат.

3. Головною галуззю промисловості Єгипту є:

а) машинобудування; 

б) хімічна промисловість; 

в) гірничодобувна промисловість.

4. За чисельністю населення Нігерія посідає в Африці таке місце:

а) друге;   б) перше;  в) третє.

5. Які твердження є правильними:

а) грошовою одиницею Нігерії є фунт;

б) Нігерія — федеративна республіка;

в) народжуваність у Нігерії одна з найвищих у світі?

6. До країн Центральної Африки належать:

а) Кенія; 

б) Марокко;  

в) Чад;  

г) Камерун;

ґ) Зімбабве; 

д) Намібія.

7. Збереглися колонії Іспанії –

а) Сеута,

б) о. Реюньон.

в) Західна Сахара

8.Із 45 країн світу, які за класифікацією ООН належать до найменш розвинених, __________ знаходиться в Африці 

а) 20

б) 30

в)35

9. Африка займає 22% поверхні суходолу планети, що становить

а) 20, 2 млн км 2

б) 32, 2 млн км 2 

в)30, 3 млн км 2

      10.  Охарактеризуйте сучасну галузеву структуру господарства. 

 

  Тема: Африка                                                                        Варіант  2

 

1. До 1960 р. Демократична Республіка Конго була колонією:

а) Франції; 

б) Німеччини; 

в) Бельгії;  

г) Іспанії.

2. У Кенії найбільше прихильників такої релігії:

а) мусульманської;    б) індуїстської;           в) християнської.

3. На всій території Кенії панує такий клімат:

а) екваторіальний;

б) субтропічний;

в) субекваторіальний.

4. З якими країнами безпосередньо межує ПАР:

а) Намібією;

б) Єгиптом;

в) Сомалі;

г) Мозамбіком; ґ) Лівією;

д) Зімбабве.

5. Дипломатичні відносини між ПАР і Україною встановлені:

а) 26 грудня 1991 p.;

б) 16 березня 1992 p.;

в) 2 грудня 1991 р.

 6. Країни Африки об’єднують у кілька регіонів —

а)Північну, Західну, Центральну, Східну та Південну Африку.

б)Північну, Північно-Західну, Центральну, Східну та Південну Африку.

в)Північну, Західну, Центральну, Південно-Східну та Південну Африку.

г)  ваш варіант

 7. Збереглися колонії Франції –

а) Сеута,

б) о. Реюньон.

в) Західна Сахара

 8. Найбільшою країною в Африцї є____

а) Чад

б) Алжир

в) Нігерія

9. Африка омивається________ та_________

а) Тихим та Атлантичним океанами

б)Індійським та Атлантичним океанами

в)Північно-Льодовитим та Атлантичним океанами

г)  ваш варіант

 

10.Охарактеризуйте населення Африки та урбанізаційні процеси в регіоні.

 

8.Підсумки заняття

    Коментований аналіз роботи студентів на занятті.

    Оцінювання роботи студентів

    Обговорення проблемного запитання оголошеного на початку заняття

9. Домашнє завдання

1.Опрацювати підручників матеріал

Кобернік С.Г., Коваленко Р.Р, Географія: підруч. для 10кл. загальноосв. навч. Закл.  Харків: Оберіг, 2010.  304с.:іл.., Розд. ІІІ, §42-43. С.278-285

2. В.М. Бойко, Ю.С. Брайчевський, Б. П. Яценко. Географія (рівень стандарту) Підручник для 10 класу закладів загальної середньої освіти- К: Ірпінь, 2018. 256 с. §§39-41. С.217-235

 

2.Заповнити таблицю «Особливості економіки країн Африки»

Галузь економіки

Характеристика

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТКИ

Таблиця

 

 

Інформаційна картка 1

Таблиця

 

 

Інформаційна картка 2

Стовпчикові діаграми

 

 

 

 

 

Тема:Африка                                                                            Варіант  1

 

1. Єгипет безпосередньо межує з такими країнами:

а) Алжиром; б) Ізраїлем; 

в) Суданом;  г) Нігерією;   ґ) Лівією;

д) Саудівською Аравією.

2. Столицею Єгипту є:

 а) Тріполі;

б) Каїр;

в) Рабат.

3. Головною галуззю промисловості Єгипту є:

а) машинобудування; 

б) хімічна промисловість; 

в) гірничодобувна промисловість.

4. За чисельністю населення Нігерія посідає в Африці таке місце:

а) друге;   б) перше;  в) третє.

5. Які твердження є правильними:

а) грошовою одиницею Нігерії є фунт;

б) Нігерія — федеративна республіка;

в) народжуваність у Нігерії одна з найвищих у світі?

6. До країн Центральної Африки належать:

а) Кенія; 

б) Марокко;  

в) Чад;  

г) Камерун;

ґ) Зімбабве; 

д) Намібія.

7. Збереглися колонії Іспанії –

а) Сеута,

б) о. Реюньон.

в) Західна Сахара

8.Із 45 країн світу, які за класифікацією ООН належать до найменш розвинених, __________ знаходиться в Африці 

а) 20

б) 30

в)35

9. Африка займає 22% поверхні суходолу планети, що становить

а) 20, 2 млн км 2

б) 32, 2 млн км 2 

в)30, 3 млн км 2

        

           10.  Охарактеризуйте сучасну галузеву структуру господарства. 

 

 

 Тема: Африка                                                                        Варіант  2

 

1. До 1960 р. Демократична Республіка Конго була колонією:

а) Франції; 

б) Німеччини; 

в) Бельгії;  

г) Іспанії.

2. У Кенії найбільше прихильників такої релігії:

а) мусульманської;    б) індуїстської;           в) християнської.

3. На всій території Кенії панує такий клімат:

а) екваторіальний;

б) субтропічний;

в) субекваторіальний.

4. З якими країнами безпосередньо межує ПАР:

а) Намібією;

б) Єгиптом;

в) Сомалі;

г) Мозамбіком; ґ) Лівією;

д) Зімбабве.

5. Дипломатичні відносини між ПАР і Україною встановлені:

а) 26 грудня 1991 p.;

б) 16 березня 1992 p.;

в) 2 грудня 1991 р.

 6. Країни Африки об’єднують у кілька регіонів —

а)Північну, Західну, Центральну, Східну та Південну Африку.

б)Північну, Північно-Західну, Центральну, Східну та Південну Африку.

в)Північну, Західну, Центральну, Південно-Східну та Південну Африку.

г)  ваш варіант

 7. Збереглися колонії Франції –

а) Сеута,

б) о. Реюньон.

в) Західна Сахара

 8. Найбільшою країною в Африцї є____

а) Чад         б) Алжир      в) Нігерія

9. Африка омивається________ та_________

а) Тихим та Атлантичним океанами

б)Індійським та Атлантичним океанами

в)Північно-Льодовитим та Атлантичним океанами

г)  ваш варіант

 

10.Охарактеризуйте населення Африки та урбанізаційні процеси в регіоні.

 

Тема: Африка                                                             Варіант  3

1. У Кенії найбільше прихильників такої релігії:

а) мусульманської; 

б) індуїстської; 

в) християнської.

2. На всій території Кенії панує такий клімат:

а) екваторіальний;

б) субтропічний;

в) субекваторіальний.

3. З якими країнами безпосередньо межує ПАР:

а) Намібією;

б) Єгиптом;

в) Сомалі;

г) Мозамбіком;

ґ) Лівією;

4. Збереглися колонії Великої Британії –

а) Сеута,        б) о. Реюньон.      в) Західна Сахара

г) ваш варіант

5. Країни Африки об’єднують у кілька регіонів —

а)Північну, Західну, Центральну, Східну та Південну Африку.

б)Північну, Північно-Західну, Центральну, Східну та Південну Африку.

в)Північну, Західну, Центральну, Південно-Східну та Південну Африку.

г)  ваш варіант

6. Збереглися колонії Франції –

А) Сеута,

Б) о. Реюньон.

В) Західна Сахара

7. Африка займає ____________% поверхні суходолу планети

а) 22      б) 32        в) 30

8. Африка омивається________ та_________

а) Тихим та Атлантичним океанами

б) Індійським та Атлантичним океанами

в) Північно-Льодовитим та Атлантичним океанами

г)  ваш варіант

9. Для населення Африки характерний ______ тип відтворення

а) 1            б) 2                в) 3

 

10.Охарактеризуйте  географічне розташування та природні ресурси Африки.

 

 

 

Тема: Африка                                                                    Варіант  4

 

1. За чисельністю населення Нігерія посідає в Африці таке місце:

а) друге;   б) перше;  в) третє.

2.Збереглися колонії Іспанії –

А) Сеута,

Б) о. Реюньон.

В) Західна Сахара

3. Головною галуззю промисловості Єгипту є:

а) машинобудування; 

б) хімічна промисловість; 

в) гірничодобувна промисловість.

4. Єгипет безпосередньо межує з такими країнами:

а) Алжиром;

б) Ізраїлем; 

в) Суданом; 

г) Нігерією;  

ґ) Лівією;

д) Саудівською Аравією.

5. Які твердження є правильними:

а) грошовою одиницею Нігерії є фунт;

б) Нігерія — федеративна республіка;

в) народжуваність у Нігерії одна з найвищих у світі?

6. До країн Центральної Африки належать:

а) Кенія; 

б) Марокко;  

в) Чад; 

г) Камерун;

ґ) Зімбабве;  

д) Намібія.

7. Столицею Єгипту є:

а) Тріполі;

б) Каїр;

в) Рабат

8.Із 45 країн світу, які за класифікацією ООН належать до найменш розвинених, __________ знаходиться в Африці 

а) 20

б) 30

в)35

9. Африка займає 22% поверхні суходолу планети, що становить

а) 20, 2 млн км 2

б) 32, 2 млн км 2 

в)30, 3 млн км 2

          10.  Охарактеризуйте сучасну галузеву структуру господарства  

 

Тема: Африка                                                                       Варіант  5

 

1. Дипломатичні відносини між ПАР і Україною встановлені:

а) 26 грудня 1991 p.;

б) 16 березня 1992 p.;

в) 2 грудня 1991 р.

2. У Кенії найбільше прихильників такої релігії:

а) мусульманської;  б) індуїстської;   в) християнської.

3. Найбільшою країною в Африцї є____

А) Чад

Б) Алжир

В) Нігерія

4. З якими країнами безпосередньо межує ПАР:

а) Намібією;

б) Єгиптом;

в) Сомалі;

г) Мозамбіком;

ґ) Лівією;

д) Зімбабве.

5. До 1960 р. Демократична Республіка Конго була колонією:

а) Франції; 

б) Німеччини; 

в) Бельгії;  

г) Іспанії.

6. Країни Африки об’єднують у кілька регіонів —

а)Північну, Західну, Центральну, Східну та Південну Африку.

б)Північну, Північно-Західну, Центральну, Східну та Південну Африку.

в)Північну, Західну, Центральну, Південно-Східну та Південну Африку.

г)  ваш варіант

7. Збереглися колонії Франції –

а) Сеута,

б) о. Реюньон.

в) Західна Сахара

8. На всій території Кенії панує такий клімат:

а) екваторіальний;

б) субтропічний;

в) субекваторіальний.

9. Африка омивається________ та_________

а) Тихим та Атлантичним океанами

б)Індійським та Атлантичним океанами

в)Північно-Льодовитим та Атлантичним океанами

г)  ваш варіант

 

10.Охарактеризуйте населення Африки та урбанізаційні процеси в регіоні.

 

 

 

 

 

Тема: Африка                                                                     Варіант  6

1. З якими країнами безпосередньо межує ПАР:

а) Намібією;

б) Єгиптом;

в) Сомалі;

г) Мозамбіком;

ґ) Лівією;

2. Збереглися колонії Великої Британії –

а) Сеута,

б) о. Реюньон.

в) Західна Сахара

г) ваш варіант

3. У Кенії найбільше прихильників такої релігії:

а) мусульманської;  б) індуїстської;   в) християнської.

4. На всій території Кенії панує такий клімат:

а) екваторіальний;

б) субтропічний;

в) субекваторіальний.

5. Країни Африки об’єднують у кілька регіонів —

а)Північну, Західну, Центральну, Східну та Південну Африку.

б)Північну, Північно-Західну, Центральну, Східну та Південну Африку.

в)Північну, Західну, Центральну, Південно-Східну та Південну Африку.

г)  ваш варіант

6. Африка займає ____________% поверхні суходолу планети

а) 22

б) 32

в) 30

7. Для населення Африки характерний ______ тип відтворення

а) 1

б) 2

в) 3

8. Африка омивається________ та_________

а) Тихим та Атлантичним океанами

б) Індійським та Атлантичним океанами

в) Північно-Льодовитим та Атлантичним океанами

г)  ваш варіант

9. Збереглися колонії Франції –

А) Сеута,

Б) о. Реюньон.

В) Західна Сахара

10.Охарактеризуйте  географічне розташування та природні ресурси Африки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

doc
Додано
29 січня
Переглядів
220
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку