Методика проведення лабораторних робіт (фізичного практикума)

Про матеріал
Лабораторну роботу розробляє вчитель і поміщає її на персональному сайті, для можливості попереднього ознайомлення учнів з розробкою, перед виконанням ними лабораторної роботи. Вчитель повинен мати декілька екземплярів роздрукованих розробок лабораторної роботи, яка проводиться.
Перегляд файлу

Методика проведення лабораторних робіт (фізичного практикума) 

 

  Лабораторну роботу  розробляє вчитель і поміщає її  на персональному сайті, для можливості попереднього ознайомлення учнів з розробкою, перед виконанням ними лабораторної роботи. Вчитель повинен мати декілька екземплярів роздрукованих розробок лабораторної роботи, яка проводиться.   Вчитель повинен завчасно повідомити учнів про тему лабораторної роботи (практикума) і адресу сайта, де знаходиться розробка.

Учні можуть «скачати» цей матеріал і при можливості роздрукувати.

На урок з виконанням лабораторної роботи (практикума) учні повинні додатково прочитати розділ фізики по цій темі, мати з собою лінійку, циркуль, олівець, мікрокалькулятор, окремий зошит для лабораторних робіт.

  Якщо лабораторна робота з електротехніки,то учні мають ознайомитися з правилами техніки безпеки при роботі з електросхемами, ця стаття також має бути на персональному сайті вчителя. Цю статтю необхідно «скачати» і бажано роздрукувати.

   Перед початком проведення лабораторної  роботи вчитель ознайомлює учнів з правилами техніки безпеки при виконанні даної роботи, відповідно до теми.

  Зазвичай пропонується  два (три)  варіанти виконання лабораторної роботи. Учням роздаються прилади та матеріали і з дозволу вчителя можна приступати до виконання досліду з дотриманням усіх правил користування вимірювальними приладами і вимог техніки безпеки  та поведінки в класі.

Якщо лабораторна робота по електротехніці, то робити підключення до джерела живлення можна тільки після перевірки  правильності складання схеми вчителем. Після вимірювань схему необхідно відключити від джерела живлення. Закінчивши вимірювання, результати необхідно показати вчителю; якщо вони неправильні - то вимірювання слід повторити.

   По закінченню проведення лабораторної роботи необхідно скласти письмовий звіт у зошиті для лабораторних робіт – кожен наступний звіт необхідно починати з нової сторінки (записи вести розбірливо, без перекреслень і виправлень).

   Таблиці, рисунки, схеми необхідно виконувати олівцем або пастою, використовуючи лінійку, циркуль. При кресленні електричних схем доцільно використовувати спеціальні трафаретки. Всі обчислення необхідно виконувати за допомогою мікрокалькулятора, з округленням чисел. 

   Зазвичай на виконання дослідів затрачається мало часу, а на оформлення письмового звіту значно більше часу. Всі розрахунки робити в системі СІ, використовуючи основні і похідні одиниці.

  В кінці уроку учні здають зошити з звітами про виконання лабораторної  роботи вчителеві на перевірку.

 

Автор: Бабин Дмитро Святославович

  

pdf
До підручника
Фізика 8 клас (Сиротюк В.Д.)
До уроку
РОЗДІЛ 2. ЕЛЕКТРИЧНІ ЯВИЩА. ЕЛЕКТРИЧНИЙ СТРУМ
Додано
17 вересня 2021
Переглядів
633
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку